Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: instalce bez netu?  (Přečteno 8575 krát)

Lubeq

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
    • airsoft team
instalce bez netu?
« kdy: 10 Prosinec 2007, 18:53:53 »
Ahoj vi mě asi zabijete asi to tu už bylo hafokrat ale;) nemam net jak jste si všimly teda na laptolu ne kterym mam ubuntu 7.10 problem mam s jakou koliv instalaci. Např wine, zkoušel jsem ho přes konzoly a vysledek:balik nenalezen. Pak sem si tedy balik stahl a zas erro:Dependency is not satisfiable: wine. Poinstalční nastavení by mělo byt ok.
 předem diky za rady

Vojtěch Trefný

  • Zasloužilý Ubunťák
  • Guru
  • *
  • Příspěvků: 9308
  • Don Quijote
    • Zobrazit profil
Re: instalce bez netu?
« Odpověď #1 kdy: 10 Prosinec 2007, 19:00:22 »
Pokud nemáte připojení k internetu, tak nemůžete instalovat "obvyklým" způsobem, protože při tom se instalační balíky právě z internetu stahují.
Čtěte:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=14369.0

Lubeq

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
    • airsoft team
Re: instalce bez netu?
« Odpověď #2 kdy: 11 Prosinec 2007, 16:31:17 »
aha děkuji, asi neumim s tim vyhledavačem :P

Martin 'Želva' Malý

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2438
  • Zalezlej v krunýři
    • Zobrazit profil
    • Želvův zápisník
Re: instalce bez netu?
« Odpověď #3 kdy: 11 Prosinec 2007, 18:30:27 »
aha děkuji, asi neumim s tim vyhledavačem :P
On ten vyhledávač někdy blbne, už se na tom pracuje ;)
Osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Arch, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-(

Pokud mi dáváte zápornou karmu, budu rád, když mi napíšete proč, abych aspoň věděl, jak jsem vám uškodil. ;-)

Pavel Půlpán

Re: instalce bez netu?
« Odpověď #4 kdy: 11 Prosinec 2007, 18:55:31 »
On ten vyhledávač někdy blbne, už se na tom pracuje ;)

[rejp]Paralelne ke vsem tem forum a wikinam pouzivam Google a jsem stastnej clovek. Prvni vec na kterou se ptam, kdyz nekomu neco vysvetluju je, jestli vi a umi pouzivat Google. 8)[/rejp]

sekyt

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 70
    • Zobrazit profil
Re: instalce bez netu?
« Odpověď #5 kdy: 11 Prosinec 2007, 21:09:19 »
Možná zkusit slovenskou odvozeninu Ubuntu - GreenieOS z greenie.sk, pokud připojení k síti není.

Spousta věcí už je v základním instalaci z DVD, bez nutnosti doinstalace z netu.
Mandrake (od 2003) → Kubuntu 08.04 → Xubuntu 12.04 → 14.04 → 16.04

Lubeq

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
    • airsoft team
Re: instalce bez netu?
« Odpověď #6 kdy: 12 Prosinec 2007, 18:27:45 »
diky za odpovědi ale jsou moc obecné ptž ja sem měl moc obecnej dotaz, k tomu googlu zaleži na jaky urovni mysliš ja zadavam jen hledany vyrazi a to mě zatim vždy stačilo takže mě pouč.... Teď k tomu mojemu problemu co mě už tyden s3re: takže doma na desktopu mam XP s netem z těch sem si stahl (na flash disk) wine ve spravne verzi pro ubuntu 7.10 flasku se zapojila v poho. 1. zkoušel jsem to naistalovat přimo z flaski: otevřela se aplikace Package Instaler a nahlasila chybu něco jako: kolonie neni spokojena binfmt-podpora.
2. pak sem se pokoušel ten balik jednoduše přetahnout do var/cache/apt/archives/ jak je v jednom navodu... no  a zas chyba něco jako: nemate povoleni k zapisu, i když sem byl root ale to nevim jistě ptz sem to řešil podle navodu takhle: sudo -i.
3. přes konzol: sudo apt-get install wine , ale balik to nenašlo
4. už jsu fakt zoufalej  ;D ale to snad ty začatky překousnu

