Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Alsamixer - nastavení a uložení  (Přečteno 14468 krát)

Luban

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1631
    • Zobrazit profil
Alsamixer - nastavení a uložení
« kdy: 11 Prosince 2007, 07:25:00 »
Jak uložit nastavení alsamixeru, aby zůstalo i do dalšího zapnutí (restartu) počítače?
Jak souvisí alsa mixer s ovládáním hlasitosti?
Když v ovládání hlasitosti zapnu volby a vyladím zvuk.
Mikrofon u sluchátek mi ve voipu obstojně funguje. Bohužel však po vypnutí/zapnutí/restartu notebooku, i když v ovládání hlasitosti volby zůstanou (pouze u capture nezůstane volba umlčeno).
V možnostech musím přepnout na Front mic, zkusit test ve Skypu a pak přepnout na Mic.

Nevěděl byste někdo, prosím, poradit?
« Poslední změna: 20 Prosince 2007, 23:13:31 od Anna Taliánová »

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
Re: Alsamixer - nastavení a uložení
« Odpověď #1 kdy: 11 Prosince 2007, 07:35:30 »
Mne zostane alsamixer nastaveny aj po restarte - a nic specialneho nerobim...neviem, preco to tebe nezostane.
Co sa tyka alsamixeru a ovladania hlasitosti, tak mam za to, ze primarne sluzi alsamixer k tomu, aby sa v nom defaultne nastavili kanaly a uvolnili sluzby - hlasitost je uz potom mozne ovladat cez ovladani hlasitosti na repraciku hore na liste. Potom uz do alsamixeru nemame preco liezt. U Skype mam pocit, ze este neni dostatocne kompatibilny s linuxom a niekedy nastavenie alsa ignoruje. Neviem preco tomu tak je, ale i ked zvuky v ostatnych aplikaciach funguju bezvadne, v Skype je to kolkokrat inac.
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Luban

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1631
    • Zobrazit profil
Re: Alsamixer - nastavení a uložení
« Odpověď #2 kdy: 11 Prosince 2007, 14:03:58 »
Už jsem se radoval. Podařilo se mi rozchodit zvuk na tom Aceru, který jsem řešil tady i na jiných fórech (i s tebou.)
Skype funguje, teď jsem to testoval s kamarádem, který je v Austrálii.

Nevím, zda jsem něco nezapomněl někam nahrát. V Linuxu jsem stále začátečník.
Alsu 1.0.15 jsem ugradoval podle návodu z anglického fóra
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=545318&highlight=extensa+5220&page=2

a s mojí bídnou znalostí ENG je docela možné, že jsem něco zvoral.
Nevím třeba, co znamená

sudo mv /lib/modules/2.6.22-14-generic/ubuntu/media/snd-hda-intel/snd-hda-intel.ko /tmp
sudo depmod -a


A to jsem nakonec neprovedl.
« Poslední změna: 12 Prosince 2007, 02:39:53 od Anna Taliánová »

hase

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2934
    • Zobrazit profil
    • www.palenka.org
Re: Alsamixer - nastavení a uložení
« Odpověď #3 kdy: 11 Prosince 2007, 16:17:33 »
Ale to je (ak som spravne pochopil) len v pripade, ze pouzivas Feisty. Pises ze ti to fachci, tak preco si myslis, ze si nieco zvoral?
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Luban

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1631
    • Zobrazit profil
Re: Alsamixer - nastavení a uložení
« Odpověď #4 kdy: 11 Prosince 2007, 18:21:56 »
Používám GG a po spuštění počítače musím přepnout v ovládání zvuku mic na front mic, zkusit nahrát hlas a pak zpět. No a ten ntb, kde to to nastavuji je pro úplného laika a po něm to nemohu pokaždé chtít.
Myslel jsem, že jsem zapomněl někam něco zapsat, aby to fungovalo po vypnutí/zapnutí/restartu ntb.
« Poslední změna: 20 Prosince 2007, 20:45:14 od Anna Taliánová »

anicka

  • Host
Re: Alsamixer - nastavení a uložení
« Odpověď #5 kdy: 12 Prosince 2007, 03:00:50 »
Jak uložit nastavení alsamixeru, aby zůstalo i do dalšího zapnutí (restartu) počítače?
Jak souvisí alsa mixer s ovládáním hlasitosti?
Když v ovládání hlasitosti zapnu volby a vyladím zvuk.
Mikrofon u sluchátek mi ve voipu obstojně funguje. Bohužel však po vypnutí/zapnutí/restartu notebooku, i když v ovládání hlasitosti volby zůstanou (pouze u capture nezůstane volba umlčeno).
V možnostech musím přepnout na Front mic, zkusit test ve Skypu a pak přepnout na Mic.

Nevěděl byste někdo, prosím, poradit?

Napadají mě k tomu dvě věci:

Jednak zda máte v PC načtené alsa moduly? (předpokládám ale že ano) Do terminálu zkuste napsat:

lsmod | grep snd

Kromě toho musíte mít ve "Systém" → "Správa" → "Služby" aktivováno (zaškrtnuto) "alsa-utils" (Správa nastavení zvuku).

Pak se také podívejte na stránku české Wiki Ubuntu s návodem Jak zrychlit boot Ubuntu (sice není určen pro začátečníky, uznávám, ale mohlo by Vám to pomoci): Máte služby alsa a alsa-utils zapnuté, popřípadě zapnuté ve správných (výchozích, defaultních) runlevelech?

V Synapticu mám nainstalovány balíčky "alsa-base" a "alsa-utils", v nejhorším je přeinstalovat ... nic víc mě k tomu už nenapadá.

