Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Připojení bez routeru  (Přečteno 10264 krát)

Adam Trhoň

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 75
    • Zobrazit profil
Připojení bez routeru
« kdy: 22 Prosinec 2007, 11:17:59 »
Zdravím, dá se Ubuntu nakonfigurovat tak, aby pro připojení na internet (o2 ADSL) nepotřebovalo router?

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: Připojení bez routeru
« Odpověď #1 kdy: 22 Prosinec 2007, 11:20:04 »
What? Nerozumím co tím chtěl Adam Trhnoň říci?

Adam Trhoň

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 75
    • Zobrazit profil
Re: Připojení bez routeru
« Odpověď #2 kdy: 22 Prosinec 2007, 11:41:10 »
Rozumím tomu takto: když chci počítač připojit k internetu, potřebuju router. Místo routeru můžu použít počítač s Ubuntu, které mi z počítače dokáže udělat router.
No a já mám jeden počítač s nainstalovaným Ubuntu, ze kterého bych se chtěl připojit na internet, ale nemám router ani jiný počítač.

emil54

  • Host
Re: Připojení bez routeru
« Odpověď #3 kdy: 22 Prosinec 2007, 11:56:08 »
A jak se pripojujete ted? Pro realizaci DSL pripojeni potrebujete modem a do nej se uz muzete pripojovat cimkoli - tedy jak routerem, tak primi PCckem

Adam Trhoň

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 75
    • Zobrazit profil
Re: Připojení bez routeru
« Odpověď #4 kdy: 22 Prosinec 2007, 12:05:42 »
Nejedná se o můj počítač - sestřenici vyhořel router, tak mě napadlo esi by to nešlo bez něj...

emil54

  • Host
Re: Připojení bez routeru
« Odpověď #5 kdy: 22 Prosinec 2007, 12:16:28 »
No, otazkou je, jestli ji shorel skutecne "router", nebo modem. Pokud router, znamenalo by to nejspis, ze tam ma vic pocitacu, protoze na co router pro jeden comp, ze? A je i docela mozny, ze bude v modemu povicero eth. zasuvek, takze by teoreticky sli pripojit i dva compy (i vic) k jednomu modemu. Kazdopadne reseni pripojeni sdilenim z jednoho pocitace do dalsich je zoufalost  - jednoduchej router se necha poridit radove za 4 - 5 stovek.

Adam Trhoň

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 75
    • Zobrazit profil
Re: Připojení bez routeru
« Odpověď #6 kdy: 22 Prosinec 2007, 12:43:33 »
Ma to zarizene nejak takto:
telefonni linku ma pichlou do jakesi male krabicky (nevim jak se to jmenuje), ktera ji oddeluje internet od telefonu. Z tehle krabicky ji vede linka do routeru, z neho do pocitace. Maji jeden pocitac a pravdepodobne jich vic nikdy mit nebudou. No a router ji shorel, technik ktery se na to byl podivat ji potvrdil ze shorel jen router, ta ohnetacka na oddeleni signalu i sitova karta v pocitaci jsou v poradku

emil54

  • Host
Re: Připojení bez routeru
« Odpověď #7 kdy: 22 Prosinec 2007, 13:04:49 »
Tak to musi jit propojit naprimo - akorat bych brnknul na tu jejich podporu, aby ti rekli parametry (IP, branu,DNS), abys to nemusel pracne honit po netu (mozna to bude i v nejakym manualku k ty skatulce-modemu, pokud ho maji doma schovanej)

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: Připojení bez routeru
« Odpověď #8 kdy: 22 Prosinec 2007, 13:47:31 »
Už jsem pochopil co myslíš mám také adsl od o2, tou krabičkou oddělující internet myslíš, 3x4cm velkou bílou krabičku ze které jde káblík do modemu (pokud má jeden vývod do počítače), nebo do routru (má více, např. na více počítačů, O2tv atd.) = to je v podstatě jedno pokud jde jen o 1 PC a druhý káblík na telefonu.
Přímo to nepůjde, alespoň myslím, musíš mít modem (router) (nebo alespoň nevím jak z PC udělat modem(router)).
Jak tady psal emil54, pokud je jeden PC stačí koupit modem adsl2+(jeden vývod) do 500Kč, nebo router adsl2+ do 700Kč.
Nemáte náhodou ten modem(router) ještě v záruce? To by vám pak o2 mělo modem(router) vyměnit.
« Poslední změna: 22 Prosinec 2007, 13:50:17 od luisah »

emil54

  • Host
Re: Připojení bez routeru
« Odpověď #9 kdy: 22 Prosinec 2007, 14:30:44 »
aha, tak vono je to este trochu jinak  :)
Ja mel zato, ze ta skatulka uz je ten modem, kterej ma jednak vystup pro telefon a druhak jednu zastrcku na ethernet...

Adam Trhoň

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 75
    • Zobrazit profil
Re: Připojení bez routeru
« Odpověď #10 kdy: 22 Prosinec 2007, 17:16:35 »
V zaruce to uz nemaji, ono to neshorelo samo, ale kvuli blbe polozenym kabelum jim to odpalil blesk  ::)

Pokud k tomu musi byt jeste modem, tak by to neslo, to je mne jasne...

No, otazkou je, jestli ji shorel skutecne "router", nebo modem. Pokud router, znamenalo by to nejspis, ze tam ma vic pocitacu, protoze na co router pro jeden comp, ze? A je i docela mozny, ze bude v modemu povicero eth. zasuvek, takze by teoreticky sli pripojit i dva compy (i vic) k jednomu modemu. Kazdopadne reseni pripojeni sdilenim z jednoho pocitace do dalsich je zoufalost  - jednoduchej router se necha poridit radove za 4 - 5 stovek.
1) na te "krabicce" je napsane router
2) tos pocitat do ctyr jeste tak nejak umim, opravdu je tam jen jeden pocitac  ;D. Router pro jeden comp mozna proto, ze to davaji kazdemu...?
3) nechcu pripojit vic pocitacu. Kdyz jim to chlapici z O2 zapojili, vypadalo to takto:
=======[mala ohnetacka]-----[router]-----[pocitac]
o router jsme pristli, tak bych z toho chtel udelat toto:
=======[mala ohnetacka]-----[pocitac]

macu

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1193
    • Zobrazit profil
Re: Připojení bez routeru
« Odpověď #11 kdy: 22 Prosinec 2007, 19:03:38 »
Citace
1) na te "krabicce" je napsane router
to sice může ale je to kombinované zařízení (router +adsl modem) - kdyby ne, tak se k Internetu nedostanete, jelikož z té malé krabičky, kterou tu popisujete(mimochodem se jedná o spliter) vede konektor RJ-11 a ten právě připojujete do modemu (či kombinovanému zařízení), které potom dále propojujete buď pomocí USB kabelu či UTP kabelem s konektory RJ-45

Tudíž pro Vás podstatná informace....potřebujete koupit minimálně nějaký ADSL modem!
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 21.04 64bit, Gnome Shell 3.38
Ntb: Toshiba L850-U12 - Intel i3 , 8 GB DDR3 RAM, Ubuntu 21.04 64bit, Gnome Shell 3.38