Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?  (Přečteno 16208 krát)

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« kdy: 09 Února 2008, 18:39:00 »
Dobrý den.
Chtěl bych si nainstalovat Ubuntu 7.1 na notebook (Acer Aspire), ale od výrobce mám disk rozdělen na tři části (systém, data, a recovery)-všechny jsou "Primary" a pokud to dobře chápu, tak muzu mit max. 4 primary partition :-[. Oddíl s recovery mazat nechci. Jaký je podle vás nejlepší postup?  ???

1.Vytvořit novou čtvrtou partition pro linux a obejít se bez swapu?
2.Převést "datovou" partition na logical a využívat i swap?
3.Sloučit "datovou" partition s oddílem pro systém(windows)?
4.Použít jiné řešení?
 
PS: Nevim proč, ale při instalaci mi není nabídnuta možnost použít největší spojité volné místo:( a po kliknutí můžu vybrané disky pouze editovat, ale nemohu vytvářet nové oddíly:( (to ale jen tak na okraj, jelikož se samozřejmě dají dělit třeba v Partition Magic nebo v Linuxu)
Sem trochu Lama, tak dík za slitování.
Předem moc díky za rady. ;)

Hrosikk

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 46
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #1 kdy: 09 Února 2008, 18:45:21 »
Dobrý den, já jsem na tom vlastně podobně, původně sem měl disk od aceru rozdělený stejně, ale nyní po mých všlijacích zásažích mám Visty na jediném oddíle. Ale podrobněji asi neporadím...
jinak data budu mít na stejném disku jako systém (win), recovery mám vypálené a zazálohované na externím HDD, tím pádem zbývá místo na Ubuntu. Ale vy to chcete zřejmě zachovat.
jsem začátečník, ale snažím se :)

Pavelp

  • Host
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #2 kdy: 09 Února 2008, 19:05:02 »
Vytvorit na te 4te extended a v ni pak muzete udelat hejno logickych. Budete pak mit ponekud exoticka cisla /dev/hdxx
. Ale nevim, jak by se na to tvaril zavadec, nemam to odzkousene, berte to jako tip, ne tutovku.
Edit: Opravuju se: Extended vytvorit na celem zbylem prazdnem miste.
« Poslední změna: 10 Února 2008, 13:45:53 od Pavelp »

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #3 kdy: 09 Února 2008, 20:11:43 »
Vytvorit na te 4te extended a v ni pak muzete udelat hejno logickych. Budete pak mit ponekud exoticka cisla /dev/hdxx
. Ale nevim, jak by se na to tvaril zavadec, nemam to odzkousene, berte to jako tip, ne tutovku.
 
Mozna sem to zcela nepochopil, ale pokud na 4-tym vytvorim extended, tak si jeste muzu vytvorit oddil pro swap? Nevim jestli to chapu dobre, ale myslim ze to neslo:((
Ale dik ;)

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #4 kdy: 09 Února 2008, 20:26:15 »
Každý primární oddíl je ještě možné rozdělit na několik další oddílů (logický) - a tam mít např. swap

gargy2002

  • Host
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #5 kdy: 09 Února 2008, 20:36:34 »
Presne jak to pise Hrosikk, na tom recovery je image systemu, ktera se da vypalit a potom bez potizi oddil zrusit, nebo treba upravit, sam jsem to tak udelal, zabiral mi totiz 50%HDD(2 stejne velke oddily). Takze nechat widle a data beze zmeny, na tom recovery po vypaleni image ukrojit neco pro swap a muze se zacit instalovat... :)

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #6 kdy: 09 Února 2008, 20:45:47 »
Každý primární oddíl je ještě možné rozdělit na několik další oddílů (logický) - a tam mít např. swap

