Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s Kubuntu 7.10 - nelze nabootovat  (Přečteno 3680 krát)

motylu

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 5
Problém s Kubuntu 7.10 - nelze nabootovat
« kdy: 12 Ledna 2008, 23:11:24 »
Zdravím všechny Linuxáky. Chlapi mám jeden velkej divnej problém, kterej mě už fakt štve a nevím co s tím. Když zkouším bootovat z LiveCDčka nemám nárok s žádným parametrem i se vším vodpojeným (grafika v AGPčku, tiskárna,...) nabootovat, povede se to tak jednou ze sta pokusů ::) Tak sem to zkusil přes AlternateCD. Tam to najede jen s parametrem "irqpoll". Instalace proběhne bez problému, ale pokuď chcu pustit právě nově nainstalovanej systém, tak se indikátor načítání zasekne na začátku a dál to nejede, pak to spadne do vypisování čehosi.. Když to zkusím přes recovery mode, tak mě to skončí u chybový hlášky: "Buffer I/O error on disk sdb. Logical block 0." (sdb je ten SATA disk). Pak tam skáče postupně nastavování od UDMA133 po DMA33 a vždycky to skončí tamtou hláškou. Disk sem zkoušel všemožnejma prográmkama, navíc mě na něm jedou Widle a všechno je v pořádku, nic s tím diskem není. Napadlo mě třeba jestli Kubuntu nevadí, že ten disk má 16 MB buffer.. Mám Pentium 4 2,66 GHz s HT, 512 MB RAM, dva disky jeden ATA 40 GB a druhej SATA 160 GB, na kterým mám primární oddíl (Widle) a rozšířenej oddíl s dvěma logickýma oddílama pro Linux (EXT3 a Swap). Díky moc za každou radu
« Poslední změna: 12 Ledna 2008, 23:27:56 od Anna Taliánová »
Neříkej, že něco nejde, ale řekni, že to prostě neumíš! :D

jackrash

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 18
Re: Problém s Kubuntu 7.10 - nelze nabootovat
« Odpověď #1 kdy: 13 Ledna 2008, 06:53:38 »
pri bootovani:

noapic nolapic noapci acpi=off

motylu

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 5
Re: Problém s Kubuntu 7.10 - nelze nabootovat
« Odpověď #2 kdy: 13 Ledna 2008, 19:48:03 »
pri bootovani:

noapic nolapic noapci acpi=off

S těmito všemi parametry sem to zkoušel bootovat už několikrát, ostatně nahoře sem to taky psal.. Je to jak zakletý, teďkom sem měl počítač vypnutej asi 2 hodiny, přijdu, pustím, v pohodě naběhne Kubuntu.. zrestartuju a zas hotovo, třeba na pátej pokus se to zas povede spustit.. mě už to připadá, že si to ze mě utahuje ::) ;D Pomůže někdo, prosím? Tak strašně rád bych bych to Kubuntu používal, ale prostě z tohohle hlediska těchhle chyb je to snad horší než widle a to je co říct :-X.
« Poslední změna: 14 Ledna 2008, 01:42:36 od Anna Taliánová »
Neříkej, že něco nejde, ale řekni, že to prostě neumíš! :D

Michal Breškovec

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1185
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
Re: Problém s Kubuntu 7.10 - nelze nabootovat
« Odpověď #3 kdy: 15 Ledna 2008, 10:04:32 »
Člověče, to je divné. Jsi si jistý, že máš ten HW ok? Zkus ještě mrknout do BIOSu na nastavení SATA, jestli tam máš Legacy, nebo Native a zkus to přehodit. O tvém počítači by nám taky něco řekl výpis příkazu lshw.
Kubuntu forever :-)

Martin 'Želva' Malý

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2438
  • Zalezlej v krunýři
    • Želvův zápisník
Re: Problém s Kubuntu 7.10 - nelze nabootovat
« Odpověď #4 kdy: 17 Ledna 2008, 19:18:31 »
Citace
Když to zkusím přes recovery mode, tak mě to skončí u chybový hlášky: "Buffer I/O error on disk sdb. Logical block 0." (sdb je ten SATA disk).

Nenaistaloval jste náhodou Kubuntu na logický oddíl? Měl by být pokud možno primární.
Osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Arch, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-(

Pokud mi dáváte zápornou karmu, budu rád, když mi napíšete proč, abych aspoň věděl, jak jsem vám uškodil. ;-)

LS

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3849
    • http://linux.euweb.cz
Re: Problém s Kubuntu 7.10 - nelze nabootovat
« Odpověď #5 kdy: 18 Ledna 2008, 00:44:33 »
Neni duvod. Linux nevyzaduje nutne instalaci na primarni oddil. Spis by se mohlo jednat o bug #129817 (https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-source-2.6.22/+bug/129817), zkuste nabootovat s parametrem generic.all_generic_ide=1, po instalaci nastavte automaticke nacitani modulu ide_generic (v /etc/modules).

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.