Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Disketa po 101  (Přečteno 2664 krát)

MaxMI16

• Návštěvník
Disketa po 101
« kdy: 07 Února 2008, 19:50:15 »
Ahoj.Přešel jsem z Win95 na Linux (KUBUNTU 7.10) a mám problémy s disketou.Lecos jsem se dočetl ale pořád nefunguju ve standartním režimu.Potřeboval bych poradit (nejlépe návod pro žáka 1 stupně  :)) jak na ploše vytvořit ikonu diskety na kterou když kliknu levým načte se obsah diskety pak edituju mažu kopíruju ... a pak na zmíněnou ikonu klepnu pravým dám "odhlásit" a změny se zapíšou na disketu.V současné době funguju tak že v KONQUEROR zadám media:/fd0 a načte se mi disketa.Soubor na ní zedituju a uložím na HDD ale nevím jak dát povel k ukončení disketě aby se aktualizovaný soubor zapsal.Pro načtení další diskety musím restartovat PC a zase media: .........A ještě jeden dotaz chci si pořídit internet přes UFON.Podporuje KUBUNTU ten jejich USB modem?

Vím že ten dotaz je příšernej ale každej musí nějak začít.
P.S s tím že nerozchodím multifunkci od LEXMARKU jsem se již smířil :(
MaxMI16

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Re: Disketa po 101
« Odpověď #1 kdy: 07 Února 2008, 20:08:23 »
Já v Kubuntu používám "Uložná zařízení" jako aplet na panelu.
Kliknout pravým-Přidat aplet do panelu-Uložná zařízení

Pak si nastavte ten aplet. Pozor, možná na liště nebude vidět. Vložte třeba nějaké CD a zobrazí se ikona jako na ploše.
U diskety to je horší, mechanika nepozná, že je vloženo medium, takže se musí ručně přimountovat(připojit) a pak zase před vyndáním odpojit!!!. To zařídíte tím apletem...

Ufon nevím a Lexmárky by chodit měli. Jakej typ?

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

klasyc

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 07 Února 2008, 20:50:32 »
 V Konqueroru by měla být někde ikona Zařízení a tam byste měl disketu vidět. Připojit a odpojit ji můžete přes pravé tlačítko myši...

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 08 Února 2008, 08:23:41 »
A ještě jeden dotaz chci si pořídit internet přes UFON.Podporuje KUBUNTU ten jejich USB modem?
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=13346.0
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

MaxMI16

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 08 Února 2008, 17:45:12 »
Za popis UFON díky
Tiskárnu mám LEXMARK X5470

Teď zpátky k disketě.Asi sem natvrdle nebo nevím ale furt sem mimo mísu.Na ploše když dám pravým Create new pak Link to device pak Floppy device.Naběhne mi tabulka kde mohu v GENERAL zadat název v PERMISSIONS nic v DEVICE mám na výběr UNIONFS (/) a TMPFS (/tmp).Předpokládám že sem musím něco zadat ale ???? Teď to teda zkouším v práci na LIVE CD ale to by snad nemělo vadit.Jak jsem psal již v prvním příspěvku prosím o návod pro BLBA (mě :() stylem klikni sem,napiš to, ulož .....

Předem díky.MAxMI16

Marvn

• Stálý člen
  • **
  • Take it easy :)
« Odpověď #5 kdy: 08 Února 2008, 18:05:55 »
k diskete...tady je navod

pokud se vam to nechce cist, tak zjednodusene staci (pro pripojeni) v terminalu (jako root):
mkdir /media/floppy
mount /dev/fd0 /media/floppy

(pro odpojeni)
umount /media/floppy
rmdir /media/floppy
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 09 Února 2008, 10:04:31 »
V tom návodu je: "mkfs -t ext3 /dev/fd0 1440" takže bych se zaměřil na to. Místo ext3 dejte vfat nebo něco z "man fstab":

Citace
The third field, (fs_vfstype), describes the type of the filesystem. Linux supports lots of filesystem types, such as adfs, affs, autofs, coda, coherent, cramfs, devpts, efs, ext2, ext3, hfs, hpfs, iso9660, jfs, minix, msdos, ncpfs, nfs, ntfs, proc, qnx4, reiserfs, romfs, smbfs, sysv, tmpfs, udf, ufs, umsdos, vfat, xenix, xfs, and possibly others. For more details, see mount(8). For the filesystems currently supported by the running kernel, see /proc/filesystems. An entry swap denotes a file or partition to be used for swapping, cf. swapon(8). An entry ignore causes the line to be ignored. This is useful to show disk partitions which are currently unused.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Pavelp

• Host
« Odpověď #7 kdy: 09 Února 2008, 20:35:32 »
Nainstalujte si fdutils.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.