Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: 3D akcelerace jde, Compiz ne  (Přečteno 12525 krát)

Septyk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 356
3D akcelerace jde, Compiz ne
« kdy: 25 Listopadu 2007, 18:04:40 »
Ahoj. Mám notebook MSI ER710-54CZ, grafická karta ATI X1270, rozlišení obrazovky 1440x900, Ubuntu 7.10 s Gnome. Mám nainstalovaný Catlalyst 7.11. 3D akcelerace funguje bez problémů, ale nemůžu spustit Compiz. Compiz --replace nejde, v nastavení vzhledu také nic ("Desktop effects could not be enabled"). Tuší někdo, kde může být zakopán pes? Ještě přikládám xorg.conf

Kód: [Vybrat]
# xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "cz"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "ImPS/2"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
Option "Emulate3Buttons" "true"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Synaptics Touchpad"
Driver "synaptics"
Option "SendCoreEvents" "true"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Protocol" "auto-dev"
Option "HorizEdgeScroll" "0"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "wacom"
Identifier "stylus"
Option "Device" "/dev/input/wacom"
Option "Type" "stylus"
Option "ForceDevice" "ISDV4"# Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "wacom"
Identifier "eraser"
Option "Device" "/dev/input/wacom"
Option "Type" "eraser"
Option "ForceDevice" "ISDV4"# Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "wacom"
Identifier "cursor"
Option "Device" "/dev/input/wacom"
Option "Type" "cursor"
Option "ForceDevice" "ISDV4"# Tablet PC ONLY
EndSection

Section "Device"
Identifier "Obecná grafická karta"
Driver "fglrx"
Busid "PCI:1:5:0"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Obecný monitor"
Option "DPMS"
Horizsync 30-70
Vertrefresh 50-160
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Obecná grafická karta"
Monitor "Obecný monitor"
Defaultdepth 24
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
  screen "Default Screen"
Inputdevice "Generic Keyboard"
Inputdevice "Configured Mouse"

# Uncomment if you have a wacom tablet
# InputDevice     "stylus" "SendCoreEvents"
# InputDevice     "cursor" "SendCoreEvents"
# InputDevice     "eraser" "SendCoreEvents"
Inputdevice "Synaptics Touchpad"
EndSection
Section "Module"
Load "glx"
EndSection
Section "Extensions"
Option "Composite" "1"
EndSection
Jen upozorním, že v Mandrivě 2008 funguje compiz bez problémů. Moc díky.
« Poslední změna: 20 Prosince 2007, 01:20:33 od Anna Taliánová »
NTB MSI ER710X-054CZ, AMD Athlon X2 TK-55 1,8GHz, 2GB DDR2 533MHz, ATI X1270, Atheros WI-FI, atd atd....Ubuntu 11.4

Tomáš Karvay

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 351
    • Tomáš Karvay
Re: Akcelerace jde, compiz ne
« Odpověď #1 kdy: 25 Listopadu 2007, 20:38:22 »
A co spuštění compiz --replace vyhodí za chybu?
« Poslední změna: 20 Prosince 2007, 01:21:00 od Anna Taliánová »
Fujitsu Siemens Pi 3525, Ubuntu 10.10

Septyk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 356
Re: Akcelerace jde, compiz ne
« Odpověď #2 kdy: 25 Listopadu 2007, 20:52:20 »
Vyreseno, stacilo nainstaloval xserver-xgl balik. Celou dobu jsem zil v domneni ze tam je.
« Poslední změna: 20 Prosince 2007, 01:21:41 od Anna Taliánová »
NTB MSI ER710X-054CZ, AMD Athlon X2 TK-55 1,8GHz, 2GB DDR2 533MHz, ATI X1270, Atheros WI-FI, atd atd....Ubuntu 11.4

nerw

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 31
Re: Akcelerace jde, compiz ne
« Odpověď #3 kdy: 25 Listopadu 2007, 21:17:15 »
Rekl byh, ale ze jsi tim prisel o 3d akceleraci, aspon u me to tak bylo

Septyk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 356
Re: Akcelerace jde, compiz ne
« Odpověď #4 kdy: 25 Listopadu 2007, 21:43:07 »
I u mě se to stalo, máš recht :-/ ..nějaký nápad?
NTB MSI ER710X-054CZ, AMD Athlon X2 TK-55 1,8GHz, 2GB DDR2 533MHz, ATI X1270, Atheros WI-FI, atd atd....Ubuntu 11.4

qUAKER

  • Host
Re: Akcelerace jde, compiz ne
« Odpověď #5 kdy: 25 Listopadu 2007, 22:11:14 »
provozovat pres AIGLX..

minihowto:
1) odinstalovat XGL
2) nainstalovat nejnovější fglrx s podporou AIGLX
3) editovat /usr/bin/compiz
4) v něm připsat do whitelistu fglrx.
5) restartovat Xka a spustit Compiz.

