Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: bitlocker  (Přečteno 168 krát)

Jana

• Stálý člen
  • **
bitlocker
« kdy: 21 Března 2025, 12:21:07 »
Dobrý den.
Smazala jsem disk na kterým byl windows a nainstalovala ubuntu. Jenže v PC zůstal další disk 1Tb, který nyní nelze otevřít protože heslo bitlockeru nikdo nezná které to po mě nyní chce. Kámošku který jsem to instalovala asi klepne popka, protože tam měla zálohu. Ví někdo jak se dá toto šifrování zrušit aniž by záloha byla smazána?  :-[
Ubuntu 16.04 LTS 64bit

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
Re:bitlocker
« Odpověď #1 kdy: 21 Března 2025, 13:45:34 »
Takže při instalaci Ubuntu buďto smazaný celý disk, nebo"krypta".

Tady možná leží nějaká možnost.
Dobrý den.
Smazala jsem disk na kterým byl windows a nainstalovala ubuntu. Jenže v PC zůstal další disk 1Tb, který nyní nelze otevřít protože heslo bitlockeru nikdo nezná které to po mě nyní chce. Kámošku který jsem to instalovala asi klepne popka, protože tam měla zálohu. Ví někdo jak se dá toto šifrování zrušit aniž by záloha byla smazána?  :-[
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 21 Března 2025, 16:51:44 »
Známá neměla ani tušení že ji to windows zašifroval a ani se jí na to údajně nikdo nikdy neptal. Jenomže co s tím? Už při instalaci ubuntu mě to nechtělo pustit pokračovat v instalaci, protože je zapnutý bitlocker, abych ho vypnula. Jenže heslo nikdo neznal, tak jsem instalaci úspěšně dokončila s vírou že se zálohový disk nějak odšifruje. Nyní musím přiznat že jsem se mýlila.
Ubuntu 16.04 LTS 64bit

macu

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 21 Března 2025, 18:12:45 »
jestli máš MS účet, tak by někde měl být klíč uveden na něm....myslím tím v online správě....aspoň tipuju....
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 24.04 64bit, Gnome Shell 3.46
Ntb: Toshiba L850-U12 - Intel i3 , 8 GB DDR3 RAM, Ubuntu 22.10 64bit, Gnome Shell 3.43

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 21 Března 2025, 21:03:27 »
Já MS účet nemám a kámoška o ničem neví.
Ale musím se pochlubit, disk 1TB je otevřen, je tam obsazeno 931MB zálohy a kámoška ani já heslo k otevření bitlockeru dosud neznáme. Ale bylo nám moc smutno, kámošce po záloze a mě po špatně odvedené práci. Jeden dobrý nápad a nakonec to nebylo ani tak složitý, ale už to bylo tedy o fous.  :)
Ubuntu 16.04 LTS 64bit

sabraq

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: Včera v 11:30:25 »
To nevím, po tom jsem nepátral, osobně jsem se s tím nikdy nesetkal, záleží asi odkud ten počítač pochází. Jestli je to z firemní sféry, která se čas od čaasu odprodávala, nebo si ho někdo nechával stavět, nebo ho stavěl sám. V tom druhém případě by o tom měl mít ponětí. Ubuntu taky umožňuje šifrování složek, nebo celých oddílů.

Jana

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: Včera v 13:46:49 »
MS účet není špatná myšlenka, protože tam hesla jsou a ne li dokonce identická s bitlockerem, ale jistá si nejsem, protože vytvořené klíče jsou jiné, delší. Čert mi byl bitlocker dlužen. Disk kámošce zašifroval  sám, aniž by na to nějak upozornil a dokonce se mi podařilo bitlocker vypnou i když odšifrování disku 1TB trvalo téměř hodinu. Co se týče PC, je koupený nový Dell Inc. OptiPlex 3050. Jak  jsem již psala že jsem v PC vymazala windovs a nainstalovala ubuntu a když se ubuntu nechtělo nainstalovat kvůli bitlockeru, tak jsem druhý disk v PC (záloha) odpojila a už to šlo.  ;)  Jenže záloha zůstala zašifrovaná  :( . Tak jsem windouws opět nainstalovala, připojila disk se zálohou a ejhle, disk byl přístupný. Pak následovalo vypnutí bitlockeru v celém PC, no a je hotovo.
Ubuntu 16.04 LTS 64bit

sabraq

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: Včera v 14:26:55 »
No jo, s takovýma zkušenostma to potom vypadá, že žádný bezpečnostní prvky nejsou potřeba, když se nakonec obrátí proti tomu, koho mají chránit. A jestli o tom ani nic neví, nechal bych si to pro sebe. Hlavní asi je, že když někdo disk ukradne a někam připojí, nic z něj nedostane. Za 1 hodinu - tak to je skvělá datová propustnost, byli doby, kdy by to trvalo věky.

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: Včera v 14:57:17 »
1) Vždy když musím pracovat s Windows někde příležitostně, vždy se podívám na Tento počítač, zda na discích není symbol zámku (ikona zámku zlatá = jednotka v uzamčeném stavu).
2) Už jsem několikrát četl, že bitlocker se někdy aktivuje bez vědomí uživatele.
3) Zajímavá bezpečnostní díra, pokud dle uvedeného popisu.  :(
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.