Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Jak udělat z počítače switch  (Přečteno 6509 krát)

Fox

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 219
  • Karma: +3/-1
    • Zobrazit profil
    • LMK Vsetín
Jak udělat z počítače switch
« kdy: 29 Leden 2008, 20:14:41 »
Dobrý den.

přes wlan0 jsem připojený k internetu a rád bych aby se přezemně mohli připojit i kámoši po drátu přes eth0.

Ale nechci žádé podsítě ani NAT prostě aby se moje PC chovalo jako switch.
Poradíte mi?
Díky.

Pavelp

  • Host
Re: Jak udělat z počítače switch
« Odpověď #1 kdy: 29 Leden 2008, 20:16:18 »
To nejde.

Fox

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 219
  • Karma: +3/-1
    • Zobrazit profil
    • LMK Vsetín
Re: Jak udělat z počítače switch
« Odpověď #2 kdy: 29 Leden 2008, 21:31:52 »
No ja nevim ale v windows existuje "síťový most" a funguje to nějak tady takto.

Vyzkouším tady toto vypdáto že by to mohlo řešit můj problém.
« Poslední změna: 29 Leden 2008, 21:40:36 od Fox »

Duffy

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 436
  • Karma: +24/-6
    • Zobrazit profil
Re: Jak udělat z počítače switch
« Odpověď #3 kdy: 29 Leden 2008, 21:39:24 »
No ja nevim ale v windows existuje "síťový most" a funguje to nějak tady takto.

Pokud se ošklivě nepletu tak sítový most spojuje vždy dvě místa v síti. A ty bys nejspíš chtěl všechny ty komplikace s sítovaným obejít. Obávám se že se tomu nevyhneš.
Notebook Fujitsu Siemens Amilo Xa 1526 s Ubuntu 8.04. Po dlouhém zkoušení jsem zůstal u Ubuntu a GNOME.

Pavelp

  • Host
Re: Jak udělat z počítače switch
« Odpověď #4 kdy: 30 Leden 2008, 08:27:07 »
Bridge provoz spociva v tom, ze VESKERY provoz se strojem posila do jine fyzicke site, pricemz sam stroj na siti zustava "transparentni", to znamena nezucastnuje se vlastniho provozu, "neni videt". Jde o specialni pripad routingu. Na druhe stane musi byt obvykle dalsi most.

Edit. Obvykle se spojuji dve fyzicky jine site do jedne logicke. Priklad: ve meste mam dve filialky a chci aby PC v obou byly na jedne siti.

HW switch pracuje tak, ze si zapamatuje mac adresy ze kterych se vysila a pakety preposila tam kam patri.

Ale bez iptables to nepujde, mily Marconi!

Duckd. Autor dotazu vi evidentne o sitovani doost malo. Myslet je jedna vec, vedet druha. To byla spatna rada.
« Poslední změna: 30 Leden 2008, 18:05:30 od Pavelp »

Lukáš Svoboda

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3839
  • Karma: +177/-11
    • Zobrazit profil
    • http://linux.euweb.cz
Re: Jak udělat z počítače switch
« Odpověď #5 kdy: 30 Leden 2008, 08:40:18 »
V kazdem pripade by musel mit od ISP tolik verejnych IP adres, kolik pocitacu chce pripojit. Coz nejspis nema.

Fox

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 219
  • Karma: +3/-1
    • Zobrazit profil
    • LMK Vsetín
Re: Jak udělat z počítače switch
« Odpověď #6 kdy: 30 Leden 2008, 11:59:57 »
V kazdem pripade by musel mit od ISP tolik verejnych IP adres, kolik pocitacu chce pripojit. Coz nejspis nema.
mám
to je školní APčko přes to se připojím do lokální školn sítě ve které je VPN koncentrátor a přes VPN se připojím do intenetu.
Nevim jak by se VPN-ce ten NAT líbil.


Jak teda vlastně funguje ten "Síťový Most" v XP-čkách ?

Pavelp

  • Host
Re: Jak udělat z počítače switch
« Odpověď #7 kdy: 30 Leden 2008, 13:36:57 »
Nevim. Pro debian/Ubuntu je balik bridge-utils. Ma v sobe strucnou dokumentaci.

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 4982
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: Jak udělat z počítače switch
« Odpověď #8 kdy: 30 Leden 2008, 14:32:01 »
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install bridge-utils
sudo ifconfig wlan0 0.0.0.0 promisc up
sudo ifconfig eth0 0.0.0.0 promisc up
sudo brctl addbr br0
sudo brctl addif br0 wlan0
sudo brctl addif br0 eth0
sudo ifconfig br0 192.168.1.100 netmask 255.255.255.0
sudo route add default gw 192.168.1.1

ipadresy si upravte jak potrebujete

Jinak si nemyslim, ze by VPNko melo mit problem s NATem, pokud se vhodne zvoli rozsahy siti, aby si nelezly do zeli, tak neni problem

Jo jeste, pokud by toto nejelo, pravdepodobne nemate zapnuty ARP proxy (coz je to, co popisoval Pavel u switche) a to udelate takto:
Kód: [Vybrat]
sudo sh -c "echo 1 >/proc/sys/net/ipv4/conf/all/proxy_arp"
« Poslední změna: 30 Leden 2008, 14:37:53 od Petr 'Merlin' Vaněček »
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Fox

