Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pridani Windows do GRUBu [vyřešeno]  (Přečteno 12707 krát)

Juraj Sekerák

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 61
Pridani Windows do GRUBu [vyřešeno]
« kdy: 31 Srpna 2006, 21:36:42 »
Postup (ted uz vim, ze nebyl nejstastnejsi, ale snad to pujde vyresit)

1. na jednom disku 160GB mam nainstalovany XP
2. na druhej 80GB sem si nainstaloval ubuntu, ale disk s XP byl fyzicky odpojenej

a ted bych chtel do grubu pridat XP, tak aby disk s Ubuntu byl na master (takze hd0,0) a disk s XP na slave (asi hd1,0).

vypis fdisk -l
Kód: [Vybrat]
Disk /dev/hda: 80.0 GB, 80026361856 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders
Units = cylindry of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Zařízení Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hda1               1        2610    20964793+  83  Linux
/dev/hda2            2611        2872     2104515    5  Rozšířený
/dev/hda3            2873        9729    55078852+   b  W95 FAT32
/dev/hda5            2611        2872     2104483+  82  Linux swap / Solaris

Disk /dev/hdb: 160.0 GB, 160041885696 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders
Units = cylindry of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Zařízení Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hdb1   *           1        3187    25599546    7  HPFS/NTFS
/dev/hdb2            3188       19457   130688775    7  HPFS/NTFS
Pridal sem do grubu (menu.lst)
Kód: [Vybrat]
title Windows XP Professional
root (hd1,0)
makeactive
chainloader      +1
a doufal jsem, ze to bude bez problemu. Ale po volbe "Windows XP Professional" mi to napsalo:
Kód: [Vybrat]
filesystem type unkown partition type 0x7a musel sem restartovat.

Nevite kde delam chybu nebo jak bych to mohl vyresit. Dik
« Poslední změna: 24 Srpna 2010, 01:48:20 od Anna Taliánová »

Milhouse

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5726
Pridani windows do grubu
« Odpověď #1 kdy: 31 Srpna 2006, 21:44:02 »
Ja mam toto:

title      WinXP
root      (hd0,0)
makeactive
chainloader   +1

Pridej na konec +1

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Juraj Sekerák

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 61
Pridani windows do grubu
« Odpověď #2 kdy: 31 Srpna 2006, 22:06:18 »
Je ja to spatne zkopiroval, to +1 tam mam :)

chainloader    +1

opravil sem to
« Poslední změna: 24 Srpna 2010, 01:47:58 od Anna Taliánová »

LS

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3849
    • http://linux.euweb.cz
Pridani windows do grubu
« Odpověď #3 kdy: 31 Srpna 2006, 22:15:49 »
Jenomze tohle funguje pouze v pripade, kdy ze oddil s Windows nachazi na stejnem disku, kde je nainstalovany grub. Pokud se Windows nachazeji na jinem fyzickem disku, je potreba pouzit trik s map.

Kód: [Vybrat]
title=Windows
rootnoverify (hd1,0)
map (hd1) (hd0)
map (hd0) (hd1)
chainloader +1

Juraj Sekerák

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 61
Pridani windows do grubu
« Odpověď #4 kdy: 31 Srpna 2006, 22:54:34 »
Dikes uz to de krasne. To by me v zivote nenapadlo.

Koko

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 9
Pridani windows do grubu
« Odpověď #5 kdy: 21 Října 2006, 19:43:32 »
To jsem tam udělal ale napsalo to, že to nemůže najít NTRL nebo něco takovýho :( co s tim pls? Disky jsou namapovaný správně a win opravit nemůžu protože mám na cd nějakou starou verzi.

snop

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 366
Pridani windows do grubu
« Odpověď #6 kdy: 21 Října 2006, 19:57:04 »
Citace: Koko
To jsem tam udělal ale napsalo to, že to nemůže najít NTRL nebo něco takovýho :( co s tim pls? Disky jsou namapovaný správně a win opravit nemůžu protože mám na cd nějakou starou verzi.
toto uz asi neni o grube. Chybi ti ntlr soubor v root adresari ve windowsovskej particii. Když temu dobre rozumíš tak by se to možná dalo spravit nejak ručne (ale se mi zdá že pár krát se mi to též stalo a rešil sem to preinstalovaním win) alebo preinstaluj win, což je asi bude jediné řešení :(
...........................--== sNop ==--............................
-- pgp - http://radeonvmod.ic.cz/keys/snop3.asc --
              AMD Sempron 2800+  1024MB RAM               ATI Radeon 9550        2x80GB HDD