Septyk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 356
Re: Akcelerace jde, compiz ne
« Odpověď #6 kdy: 25 Listopadu 2007, 22:42:34 »
Tak moc díky, to pomohlo. Ty ovladače jsem už instalovaný měl, jenom ten krok 4 chyběl :)
Ještě jednou díky

Jenom mě teda štve strašný skrolování ve firefoxu a na videa se vůůbec nedá koukat :-/
Když spustim hru, tak mi problikávaj nějaký trojúhelníky. Takže nepoužitelný :-/
« Poslední změna: 20 Prosince 2007, 01:22:57 od Anna Taliánová »
NTB MSI ER710X-054CZ, AMD Athlon X2 TK-55 1,8GHz, 2GB DDR2 533MHz, ATI X1270, Atheros WI-FI, atd atd....Ubuntu 11.4

Septyk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 356
Re: Akcelerace jde, compiz ne
« Odpověď #7 kdy: 26 Listopadu 2007, 17:53:43 »
Bohužel nic z toho nepomohlo :-(
A když vypíšu název monitoru, tak Xka nenaskočej vůbec. Halt se budu muset obejít bez Compizu (pár funkcí mi bude chybět).
Nebo nějakou dobu počkat na ty open source ovladače. Nic o nich ale nevim, kdy budou, co budou umět, co budou podporovat...nic... :)
« Poslední změna: 20 Prosince 2007, 01:34:52 od Anna Taliánová »
NTB MSI ER710X-054CZ, AMD Athlon X2 TK-55 1,8GHz, 2GB DDR2 533MHz, ATI X1270, Atheros WI-FI, atd atd....Ubuntu 11.4

Pudas

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 71
Re: Akcelerace jde, compiz ne
« Odpověď #8 kdy: 26 Listopadu 2007, 21:36:33 »
Já s tím měl taky problémy a pomohlo mi ručně nainstalovat compiz viz. /akcelerované prostředí/Compiz Fusion - Gutsy Gibbon, Feisty Fawn a instalace z GIT

Septyk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 356
Re: Akcelerace jde, compiz ne
« Odpověď #9 kdy: 26 Listopadu 2007, 21:45:19 »
To by možná šlo....Tak jsem to měl ve Feisty. Teď si na volnou partition instaluju openSuse 10.3 (spíš ze zvědavosti). Zítra skusim instalovat CF z GIT. Dík za vnuknutí :)
NTB MSI ER710X-054CZ, AMD Athlon X2 TK-55 1,8GHz, 2GB DDR2 533MHz, ATI X1270, Atheros WI-FI, atd atd....Ubuntu 11.4

Septyk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 356
Re: Akcelerace jde, compiz ne
« Odpověď #10 kdy: 28 Listopadu 2007, 23:37:45 »
Takže zázrak se nekonal :-/ Možná to bylo ještě horší :) O openSuse ani nemluvim, na mým ntb moc dobře nešel, ani tu wifi jsem nerozchodil, a nesžil jsem se s yast :) . Hodně článků mě nalákalo koupit si ntb s ATI kartou, teď toho začínám litovat :-/ Ale tak bez compizu se dá pracovat taky....
« Poslední změna: 20 Prosince 2007, 01:36:17 od Anna Taliánová »
NTB MSI ER710X-054CZ, AMD Athlon X2 TK-55 1,8GHz, 2GB DDR2 533MHz, ATI X1270, Atheros WI-FI, atd atd....Ubuntu 11.4

Marcel 'Maky' Šuška

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1425
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
Re: Akcelerace jde, compiz ne
« Odpověď #11 kdy: 29 Listopadu 2007, 12:16:03 »
Na předvedení perfektní, ale já CF využívám dokonale. Na jedné ploše/kostce mám puštěnou Operu a Krusadera. Na druhé ploše/kostce na každé straně writera. Hodně píšu povídky SF a pokud píšu další díly povídek, musím se občas kouknout i do předešlých dílů, abych nepsal nesmysly nebo se neopakoval. Takže je to pro mne lepší se takto orientovat. Pokud něco hledám na netu, přepnu se na druhou ploch/kostku a hledám.
« Poslední změna: 20 Prosince 2007, 01:37:12 od Anna Taliánová »

