eTeRe, tvoje trable s "linuxy" mi lehce připomínají moje vlastní začátky s GNU/linuxem - hlavně to, co píšeš o instalaci programů, funkčnosti, a intuitivnosti ovládání.
Dnes mohu s klidem prohlásit, že Linux (a Ubuntu speciálně) je (alespoň pro mne a moji dívku) ze všech OS nejpochopitelnější, nejlogičtější a uživatelsky nejpřítulnější. Vím o čem mluvím, měl jsem tu (mnohdy pochybnou) čest poznat Workbench na Amize
, různé mutace DOSu, MacOS, Win 3.0 až XP, v práci teď denně dělám na Mac OS X (který je mimochodem postavený na *nixovém kernelu Darwin).
Doma mám Ubuntu a věř, že se na něj vždycky těším jak sáňky na podzim
Doporučuji si dobře a dopodrobna přečíst nápovědu k Ubuntu (obzvláště Ubuntu 5.10 Starter Guide), dozvíš se (mimo jiné), že k instalování čehokoli nemusíš nic hledat na webu (a už vůbec ne kompilovat), jak popohnat grafiku v Xkách a mnoho dalších užitečností. Další výbornou pomocí ti může být
česká i
anglická wiki, případně
ubuntuforums.org. Výborné stránky najdeš též na
http://ubuntu.wz.cz/.
Na závěr ještě můj zcela subjektivní dojem: Od té doby, co jsem přešel na Linux (z WinXP), mám stále sílící pocit, jako bych se vnitřně narovnal po dlouhém hrbení se, jako bych po dlouhodobém pobytu ve vydýchané místnosti konečně zas dýchal svěží vzduch. Zvláštní je, že dokud jsem se hrbil a dusil, ani mi to nepřišlo. Ale teď, když vím jaké to je být svobodný (alespoň v této oblasti), nikdo by mne nedostal zpátky ani párem koní. Anglické slovo "free", které se často v případě GNU/Linuxu překládá jako "zadarmo", znamená totiž především "svobodný".
Držím ti palce, stejně jako každému, kdo se chce něco nového naučit.
PS: 1. června 2006 vyjde Ubuntu 6.06 LTS - Dapper Drake - vyzkoušej si jej coby Live CD, případně rovnou nainstaluj. Nepochybuji, že budeš VELMI příjemně překvapen.