Zdravím, řešil jsem teď u kamaráda problém jak obnovit GRUB po reinstalaci Windows
Naivně sem si myslel, že napíšu něco jako "sudo grub-install hda1"
Časem mi došlo, že bude asi mišmaš v tom že "/" je v RAMamce když jedu liveCD. Hledal sem tady a našel sem tohle:
Re: grub blbnutie
« Odpověď #1 kdy: 08.12.2007, 21:39:39:13 »
Mel jsem ten samy problem, jeden disk, 2 partition. Na sda1 mam Ubuntu.
Kód:
sudo mkdir /mnt/disk
sudo mount /dev/sda1 /mnt/disk
sudo mount --bind /dev /mnt/disk/dev
sudo mount --bind /proc /mnt/disk/proc
sudo chroot /mnt/disk
grub-install /dev/sda!!!
nedavat grub-install /dev/sda1, ALE
grub-install /dev/sda!!!
Alespon takovou chybu jsem delal ja.
Tak sem to upravil pro svoje podmínky a pohoda...To sem čučel
Nicméně mě moc zajímá proč je to zrovna tak. Když sem kouknul do man co dělá mount --bind a co chroot, tak nechápu
proč nestačí místo těch dvou --bind rovnou jenom ten chroot?A na to že se do grub-install má dát jenom hda a ne hda1 na to bych taky rozhodně sám asi nepřišel
Jinak musim říct, že Ubuntu 7.10 je SUPER,i já jako superlama se konečně začínám v Linuxu orientovat a přijal sem Ubuntu za primární systém, skvěle se s nim pracuje když si ho člověk nastaví jak mu to vyhovuje
Kam se widle hrabou, nojo ale ty gamesy
Na oplátku za "ubuntu" se snažim Ubuntu rozšiřovat mezi známé, brzo už budu mít třetího novýho Linuxáka
Linux = svoboda
Najde-li si někdo čas mi vysvětlit proč je reinstalace grubu tak složitá, proč se musí rebindnout zrovna dev a proc, a proč to celý teda nevyřeší rovnou chroot, budu moc rád.
Jooo a mimochodem, kvůli těm známejm co asi nebudou chtít Linux primárně, tak jak by se dal v grubu nastavit výchozí systém kterej nabootuje když se nic nevybere?
předem děkuju za případnou odpověď
Jo a vsaďte se, že Compiz si mikrosofťácí do roka nechají patentovat