Zdravím uživatele WENGA, hlavně ty, kterým to nefunguje a chtěli byste, aby vše šlapalo.
Postupoval jsem následovně:
1. V žádném případě
neinstalovat Wengo ze Synapticu. Je tam hrozně zastaralý a nedá se volat na widle a naopak. Tedy z mojí zkušenosti.
2. Ze stránek:
http://wiki.ubuntu.cz/WengoPhone jsem si stáhl
WengoPhone NG, (jinak je to tento odkaz
http://www.openwengo.org/index.php/openwengo/public/homePage/openwengo/public/projectsNgDownload ) a postupoval jsem dále podle návodu.
Raději jsem to sem zkopíroval, z dovolením:
Instalace
WengoPhone NG zatím není ve zdrojích Ubuntu, proto jej musíme nainstalovat ručně. Z domovské stránky WengoPhone přejdeme na stránku Downloads, a vybereme balík pro GNU/Linux. Někam tento balík stáhneme, třeba na plochu. Soubor má příponu .tar.bz2, je to tedy archiv a musíme ho rozbalit. Klikneme na něj pravým tlačítkem a zvolíme rozbalit zde. Vznikne nám nový adresář se stejným jménem. Tento adresář si můžete někam přesunout dle libosti, obsahuje už rozbalený a spustitelný program. Stažený archiv už nepotřebujeme, můžete jej klidně smazat.
3. Dvakrát jsem poklikal na vytvořenou složku a hledal jsem wengopone.sh. Na tu znova poklikat, dát SPUSTIT.
4. V prvním spuštění se vás aplikace zeptá na uživatelské jméno a heslo. Musíte se zaregistrovat. Otevře se vám internetový prohlížeč s formulářem. Zvolte si své jméno pod kterým budete vystupovat, zadejte heslo a svůj email.
5. Emailem a heslem se pak přihlásíte. Druhá strana email neuvidí, nemusíte mít strach.
6. Přidejte si své kámoše a známé a můžete volat.
7. Test mikrofonu a reproduktorů (obdoba call test Skype): Otevřte konfiguraci z Tools/Configuration/ záložka Audio. Klepnout na tlčítko Make a test call. Ozve se vám hlas frantíka a když něco řeknete do mirofonu ozve se váš hlas s krátkým časovém odstupu a s ozvěnou. Pak dáte Cancel a červeným tlačítkem přerušíte hovor.
8. Jelikož WengoPhone NG nevytvoří ikonu a ani ho nenaleznete v nabídce, vytvořil jsem si odkaz a přesunul jsem si ho na lištu.
Pravým myšítkem klepnout na plochu, vybrat z nabídky Vytvořit spouštěč. Do názvu si vložte svůj název, do políčka příkaz vyberte z Procházet cestu a hledat wengopone.sh. Změňte si ikonu, Zavřít. Odkaz je na ploše a můžete si jej přidat na lištu.
Příjemné volání, chatování, videohovory.
Další zkušenosti:
Wengo není lokalizováno do češtiny.
Po přesunutí adresáře do své složky mi nešlo Wengo otevřít (to jsem neměl ani odkaz vytvořený). Takže složku mám na ploše.