Chavo

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 223
  • Ubuntu Studio 10.10
    • Zobrazit profil
    • BKphoto
Re: instalce bez netu?
« Odpověď #7 kdy: 12 Prosinec 2007, 18:44:53 »
Ja som mal opačný problém. Net + XP na notebooku a ubuntu na desktope. Zosieťoval som ich káblom a hotovo. Na net chdím cez zdielané pripojenie v notebooku a tak aj ťahám aktualizácie a podobne.
CPU: Duo T1600, RAM: 2gb, VGA: Intel GMA X3100Gfx, HDD 250gb, external HDD SAMSUNG SpinPoint F3 1000GB

sekyt

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 70
    • Zobrazit profil
Re: instalce bez netu?
« Odpověď #8 kdy: 12 Prosinec 2007, 23:16:54 »
To by tě mohlo zajímat - http://wiki.ubuntu.cz/Pokročilá_správa_softwaru, konkrétně příkaz dpkg -i

Takže přetáhnou z flash disku někam, a v konzoli
Kód: [Vybrat]
sudo dpkg -i /cesta/k_baliku/nazev_baliku.deb
Pokud to nemá závislosti, měl by se balíček nainstalovat
Mandrake (od 2003) → Kubuntu 08.04 → Xubuntu 12.04 → 14.04 → 16.04

Pavel Půlpán

Re: instalce bez netu?
« Odpověď #9 kdy: 13 Prosinec 2007, 09:30:17 »
Tak k tomu Google. Pri vyhledavani na tomto portalu lze vyuzit hackovacich vyrazu.

Doporucuju procist treba treba:
http://www.sweb.cz/jobabroad/google.htm

Edit: Mozna by nebylo marny pridat mensi navod na praci s Googlem na wiki?! 8)
« Poslední změna: 13 Prosinec 2007, 09:33:34 od Pavel Půlpán »

daks

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 69
    • Zobrazit profil
Re: instalce bez netu?
« Odpověď #10 kdy: 13 Prosinec 2007, 09:49:44 »
Už jsem tu v jednom příspěvku taky řešil instalaci bez připojení, ale pořád mi není jasná jedna věc, z různých návodů mám pocit (např. výše uvedený http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=14369.0), že stačí balíčky zkopírovat do adresáře /var/cache/apt/archives/ a pak se dají instalovat nějakým správcem balíků. Ale mě to tak nefunguje, i když zkopíruji balíčky do zmíněného adresáře, tak např. Synaptic je nenajde (samozřejmě jsem je kopíroval s právem roota). Vám to s tím kopírováním funguje?

sekyt

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 70
    • Zobrazit profil
Re: instalce bez netu?
« Odpověď #11 kdy: 13 Prosinec 2007, 20:32:47 »
To máš nějaký pomotaný.

Ve /var/cache/apt/archives/ jsou balíčky, které si buď jen stáhl příslušný správce (Adept nebo Synaptic) nebo stáhl a nainstaloval.
Pokud si tam něco přidáš růčo, je ti to houbeles platný - správce balíčků o tom neví (ignoruje to) a můžeš se na hlavu stavět.

Pokud chceš aby správce o tvých balíčcích věděl, postupuj podle tohoto návodu z wiki

Nebo instaluj jednotlivě ručně - dpkg -i ... třeba
Mandrake (od 2003) → Kubuntu 08.04 → Xubuntu 12.04 → 14.04 → 16.04

daks

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 69
    • Zobrazit profil
Re: instalce bez netu?
« Odpověď #12 kdy: 14 Prosinec 2007, 08:40:19 »
To právě pomotaný nemám, protože si myslím to samý co jsi napsal, ale pak nevím o čem je návod http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=14369.0

dumi

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1152
    • Zobrazit profil
Re: instalce bez netu?
« Odpověď #13 kdy: 14 Prosinec 2007, 11:09:54 »
To právě pomotaný nemám, protože si myslím to samý co jsi napsal, ale pak nevím o čem je návod http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=14369.0
ďakujem za upozornenie, ako je v návode napísané - nie je odskúšaný a je v ňom aj odkaz na pôvodný návod.

