Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak rozdělit disk?  (Přečteno 13459 krát)

luisah

• Závislák
Re: Jak rozdělit disk?
« Odpověď #25 kdy: 26 Prosince 2007, 23:03:42 »
Návod - doporučuji ruční rozdělení disku
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce_instalac%C3%AD
Jinak bych ten 80GB rozdělil takto:
10GB / (kořenový oddíl = systém) ext3
1GB swap
69GB /home (tvoje domovská složka) ext3
Domovská složka není uvedená v návodě, ale vytvoří se stejně jako systém /, s tím rozdílem, že se nezadává parametr /, ale /home.

Pokud bude na 320GB win s nfts (celých 320GB ntfs) tak - bude číst? = ano (je možné i zapisovat, i smazat win s linuxu :) )
http://wiki.ubuntu.cz/Podpora_z%C3%A1pisu_pro_NTFS?highlight=%28ntfs%29

xearo

• Návštěvník
« Odpověď #26 kdy: 26 Prosince 2007, 23:15:34 »
Fiha  tak to  bola  odozva  :).No  tak  ze takto  ked by sa  mi   podarilo este rozchodit steam a css  tak win  poleti cez  zatvorene okno skoda okna no :).prosim  este  pre  vysvetlenie  na co je swap na to  amam  ako  naformatovat  disk?ako  mam zalohovat ked nieco  idem prepisovat subory a tak.Dnes  som bol taky sikovny ze  som nieco  prepisal tak  ze som to  uz  nerozchodil.vdaka

luisah

• Závislák
« Odpověď #27 kdy: 27 Prosince 2007, 11:28:03 »
swap: doplňuje ram (něco jako stránkování ve win)
Moc jsem neporozuměl co jsi chtěl dále.
1GB naformátuješ na swap (je to něco jako ext3, ext2) u swapu je to vše, u systému musíš naformátovat na ext3 a přidat parametr / a u složky home musíš naformátovat na ext3 a přidat parametr /home
Pokud máš nějaké soubory na disku s 80GB tak si je zazálohuj, protože tímto se ti to komplet smaže, z toho druhého to snad ani, nemusíš, pouze musíš dávat pozor, aby jsi omylem při rozdělování nenaformátoval a nerozděloval disk s win. Ale to snad poznáš 320GB a 80GB, ne? :)

xearo

• Návštěvník
« Odpověď #28 kdy: 27 Prosince 2007, 11:37:28 »
jasne  to  poznam.Aha  uz chapem....  No a to zalohovanie  so myslel ako  napriklad soucre list  ked  v nom  prepisujem ako to mam  urobit zalohovat to  potom  pri probleme opat obnovit??

luisah

• Závislák
« Odpověď #29 kdy: 27 Prosince 2007, 11:54:06 »
Je několik možností.
Po default instalaci je dobré si doinstalovat zdroje medibuntu a wine.
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99id%C3%A1v%C3%A1n%C3%AD_zdroj%C5%AF?highlight=%28medibuntu%29

Ale pokud si ho chceš pěkně upravit podle svých představ, tak je ideální buď si doistalovat midnight commander (mc).
Doinstaluješ buď v Systém - Správa - Správce balíků Synaptic - vyhledáš a naistaluješ nebo spustíš terminál a zadáš příkaz pro instalaci programu "sudo apt-get install mc".

Pak si spustíš terminál a zadáš příkaz "sudo mc" - spustí se midnight commander najdeš si sources list a můžeš editovat.

NEBO rychlejší verze

Spustíš terminál a zadáš příkaz "sudo gedit /etc/apt/sources.list" a můžeš editovat.

Když se hrabeš v systému musíš být vždy jako root tedy sudo (gksudo), a pak si můžeš se systémem dělat co chceš.

xearo

• Návštěvník
« Odpověď #30 kdy: 27 Prosince 2007, 12:08:47 »
no tak  wine som sa snazil naisntalovat  podla  navodu  ale vzdy  mi vypisalo  chybu nestiahlo vsetko alebo neviem mzono ja  nieco zle som  urobil.vcera  som sa snazil nainstalovat  ovladace na kartu  a dopadlo to  asik tak ze som znefuncnil system  :-[.urobim  si  poriadok a este raz naistalujem vsetko poriadne.Mas icq rad by som to stebou potom  prebral mimo fora  aby som  tu zbytocne nespemoval.vdaka

luisah

• Závislák
« Odpověď #31 kdy: 27 Prosince 2007, 12:50:42 »
Mam icq, je u profilu.
Jinak pokud ti nefungoje systém, těžko říci co jsi prováděl, stačí když při startu grubu najedeš do recovery mode necháš to vše naběhnout a až se tě to začne najednou na něco ptát tak zadej sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg, zeptá se na ovladač dej defaultní vesa a pak to nech projet a restartuj mělo by to najet.
Nebo si např. s live cd nakopíruj xorg.conf do systému a nahraď ten co jsi zřejmě po..to. Nebo ti pravděpodobně zůstal i zálohovaný xorg.confnějakýčísla a ten stačí přepsat na xorg.conf, to můžeš taky udělat s live cd nebo s recovery mode.

