Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Proč vyhrál MS DOS?  (Přečteno 7553 krát)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
Re: Proč vyhrál MS DOS?
« Odpověď #25 kdy: 05 Února 2008, 14:58:42 »
Nezakazuje, ale ani nemotivuje....a co je dnes ta spravna motivacia??? Linux podla mna zostane takym "ludovym riesenim" a mne to v podstate aj tak vyhovuje. Prilisnym rozmachom by sa urcite musel zacat potykat aj s tymi negativnymi strankami ala MS (virusy, cervy...)
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

premet

• Host
« Odpověď #26 kdy: 05 Února 2008, 15:03:47 »
U nás se základy Linuxu učí tak, že se připojíme přes SSH. Jinak síťě se zkouší přes virtuálky ve Vmware  :).Ono by to bylo fajn, kdyby třeba byl u nás ve škole Linux jako hlavní OS. Jenže se ve škole učí též Photoshop, 3d max nebo Visual Basic a MS Access a to by na Linuxu byl celkem dost problém  :) a na jiných školách typu obchodky nebo gymply tam se učí tak word a excel a nic jiného pomalu neznaj tak si myslím, že seznamovat tyto lidi ješte s novým OS by bylo  ješte komplikovanější.
Vyhovuje mi tak jak psal Hase, alespon pro mě zatím nemá Linux žádná negativa  ;)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #27 kdy: 05 Února 2008, 15:09:48 »
V dnesnej dobe sa vsetky statne zakazky a objednavky robia asi na zaklade provizii a uplatkov, takze v tomto asi linux sancu nema.
Plně souhlasím. Když starosta (primátor, ministr) nedostane obálku za to, že na úřad zavede OS XY, tak ho tam nezavede, ani když na něm půjdou hry... Funguje to na všech úrovních.
Kamarád spravuje firmu s třiceti PC a cokoli tam kupuje, dostane "jeden vzorek" domů. Tiskárnu, PC, skener, softwary... takže už nenakupuje jinde, kde nedostane nic. Ten Linux nikde zavádět nebude...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Jirka125

• Aktivní člen
  • *
  • "pandoliščí člověk"
« Odpověď #28 kdy: 05 Února 2008, 16:41:46 »
Ono bohužel nejde nařídit, aby se např. na úřadech začal hromadně používat linux. Skoro na všech úřadech, školách jedou programy přímo pro ně (účetnictví a mnoho dalších evidenčních modulů) a bohužel SW řešení pro linux neexistuje (je to pochopitelné).

MS si zajišťuje svůj podíl OEM instalací - vždyť je to takový standart. Když si půjdu koupit PC, tak budu dlouho hledat, než najdu např. Nbook bez předinstalovaných WIN (schválně jsem dnes kouknul na hpmarket.cz - např. Nbook Pavilion není ani jeden bez OS).

Ale ten podíl není udžitelný - dobrým příkladem je Firefox, krásně zdolává IE. Dalším na řadě budou Office - čímdál víc lidí i fiem je nahrazuje OpenOffice a je to logické (jsou zdarma a dnes už dobře kompatibilní s .doc). Před nedávnem jsem četl, že kancelářský balík od IBM (Lotus Symphony) je nyní také zdarma ke stažení (a je i pro linux - nemáte s tím zkušenosti?).SW firmy dobře vědí, že cenou MS konkurovat nestačí a proto se uchylují k free produktům.

Dalším faktorem budou výrobci HW, jelikož pochopili a vše k tomu směřuje, že pokud chtějí mít dobré prodeje, nestačí mít kvalitní produkty, ale také dobrou cenu. A nyní se konkureční boj vede především cenou.To je vidět u HP s řadou NBooků 500 - člověk si může koupit Nbook bez OS za 10tis. Je otázkou času, kdy se místo freeDosu začne instalovat linux.
Asus eee - hodně se o něm mluví a ví se, že je tam instalovaný linux (s WIN XP se zatím neprodává. Ale dnes jsem četl, že existuje návod, jak na eee nainstalovat Ubuntu).

Tohle vše bude mít vliv na chápání lidi - ne za vše dobré se musí platit a ne vždy je nejlepší produkt MS.
HP Omnibook xe 4100, Ubuntu 8.04 - Gnome, Xfce, Enlightenment DR17

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.