Tak nejak sem uvazoval. Disk bude rozdelen na ctyri Primary (systém, data,  recovery linux) a ze na "logickym" si vytvorim swap...ale kdyz si ty ctyri casti vytvorim, tak mi ani v Partition Magic ani v Linuxovim programku nejde logicka vytvorit....pise ze uz ma 4 primery vytvoreny. To same v opacnem postupu- tzn. pokud jako prvni vytvorim swap (pritom by snad melo jit vytvorit swap na logicke partition... :'()

gargy2002

  • Host
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #7 kdy: 09 Února 2008, 20:52:16 »
Každý primární oddíl je ještě možné rozdělit na několik další oddílů (logický) - a tam mít např. swap

Tak nejak sem uvazoval. Disk bude rozdelen na ctyri Primary (systém, data,  recovery linux) a ze na "logickym" si vytvorim swap...ale kdyz si ty ctyri casti vytvorim, tak mi ani v Partition Magic ani v Linuxovim programku nejde logicka vytvorit....pise ze uz ma 4 primery vytvoreny. To same v opacnem postupu- tzn. pokud jako prvni vytvorim swap (pritom by snad melo jit vytvorit swap na logicke partition... :'()
Udelejte si v prve rade z toho recovery oddilu zalohu celeho systemu(predpokladam Windows)!! Az se neco stane, tak staci vlozit dvd do mechaniky, restartovat a zajit si na kafe. Potom se ten oddil da pouzit na linux, jenom se musi ukrojit neco na swap. Nereste primary oddily, protoze to neni zapotrebi...

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #8 kdy: 09 Února 2008, 20:52:58 »
To se mi nějak nechce věřit, jednou jsem vytvářel celkem 6 partition, rovnou při instalaci buntu v Gparted. Odmontoval jsi disk před operací?

gargy2002 má v podstatě pravdu

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #9 kdy: 09 Února 2008, 21:00:22 »
To se mi nějak nechce věřit, jednou jsem vytvářel celkem 6 partition, rovnou při instalaci buntu v Gparted. Odmontoval jsi disk před operací?

gargy2002 má v podstatě pravdu

"Odmontoval jsi disk před operací?"- tomu bohuzel nerozumim

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #10 kdy: 09 Února 2008, 21:01:10 »
Presne jak to pise Hrosikk, na tom recovery je image systemu, ktera se da vypalit a potom bez potizi oddil zrusit, nebo treba upravit, sam jsem to tak udelal, zabiral mi totiz 50%HDD(2 stejne velke oddily). Takze nechat widle a data beze zmeny, na tom recovery po vypaleni image ukrojit neco pro swap a muze se zacit instalovat... :)

Ja to mam rozdelene zhruba takto:
-skrytá recovery(5GB)
-widows(50GB)
-data(50GB)

Mam samozrejme vypaleny i recovery CD, ale nechce se mi to recovery mazat- nekde tady na foru sem cet jak to jeden clovicek udelal a pak mu cely PC kleklo (myslim ze se mu tim snad narusila MBR-nevim to presne).
A pak nevim jak by to bylo treba s reklamaci u Aceru kdyby disk odesel.
Dik.

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #11 kdy: 09 Února 2008, 21:11:29 »
Z tohoto snad pochopíš - nesmí se pracovat s upravovaným oddílem při úpravách:
Bod 5.3
Zvolený oddíl nesmí mít ikonku zámku. Pokud má, je nutno zavřít programy, nejspíše Nautilus, nebo jiní správci souborů, kteří oddíl používají.
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce_instalac%C3%AD

a

http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=15543.0

gargy2002

  • Host
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #12 kdy: 09 Února 2008, 21:14:02 »
Presne jak to pise Hrosikk, na tom recovery je image systemu, ktera se da vypalit a potom bez potizi oddil zrusit, nebo treba upravit, sam jsem to tak udelal, zabiral mi totiz 50%HDD(2 stejne velke oddily). Takze nechat widle a data beze zmeny, na tom recovery po vypaleni image ukrojit neco pro swap a muze se zacit instalovat... :)

Ja to mam rozdelene zhruba takto:
-skrytá recovery(5GB)
-widows(50GB)
-data(50GB)

Mam samozrejme vypaleny i recovery CD, ale nechce se mi to recovery mazat- nekde tady na foru sem cet jak to jeden clovicek udelal a pak mu cely PC kleklo (myslim ze se mu tim snad narusila MBR-nevim to presne).
A pak nevim jak by to bylo treba s reklamaci u Aceru kdyby disk odesel.
Dik.

