Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problem s instalaci [vyřešeno]  (Přečteno 9491 krát)

mikigroup

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 22
  • Správné slovo je někdy víc než kouzlo
Problem s instalaci [vyřešeno]
« kdy: 15 Ledna 2008, 19:15:08 »
Zdravim linuxaky,

mam takovy malicky (pro Vas) to problem...

Pri instalaci (bootovani) me to dobehne az na konec, kdy se to snazi jako kdyby prepnout do graf. rezimu, avsak 6x se mu to nepovede, a nahlasi, ze 6 se to nepovedlo :D, a mam pockejte 2 minuty, pote dat enter. Znovu se to opakuje....proste do nekonecna.
Mel jsem drive nvidia a no problemo, nyni mam ATI.
Cela ma konfigurace je:

Základní deska   
CPU typ   DualCore Intel Core 2 Duo E6750, 2666 MHz (8 x 333)
Název základní desky   MSI P35 Neo2-FIR/FR / P35 Platinum (MS-7345)  (2 PCI, 2 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)
Čipová sada základní desky   Intel Bearlake P35
Pracovní paměť   2048 MB  (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
BIOS Typ   AMI (06/21/07)
Komunikační porty (COM a LPT)   Komunikační port (COM1)
   
Zobrazení   
Grafická karta   Radeon X1950 Pro Secondary  (256 MB)
Grafická karta   Radeon X1950 Pro  (256 MB)
3D-akcelerátor   ATI Radeon X1950 Pro (RV570)
Monitor   Proview 998/998A/998N  (60P1000700295)
   
Multimédia   
Zvuková karta   Realtek ALC888/S/T @ Intel 82801IB ICH9 - High Definition Audio Controller
   
Nosiče dat   
Ovladač IDE   Intel(R) ICH9 2 port Serial ATA Storage Controller 2 - 2926
Ovladač IDE   Intel(R) ICH9 4 port Serial ATA Storage Controller 1 - 2920
Ovladač IDE   PCI Standardní dvoukanálový řadič IDE
Ovladač úložných zařízení   SCSI/RAID Host Controller
Pevný disk   SAMSUNG HD200HJ  (186 GB, IDE)
Pevný disk   ST3120022A  (120 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)
Pevný disk   ST3160827AS  (160 GB, 7200 RPM, SATA)
Optická mechanika   HL-DT-ST DVDRAM GSA-H42N  (DVD+R9:10x, DVD-R9:10x, DVD+RW:18x/8x, DVD-RW:18x/6x, DVD-RAM:12x, DVD-ROM:16x, CD:48x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM)
Optická mechanika   PY1251G VWO692S SCSI CdRom Device
SMART-status pevného disku   OK
   
Oddíly   
C: (NTFS)   114463 MB (10163 MB volných)
D: (NTFS)   152625 MB (70193 MB volných)
Kap.celkem   260.8 GB (78.5 GB volných)
   
Vstupní zařízení   
Klávesnice   Klávesnice SUPERGATE USB s portem myši PS/2
Myš   Myš standardu HID
Myš   Myš standardu HID
   
Síť   
Primární IP-adresa   10.0.0.1
Primární MAC-adresa   00-19-DB-CE-89-1F
Síťová karta   Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet NIC  (10.0.0.1)
   
Periferní zařízení   
Ovladač USB1   Intel 82801IB ICH9 - USB Universal Host Controller
Ovladač USB1   Intel 82801IB ICH9 - USB Universal Host Controller
Ovladač USB1   Intel 82801IB ICH9 - USB Universal Host Controller
Ovladač USB1   Intel 82801IB ICH9 - USB Universal Host Controller
Ovladač USB1   Intel 82801IB ICH9 - USB Universal Host Controller
Ovladač USB1   Intel 82801IB ICH9 - USB Universal Host Controller
Ovladač USB2   Intel 82801IB ICH9 - USB2 Enhanced Host Controller
Ovladač USB2   Intel 82801IB ICH9 - USB2 Enhanced Host Controller
USB-zařízení   Klávesnice SUPERGATE USB s portem myši PS/2
USB-zařízení   Myš na klávesnici SUPERGATE USB
USB-zařízení   Razer 1600dpi 3 Buttons Optical Mouse
USB-zařízení   SUPGERGATE Composite USB Device
   
DMI   
DMI BIOS prodejce   American Megatrends Inc.
DMI BIOS verze   V1.2
Výrobce DMI systému   MICRO-STAR INTERNATIONAL CO.,LTD
Produkt DMI systému   MS-7345
Verze DMI systému   1.1
Sér.číslo DMI systému   To Be Filled By O.E.M.
Výrobce základní desky DMI   MICRO-STAR INTERNATIONAL CO.,LTD
Produkt základní desky DMI   MS-7345
Verze základní desky DMI   1.1
Sér.číslo základní desky DMI   To be filled by O.E.M.
Výrobce skříně DMI   MICRO-STAR INTERNATIONAL CO.,LTD
Verze skříně DMI   1.1
Sér.číslo skříně DMI   To Be Filled By O.E.M.
Označení skříně DMI   To Be Filled By O.E.M.
Typ skříně DMI   Desktop Case
DMI celkem / volných paměťových slotů   4 / 2
   
