To nettezzaumana. Nechci se už do tebe pouštět, ael musím ragovat. Zubíš se na Ubuntu, že má bugy, špatné fórum, nevím co ti Ubunťácká komunita udělala. Taky neznamená, že když si najdeš jiný derivát linuxu, budeš ten původní deptat. Já taky nějak začínal a vyzkoušel si pár dister, než mi padlo do ruky Ubuntu. Bylo to jediné distro, které jsem do PC nacpal, nesapdlo mi cca po týdnu mých nováčkovských hokusů a pokusů, mělo v sobě již OOo, zprovoznil jsem několika kliky wmw, mp3, atd, v poslední době i nesvobodné ovladače a to všechno aniž bych musel sedět na netu a hledat, kde je program, který potřebuji a nakonec ho kompilovat.
Že je tu plno lidí, kteří se ptájí podle tebe na základní věci. Jistě to svědší, že přecházejí lidi z win k nám. Je jedno, jestli zůstanou u Ubuntu nebo jiného derivátu, najdou si prostě co jim pasuje. To je jako s auty, nekdo tuhle značku ten zas tamtu a nedá na ní dopustit. Z mých zkušeností vím, že většina nováčků zůstane hned nebo později u Ubuntu. A proč? Protože nepotřebují vědět, jak a co v linuxu pracuje. Potřebují PC na práci a nikoliv na to, aby stále házely příkazy do Terminálu. Právě od toho jsme tady my, kteří jim budeme nezištně pomáhat.
Nebýt pár nadšenců, nebylo by Ubuntu, tohle fórum. Myslím si, že tak nějak začínala evoluce/revoluce. Nebýt pár lidí zapalených pro věc, ještě dneska by jsme lovili mamuty nebo vymřeli s nimi!
nettezzaumana: ja se priznavam, taky balicek instaluji aniz bych mel hlubsi znalost toho co a jak. A duvod? Je to jednoduche a na nic jineho nemam cas. Prosly mi uz rukama kdejake distribuce a jejich derivaty, mel jsem co do cineni s takovyma vecma, jako je treba BeOS (ktery uz dnes bohuzel nikdo ani nezna) a presto se drzim ubuntu. Prave proto, ze nechci vedet (i kdyz casto bohuzel vim
) "co s tim" - zajima mne vysledek. Dozajista, pokud delam neco, za co dostanu zaplaceno, delam to jinak, dalo by se rici hloubeji a radneji, jenze (a mozna je to ta povestna kovarova kobyla) kdyz to delam pro sebe, delam to "rychle a zbesile" 
Obvinovat nekoho, ze neni schopen se neco naucit neni asi to prave orechove pro uz tak rozhadanou linuxovou komunitu a nebyt tehle nadsencu, moc z toho, co je dnes a tady Ubuntu by tu asi nebylo. Jisteze je potreba vice nez jen nadseni, jenze bez nej to nejde. I kdyz s vasim nazorem v jadru souhlasim, asi bych volil jina slova ...
Souhlasím
ad.2) nabizel jsem pred nejakou dobou svoji podporu zadarmo. Zde na foru v ramci odpovedi na zvasty jednoho z adminu..
Ono je to těžké s adminama, kteří něco napíšou a pak na fórum asi nejdou, respektive mhb musíš napsat e-mail, protože musíš předpokládat, že když má 90 příspěvků, asi tu diskuzi sledovat nebude...
Když nám nevyhovuje PunBB ani SMF, tak jsou ještě další možnosti: phpBB a ještě by šlo založit českou sekci na ubuntuforums.org, což by taky snad nebylo zas tak špatný..
Já nepotřebuji s mhb komunikovat přes mail. Stačí si s ním popovídat kdykoliv na jabberu. Že má málo příspěvků? Tady jde o to, aby měl člověk co nejvíce přízpěvků? Podle toho se pozná, že je kvalitní člen? To snad ne! Stačí se podívat na wiki, co udělal a není toho málo.
Tahle diskuze se nám nějak zvrhla. Začíná být mimo mísu.