Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zmena IP a zasek systemu  (Přečteno 4976 krát)

Kony.cz

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 289
Zmena IP a zasek systemu
« kdy: 05 Února 2008, 19:28:55 »
Ahoj, mam takovy problem. Kdyz zmenim IP adresu, tak se automaticky sekne system. jedine co me funguje ta je to myska (myslim tim ze sni muzu jezdit, na nic nejde kliknout, atd). Network manager, jsem zkousel preinstalovat, ale to me nepomohlo.

tak bych se chtel zeptat, jestli me muzete napsat prikaz, pres ktery bych pres konzoli mohl zmenit IP adresu, masku a branu. Zatim jsem dosel na zmenu IP adresy a masky, ale na branu jsem zatim neprisel...

A potom jestli lze vytvorit na plose nejaky odkaz (spoustet), ktery by me spoustel dany script, ktery by me tyto hodnoty zmenil...

Diky za rady

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: Zmena IP a zasek systemu
« Odpověď #1 kdy: 05 Února 2008, 19:41:00 »
Kód: [Vybrat]
sudo ifconfig eth0 192.168.1.3 netmask 255.255.255.0
sudo route add default gw 192.168.1.1
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Kony.cz

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 289
Re: Zmena IP a zasek systemu
« Odpověď #2 kdy: 05 Února 2008, 20:14:43 »
dekuji.. a muzu jeste jak vytvorit ten script ??? na ktery poklikam na plose a ono se mi to samo zmeni ??? Diky moc

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: Zmena IP a zasek systemu
« Odpověď #3 kdy: 05 Února 2008, 21:29:40 »
Nebylo by vhodnejsi to zmenit v /etc/network/interfaces ?
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Kony.cz

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 289
Re: Zmena IP a zasek systemu
« Odpověď #4 kdy: 05 Února 2008, 22:34:48 »
no menim to nekolikrat za den.. Jenom tri IP adresy a tri brany... nic vic
Proto jsem chtel nejaky ty scripty ktere bych spustil a bylo

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: Zmena IP a zasek systemu
« Odpověď #5 kdy: 05 Února 2008, 22:57:01 »
timhle vytvorite script do /etc/init.d, ipecka upravte
Kód: [Vybrat]
sudo su
cd /etc/init.d/
touch ip-192-168-1-1.sh
chmod +x ip-192-168-1-1.sh

obsah scriptu /etc/init.d/ip-192-168-1-1.sh
Kód: [Vybrat]
#!/bin/sh
ifconfig eth0 192.168.1.3 netmask 255.255.255.0
route add default gw 192.168.1.1
echo "nameserver 192.168.1.1" > /etc/resolv.conf

nasledne vytvorte na plose spoustec jehoz prikaz bude
Kód: [Vybrat]
gksudo /etc/init.d/ip-192-168-1-1.sh

To graficke gksudo sice neni uplne to prave orechove, ale je to asi nejjednodussi zpusob jak vynutit ziskani admin prav pro tento script v gr. rezimu (tj. bez pouziti terminalu)
« Poslední změna: 06 Února 2008, 14:13:11 od Petr 'Merlin' Vaněček »
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Kony.cz

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 289
Re: Zmena IP a zasek systemu
« Odpověď #6 kdy: 06 Února 2008, 10:43:30 »
tak jsem to udelal presne jak si napsal, ale Ip adresa me zustala porad ta sama jako pred spustenim scriptu.. Ip adresy jsem zmenil.. Zadny vysledek

vypis s ifconfig a potrebuju aby na eth0 se zmenila IP adresa vcetne brany

Kód: [Vybrat]
kony@kony-laptop:~$ ifconfig
ath0      Zapouzdření:Ethernet  HWadr 00:19:7D:7F:42:CB 
          AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ BĚŽÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:0
          Přijato bajtů: 0 (0.0 b) Odesláno bajtů: 0 (0.0 b)

