Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak je to vlastně s tím GRUB ?  (Přečteno 6308 krát)

ady709

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 213
Jak je to vlastně s tím GRUB ?
« kdy: 10 Ledna 2008, 00:43:50 »
Zdravím, řešil jsem teď u kamaráda problém jak obnovit GRUB po reinstalaci Windows  ::) Naivně sem si myslel, že napíšu něco jako "sudo grub-install hda1"  ;D Časem mi došlo, že bude asi mišmaš v tom že "/" je v RAMamce když jedu liveCD. Hledal sem tady a našel sem tohle:
*******************************************************
Re: grub blbnutie
« Odpověď #1 kdy: 08.12.2007, 21:39:39:13 »   
Mel jsem ten samy problem, jeden disk, 2 partition. Na sda1 mam Ubuntu.
Kód:
sudo mkdir /mnt/disk
sudo mount /dev/sda1 /mnt/disk
sudo mount --bind /dev /mnt/disk/dev
sudo mount --bind /proc /mnt/disk/proc
sudo chroot /mnt/disk
grub-install /dev/sda


!!!nedavat grub-install /dev/sda1, ALE grub-install /dev/sda!!!
Alespon takovou chybu jsem delal ja.
*********************************************

Tak sem to upravil pro svoje podmínky a pohoda...To sem čučel :) Nicméně mě moc zajímá proč je to zrovna tak. Když sem kouknul do man co dělá mount --bind a co chroot, tak nechápu proč nestačí místo těch dvou --bind rovnou jenom ten chroot?
A na to že se do grub-install má dát jenom hda a ne hda1 na to bych taky rozhodně sám asi nepřišel :)

Jinak musim říct, že Ubuntu 7.10 je SUPER,i já jako superlama se konečně začínám v Linuxu orientovat a přijal sem Ubuntu za primární systém, skvěle se s nim pracuje když si ho člověk nastaví jak mu to vyhovuje :) Kam se widle hrabou, nojo ale ty gamesy :(
Na oplátku za "ubuntu" se snažim Ubuntu rozšiřovat mezi známé, brzo už budu mít třetího novýho Linuxáka :)
Linux = svoboda :)

Najde-li si někdo čas mi vysvětlit proč je reinstalace grubu tak složitá, proč se musí rebindnout zrovna dev a proc, a proč to celý teda nevyřeší rovnou chroot, budu moc rád.
Jooo a mimochodem, kvůli těm známejm co asi nebudou chtít Linux primárně, tak jak by se dal v grubu nastavit výchozí systém kterej nabootuje když se nic nevybere?
předem děkuju za případnou odpověď :)

Jo a vsaďte se, že Compiz si mikrosofťácí do roka nechají patentovat  ;D
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 02:06:11 od Anna Taliánová »

jirihuf

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 894
Re: Jak je to vlastně s tím GRUB ?
« Odpověď #1 kdy: 10 Ledna 2008, 06:26:37 »
Jednoduše za dvě minuty dle tohoto návodu -
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova

Mnoho zdaru!
Have you tried turning it off and on again?

luisah

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3704
Re: Jak je to vlastně s tím GRUB ?
« Odpověď #2 kdy: 10 Ledna 2008, 11:30:17 »
Výchozí systém:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=3288.0

Citace
Kam se widle hrabou, nojo ale ty gamesy
No je to pravda, ale není to tak hrozný, zvlášť pokud vemeš ekvivalent win her, tedy free.
http://wiki.ubuntu.cz/?action=fullsearch&context=180&value=hry&titlesearch=Str%C3%A1nky
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 11:31:53 od luisah »

klasyc

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 470
Re: Jak je to vlastně s tím GRUB ?
« Odpověď #3 kdy: 11 Ledna 2008, 20:58:05 »
Takže tady je vysvětlení:

kdybys dal jenom chroot bez toho předchozího, tak se ti připojí jako kořenový disk tvůj pevný disk  s Linuxem. To je v pořádku. Problém je ale právě v adresářích proc a dev. To jsou totiž tzv. virtuální souborové systémy - nereprezentují přímo žádná data, ale informace - v /dev najdeš informace o hardwaru - každé zařízení se ti jeví jako soubor v /dev. V /proc jsou zase informace o běžících procesech, stavu počítače, teplotě procesoru atd. Pokud bys připojil pevný disk jenom chrootem, připojil by sis stejně tak i "diskové" verze výše zmíněných adresářů. Jejich obsah se ale z velké části vytváří až za běhu systému a tudíž by byly nekompletní. No a to by Linux nemusel rozdejchat, protože bys mu vlastně sebral aktuální systémový informace...

A teď k tomu /dev/sda. To sda je označení pevného disku, přičemž poslední písmeno označuje jeho pozici na sběrnici a = primary master, b = primary slave atd. Za to sda se pak muže přidat číslo, které označuje konkrétní partiton. Každá partiton má svůj vlastní boot sektor, kde je uložené jádro zavaděče systému (samozřejmě se nemusí boot sektor použít u všech oddílů). Navíc je na disku jeden hlavní boot sektor - MBR (master boot record). Pokud v MBR není žádný zavaděč, použije se boot sektor z partiton, která je označena jako aktivní (to se nechá nastavit při rozdělení disku). Dneska je ale trend, že má operační systém zavaděč, co se nacpe do MBR (u windows 98 to tak např. nebylo)

Pokud by si dal GRUB instalovat do /dev/sda1, nainstaluje se ti do boot sektoru na první partiton. Aby to chodilo, musela by být partiton aktivní a zároveň by musel být MBR prázdný. Tam máš ale pravděpodobně OS loader (zavaděč od windows) a tím pádem by se instalace GRUBU neprojevila. Pokud dáš grub do /dev/sda, tak ho nainstaluješ do MBR a tím přepíšeš zavaděč od Windows (Grub je ale natolik milosrdnej, žr ti ty wokna stejně spustí. Opačně to jde dost ztuha)

Nevím, jak je to pochopitelné a přesné. Prosím, opravte mě....

ady709

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 213
Re: Jak je to vlastně s tím GRUB ?
« Odpověď #4 kdy: 12 Ledna 2008, 21:00:49 »
Díky moc za vysvětlení, ale ted zas nechápu, že podle toho co řikáš tak by to chtělo tomu /proc a /dev zabránit aby se na ne navzahoval ten chroot a zůstaly v"/" v RAMce?? On je tam ale už před chrootem rebinde právě na ten mountlej disk. Nebo je právě chce rebindnout a chroot se na ne implicitně nevztahuje?

ady709

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 213
Re: Jak je to vlastně s tím GRUB ?
« Odpověď #5 kdy: 17 Ledna 2008, 11:21:27 »
 ???

LS

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3849
    • http://linux.euweb.cz
Re: Jak je to vlastně s tím GRUB ?
« Odpověď #6 kdy: 18 Ledna 2008, 00:50:02 »
ady709: jdete na to zbytecne slozite. GRUB se da obnovit z jakehokoliv LiveCD z GRUBovske konzole.

Kód: [Vybrat]
sudo grub
find /boot/grub/stage1 # vypíše se něco jako "(hd0,3)"
root (hd0,3) # upravte podle výpisu minulého příkazu
setup (hd0)
quit

kodym

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 5
Re: Jak je to vlastně s tím GRUB ?
« Odpověď #7 kdy: 19 Ledna 2008, 18:56:04 »
ja zase uspel pri oprave Grubu (multiboot Ubuntu a WinXP) pomoci programu Super Grub Disk

ady709

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 213
Re: Jak je to vlastně s tím GRUB ?
« Odpověď #8 kdy: 20 Ledna 2008, 21:24:38 »
Díky všem.  ;)

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.