EDIT: už som to upravil, dostupný je iba pôvodný návod, zjednodušená verzia bude dostupná, až keď ju najprv otestujem, aby to nedopadlo zmätočne ako teraz.
« Poslední změna: 14 Prosinec 2007, 11:14:04 od dumi »
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

daks

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 69
    • Zobrazit profil
Re: instalce bez netu?
« Odpověď #14 kdy: 14 Prosinec 2007, 14:33:42 »
já jsem právě nejdřív zkoušel ten tvůj původní návod s APTonCD a taky mi to nefungovalo, protože se mi zdá, že APTonCD prostě jen vytvoří z balíčků ISO soubor a ten pak z CD/DVD rozbalí zase do /var/cache/apt/archives/ na PC bez NETu. Takže to asi vyjde nastejno jako v případě kopírování.
Funguje mi jen postup co uvádí sekythttp://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99id%C3%A1v%C3%A1n%C3%AD_zdroj%C5%AF/Vlastn%C3%AD
i když by se mi víc líbilo nějaký "klikací" řešení, např. pomocí toho APTonCD ;-).

dumi

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1152
    • Zobrazit profil
Re: instalce bez netu?
« Odpověď #15 kdy: 15 Prosinec 2007, 00:12:15 »
teraz so to skúšal: pomocou "sudo aptitude download program" som si ho stiahol (taký, čo som predtým úplne odstránil) a nakopíroval do /var/cache/apt/archives/. vypojil som sieťový kábel, spustil synaptic, dal obnoviť, po chvíli vypol (nevedel nájsť internetové zdroje pochopiteľne), vyhľadal príslušný program a nainštaloval. všetko prebehlo bez problémov, program bol nainštalovaný z /var/cache/apt/archives. čo vám na tom nejde?
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

Lubeq

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
    • airsoft team
Re: instalce bez netu?
« Odpověď #16 kdy: 15 Prosinec 2007, 10:16:42 »
To by tě mohlo zajímat - http://wiki.ubuntu.cz/Pokročilá_správa_softwaru, konkrétně příkaz dpkg -i

Takže přetáhnou z flash disku někam, a v konzoli
Kód: [Vybrat]
sudo dpkg -i /cesta/k_baliku/nazev_baliku.deb
Pokud to nemá závislosti, měl by se balíček nainstalovat

A pokud zavislost má, jako že jo...?

sekyt

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 70
    • Zobrazit profil
Re: instalce bez netu?
« Odpověď #17 kdy: 16 Prosinec 2007, 19:26:38 »
dumi : nastartuj aprávce balíčků -> odškrtej všechny zdroje -> dej update -> stáhni nějaký balíček (který nemáš) pomocí web prohlížeče ->zkopírujho do /var/cacha/apt/archives -> dej znovu update -> a to bych chtěl vidět, jak se ti tam ten zkopírovaný balíček ukáže  ;)
Ukážou se pouze balíčku, které byly odinstalované a jsou v archivu k dispozici.

Lubeq : pokud jsou závislosti, je potřeba zjisti jaké a stáhnout i je (ve správci po kliknutí na vlastnosti konkrétního balíčku lze závislosti zjistit).
Nebo lze před stahováním balíčku smazat (dát jinam) v archivu dosavadní balíčky a to co se poté stáhne, použít k instalaci toho konkrétního programu jinde.
Možná to jde i elegantněji, než takhle čachrovat, nevím.


Jinak, já zase tak do hloubky systému nejdu a spoustu věcí nevím, ale ...

- systém zcela jistě někam ukládá, co má nainstalováno
- tudíž předpokládám, že si ukládá informace i co stáhl a kde je balíček na lokálu ať instalovaný nebo ne (pro případné další použití bez nutnosti následného stahování)
- odtud potom čerpá informace samotný správce balíčků
- tudíž ignoruje "podstrčený" balíček (byť do správného skladiště), pokud není informace o něm i v tomto příslušném souboru

Program APTonCD neznám, nevím jak funguje a po pravdě řečeno mi to je celkem fuk ;D

Pokud by toto šlo jednoduše jen metodou překopírováním do skladiště balíčků distra, nemusely by být návody na lokální repozitáře, že :-)
Mandrake (od 2003) → Kubuntu 08.04 → Xubuntu 12.04 → 14.04 → 16.04

Marcel 'Maky' Šuška

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1425
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
    • Zobrazit profil
Re: instalce bez netu?
« Odpověď #18 kdy: 16 Prosinec 2007, 19:56:51 »
Já tak systém taky neznám, ale nešlo by systému řící, kde jsem nastahované balíčky uložil? Něco jako aktualizace z CD?