eth0      Zapouzdření:Ethernet  HWadr 00:16:D4:AB:60:7F 
          inet adr:172.16.123.51  Všesměr:172.16.123.55  Maska:255.255.255.248
          inet6-adr: fe80::216:d4ff:feab:607f/64 Rozsah:Linka
          AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ BĚŽÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
          RX packets:64666 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:64747 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:1000
          Přijato bajtů: 42495487 (40.5 MB) Odesláno bajtů: 52643537 (50.2 MB)
          Přerušení:20 Vstupně/Výstupní port:0x8000

lo        Zapouzdření:Místní smyčka 
          inet adr:127.0.0.1  Maska:255.0.0.0
          inet6-adr: ::1/128 Rozsah:Počítač
          AKTIVOVÁNO SMYČKA BĚŽÍ  MTU:16436  Metrika:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:0
          Přijato bajtů: 0 (0.0 b) Odesláno bajtů: 0 (0.0 b)

wifi0     Zapouzdření:NEZNÁM  HWadr 00-19-7D-7F-42-CB-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00 
          AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ BĚŽÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
          RX packets:8545 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:47356
          TX packets:338 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:199
          Přijato bajtů: 706067 (689.5 KB) Odesláno bajtů: 15548 (15.1 KB)
          Přerušení:17

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: Zmena IP a zasek systemu
« Odpověď #7 kdy: 06 Února 2008, 11:29:33 »
A ten script primo z prikazoveho radku neco vypise?
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Kony.cz

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 289
Re: Zmena IP a zasek systemu
« Odpověď #8 kdy: 06 Února 2008, 11:46:29 »
ne vubec nic, kdyz ho pustim primo v terminalu, tak se provede, protoze to po me chce heslo spravce a potom to rovnou zkoci na dalsi radek, jako ze je proveden, zadny psani o chybe nebo tak, ale Ip adresa na adapteruzustava porad stejna

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: Zmena IP a zasek systemu
« Odpověď #9 kdy: 06 Února 2008, 11:47:57 »
z terminalu spoustite ten script pres sudo?
dejte sem vypis
cat /etc/init.d/ip...sh, mozna jsem se tam nekde sekl
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

nettezzaumana

  • Host
Re: Zmena IP a zasek systemu
« Odpověď #10 kdy: 06 Února 2008, 13:57:13 »
4 merlin >>
zkontroluj:: 'file /bin/sh' // nekolikrat me to pozlobilo, takze ja po instalaci ubuntu mazu puvodni link /bin/sh a vytvarim ho znovu s cilem /bin/bash a do skriptu zasadne vypisuji /bin/bash

co se tyce problemu na ktery jsi odpovidal, tak bych se zeptal kluka jak to spoustel a jestli to delal jako root, pac Tvuj skript by mel fungovat a ze by nezmenil adresu mi pripada za normalnich podminek nepravdepodobne..

zdravi ntz

nettezzaumana

  • Host
Re: Zmena IP a zasek systemu
« Odpověď #11 kdy: 06 Února 2008, 14:00:19 »
4 merlin ::
ad.2) a jeste bych se primluvil za to, aby jsi spise nez zapis radku aka '>>' editoval Tvuj prispevek aka skript (tzn. toto ".." je ulozeno v souboru, takze select+paste, cmod +x ..), pac pripadny dalsi clovek co to uvidi si z toho potom spis neco vezme a bude to srozumitelnejsi.

podruhe zdravi ntz

Petr Merlin Vaněček

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 5057
    • Lomítkáři
Re: Zmena IP a zasek systemu
« Odpověď #12 kdy: 06 Února 2008, 14:11:01 »
4 nettezzaumana: ok  :) premyslim, co jsi tim myslel, ale myslim, ze vim :)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Kony.cz

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 289
Re: Zmena IP a zasek systemu
« Odpověď #13 kdy: 06 Února 2008, 14:16:51 »
ano spoustim to pod sudo.. takze pod rootovskyma pravama

nettezzaumana

  • Host
Re: Zmena IP a zasek systemu
« Odpověď #14 kdy: 06 Února 2008, 14:22:36 »
4 kony.cz

tak zkus provest ty prikazy nejdriv rucne:

ifconfig eth0 192.168.1.1/24  // to same aka ifconfig eth0 192.168.1.1 netmask 255.255.255.0
ifconfig // mel by ukazovat spravnou adressu a masku

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.