Koupil jsem si i specialne na Linux samostatny HDD :(

Na zacatku jsem vyzkousel nastavit jine rozliseni, nepomohlo.
Pres F6 smazat posledni dva parametry a prepsat na "noapic nolapic" a nic :(
Prikaz "sudo  dpkg...." (viz. predchozi clanky) jsem zkousel, ale presne nevim kam to napsat, kdyz se to porad samo opakuje (myslim ten prechod do graf. prostredi).
Procetl jsem veskere navody na instalaci a problemy pri nich na tomto serveru a nic :(
Jsem z toho zoufaly.

Prosim poradte mi

Dekuji

PS: Help me :)
« Poslední změna: 21 Ledna 2009, 04:47:17 od Anna Taliánová »

klasyc

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 470
Re: Problem s instalaci (jaka novinka :)
« Odpověď #1 kdy: 15 Ledna 2008, 22:09:59 »
No vypadá to na špatně nastavený X server. Zkus napsat sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg. To by ti mělo znova nastavit grafickou kartu a další věci. Pokud nepomůže, tak by to asi chtělo aspoň log z X serveru - /var/log/xorg.0.log (nebo tak nějak se jmenuje).
« Poslední změna: 16 Ledna 2008, 12:16:00 od Anna Taliánová »

mikigroup

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 22
  • Správné slovo je někdy víc než kouzlo
Re: Problem s instalaci (jaka novinka :)
« Odpověď #2 kdy: 16 Ledna 2008, 10:33:17 »
Nevim jestli jsem to dobre popsal, ale myslim tim tu instalaci, jak se na uplnem zacatku rozpoznava hardware (asi 0,5 minuty po stistnuti install ubuntu z int. menu). Nevim kam mam tedy napsat prikaz (nastavit xserver), kdyz neni ani nainstalovany.

luisah

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3704
Re: Problem s instalaci (jaka novinka :)
« Odpověď #3 kdy: 16 Ledna 2008, 10:41:13 »
Pokud to je live CD (mrkni sem takhle vypadá live CD - http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce_instalac%C3%AD ), tak to má problém s rozpoznáním tvýho hw. Máš tam v krok 1 napsáno když je nějaký problém co dělat. Když se přepneš do safe grafics mode, dívej se zda ti někde nenapíše fail, či kde se to sekne, pokud ne, tak až tě to vyzve k zadání příkazu napiš startx.
Pokud by to nepomohlo, stáhni alternate CD, rozdíl oproti live CD je v tom, že se ti rovnou spustí instalace v takovým nehezkým prostředí, něco jako instalace win XP. S tím by to mělo jít.
« Poslední změna: 18 Ledna 2008, 12:00:36 od Anna Taliánová »

mikigroup

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 22
  • Správné slovo je někdy víc než kouzlo
Re: Problem s instalaci
« Odpověď #4 kdy: 17 Ledna 2008, 15:48:13 »
Takze jsem na tomto serveru nasel presnou zavadu, kterou mam i ja. Problem je v graf. karte (ATI 1950 pro) :(
Ale pres alternate jsem Ubuntu konecne nainstaloval. Avsak pro mou grafiku je prirazeny ovladac VESA, takze jedu max. na 800x600 s 60 HZ.
Zkousel jsem nastavovat i jine ovladace, ale po restartovani se vypise, ze nelze s timto ovladac spustit a prepne se to zpet.
Konec smytec
Zavadec GRUB nepochopitelne blbe priradil disky pro spusteni. Odstrelil WIN XP (nelze nalezt NTLDR), a po nabootovani WIN XP z CD se po nacteni ovladacu (jak se skoro dostanete k instalaci, ke konzoli..) objevi "modra smrt" a dalsi zklamani.
Tomu se rika radost s Linuxem :)

Avsak clovek se furt uci...

Prosim Vas o nazor a radu...

Nevzdam to :)
« Poslední změna: 23 Ledna 2008, 01:34:12 od Anna Taliánová »

mikigroup

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 22
  • Správné slovo je někdy víc než kouzlo
Re: Problem s instalaci
« Odpověď #5 kdy: 17 Ledna 2008, 18:07:03 »
Prvni problem odstranen. Pokud se nekomu stane, ze mu po instalaci Ubuntu nejdou spustit Windows a pisou "NTLDR not found", tak nabootujte WinXP, skocte do konzole a zadejte "map", aby jste se podivali jake mate pismeno mechaniky. Pote "copy d:\i386\ntldr c:\" a pak "copy d:\i386\ntdetect.com c:\" a je problem vyresen. Kdyby to nefungovalo, tak prikaz "fixmbr" nebo "fixboot".
« Poslední změna: 18 Ledna 2008, 12:07:56 od Anna Taliánová »

Martin 'Želva' Malý

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2438
  • Zalezlej v krunýři
    • Želvův zápisník
Re: Problem s instalaci
« Odpověď #6 kdy: 17 Ledna 2008, 19:15:18 »
V GG je defaultně nastavená 3D akcelerace, zkus tam dát raději Feisty Fawn (Spanilá Srna), ta funguje snad všude.

