Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zlepšující se podpora Linuxu ze strany výrobců a dealerů - jak na to  (Přečteno 12287 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Příklady:

jdu si koupit skener, ihned se ptám obchodníka, zda podporuje Linux
jdou koupit skener sousedce, která má Windows, stejně se dotazuju, zda podporuje Linux
volá dealer T.Mobile, že nabízí nějaký rychlý mobilní připojení, ptám se, zda aplikace podporuje Linux a s díky odmítám
v obchoďáku vidím hezké, ale drahé (stejně bych to nekoupil) multifunkční zařízení (tiskárna 10 v jednom), zeptám se na ovladače pro Linux
zajímají mě podmínky UFON Fofr internet, zavolám tam a ve druhé větě se ptám na Linux podporu
kupuju pro kolegyni do práce USB sluchátka pro Skype (má Mac OSX), najdu dealera, který uvádí podporu MacOSX, zavolám tam a ptám se na Linux (přestože věřím, že to bude chodit vše na všem)
volala bankéřka z eBanky, zda nechci přejít na nějaký výhodnější program, zeptám se na Linux (nepodporují) a odmítnu to
kolegovi z práce objednávám UPS jednotku (pro PC s Windows), koupím po třech telefonátech tu, co má ovladač i pro Linux (cena byla stejná)
kolegyni z práce (Windows) nedoporučuju koupi digitálního fotoaparátu který vyžaduje "svou aplikaci", která je jen pro Windows, kupuje jiný
vracím obchodníkovi "zaheslovatelnou" USB klíčenku, která podporuje jen Windows, jinde kupuju běžnou
v časáku je půlstránková reklama na levný tablet, nudím se v práci, zavolám tam a zjistím dotazem, že nepodporuje Linux, odmítnu (stejně žádný tablet nepotřebuju)
atd. atd. atd.

Ptejte se všude, volejte, nebojte se odmítat nabídky, jít jinam...

Je obdivuhodné umět najít všechny ovladače, projít fóra a rozchodit vše na všem, ale obchodníkům (a kolegům) to neříkejte, vyžadujte PODPORU. Díky.
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 14:57:15 od Anna Taliánová »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
Zajmavá myšlenka... asi budu taky prudit dealery a výrobce :D
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Tak to je vec, kterou delam uz roky :-D A musim rici, ze dost produktaku uz na mne je zvyklych - kdyz mne vidi, ze jdu nakupovat, uz automaticky vybiraji veci, ktere maji podporu i v linuxu - objednavam veci i pro firmu, kde pracuji, ktera se prodejem a servisem IT zabyva, takze musim rici, ze vidim, ze i jedinec (byt kryty firmou) muze ledacos zmenit.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

33joe

• Návštěvník
    • http://www.hviezdnabrana.sk
no tak to je dobra taktika :) urcite to budem robit aj ja

dumi

• Stálý člen
  • **
pekný článoček, škoda, že kupujem počítač (a s ním aj diely) tak raz za päť rokov.
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

compaq

• Závislák
Právě jsem odmítl projektor ACER X1160, protože mi prodejce tvrdil, že "je kompatibilní" pouze s Windows XP a Mac. Mohl mít dnešní tržbu větší o 11000 Kč.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
no uz je to konecne tu! - Vyrobcovia HW si asi dost dobre odteraz rozmyslia, ci uzavru nejaku zmluvu s MS...Uz som to raz pisal: Buducnost specializovanych predajni PC bude, ze si zakaznik sam vyberie OS a oni budu mat technika, ktory to podla objednavky nainstaluje. Chcelo to len vacsiu uzivatelnost Linuxu - no a uz sa to hybe... :D
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 14:53:23 od Anna Taliánová »
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

wam]Spider007

• Host
pekna myslienka...rozhodne sa to oplati praktizovat :)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
Du do krámu, koupim rohlíky a salám a zeptam se zda podporují Linux... :D

a reknou ti, ze zatim ne..., ale slyseli, ze za rohem v zelenine uz na to najeli :D

compaq

• Závislák
...jasně blbost  :) , ale až si pekařka bude konečně pořizovat počítač, bude vedět, že není jen JEDEN OS!

