Ono bohužel nejde nařídit, aby se např. na úřadech začal hromadně používat linux. Skoro na všech úřadech, školách jedou programy přímo pro ně (účetnictví a mnoho dalších evidenčních modulů) a bohužel SW řešení pro linux neexistuje (je to pochopitelné).
MS si zajišťuje svůj podíl OEM instalací - vždyť je to takový standart. Když si půjdu koupit PC, tak budu dlouho hledat, než najdu např. Nbook bez předinstalovaných WIN (schválně jsem dnes kouknul na hpmarket.cz - např. Nbook Pavilion není ani jeden bez OS).
Ale ten podíl není udžitelný - dobrým příkladem je Firefox, krásně zdolává IE. Dalším na řadě budou Office - čímdál víc lidí i fiem je nahrazuje OpenOffice a je to logické (jsou zdarma a dnes už dobře kompatibilní s .doc). Před nedávnem jsem četl, že kancelářský balík od IBM (Lotus Symphony) je nyní také zdarma ke stažení (a je i pro linux - nemáte s tím zkušenosti?).SW firmy dobře vědí, že cenou MS konkurovat nestačí a proto se uchylují k free produktům.
Dalším faktorem budou výrobci HW, jelikož pochopili a vše k tomu směřuje, že pokud chtějí mít dobré prodeje, nestačí mít kvalitní produkty, ale také dobrou cenu. A nyní se konkureční boj vede především cenou.To je vidět u HP s řadou NBooků 500 - člověk si může koupit Nbook bez OS za 10tis. Je otázkou času, kdy se místo freeDosu začne instalovat linux.
Asus eee - hodně se o něm mluví a ví se, že je tam instalovaný linux (s WIN XP se zatím neprodává. Ale dnes jsem četl, že existuje návod, jak na eee nainstalovat Ubuntu).
Tohle vše bude mít vliv na chápání lidi - ne za vše dobré se musí platit a ne vždy je nejlepší produkt MS.