Po týdnu zkoušešní jsem se všimnul poznatku, že mi sice jede systém po naběhnutí na 14% oproti předchozím 37%, ale když mám otevřený prohlížeč a hodně tabů- počítač se mi podle správce úloh začíná zahlcovat již při 70% RAM- dříve než jsem odinstaloval ten ClamAV se to podle správce úloh začalo zahlcovat až kolem 88%. Tak mám trochu pocit- jestli se nezměnil pouze grafickáý efekt?
Tady je k porovnání copypast z příkazu free- m před dinstalací clamAV a po ní.
Nyní mám available 2993, předtím 2053- takže rozdíl je !!! , ale stále na co si ten samotný systém tedy bere téměř 1GB RAM- (když mají xubuntu psáno v system requirements 512MB RAM? A to je ještě asi hodnota z těch mem total 3759(mám RAM 4GB)- Jak psal Juwa, že to total 3759 je normální, že si to bere něco na grafiku a pod. Tak proč si ten system bere ještě něco kolem 1 GB? Moc aplikací v systému zase nemám.
Pod příkazem h-top již nic výrazně RAM nekonzumuje.
Dovysvětlil by mi někdo ještě pro mně tyto nesouvislosti- podle níže uvedených hodnot? Mám celkovou RAM 4GB:
pouze systém bez prohlížeče před odinstalací toho clamAV:
mem total: 3759, used 1383, free 1632, shared 101, buff/cache743, available 2053
Swap: 2047, used 15, free 2032
Po odinstalaci:
total used free shared buff/cache available
Mem: 3759 432 1569 94 1757 2993
Swap: 2047 0 2047
Není mi jasné spíše toto:
Dříve mi uváděl správce úloh, když se mi začal systém při otevření více oken sekat 88% a výše spotřeby RAM, a nyní je to 70% z RAM a už se seká - zároven dříve jsem měl po naběhnutí systému s běžícím clamem 37% bez prohlížečů a nyní 14%. Proč se podle správy úloh nezačne sekat systém až kolem těch 90% jako dříve?
Jako by se vše graficky jen posunulo dolů?
!!! A proč je hodnota "free" téměř stejná jako pře odinstalací toho clamu? A proč si to ted ukládá jednou tolik do buff/cache?
Jak je to možné? (Upozornuji že mem total se mi uvolnila: ze 2053 na 2993.)
A co je to to "shared"? S čím si to prosím pěkně, ještě "sharuje" pamět, když už tam při naběhnutí chybí ze 4GB RAM téměř 300MB? (Mem totral 3757) a ještě si to bere toliko na buff/cache?
I když pocitově je teda comp nyní rychlejší- spíše mi vrtají hlavou výše uvedené skutečnosti. Nebo ještě přesněji. Comp je nyní rychlejší při započetí práce s více otevřenýma tabama, ale následně jakoby se dříve začal zahlcovat.