Ptal jsem se pro zajímavost u nás v pekárně a stará pekařka odpověděla:
"Není to Linux, ale GNU/Linux, kolik těch rohlíků?"
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 13:40:51 od compaq »

menganito

• Závislák

a reknou ti, ze zatim ne..., ale slyseli, ze za rohem v zelenine uz na to najeli :D

Bezva, miesto rohlíka so salámou nejaký šalát... to si radšej dám trochu vína a rožok pôjde bez problémov ;)
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 13:52:05 od menganito »

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Panove ... ja vas nemam rad ... dostal jsem hlad :(
Stiskni CTRL + W ...

afk_cz

• Aktivní člen
  • *
ja tedy jen zjistuju podporu pouze u HW, ktery kupuju pro sebe/rodinu. nic windows-only mi domu proste nesmi. sice je vyber uzsi, ale kdo hleda, najde. jinak nabidky produktu pouze pod win rovnou odmitam. k cemu by mi to bylo  ;) herni konzoli k tomu poustet nebudu.
Ubuntu 8.04 - server, Ubuntu 8.10 a 9.04 desktop, Ubuntu 9.04 a 9.10 laptop :) vsude Ubuntu :))

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
To je to, co tu teraz rozbieham v nasom mestecku - ale v Baskicku. Akurat pokial sa zamerias len na Linux, tak to mozes zabalit. Nezarobis si ani na slanu vodu. Ja to mam ako taku doplnkovu cinnost (1. je muzika) a doteraz som to robil zadara. Ale ono je to spusta casu, tak si to nechavam uz zaplatit - aj za dopravu. Ale musim ponukat aj servis Windowsu - inac by som pracoval 2x do mesiaca maximalne.
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 14:58:53 od Anna Taliánová »

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
No já bych byl i pro vytvoření prodejního místa s HW a vytvoření servisu čistě pro Linux.
Když některé firmičky jezdí po zákaznících opravovat systém a HW...
Myslím si že poutavou reklamou a informacemi by se dalo lecos.
Pokud bude zákazník využívat přehrávání muziky a čtení stránek z netu,
myslím si že by mu linux jedině prospěl.
Kdyby do toho šel nějakej šikovnej kluk z Plzně, taky bych se přidal.

Problem je, ze toto vas neuzivi - lide jdou za cenou s prominutim jak slepice po flusu a pokud vy jim neco nabidnete, koupi to jinde levneji. Takze tim vam pada zisk z prodeje HW (protoze eshopy prodavaji s par korunama marze) v maloobchodu. Muzete tedy poskytovat servis domacim uzivatelum (ktere jste presvedcil na prechod k linuxu), bohuzel z osobni zkusenosti mohu opet rici, ze ani toto vas neuzivi, protoze domaci uzivatel toho vpodstate potrebuje malo a pokud uz neco potrebuje, nechce se mu zaplatit treba 1200 (doprava + 2 hodinky servis) za konfiguraci, takze rekne vedle Frantovi Pepikovi, ktery sice nic neumi, ale je to kamarad, ktery to udela zadarmo (i kdyz u toho zprasi pul systemu).

Takze zbyvaji firmy - bohuzel v dnesni dobe valna vetsina firem (rekneme nad 3-4 zamestnance) potrebuje vyuzivat nejaky system ucetnictvi, skladu, rizeni zdroju atd. opet narazime - na linux sice par reseni existuje, ale jsou znacne neelegantni a wine reseni nefunguje, protoze dane systemy (at uz mluvime o byzwinu, money, pohode ci cemkoliv jinym) jsou natolik svazany s windows (a office), ze proste neni sance to rozbehat tak, aby to bylo stabilni (vsechny tri zminovane jsem pod wine rozbehal, ale obcas neprijemne zlobily). Tim padem je tato cast zakazniku pase i z hlediska servisu. Kombinace linux+win taky neni uplne uspesna, protoze vedeni firmy vetsinou nechce utracet penize za PC, kde "nebezi vse" tj. kde si ucetni nemuze sednout za nejaky PC (protoze jeji zrovna shorel) a nemuze zacit pracovat.