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 219
  • Karma: +3/-1
    • Zobrazit profil
    • LMK Vsetín
Re: Jak udělat z počítače switch
« Odpověď #9 kdy: 30 Leden 2008, 17:09:32 »
Děkuju - vypadá to dobře.
Akorát nevíte proč mně dhclient nechce načíst nastavení pro most ( br0) ?
sice píše že posílá žádosti ale nic mu nepřijde.
« Poslední změna: 30 Leden 2008, 17:30:05 od Fox »

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 4982
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: Jak udělat z počítače switch
« Odpověď #10 kdy: 30 Leden 2008, 17:58:40 »
Na br rozhranni mi DHCP client nikdy nefungoval. Musite priradit rucne.
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Fox

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 219
  • Karma: +3/-1
    • Zobrazit profil
    • LMK Vsetín
Re: Jak udělat z počítače switch
« Odpověď #11 kdy: 30 Leden 2008, 18:02:55 »
No tak to mně pro změnu výslovně zakazuje školní síťový řád.
Tak zkousím ten nat .

Ale děkuju.

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 4982
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: Jak udělat z počítače switch
« Odpověď #12 kdy: 30 Leden 2008, 18:19:28 »
Dalo by se to udelat pomoci routovani, ale:
a) ukradnete 4 adresy okolo pridelovane (nastesti jen pro sebe, nikdo dalsi by to nevedel, pokud je sit na druhe strane dobre udelana)
b) predem musite znat ipecka, ktera vam budou pridelena

Teoreticky by slo routovat jednu sit na dve rozhranni, ale je to dosti prasacke a nejsem si 100% jist, ze by to fungovalo. NAT je zcela urcite lepsi reseni.
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Fox

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 219
  • Karma: +3/-1
    • Zobrazit profil
    • LMK Vsetín
Re: Jak udělat z počítače switch
« Odpověď #13 kdy: 30 Leden 2008, 19:00:43 »
IP se přidělují náhodně.

Zitra prozkouším všelirůzné DHCP klienty jestli některý nebude ochotem natáhnou konfiguraci pro ten most, ale jsem docela skeptický.

potom pohledám ten skriptík na zapnutí natování co jsem si kdysi dávno dělal a zkusím nejak uplácat DHCP server.

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 4982
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: Jak udělat z počítače switch
« Odpověď #14 kdy: 30 Leden 2008, 20:15:09 »
NATovani je velice jednoducha zalezitost a co se tyce DHCP serveru, tak
dnsmasq nebo dhcp3-server
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Pavelp

  • Host
Re: Jak udělat z počítače switch
« Odpověď #15 kdy: 30 Leden 2008, 20:55:10 »
IP se přidělují náhodně.

Zitra prozkouším všelirůzné DHCP klienty jestli některý nebude ochotem natáhnou konfiguraci pro ten most, ale jsem docela skeptický.

potom pohledám ten skriptík na zapnutí natování co jsem si kdysi dávno dělal a zkusím nejak uplácat DHCP server.

Nechci Vam sahat do svedomi, ale jestli ten DHCP server chcete nastavit na rozsah te skolni site, tak je to trochu o drzku. Mohl by Vas taky admin te skolni site uderit nejakym tupym predmetem. Ale treba jsem to nepochopil.

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • *****
  • Příspěvků: 4982
  • Karma: +353/-11
    • Zobrazit profil
    • Lomítkáři
Re: Jak udělat z počítače switch
« Odpověď #16 kdy: 30 Leden 2008, 20:57:17 »
Pavle to by snad nenapadlo nikoho ani v te nejhorsi nocni mure :D :D :D
Registered Linux user #421281
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Pavelp

  • Host
Re: Jak udělat z počítače switch
« Odpověď #17 kdy: 30 Leden 2008, 21:00:27 »
Zatim se mi sny o DHCP a sitich nezdaji, nebo se na to nepamatuju / nastesti. Ale jak tak ctu ten spagat tak mi to blesklo skebli.

Fox

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 219
  • Karma: +3/-1
    • Zobrazit profil
    • LMK Vsetín
Re: Jak udělat z počítače switch
« Odpověď #18 kdy: 30 Leden 2008, 21:33:06 »
IP se přidělují náhodně.

Zitra prozkouším všelirůzné DHCP klienty jestli některý nebude ochotem natáhnou konfiguraci pro ten most, ale jsem docela skeptický.

potom pohledám ten skriptík na zapnutí natování co jsem si kdysi dávno dělal a zkusím nejak uplácat DHCP server.

Nechci Vam sahat do svedomi, ale jestli ten DHCP server chcete nastavit na rozsah te skolni site, tak je to trochu o drzku. Mohl by Vas taky admin te skolni site uderit nejakym tupym predmetem. Ale treba jsem to nepochopil.

Neddělám si žádné iluze o velikosti mé počítačové gramotnosti o linuxu nemluvě ale takto jsem to opravdu nemyslel.
Můj záměr je posadit ten server na vnitřní síť za natem.

Už jenom proto že oba dva morci mají nateboku asus a tak kterysi chtry přišel an to že nejlepší bude když jako první kláveska v levo odle nebode ctrl ale Fn...  Čili kontrol Cé - kontrol Vé a čumim že se zapnul webku a přepnul řežim displye...