To se musi udelat v diskovym manageru, kdyz to smaze v gparted pri instalaci Ubuntu, tak ma prave ten problem, pac to ma vazby na widle, takze se to musi zrusit ve widlich. Windows bych nechal, data bych zmensil tak na na 40GB, to recovery samozrejme zrusil(kdyz je vypalena image, je ten oddil zbytecnej) a z tech 15 bych udelal jeden oddil ze ktereho bych 1GB odebral na swap. Udelal bych to ve widlich vsechno a Ubuntu bych nechal pouze oddily zformatovat(rucne). Ubuntu vyuziva i NTFS disky, takze by mohlo stacit i tech 5GB minus swap na system, ale udelal bych radsi tech 15GB vcetne swapu. Takhle bych to delal ja a uz i udelal na 2 laptopech..
Co se tyce te reklamace, tak je potreba mit to image DVD a v uplne nejhorsich pripadech HDD uplne odvarit treba 9V baterii a kontaktama, aby se vubec nedetekoval, pak je totiz nemozne zjistit zavadu a reklamace musi byt vyrizena... :D

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #13 kdy: 09 Února 2008, 21:29:53 »
Z tohoto snad pochopíš - nesmí se pracovat s upravovaným oddílem při úpravách:
Bod 5.3
Zvolený oddíl nesmí mít ikonku zámku. Pokud má, je nutno zavřít programy, nejspíše Nautilus, nebo jiní správci souborů, kteří oddíl používají.
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce_instalac%C3%AD

a

http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=15543.0
Dik za odpoved.
Ikonu zamku nemam.
"Z tohoto snad pochopíš - nesmí se pracovat s upravovaným oddílem při úpravách:"-sem fakl Lama- ale predpokladam ze z oddilem nepracuji pri upravach- pokud spustim instalaci ubuntu z CD- tak by disk nemel byt v cinosti a ja si ho muzu delit v Gparted jak je potreba--nebo sem ten vyrok spatne pochopil....? :-[

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #14 kdy: 09 Února 2008, 21:33:45 »
Ne, myslím, že jsi to dobře pochopil. Já jsem taky lama - jen mám hodně příspěvků :)
"Zvolený oddíl nesmí mít ikonku zámku. Pokud má, je nutno zavřít programy, nejspíše Nautilus, nebo jiní správci souborů, kteří oddíl používají. Poté oddíl odpojit pravým tlačítkem myši na ikoně disku umístěného na ploše."
Pokud tedy nemáš namontovaný oddíl (není zámek, není na ploše - i v live cd), mělo by to jít rozdělit - "mělo" :)

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #15 kdy: 09 Února 2008, 21:38:54 »
Presne jak to pise Hrosikk, na tom recovery je image systemu, ktera se da vypalit a potom bez potizi oddil zrusit, nebo treba upravit, sam jsem to tak udelal, zabiral mi totiz 50%HDD(2 stejne velke oddily). Takze nechat widle a data beze zmeny, na tom recovery po vypaleni image ukrojit neco pro swap a muze se zacit instalovat... :)

Ja to mam rozdelene zhruba takto:
-skrytá recovery(5GB)
-widows(50GB)
-data(50GB)

Mam samozrejme vypaleny i recovery CD, ale nechce se mi to recovery mazat- nekde tady na foru sem cet jak to jeden clovicek udelal a pak mu cely PC kleklo (myslim ze se mu tim snad narusila MBR-nevim to presne).
A pak nevim jak by to bylo treba s reklamaci u Aceru kdyby disk odesel.
Dik.