Takze zbyvaji malickate firmy resp. zivnostnici. Ano, toto by byla potencialne dobra zakladna, kde se uz i nejak da vyresit ucetnictvi (at uz prostou evidenci v oo s predanim externi ucetni, co pracuje na win, nebo treba linkontem), jenze tito lide opet velice koukaji na cenu a nepochopi, ze s nizkou cenou jde dolu i kvalita sluzeb a materialu a tech par, co to chape vas opet neuzivi, protoze je jich malo.

Ze sve vlastni zkusenosti mohu rici, ze prosazeni linuxu ve svete obchodu je velice obtizne a existuje miliony malinkatych prekazek, ktere musite prekonat, aby slo firmu migrovat na linux a i tehdy to nebyva 100%, protoze firma treba pouziva banku, ktera odmita pracovat s jakymkoliv jinym prohlizecem, nez je IE a firma zcela urcite nebude naklonena zmene banky jen kvuli nejakemu nadseni pro linux (i kdyz uz jsem se i s timto setkal - borec proste rekl babe do telefonu, ze pokud nepodporuji linux a odmitaji se s nim o tom bavit, odmita s nima on spolupracovat a druhy den naklusal vypovedet smlouvu).

Obecne je preziti male firmy (tim ted myslim to o cem zde mluvite) v oboru IT velice obtizne a bez prodeje vpodstate jakychkoliv komponent to nejde. Stejne je to i se servisem, aby se firma uzivila, MUSI poskytovat podporu i (a hlavne) pro win.

Uf, to jsem se rozkecal.

[edit]
Koukam nekdo se stejnym nazorem potvrdil to, co jsem tu psal, kdyz jsem to psal :)
[/edit]
Stiskni CTRL + W ...

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
...jasně blbost  :) , ale až si pekařka bude konečně pořizovat počítač, bude vedět, že není jen JEDEN OS!

Ptal jsem se pro zajímavost u nás v pekárně a stará pekařka odpověděla:
"Není to Linux, ale GNU/Linux, kolik těch rohlíků?"

To se fakt stalo, nebo je to jen sranda? :) To bych pak asi vyvalil očka. :D
Jinak taky nekupuju nic Win only ani pro známé. Pak se s tím totíž musím mořit a evangelizace jde pak špatně. ;)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

hase

• Závislák
    • www.palenka.org

Jinak taky nekupuju nic Win only ani pro známé. Pak se s tím totíž musím mořit a evangelizace jde pak špatně. ;)
[/quote]

:D :D :D

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
Mam taku osobnu zkusenost:
Minuly rok v septembri som poskladal celkom fajn pocitac Plll 1.2 Mhz NVidia 64Mb, 512 RAM, HD 40Go + velka CRT obrazovka a v nadseni s toho, ze si snad prizarobim s linuxom som rozhlasil, ze mam na predaj kompletny PC - aj s klavesnicou a mysou. Kamoska mi doviedla nejakeho miestneho francuzskeho instalatera, ze ten by mal zaujem. Hodil som Ubuntu do francuzstiny, poukazoval som chlapovi vsetko, nainstaloval mu i Skype...Chlap bol nadseny jak hovado, jake je to pekne a rychle...Naviac som mu dal super cenu 120 euro. Vedel som, ze ten pocitac by som mohol predat tak za 150-170E, ale v ramci budovania svojho mena som mu ponukol tu malu cenu. Chlap bol uplne hotovy, slintal, furt mi stiskal ruku a povedal, ze za 2 dni ma vyplatu, tak si pre to pride....
Uz mi ten pocitac doma zavadzia 4 mesiace a chlap nikde. To je tu inac normalne - nikto sa tu nenamaha s nejakou omluvou, ci zrusenim kseftu...Potom som sa dozvedel, ze mu vraj nejaky kolega v praci (murar) povedal, ze linux je na hov.o a ze s tym nic neurobi....to mu asi stacilo!
Teraz ten pocitac idem konecne predat za 150E - ale s crackovanym XP....taka je realita!