Septyk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 356
Re: Akcelerace jde, compiz ne
« Odpověď #12 kdy: 29 Listopadu 2007, 13:41:45 »
Efekty neefekty, pár z nich je právě dost užitečných, bez toho jednoduše nepřetáhnu okno z plochy na plochu, dál věci jako Expo nebo "Exposé" (tam se tomu říká jinak), zoom, průhlednost oken,náhledy minimalizovaných oken,procházení oken s alt+tab s náhledama, pohyb oken je plynulejší než s Metacity...krychli mám vypnutou. Plus přidaná hodnota v podobě pěknýho vzhledu. Pořád je to ale věc kterou oželim, když se mi sekaj s tim videa a Firefox. Na starým PC s nVidií mě to taky šlape uplně bez problémů.
P.S. ty efekty ve Vistě jsou opravdu k ničemu :)
« Poslední změna: 20 Prosince 2007, 01:38:10 od Anna Taliánová »
NTB MSI ER710X-054CZ, AMD Athlon X2 TK-55 1,8GHz, 2GB DDR2 533MHz, ATI X1270, Atheros WI-FI, atd atd....Ubuntu 11.4

Septyk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 356
Re: Akcelerace jde, compiz ne
« Odpověď #13 kdy: 29 Listopadu 2007, 15:40:52 »
Já jsem si na to Gnome za ty dva roky celkem zvyk :-) Ale zkoušel jsem to s xgl serverem a to už to šlo jak má, ale zas akcelerace byla tatam :-/ ještě to pošteluju, než mě to přestane bavit, každopádně ten Fluxbox zkusim, kdysi jsem ho instaloval, ale nemohl jsem se přihlásit do sezení s fluxboxem, nějak jsem to neřešil a odinstaloval :)
« Poslední změna: 20 Prosince 2007, 01:39:46 od Anna Taliánová »
NTB MSI ER710X-054CZ, AMD Athlon X2 TK-55 1,8GHz, 2GB DDR2 533MHz, ATI X1270, Atheros WI-FI, atd atd....Ubuntu 11.4

Petr999

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 13
Re: 3D akcelerace jde, Compiz ne
« Odpověď #14 kdy: 27 Prosince 2007, 13:26:23 »
Nainstalovat jsem Ubuntu 7.10 na počítač se sdílenou ATI 64 MB, AMD Athlon 2200+, 1 GB RAM. Vyzkoušel jsem postupy, které se tu radily, ale pořád se mi ukazuje "effects could not be enabled". Xorg.conf je tady: http://www.mediafire.com/?4n9p9z1yyx3, /usr/bin/compiz tu: http://www.mediafire.com/?fnzynmsn2ck. Předem děkuju za rady.
AMD Athlon 3500+ 64bit | 1024 MB RAM | ATI Radeon 128 MB | 80 GB HDD | Kubuntu 7.10

ZERO55

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 36
Re: 3D akcelerace jde, Compiz ne
« Odpověď #15 kdy: 04 Ledna 2008, 19:25:41 »
mam podobny problem ..skusal som snad vsetko mam an novy ovladac na grafiku ati-driver-installer-8.443.1-x86.x86_64
niako som to spojaznil a stale mi ukazuje
zapne sa to len ked naistalujem xserver-xgl..ale vtedy mi odide renderovanie direct rendering: No (If you want to find out why, try setting LIBGL_DEBUG=verbose) a ked chcem dat glxgears tak ma to vyhodi z Xka
mam ati mobile 9600
skusal som aj editovat Xrg.conf
Section "Extensions"
   Option       "Composite" "1"
EndSection
pise mi effects could not be enable

Section "Extensions"
#            Option       "Composite" "0"
#EndSection
------Composite extension is not available
a
#Section "Extensions"
#            Option       "Composite" "0"
#EndSection
effects could not be enable
instaloval som podla
http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Gutsy_Installation_Guide#Method_2:_Install_the_Catalyst_7.12_Driver_Manually
Prestigio Nobile 157 - ubuntu 10.04 + winxp
Asus eee 1005P - win xp + ubuntu 11.04

eviljack

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 21
Re: 3D akcelerace jde, Compiz ne
« Odpověď #16 kdy: 08 Ledna 2008, 18:13:37 »
mne se povedlo to same, nebo hodne podobne, nemohl sem vubec spustit Xserver, pokazde byla jen bila obrazovka, nakonec sem z konzole spustil znovu posledni verzi envy, ktere uz sem mel na disku, nechal automaticky nainstaloval ati driver, a stal se zazrak, vsechno funguje :)

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.