ATI s Linuxem opravdu není to nejlepší... Bohužel.
« Poslední změna: 18 Ledna 2008, 12:08:22 od Anna Taliánová »
Osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Arch, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-(

Pokud mi dáváte zápornou karmu, budu rád, když mi napíšete proč, abych aspoň věděl, jak jsem vám uškodil. ;-)

luisah

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3704
Re: Problem s instalaci
« Odpověď #7 kdy: 17 Ledna 2008, 19:34:01 »
Spíše bych zkusil, pokud jsi mikigroup zkoušel, Systém->Správa->Správce nesvobodných ovladačů - tedy nainstalovat defaultní ovladače pro ATI (fglrx 8.37). Vyzkoušet novější ovladače, které se ručně nainstalují, buď pomocí programu Envy ( http://albertomilone.com/nvidia_scripts1.html ) , kde si vybereš verzi ovladače, tedy 8.433 (nebo novější číslování 7.12) popř. přímo ruční instalace návod zde:
http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Gutsy_Installation_Guide#Method_2:_Install_the_Catalyst_7.12_Driver_Manually
nebo default ovladače ručně nainstalovat, návod zde:
http://wiki.ubuntu.cz/Grafick%C3%A9_karty_ATI
« Poslední změna: 23 Ledna 2008, 01:35:02 od Anna Taliánová »

mikigroup

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 22
  • Správné slovo je někdy víc než kouzlo
Re: Problem s instalaci
« Odpověď #8 kdy: 17 Ledna 2008, 22:42:12 »
Vyzkousel jsem pres Envy nove ovladace 8.433. Nainstalovano, akorat kdyz spustim ati catalyst, napise mi to, ze nevidi ovladace nebo grafickou kartu :(
Ale docilili jsme, ze v nesvobodnych ovladacich je povolena a aktivni. Ale v nastaveni grafiky je zase jen VESA a pokud to prehodim na "fglrx", tak po restartu se nactou zase jen VESA.
Jo a novinka. Po zacatecnim nacteni ubuntu (jak je tam graficke logo) se mi vypne tak na pul minuty monitor a pote prejde na prihlaseni...
Ted uz to nechapu uplne :(

.::[ optimista je clovek s nedostatkem informaci.. ]::.
« Poslední změna: 18 Ledna 2008, 12:10:46 od Anna Taliánová »

Martin 'Želva' Malý

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2438
  • Zalezlej v krunýři
    • Želvův zápisník
Re: Problem s instalaci
« Odpověď #9 kdy: 19 Ledna 2008, 16:19:40 »
A jde to přihlášení dál? Mělo by se přihlásit automaticky, pokud ne, login je ubuntu a heslo asi také...
Osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Arch, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-(

Pokud mi dáváte zápornou karmu, budu rád, když mi napíšete proč, abych aspoň věděl, jak jsem vám uškodil. ;-)

mikigroup

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 22
  • Správné slovo je někdy víc než kouzlo
Re: Problem s instalaci
« Odpověď #10 kdy: 22 Ledna 2008, 20:42:15 »
Problem vyresen s par znamymi. Nejlepsi je tedy editovat xorg.conf a podivat se jestli tam neni zbytecne moc veci navic. Jestli vam to nastavuje furt ovladace VESA nebo nejde nastavit vetsi rozliseni nez 800x600, tak to zkuste. ATI je docela problematicka Po par upravach (restatech a testech) xorg.conf problem vyresen na ovladace fglrx. Pote neslo 3D rozhrani (ani po povoleni nesvobodnych ovladacu a nainstalovani ovladacu). Pres "glxgears" to ukazovalo takovych 1350 FPS. Nakonec pomohly oficialni ovladace z http://ati.amd.com/support/driver.html. Takze moje ATIx1950 GTX ukazuje v "glxgears" 13 500 FPS :)
Muzu vam pro porovnani poslat stary a novy xorg....
Po tydnu problem vyresen.

PS: diky luisah!
« Poslední změna: 23 Ledna 2008, 01:36:39 od Anna Taliánová »

mikigroup

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 22
  • Správné slovo je někdy víc než kouzlo
Re: Problem s instalaci
« Odpověď #11 kdy: 22 Ledna 2008, 22:18:59 »
Uz vim kde je presny problem. V xorg.conf na poslednim radku nesmi byt:

Section "Extensions"
        Option  "Composite" "Disable"
EndSection

Odkazuje na to http://wiki.ubuntu.cz/Grafick%C3%A9_karty_ATI?highlight=%28ati%29%7C%289600%29%7C%28radeon%29
Muze tam i "enable" ale stejne se grafika nenastavi jak ma. Nevim jestli je to jen u ATI 1950, ale dela to bordel.

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.