xearo

• Návštěvník
« Odpověď #32 kdy: 27 Prosince 2007, 13:14:01 »
ehm   noo v profile sice  mas  icq len  neni asi  vyplneni.. vies  ja  by som to  urpbil este raz naprv vsteko pekne naformatovat poriadok na diskoch a z potom nahodil linux sem tam  by sm s a ta opytal ze co a ako urobit.som  uplny  novacik tak niekey a ni tym  navodom nerozumiem.

luisah

• Závislák
« Odpověď #33 kdy: 27 Prosince 2007, 14:13:34 »
Nevím proč se nezobrazuje, ale mě jede jak na květince tak při stisknutí luisah (382029986)

rionka

• Návštěvník
    • http://rionka.blogspot.com/
« Odpověď #34 kdy: 17 Ledna 2010, 22:19:42 »
Pokud to téma chceš hodit na jiný PC tak to neporadím = prostě nevím.
Teď co napíšů, tím si na 100% nejsem jistej u kompletního nastavení motivů, jelikož je to skoro rok co jsem to robil, ale mělo by to tak být.
Pokud si nastavíš motivy, ikony, vlastně cokoliv, tak veškeré nastavení (včetně nastavení programů a systému) se ti ukládá do skrytých složek v /home, které začínají tečkou (zobrazíš si je pomocí ctrl+h) Pokud by jsi něco po... a musel reinstalovat (když se naučíš s linuxem tak to jsou vyjímečné případy), stačí reinstalace partition kde je systém a home neformátovat a po naistalování se ti systém spustí s původním nastavením = vycucne nastavení s /home skrytých složek (vím, že poprvé když jsem reinstalil a spustil a zobrazila se mi původní tapeta co jsem měl také z gnome art, v rhythmboxu zůstalo veškeré nastavení, známkování tak jsem nevěřil svejm očím a velice mě to mile překvapilo)

K tomuhle me napadla myslenka a nebudu se divit, kdyz se mi vysmejete  ;D ale budu casem potrebovat provest zcela novou instalaci (ne proto, ze bych neco pos**la, ale proste proto, ze instalace meho nynejsiho systemu byla takova nouzovka po havarii disku a ten HDD ma jen 6GB - na tom se proste neda zit a uz jsem si tak trochu navykla, ze mam vsecko v home..). A tak se chci zeptat: pokud bych provedla to, co navrhuje luisah vyse, ale zazalohovala bych si cele home na externi medium a po nove instalaci tou zalohou prepsala nove nainstalovane home, bude to funkcni? nebo je to absolutni blbost a vsechny zavislosti a nastaveni se neprovazou? nebude se totiz jednat jen o zmenu na partition, ale zmenu celeho disku..

Jen tak pro info. :)

.. za ten mesic jsem si totiz to prostredi uz docela brutalne prekopala a asi mi bude lito, az to bude zase oranzove. :D
« Poslední změna: 17 Ledna 2010, 22:23:02 od rionka »
Registered Linux User #505051

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #35 kdy: 17 Ledna 2010, 22:38:44 »
POKUD
- tam nebude velký rozdíl ve vydání Ubuntu;
- zachováš jméno uživatele (jde to i s jiným, ale je to složitější);
- a dáš si velký pozor, aby po zkopírování zálohy zůstal zachován stejný vlastník souborů/adresářů (tedy hlavně aby to nebyl root);

PAK by to mělo jet bez problémů (dělám to tak cca co půl roku)  :)

Za zkoušku nic nedáš, protože přeinstalovat čistou instalaci není žádný problém.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

rionka

• Návštěvník
« Odpověď #36 kdy: 18 Ledna 2010, 08:50:10 »
Vyborne, takhle to presne chci udelat. Diky :)

Kraki

• Návštěvník
« Odpověď #37 kdy: 18 Ledna 2010, 11:03:55 »
Predtým, keď som ešte používal Win, som mal aplikáciu k diskom Seagate (stiahnuteľné priamo zo stránky, free) DiskWizardsetup. Je to vlastne klon programov Acronis, určené len pre disky Seagete. Mám taký pocit, že to šlo aj na iné HDD. A umožňuje zápis image na väčšie aj na menšie HDD. Prípadne použiť nejaký produkt Acronisu (platené).
Kubuntu 13.04, 3.8.0-19-generic, KDE 4.10.5, notebook Sony Vaio VGN-A397, ATI X600 a PC GA-K8NF, Athlon 1800, GeForce 6600.

rionka

• Návštěvník
« Odpověď #38 kdy: 19 Ledna 2010, 08:24:32 »
mam pocit, ze primo pro kopirovani celeho systemu existuje i nejaky programek pro linux. dokonce mam dojem, ze jsem to cetla tady v nejakem foru :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.