Rád bych Ti pomohl i s tímhle, ale mě z 3D trošku bolí šiška a nepoužívám ho (dokonce ani efekty ne).
Teď bojuju s ripováním, tak až budeš potřebovat něco k tomu...
jo a s těma adresářema: pokud se nechceš zabývat konfiguracema a fcí linuxu tak tě budou zajímat jenom tyhle adresáře: /home/MrShaman - tam máš svojí muziku,video, data, svoje nastavení aplikací(v souborech tečka něco čili /~.xmms při čemž /~ se čte /home.tyto soubory jsou běžně skryty a zobrazujou se v nautilu ctrl+h. tomu se říká dot files, ten soubor co jsem ti poslal se teda nakopíruje do /~.xmms)
/etc - tam jsou uložený konfigurační soubory funkcí tvého stroje, určitě se setkáš /etc/X11/xorg.conf ve kterým je uložená konf. rozlišení, obnovovací frekvence apod, radši nic nepřepisovat, když všechno funguje.
/var/log - když něco nešlape, tady jsou logy, kde se dočteš proč to nejde a podle toho můžeš něco řešit.
/media defautně v ubuntu, možná i /mnt - tady jsou připojený flešky, cdéčka, diskety, když se nezobrazí na ploše, jsou tady.
složitý? doporučuju koupit knížku Přecházíme na linux od pana Kysely - dietní ale dobrý. Od stejnýho autora 333 tipů a triků pro linux mi už párkrát pomohlo. fuj to je litanie, mám icq.