Vadné kódování chodící z QIPu není chyba Pidginu, ale QIPu, a to dost známá a dosud neopravená. (A Pidgin není sám, komu to chodí)
Nevidím jedinou funkci potřebnou pro IM, kterou Pidgin nemá nebo není dostupná jako plugin (snad krom ICQ responderu, který se dá ale spustit vedle). xstatusy jsou spíš horší než lepší věc, mimoto lze je nahradit pomocí statusů základních, které jsou doplněny o popisek. Nestalo se mi, že bych se někdy dostal do situace, že bych podobnou věc potřeboval.[ale to je jen můj názor, že je to blbost]
Přenosy souborů fungují. (Jedinou vyjímku u mě tvoří jabber disk)
To, že někdo přišel o půlku kontaktů, jednoduše znamená, že je neměl uložené na serveru, ale v klientu, to by se stalo s jakýmkoliv jiným klientem taky, ale holt když je jako první při ruce Pidgin, tak to na něj hned svalíme. Zvláštní přístup.
Uvědomte si jednu věc, ICQ je skutečně minorita a vývojáři multiprotokolových klientů, jako je třeba Pidgin, se logicky budou zaměřovat na podporu většinových protokolů, resp. protokolů, které sami používají, protože to jsou (non-fulltime) vývojáři OSS.
A závěrem, kdyby pro linux byl jeden jediný chudáček IM klientek, který by uměl pouze odesílat a přijímat zprávy (což vlastně plně vyhovuje tomu, k čemu je IM určené), bude dle mého názoru vždycky na linuxu lepší volbou, než jakýkoliv megakomplexní IM klient (něco několikrát lepšího než qip a lepšího než miranda), který poběží přes wine. Pokud se s linuxem nemůžete shodnout ani v takto jednoduchých aplikacích, jako je IM klient, možná by stálo za to se zamyslet, jestli je pro mne linux opravdu to pravé a neušetřil-li bych si na jiném systému takové problémy.
Nechci se zastávat ani Pidgina, ani Windows či jiných systémů, jde o to, jestli vám skutečně stojí za to dostat se z železné košile zvyku nebo je pro vás cesta menšího zla opačná. Opravdu nemá cenu se přemáhat, když jde o něco takového.