To se musi udelat v diskovym manageru, kdyz to smaze v gparted pri instalaci Ubuntu, tak ma prave ten problem, pac to ma vazby na widle, takze se to musi zrusit ve widlich. Windows bych nechal, data bych zmensil tak na na 40GB, to recovery samozrejme zrusil(kdyz je vypalena image, je ten oddil zbytecnej) a z tech 15 bych udelal jeden oddil ze ktereho bych 1GB odebral na swap. Udelal bych to ve widlich vsechno a Ubuntu bych nechal pouze oddily zformatovat(rucne). Ubuntu vyuziva i NTFS disky, takze by mohlo stacit i tech 5GB minus swap na system, ale udelal bych radsi tech 15GB vcetne swapu. Takhle bych to delal ja a uz i udelal na 2 laptopech..
Co se tyce te reklamace, tak je potreba mit to image DVD a v uplne nejhorsich pripadech HDD uplne odvarit treba 9V baterii a kontaktama, aby se vubec nedetekoval, pak je totiz nemozne zjistit zavadu a reklamace musi byt vyrizena... :D

"nechce se mi to recovery mazat" -prave ve se mi to moc mazat nechce, ale pokud ty to vidis jako v pohode reseni a mas to od zkouseny, tak to snad bude OK. Tim padem ty reseni nahore
"1.Vytvořit novou čtvrtou partition pro linux a obejít se bez swapu?
2.Převést "datovou" partition na logical a využívat i swap?
3.Sloučit "datovou" partition s oddílem pro systém(windows)?"
povazujes za zbytecny a resil bys to mazanim....?

Co se tyce reklamace, tak :D :D...ale obas mi notas dela problemy a opravdu bych nechtel aby mi to pripadne neuznaly.
Dik moc ;)

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #16 kdy: 09 Února 2008, 21:49:27 »
Ne, myslím, že jsi to dobře pochopil. Já jsem taky lama - jen mám hodně příspěvků :)
"Zvolený oddíl nesmí mít ikonku zámku. Pokud má, je nutno zavřít programy, nejspíše Nautilus, nebo jiní správci souborů, kteří oddíl používají. Poté oddíl odpojit pravým tlačítkem myši na ikoně disku umístěného na ploše."
Pokud tedy nemáš namontovaný oddíl (není zámek, není na ploše - i v live cd), mělo by to jít rozdělit - "mělo" :)

Aha no to je divny:(((
Porad taky nechapu to co sem napsal v uvodu-"Nevim proč, ale při instalaci mi není nabídnuta možnost použít největší spojité volné místo:( a po kliknutí můžu vybrané disky pouze editovat, ale nemohu vytvářet nové oddíly:("

Taky me prekvapilo ze si mel disk na 6 partitiones-to ale asi nebyly "Primary".
Ja ty primary resim porad proto, ze me pokud mam jiz 4 nepusti (Gparted a Partition Magic) k vytvoreni swapu, nebo logickeho oddilu.
Ted asi nejvic resim, jestli existuje moznost reseni meho problemu bez smazani "recovery partition", pokud ji smaznu jak rika gargy2002...tak pak by to snad nemusel byt problem

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #17 kdy: 09 Února 2008, 21:53:16 »
Aha??? to je divný, že ti to nenabídne možnost největšího spojitého místa (máš defragmentováno? možná to neveme od pokud není minimální veliko - nevím)
Měl jsem disk na 4 primární + 2 logický oddíly. Nikdy jsem neměl problém si vyvořit více než 4 oddíli.
Asi nepomůžu :(

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #18 kdy: 09 Února 2008, 22:00:05 »
Aha??? to je divný, že ti to nenabídne možnost největšího spojitého místa (máš defragmentováno? možná to neveme od pokud není minimální veliko - nevím)
Měl jsem disk na 4 primární + 2 logický oddíly. Nikdy jsem neměl problém si vyvořit více než 4 oddíli.
Asi nepomůžu :(

Defragmentovano mam..takze tim to nebude:((
I tak mooc dik :))

gargy2002

  • Host
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #19 kdy: 09 Února 2008, 22:00:28 »
Ta recovery partition je k nicemu, pokud uz je vypalena na dvd a pouze zabira zbytecne 5GB, vcetne 1 primarniho oddilu. Jak jsem psal, zrus ten oddil ve widlich, pripoj k tomu tak 10GB z data oddilu a ve finale z toho uber 1GB na swap. Pokud to udelas, muzes zacit s klidem instalovat a pri instalaci pouze vybrat rucni rozdeleni disku a nastavit / jako root(systemovej oddil) na ext3 a swap, zbytek uz je hracka...