max007

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 197
Pridani windows do grubu
« Odpověď #7 kdy: 10 Března 2007, 09:49:27 »
Zdravim, chtel jsem se zeptat jak to vyresit kdyz sem instaloval k win a ubuntu jeste system fedora core6 a prepsalo mi to grub. Grub sem obnovil ale jsou tam opet jen ty dva systemy co tam byli win a ubuntu.  na hda1 je win na hda2 je ubuntu a hda6 je fedora. Chtel bych fedoru pridat do grubu

muj fdisk-l

Kód: [Vybrat]
Disk /dev/hda: 120.0 GB, 120034123776 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 14593 cylinders
Units = cylindry of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Zařízení Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hda1   *           1        1530    12289693+   7  HPFS/NTFS
/dev/hda2            1531        2805    10241437+  83  Linux
/dev/hda3            2806       14593    94687110    5  Rozšířený
/dev/hda5            2806        2869      514048+  82  Linux swap / Solaris
/dev/hda6            2870        4144    10241406   83  Linux
/dev/hda7            4145       14593    83931561    b  W95 FAT32
/boot/grub/menu.lst

Kód: [Vybrat]
title Ubuntu, kernel 2.6.17-11-generic
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.17-11-generic root=/dev/hda2 ro quiet splash locale=cs_CZ
initrd /boot/initrd.img-2.6.17-11-generic
quiet
savedefault
boot

title Ubuntu, kernel 2.6.17-11-generic (recovery mode)
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.17-11-generic root=/dev/hda2 ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.17-11-generic
boot

#title Ubuntu, kernel 2.6.17-10-generic
#root (hd0,1)
#kernel /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic root=/dev/hda2 ro quiet splash locale=cs_CZ
#initrd /boot/initrd.img-2.6.17-10-generic
#quiet
#savedefault
#boot

#title Ubuntu, kernel 2.6.17-10-generic (recovery mode)
#root (hd0,1)
#kernel /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic root=/dev/hda2 ro single
#initrd /boot/initrd.img-2.6.17-10-generic
#boot

title Ubuntu, memtest86+
root (hd0,1)
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet
boot

### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST

# This is a divider, added to separate the menu items below from the Debian
# ones.
title Other operating systems:
root


# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/hda1
title Microsoft Windows XP Professional
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1
DELL Inspiron 1520 • 15,4", 1440x900 • C2D T5250/1,5GHz/2MB cache • RAM 2GB/667MHz • GF 8400M GS - 128MB • HDD 120GB/5400ot. • Wifi b/g • BT • Ubuntu-II

filo

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 454
Pridani windows do grubu
« Odpověď #8 kdy: 10 Března 2007, 14:00:49 »
MSI KT3 Ultra, Athl XP 2000+, GF4MX440, SBLive Value, LG 4167B - Prosím NEVYKAT

Antonín Daněk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 114
    • http://antonindanek.cz
Pridani windows do grubu
« Odpověď #9 kdy: 10 Března 2007, 14:49:01 »
Citace: Koko
To jsem tam udělal ale napsalo to, že to nemůže najít NTRL nebo něco takovýho :( co s tim pls? Disky jsou namapovaný správně a win opravit nemůžu protože mám na cd nějakou starou verzi.
Měl jsem stejný problém pod winXP, mělo by to vyřešit nabootování opravné konzole s CD XP a použití příkazu fixboot.

Antonín Daněk

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 114
    • http://antonindanek.cz
Pridani windows do grubu
« Odpověď #10 kdy: 10 Března 2007, 14:58:28 »
max007:

max007: Já bych to řešil tak, že bych si prostě do Grubu přidal několik dalších položek a všechny vyzkoušel, potom si tam necháš jen tu pod kterým ten systém fakt je.

title        Fedora
root        (hd0,5)
kernel        /boot/memtest86+.bin
quiet
boot

Nejsem si jistej tou položkou u kernel .... no uvidíš. A jestli pod tou pětkou fedora neni, tak zkus proste třeba 6,4,....

max007

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 197
Pridani windows do grubu
« Odpověď #11 kdy: 10 Března 2007, 22:30:41 »
takto uz to jede :)

Kód: [Vybrat]
title           Fedora Core (2.6.18-1.2798.fc6) (on /dev/hda6)
root            (hd0,5)
kernel          /boot/vmlinuz-2.6.18-1.2798.fc6 ro root=LABEL=/ rhgb quiet
initrd          /boot/initrd-2.6.18-1.2798.fc6.img
savedefault
boot
DELL Inspiron 1520 • 15,4", 1440x900 • C2D T5250/1,5GHz/2MB cache • RAM 2GB/667MHz • GF 8400M GS - 128MB • HDD 120GB/5400ot. • Wifi b/g • BT • Ubuntu-II

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.