Dobry den.
Jako obvykle, pokazde kdyz potrebuju neco duleziteho v linuxu delat, tak mi prijde nejaka aktualizace (nebo nova distribuce), ja to odkliknu a ono se to posere...
To samy se stalo i dnes, kdy jsem potreboval pracovat v oracle xe (ktery mi pod windowsem neslape). Po spusteni linuxu (Kubuntu 7.04) mi prisli aktualizace od Adepta jako obvykle, tak jsem je nainstalil a hned nato se mi objevila moznost upgrade distribuce (na kterou jsem uz cekal asi dva mesice, od kdy vim, ze je v obehu). Tak jsem ji spustil, zacala hezky v okenku a po chvili se zastavila, pac jsem mel neznamy klic pro repozitare WINE - tak hezky jsem repozitar zakazal a spustil pres adepta upgrade znovu...ted se uz hezky rozjel, informoval me o tom, ze se stahne pres giga dat, potvrdil jsem a ono mi to hezky asi za 5 minut stahlo (7-9MB/s). Pote se zacali instalovat aktualizace a tak jsem kliknul na "ZOBRAZIT KONZOLI" at vidim, co se to tam vlastne deje... Po kliknuti ale se to cely zamrzlo (cekal jsem asi 15 minut a ono to stale stalo na "Pripravuji lib-NECO-" - tudiz jsem usoudil ze to nejak zatuhlo...
RESTART
po restartu se mi objevil adept jakoby s aktualizacemi, ale po jeho spusteni se objevila varovna hlaska ze spravce balicku pouziva jiny program a tudiz adept nemuze spravne fungovat... Tak jsem se nastval a spustil apt-get dist-upgrade pres konzoli...
Vse slo hladce az na to, ze pri pokusu o instalaci (aktualizaci) nejake knihovny libpam-NECO- (nebo libam-NECO-) mi to spustilo takove DOSovske okno, kde byli v radku napsane aplikace, jez ma skript restartovat (mezi nimi i kdm [nebo gdm, ted si nejsem jistej - jako defaultni mam ale pouzivani kdm, jelikoz mam Kubuntu s doinstalovanym Gnome]) - nevedel jsem, co jineho bych tam dopsal nebo co smazal, tak jsem to nechal jak je a dal OK - pote mi ale hodilo hlasku, ze kdm [gdm] se nepodarilo restartovat - a opet to dosovske okno, ze ta knihovna libpam (pro nejakou sluzbu PAM) se nemohla uplne aktualizovat a ze se nepodarilo restartovat kdm [gdm], proto jej pak budu muset spustit rucne (/etc/init.d/<sluzba> start).
Jina komplikace se nevyskytla...
jediny co me zarazilo bylo to, ze aktualizace skoncila jaksi z niceho nic (objevil se opet muj login@domain-#:) a nehlasilo mi to zadny stav upgradu, ani ze to chce restartovat PC ani nic... (pricemz to instalilo nove jadro, a po kazdy aktualizaci jadra to chce samo od sebe restart PC, tak nevim) - tak jsem provedl restart PC sam.
Po restartu jsem mel v boot screenu jiz opet vsechna jadra, co nechapu co je za picovinu ze se mi porad zobrazujou vsechna jadra v seznamu, ale budiz, dyt si je pak stejne manualne smazu, a po spusteni Kubuntu se Kubunutu zavadelo jako obvykle, tedy nezdalo se mi nic spatne - az na to, ze to zustalo stat na "tty1 login:" - [ALT+F7] zobrazilo prazdnou obrazovku s blikajicim podtrzitkem... tak jsem se zalogoval do tty1 a zkusil "/etc/init.d/kdm start" - vyhodilo to asi neco takovyho (budu se snazit presne): "shadowmanonly root can runkdm has already started" kde shadowman je muj login - mezery jak jsem je vynechal ja byli vynechany taky, tedy nejde o muj preklep.
[ALT+F7] porad nic, [ALT+F8] (jen tak zkusmo) vypsalo nejake jakoby kdm zavadeci skripty (az dva se stavem OK) a zase jenom blikajici podtrzitko...
jinak VUBEC NIC...
Co udelam tedy ted:
Jelikoz si nejsem jist, jestli upgrade probehl na 100%, zkusim stahnout alt inst cd a zkusim upgradnout pres nej, pokud nic, tak maximalne nasranej a nastvanej, pac mi trvalo asi tri dny, dokud jsem si system nastavil, dalsi dva dny, dokud jsem nainstalil oracle xe a dalsi pul dne na nainstalovani APEXu (takova vec k oraclu - builder aplikaci)
Kdo by ale vedel poradit co s tim (krom format + reinstall), budu moc vdecny!!!