Tohle téma mě velice zajímá, protože mám dvě PC bez netu a chci doinstalovat programy, vesměs hry.

sekyt

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 70
    • Zobrazit profil
Re: instalce bez netu?
« Odpověď #19 kdy: 16 Prosinec 2007, 20:11:41 »
Marcel 'Maky' Šuška : no to právě řeší lokální repozitář ;)
V podstatě systému řekneš, kde ty tvé balíčky má hledat

Ale pouze za předpokladu stejného distra a stejné verze (jinak se to bude mlátit).

Možná to řeší i program APTonCD nebo jiný, ale pokud se nad tím člověk zamyslí, PROČ by se ty lokální repozitáře jinak dělaly?!

Update : nebo ještě takhle - myslíte si, že si správce balíčků při update projíždí jednotlivé adresáře ve zdrojích, načítá jednotlivé balíčky které najde ... a nebo prostě jen přečte konkrétní soubor Packages.gz v daném adresáři, který mu řekne, jaké balíčky jsou k dispozici, jejich závislosti ...  ;)
« Poslední změna: 16 Prosinec 2007, 21:33:58 od sekyt »
Mandrake (od 2003) → Kubuntu 08.04 → Xubuntu 12.04 → 14.04 → 16.04

Marcel 'Maky' Šuška

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1425
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
    • Zobrazit profil
Re: instalce bez netu?
« Odpověď #20 kdy: 16 Prosinec 2007, 21:48:55 »

Update : nebo ještě takhle - myslíte si, že si správce balíčků při update projíždí jednotlivé adresáře ve zdrojích, načítá jednotlivé balíčky které najde ... a nebo prostě jen přečte konkrétní soubor Packages.gz v daném adresáři, který mu řekne, jaké balíčky jsou k dispozici, jejich závislosti ...  ;)

Já si myslím, že ano. Pokud hledáte program v Synapticu, hledá ho v nějakém adresáři. Fyzicky tam není (samozřejme jen ty, které nejsou nainstalované), jinak by ho nestahoval z netu a pak instaloval. Po každé aktualizaci by se měl tento adresář automaticky zaktualizovat (i ty balíčky, které tam jsou, samo sebou jen ty, které jsou nové/opravené), aby systém věděl o nových balíčcích na zrcadle, z kterého potom bude stahovat.
To je ta výhoda linuxu, že nemá systém zapráskaný balíčkama, které nepotřebuje a ani nikdy nevyužije a nainstaluje.

sekyt

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 70
    • Zobrazit profil
Re: instalce bez netu?
« Odpověď #21 kdy: 16 Prosinec 2007, 22:27:29 »
Abychom si rozuměli, já to myslel jako update zdrojů z netu ...

A to si fakt nemyslím, že by se díval správce do jednotlivých složek a hledal programy  :).

Zvláště když píše "probíhá stahování informací o balíčcích".

A vůbec, proč se teda dělají ty lokální repozitáře, když se to může jen nakopírovat - mohl by na to nějaká zastánce "copy & paste" odpovědět?
« Poslední změna: 16 Prosinec 2007, 22:32:12 od sekyt »
Mandrake (od 2003) → Kubuntu 08.04 → Xubuntu 12.04 → 14.04 → 16.04

dumi

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1152
    • Zobrazit profil
Re: instalce bez netu?
« Odpověď #22 kdy: 17 Prosinec 2007, 00:13:24 »
vážení a milí!
návod prešiel výraznými zmenami a otestovaním. zapracoval som doňho pripomienky z tohto vlákna. bol by som vám nesmierne povďační, ak by ste ho otestovali a dali vedieť, či všetko funguje v poriadku, nakoľko by som ho v tom prípade mohol zavesiť na wiki. ďakujem dumi
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04