Zkusil jste provest detekci a konfiguraci pres GUI ?
Nezkusil, gui nemám. Nejprve jsem měl PC nainstalován s integrovaným realtekem, poté jsem fyzicky přidal další dvě karty které mi lspci korektně vypsal. Po půldnu marného hledání jsem se rozhodl pro novou čistou instalaci, nakonec jsem jich provedl několik a vypozoroval chování jaké jsem popsal, odlišné od toho co jsem jako začátečník očekával - tedy že se neobjevily všechny adaptéry, podporované, funkční a přítomné v době instalace v /etc/network/interfaces
Pokud jste objevil takove mnozstvi prikazu, pridam vam jeste jeden, ktery zcela urcite pouzijete - ifconfig

ifconfig jsem zkusil, bez parametrů a vypsal mi vždy stav aktivních adaptérů tedy jedna fyzická karta + loopback
taky mne mohlo napadnout že když má v názvu "config" tak by měl umět dělat něco s konfigurací :-) Takže jsem si teď nechal vypsat man ifconfig
a objevil jsem přepínač -a se kterým mi vypíše rozhraní všechny adaptéry
takže jsem ručně editoval /etc/network/interfaces a vložil tam řádky pro eth0 a eth2,
spustil /etc/init.d/networking restart
a hurá, karty fungují

Dalsi vec, kterou bych vam doporucil je nastaveni jednotlivych karet do /etc/iftab - zjednodusene receno se nestane, ze by se pak karta zmenila, protoze se jeji nazev vaze na MAC adresu.
V mém případě to zřejmě nebude
/etc/iftab ale
/etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rulesDošel jsem k tomu následujícím způsobem:
Teď ještě aby se názvy neměnily to zkusím svázat s mac adresami, soubor /etc/iftab v sytému nemám, takže si jej vytvořím, atributy nastavím stejně jako jsou u /etc/network/interfaces
popis co může soubor obsahovat jsem našel tady:
http://www.linuxmanpages.com/man5/iftab.5.phpTakže abych vyzkoušel zdat tohle funguje zadám řádek
eth7 mac 00:11:22:33:44:55 do souboru /etc/iftab
a v /etc/network/interfaces změním výskyty eth2 na eth7
tak a jdu vyzkoušet zda to funguje
sudo shutdown -r now
no tak to nefunguje, eth7 mi ifconfig nevypíše
z
http://www.linuxmanpages.com/man5/iftab.5.php se dozvídám že přejmenování interfaců podle iftab by měl provádět ifrename, hledám a v sytému jej nemám.
Takže zkusím sudo apt-get install ifrename
a zjišťuji že ifrename je zastaralý, není k dispozici a že jej nahrazuje udev, předtím při hledání souboru iftab jsem našel i skript /usr/lib/udev/migrate-iftab.pl tak jej zkusím spustit, a vrací že /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules už existuje, takže to bude asi ten soubor kde mám nastavit to co potřebuji. podívám se na něj a zde již nacházím záznamy pro stávající karty, zkusím zde přejmenovat eth2 na eth7 , reboot, a výsledek se dostavil, vidím i eth7
Velice děkuji Petru "Merlinovi" Vaněčkovi za rady, byly velmi užitečné, pomohly mi přeskočit můj zásek na něčem co je vlastně velmi jednoduché.