PS: mám laptop ThinkPad T30, Ubuntu 7.10 (GNOME)
« Poslední změna: 22 Ledna 2008, 17:51:33 od Anna Taliánová »

Luban

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1631
    • Zobrazit profil
Re: Alsamixer - nastavení a uložení
« Odpověď #6 kdy: 12 Prosince 2007, 08:44:11 »
Díky.

lsmod | grep snd vypíše:

snd_hda_intel         293792  1
snd_pcm_oss            43008  0
snd_mixer_oss          17920  1 snd_pcm_oss
snd_pcm                80644  2 snd_hda_intel,snd_pcm_oss
snd_page_alloc         11656  2 snd_hda_intel,snd_pcm
snd_hwdep              10628  1 snd_hda_intel
snd_seq_oss            35328  0
snd_seq_midi_event      8704  1 snd_seq_oss
snd_seq                54256  4 snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_timer              24580  2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device          9740  2 snd_seq_oss,snd_seq
snd                    56708  11 snd_hda_intel,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_hwdep,snd_seq_oss,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore               8800  1 snd


Službu alsa-utils mám zaškrtnutou (díky vaší radě v jiném vlákně :) ).

Díval jsem se na ten návod. Mám tam jen alsu-utils a u ní zaškrtnutou "2".
Dále pak alsasound a u ní všechny volby prázdné.

Alsu jsem kompiloval na 1.0.15 a nevím, zda by přeinstalace v Synapticu nebyla na 1.0.14.

Vše to vypadá na to, že tím přepnutím z mic na front mic a zpět se "zapíná" mic. Jen přijít na to, jak ho zapnout automaticky.
V alsamixeru třeba vůbec nemám možnost nastavení hlasitosti mic (ani front mic) - je tam volba line, ale to netuším na co je :).
« Poslední změna: 12 Prosince 2007, 14:03:09 od Anna Taliánová »

nikola

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 944
    • Zobrazit profil
    • http://home.tiscali.cz/nikola
Re: Alsamixer - nastavení a uložení
« Odpověď #7 kdy: 20 Prosince 2007, 17:08:33 »
Jak jsem psal v jiném vlákně, mám na tomhle notebooku nainstalovanýho Hardyho. S dnešní aktualizací jádra (konečně, už se dá mluvit o alfa verzi) na 2.6.24 začal zvuk chodit se vším všudy - sluchátka fungují a po zasunutí jacku se vypnou reproduktory, mikrofon je plně funkční jak externí, tak interní. Takže nové jádro tvůj problém řeší. Bohužel pro změnu nechodí wifi s nativním ovladačem. Ndiswraper instalovat nemíním, opět si počkám, až funkční bude. Tímhle příspěvkem jsem chtěl naznačit možnost řešení tvého problému: buď nainstalovat HH, což pro začátečníka asi není to pravé (tím nemyslím tebe, psal jsi, že chceš extensu rozchodit kamarádovi), nebo zatím nainstalovat distro, které má nové jádro i alsu. Jak ti už kdosi psal, zatím jen Fedora 8 (i když jen 2.6.23) a s ní vydržet do dubna, ev. do RC verzí HH, které již bývají dostatečně stabilní a použitelné. Mnoho zdaru.  ;)

Luban

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1631
    • Zobrazit profil
Re: Alsamixer - nastavení a uložení
« Odpověď #8 kdy: 20 Prosince 2007, 17:18:06 »
Díky. Nakonec jsem to vyřešil tak, že vše funguje. Jen se musí po zapnutí/restartu ntb ručně v ovládání hlasitosti přepnout na volbu "mic".
Uživatele to naučím (jsou to tak 3 kliky) a počkám na HH a budu doufat :).
Přecházet na jinou distribuci se mi nechce. Jsem laik a chtěl bych zůstat u ubuntu.
S wifi jsem se natrápil (i když úspěšně) ve FF dost, a tak jsem přivítal, že v GG bylo její zprovoznění jednoduché.
Stejně tak doufám, že HH přinese zlepšení v otázce zvuku pro tento ntb.

Luban

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1631
    • Zobrazit profil
Re: Alsamixer - nastavení a uložení [vyřešeno]
« Odpověď #9 kdy: 20 Prosince 2007, 23:10:30 »
Tak po dnešní aktualizaci zvuk přestal fungovat.
Napsalo to, že chybí gstreamer ... Zkusil jsem jej v Synapticu reinstalovat. Marně.
Tak jsem opakovat celý postup s Alsou 1.0.15, neboť jsem naprostý laik a nevěděl, který krok by stačil.

Nevím, zda je vlákno vyřešeno, neboť, to že naučím uživatele pokaždé v ovládání hlasitosti klikat na mikrofón, není IMHO dobré řešení :).
« Poslední změna: 20 Prosince 2007, 23:13:11 od Anna Taliánová »

anicka

  • Host
Re: Alsamixer - nastavení a uložení
« Odpověď #10 kdy: 20 Prosince 2007, 23:24:23 »
Možná by pomohlo v terminálu zadat:

sudo apt-get install verzebalikugstreamer

(je jich totiž vícero a nevím jaký používáte; gstreamer0.10-alsa, gstreamer0.10-esd, gstreamer0.10-ffmpeg, gstreamer0.10-gnomevfs, gstreamer0.10-plugins-base, gstreamer0.10-plugins-base-a, gstreamer0.10-plugins-good, gstreamer0.10-plugins-ugly, gstreamer0.10-tools, gstreamer0.10-x)

Luban

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1631
    • Zobrazit profil
Re: Alsamixer - nastavení a uložení
« Odpověď #11 kdy: 20 Prosince 2007, 23:27:13 »
V Synapticu jsem reinstaloval, všechny co jsem měl označené. Teď ntb nemám po ruce ale pokud to zazlobí, mrknu na to podrobněji.

Díky.

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.