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #20 kdy: 09 Února 2008, 22:04:20 »
Teď mě napadla taková blbost, ale myslím, že to tady nikde nepadlo. Nevím jak je to partition magic, ale v gparted, pokud máš celý disk alokován (zaplněn partition) musíš vytvořit nealokované místo (prázdné místo), tedy nejdříve musíš zmenšit nějaký oddíl, pak se vytvoří prázdné místo a poté můžeš vytvářet nové partition na nealokovaném místě.

gargy2002

  • Host
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #21 kdy: 09 Února 2008, 22:11:20 »
Teď mě napadla taková blbost, ale myslím, že to tady nikde nepadlo. Nevím jak je to partition magic, ale v gparted, pokud máš celý disk alokován (zaplněn partition) musíš vytvořit nealokované místo (prázdné místo), tedy nejdříve musíš zmenšit nějaký oddíl, pak se vytvoří prázdné místo a poté můžeš vytvářet nové partition na nealokovaném místě.

Presne, prece nemuzes vytvaret oddil na disku, kterej je maximalne narvanej. Ikdyz ho vytvaris, tak musis mit daleko vice volneho mista, nez chces na samostatnou partition, aby data na puvodnim disku zustala tak nejak konzistentni. Funguje to i u PM8, kdyz chces na uz pouzitem oddilu novej oddil na novej system, tak musis mit daleko vice mista volneho, nez potrebujes, protoze jinak program nemuze pokracovat. Uz jsem to zkousel prave v PM8, ale ve finale jsem si data vypalil a resil to klasicky pres format disku...

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #22 kdy: 09 Února 2008, 22:16:00 »
Teď mě napadla taková blbost, ale myslím, že to tady nikde nepadlo. Nevím jak je to partition magic, ale v gparted, pokud máš celý disk alokován (zaplněn partition) musíš vytvořit nealokované místo (prázdné místo), tedy nejdříve musíš zmenšit nějaký oddíl, pak se vytvoří prázdné místo a poté můžeš vytvářet nové partition na nealokovaném místě.


dik za tip..ted mam pred zkouskou, tak to budu resit(instalovat) az po ni, ale v Gparted to vyzkousim.
Myslim ze sem to delal v Partition magic ale tam to bohuzel neslo.
Jeste jeden dodazecek...je tedy nenormalni, ze mi nejde vytvorit swap nebo logicky oddil pokud mam jiz vytvorene 4 primary ?..dik

Hrosikk

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 46
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #23 kdy: 09 Února 2008, 22:18:09 »
já bych se chtěl zeptat (jestli to nevadí)-je lepší ty oddíly vytvořit napřed v gparted nebo až při instalaci Ubuntu? A nebo je to jedno?
jsem začátečník, ale snažím se :)

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #24 kdy: 09 Února 2008, 22:18:36 »
Citace
Presne, prece nemuzes vytvaret oddil na disku, kterej je maximalne narvanej. Ikdyz ho vytvaris, tak musis mit daleko vice volneho mista, nez chces na samostatnou partition, aby data na puvodnim disku zustala tak nejak konzistentni. Funguje to i u PM8, kdyz chces na uz pouzitem oddilu novej oddil na novej system, tak musis mit daleko vice mista volneho, nez potrebujes, protoze jinak program nemuze pokracovat. Uz jsem to zkousel prave v PM8, ale ve finale jsem si data vypalil a resil to klasicky pres format disku...

ja mam na diku pomerne dost volnyho mista....ukrojim si 10GB...pak z nich udelam oddil na linux..ale na swap uz to nejde:((

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.