existpierre

• Host
Je to dost smutne, ked clovek, ktory o danom systeme nema ani paru, roznasa take blbosti. Tiez som sa stretol s par pripadmi, ked mi kamos hovoril "aaa sused mi hovoril ze linuxy su smejd ze na nich nic nejde, ze stale padaju a tak..." ...Kym sa mi da, tak sa snazim, aby kazdy kamos videl moju masinku, aby si zapamatal meno ubuntu a kazdemu prezentujem co vsetko to dokaze ...Nech roznasaju, ze to, co sa o linuxoch hovori, nie je pravda. Ze uz maju dost velky vyvoj za sebou a pokrocili veeeelmi daleko  :)

Zatial to dopadlo  tak, ze jeden uz ma na notase ubuntu, dalsi sa chysta :P
« Poslední změna: 10 Ledna 2008, 16:08:03 od existpierre »

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
To je pravda, miluju lidi, co říkají jaky je Linux na ...dvě věci a co je to za srač... a je jich opravdu hodně a přitom Linux nikdy neviděli.
To je docela pěkný počítač a za pěknou cenu, ten bych si i koupil a dokonce i s Ubuntu :D
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

compaq

• Závislák
To je přirozená xenofobie, kterou má trochu každý z nás v sobě. Strach z neznámého. Znáte přece lidi, kteří by
chobotnici nevzali do úst
nešli na deadmetalovej koncert
nedali si špeka
nešli na kafe s transvestitem
:-)
P.S. neříkám, že každej musí kouřit s třema tranďákama trávu nad Suse a poslouchat k tomu deadmetal, ale trochu tolerance by nám neuškodilo...

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
vystihol si to dobre

chobotnice miluju
deadmetal obcas taky
o speku nemluve
s tranvestitem jsem byl i na pivu a byla sranda
...akorat tu travu s trandakama nad Suse jsem jeste nezkusil - ale dik, dobry napad :D

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
Jenže...lidi jsou lidi :D
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
Já se ptám vždycky, bohužel většina prodavačů nemá ani páru o tom, že něco kromě Windows existuje. Když jim nějak vysvětlím (pokud si vůbec do své práce nechají mluvit), že je to další operační systém, vezmou krabici od té věci, co kupuji, a když tam žádný takový nápis nenajdou, řeknou, že neví. Někteří se ale ani nenamáhají hledat... :-\
Naštěstí vždy jsem měl štěstí, protože vše, co jsem si koupil, funguje perfektně. Dokonce bych se nebál tvrdit, že Bluetooth adaptér a skener mi pod Linuxem běhají daleko lépe - zapojím a vše perfektně funguje, žádná instalace ovladačů z CD, které jsou většinou stejně jen anglicky a pro svůj běh potřebují šíleně výkonné PC (teď myslím např. program, který jsem dostal ke skeneru)...

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
Já se ptám vždycky, bohužel většina prodavačů nemá ani páru o tom, že něco kromě Windows existuje. Když jim nějak vysvětlím (pokud si vůbec do své práce nechají mluvit), že je to další operační systém, vezmou krabici od té věci, co kupuji, a když tam žádný takový nápis nenajdou, řeknou, že neví. Někteří se ale ani nenamáhají hledat... :-\
Naštěstí vždy jsem měl štěstí, protože vše, co jsem si koupil, funguje perfektně. Dokonce bych se nebál tvrdit, že Bluetooth adaptér a skener mi pod Linuxem běhají daleko lépe - zapojím a vše perfektně funguje, žádná instalace ovladačů z CD, které jsou většinou stejně jen anglicky a pro svůj běh potřebují šíleně výkonné PC (teď myslím např. program, který jsem dostal ke skeneru)...
bohužel většina prodavačů nemá ani páru o tom, že něco kromě Windows existuje.... dobrá hláška :D :D
No a pak se člověk co ví hlásí na takovou pozici a oni ho tam neveznou neboť mu bude zděleno, že nemá praxi :D :D :D
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.