Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zvuk na notebooku - nefungujú tlačítka na ovládanie  (Přečteno 6218 krát)

zukov

• Návštěvník
Zvuk na notebooku - nefungujú tlačítka na ovládanie
« kdy: 09 Ledna 2008, 20:43:20 »
Takže, opis problému:

Mám notebooku ASUS, tento problém bol aj v Edgy, ale tam som ho nejako vyriešil. Problém je nasledovný, zvuk síce ide, ale nedá sa regulovať tlačítkami. Dám zvuk naplno, ale na úplné minimum a nič sa nezmení, stále hrá rovnakou hlasitosťou. Iba v polovici ukazovateľa nejako šklbne zvuk, na chvíľu je hlasnejší, ale akonáhle pridám o jedno, opäť je späť v pôvodnej hlasitosti. Prišiel som na to, že mám nainštalované 2 zvukovky (aj keď fyzicky je len jedna). HDA Nvidia (Alsa mixer) a Realtek ALC660 (OSS Mixer). Takisto som zistil ešte jednu vec, teraz sa systém správa, akoby som mal pripojené slúchadlá. Nastavený je HDA Nvidia a v záložke switches sú zaškrtnuté headphones... ak ich odškrtnem, hudba prestane hrať. Skúšal som už rôzne varianty (nastaviť primárny Realtek a pohrať sa s hlasitosťami line-in apod.). Snažil som sa ísť systematicky, takže by mi nemala uniknúť žiadna možnosť, ale 100% záruku na to nedávam. Vie niekto, čo s tým?
« Poslední změna: 09 Ledna 2008, 22:59:35 od Anna Taliánová »

Martingt89

• Návštěvník
Re: Zvuk na notebooku - nefungujú tlačítka na ovládanie
« Odpověď #1 kdy: 03 Prosince 2008, 20:54:49 »
Zdravim neviem ci je problem aktualny alebo ci ma niekto podobny problem ale skusil si otvorit ovladanie hlasitosti a sledovat ci sa hibe niektory posuvnik? Mozno pomoze to co mne System-Predvolby-Zvuk Standardny mixer stop - nastavit Alsa mixer alebo co pouzivas a vybrat v menu pod tym hlavny :)

KennyCZ

• Návštěvník
    • ChoKenDuff
« Odpověď #2 kdy: 04 Prosince 2008, 16:53:50 »
Zdravíčko. Tak mám stejný problém, rada, která je výše, nepomohla. Hodím sem citaci z topicu, kde jsem to řešil taky
Citace
Zdravím. Tak jsem do teď neměl problém. Mám MSI EX600 a nahozené Ubuntu 8.10 Do dneška mi fungovalo ovládání hlasitosti klávesami FN+F7/F8/F9. Nastavoval jsem vyšší hlasitost u různých posuvníků výstupu v "Ovládání hlasitosti", od tej doby nereaguje hlasitost na klávesové zkratky. Divné je, že na LCD se zobrazuje normálně indikace regulace hlasitosti (Jak to má např. System Hardware Control ve Vistě), ale posuvník u hlasitosti nereaguje. Díval jsem se do nastavení klávesových zkratek a vše mám dobře. Co s tím? Díky
Screenshot:
Když jsem byl malý, linuxu jsem se bál, protože jsem neuměl řešit problémy a měl jsem strach z příkazového řádku. Teď mne ale toto řešení baví, a hlavně díky tomuto skvělému fóru, neb když něco nevím, lidé poradí, nebo zde najdu odpověď na vše, co potřebuji :)

KennyCZ

• Návštěvník
    • ChoKenDuff
« Odpověď #4 kdy: 04 Prosince 2008, 17:14:39 »
Aha, děkuji, zkusím. Jen by mě zajímalo, jak je možné, že to dřív fungovalo a pak, když jsem jen šteloval hlasitost posuvníky, to přestalo fungovat.

EDIT: Jo, a ještě. Jak je možné, že systém na klávesy normálně reaguje a "vyskakuje" info o změně hlasitosti, ale v systému se nic neděje?... A ostatní Fn kombinace mi fungují
« Poslední změna: 04 Prosince 2008, 17:16:42 od KennyCZ »
Když jsem byl malý, linuxu jsem se bál, protože jsem neuměl řešit problémy a měl jsem strach z příkazového řádku. Teď mne ale toto řešení baví, a hlavně díky tomuto skvělému fóru, neb když něco nevím, lidé poradí, nebo zde najdu odpověď na vše, co potřebuji :)

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #5 kdy: 04 Prosince 2008, 17:16:10 »
mozna sis prehodil mastar channel na nejakej jinej, takze fn kombinace ovladaj spatnej kanal ..

KennyCZ

• Návštěvník
    • ChoKenDuff
« Odpověď #6 kdy: 04 Prosince 2008, 17:18:20 »
To nevím, nic jsem krom hlasitosti neměnil... Šlo by to pořešit via ICQ? Kdyby náhodou nepomohlo namapování tlačítek znovu...

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #7 kdy: 04 Prosince 2008, 17:19:49 »
To nevím, nic jsem krom hlasitosti neměnil... Šlo by to pořešit via ICQ? Kdyby náhodou nepomohlo namapování tlačítek znovu...
.. se mnou tezko ;) .. navod jsem napsal step-by-step .. pokud to nepomuze, neni Ti pomoci

KennyCZ

• Návštěvník
    • ChoKenDuff
« Odpověď #8 kdy: 04 Prosince 2008, 17:22:38 »
No, tak je v něčem chyba, neb acpi_listen nic nevypíše při stisku Fn+hlasitos +/-, ale na regulaci jasu reaguje,... No, holt je to rozbitý  ;D

EDIT: Ale pohraju si s tím a uvidím, pokud nepomůže ani vlastní namapování, zformátuju a nainstaluju znova, tentokrát "natvrdo"
« Poslední změna: 04 Prosince 2008, 17:26:47 od KennyCZ »

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #9 kdy: 04 Prosince 2008, 17:25:58 »
tak to neni acpi event .. acpi eventy jsou typicky na fn+F1..12 ..

muzes si tam nastavit zkratky v prostredi ..

KennyCZ

• Návštěvník
    • ChoKenDuff
« Odpověď #10 kdy: 04 Prosince 2008, 17:28:08 »
No, tím hlasitost+/- jsem měl namysli kombinaci Fn+F7 a Fn+F8, tam mám "od výroby" symboly a tyto kombinace fungovaly... Teď bohužel ne, takže jdu zkusit to namapování a jak to nepomůže, tak to pořeším jinak :) Díky za pomoc

EDIT: Tak vyřešeno. KDyž jsem nahodil "GNOME Mixer pro ALSA" a zkoušel měnit hlasitost klávesami Fn+F7 a F8, měnila se hlasitost "Capture" :)

EDIT2: Vyřešeno, děkuju moc za rady
« Poslední změna: 04 Prosince 2008, 17:42:43 od KennyCZ »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.