Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Novinky: Školení nejen k OS Ubuntu pro širokou veřejnost, více informací zde.

Autor Téma: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?  (Přečteno 14626 krát)

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #25 kdy: 09 Únor 2008, 22:21:34 »
Ta recovery partition je k nicemu, pokud uz je vypalena na dvd a pouze zabira zbytecne 5GB, vcetne 1 primarniho oddilu. Jak jsem psal, zrus ten oddil ve widlich, pripoj k tomu tak 10GB z data oddilu a ve finale z toho uber 1GB na swap. Pokud to udelas, muzes zacit s klidem instalovat a pri instalaci pouze vybrat rucni rozdeleni disku a nastavit / jako root(systemovej oddil) na ext3 a swap, zbytek uz je hracka...

JJ postup je mi celkem jasny.
Jeste si to budu muset rozmyslet (asi dik ty reklamaci).proste zatim to nechava jako jednu z variant...

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
  • Karma: +307/-10
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #26 kdy: 09 Únor 2008, 22:24:00 »
Hrosiik: Je to v podstatě jedno - pokud při instalaci zvolíš ruční rozdělení disku, dostaneš se do programu Gparted.
Sampa: Pokud máš tedy dost místa, tak právě po ukrojení 10GB, vytvoříš nový prázdný oddíl (čtvrtý s jiným rozložením) - a pokud bude nealokovaný, tak by mělo jít právě rozdělit na dvě části.

Hlavně zálohuj - tipuju to na strátu dat  ;D
« Poslední změna: 09 Únor 2008, 22:29:20 od luisah »

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #27 kdy: 09 Únor 2008, 22:27:54 »
já bych se chtěl zeptat (jestli to nevadí)-je lepší ty oddíly vytvořit napřed v gparted nebo až při instalaci Ubuntu? A nebo je to jedno?

no ja v tom treba rozdil nevidim..(i kdyz rady ode me asi nebodou idealni:D)
ja treba pri instalaci krajet disk nemuzu...a to je divny ze takovy problem mam asi jen ja :-[
Nevim cim to..asi neco mezi zidli a klavesnici:))

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #28 kdy: 09 Únor 2008, 22:33:58 »
Hrosiik: Je to v podstatě jedno - pokud při instalaci zvolíš ruční rozdělení disku, dostaneš se do programu Gparted.
Sampa: Pokud máš tedy dost místa, tak právě po ukrojení 10GB, vytvoříš nový prázdný oddíl (čtvrtý s jiným rozložením) - a pokud bude nealokovaný, tak by mělo jít právě rozdělit na dvě části.

Hlavně zálohuj - tipuju to na strátu dat  ;D

No jelikoz mi prave notas blbne tak se mi obcas stava ze skoci do modryho okna a smaze se mi cely cecko...takze zalohy jsou :D a ztrata nebude prekvapenim.(ale to jen na okraj)

Novy prazdny oddil sem uz zkousel vytvorit a pak vsecno mozny...ale bohuzel.....a co si myslel tim nealokovany? :-[ ;D

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
  • Karma: +307/-10
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #29 kdy: 09 Únor 2008, 22:36:23 »
Nealokovaný viz. výše. Např. máš partition win = ntfs, tu dáš smazat - vznikne prázdný místo, bez formátu = naealokované - pak se dají vytvořit oddíly např. ntfs, ext3, swap.

gargy2002

  • Host
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #30 kdy: 09 Únor 2008, 22:37:23 »
Citace
Presne, prece nemuzes vytvaret oddil na disku, kterej je maximalne narvanej. Ikdyz ho vytvaris, tak musis mit daleko vice volneho mista, nez chces na samostatnou partition, aby data na puvodnim disku zustala tak nejak konzistentni. Funguje to i u PM8, kdyz chces na uz pouzitem oddilu novej oddil na novej system, tak musis mit daleko vice mista volneho, nez potrebujes, protoze jinak program nemuze pokracovat. Uz jsem to zkousel prave v PM8, ale ve finale jsem si data vypalil a resil to klasicky pres format disku...

ja mam na diku pomerne dost volnyho mista....ukrojim si 10GB...pak z nich udelam oddil na linux..ale na swap uz to nejde:((
Mam dotaz, takze ukrojis 10GB, dostanes unallocated disk a ten nejde rozdelit jeste na dalsich 9GB a 1GB?? Ta recovery je porad jeste asi funkcni, ze. Mam to tak, ze mam widle na C a pak uz rovnou system a jako posledni oddil swap.

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #31 kdy: 09 Únor 2008, 22:39:30 »
Nealokovaný viz. výše. Např. máš partition win = ntfs, tu dáš smazat - vznikne prázdný místo, bez formátu = naealokované - pak se dají vytvořit oddíly např. ntfs, ext3, swap.

Tak sem to pochopis zpravne....ale kdyz sem vcera rezal..tak byl nealokovany
Ps: podle tveho nazoru, by to tedy melo jit vytvorit bez toho abych mazal recovery partition, ci jinak slocoval disky za ucelem vzniku dalsiho primary

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #32 kdy: 09 Únor 2008, 22:46:47 »
Citace
akze ukrojis 10GB, dostanes unallocated disk a ten nejde rozdelit jeste na dalsich 9GB a 1GB?? Ta recovery je porad jeste asi funkcni, ze. Mam to tak, ze mam widle na C a pak uz rovnou system a jako posledni oddil swap.

presne tak...jestli slovem funkcni myslis ze sem ji jeste nesmazal...tak mas pravdu...zatim bych preferoval reseni bez toho(vlaste to tak nejak radi luisah). predpoladam ze pokud bych recovery smazal tak bych to rozjel..
PS: Vam nepripada jako schudne reseni spojit datovou cast s widlema nebo to zkusit bez swapu??
DIk ;)

gargy2002

  • Host
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #33 kdy: 09 Únor 2008, 22:57:05 »
Citace
akze ukrojis 10GB, dostanes unallocated disk a ten nejde rozdelit jeste na dalsich 9GB a 1GB?? Ta recovery je porad jeste asi funkcni, ze. Mam to tak, ze mam widle na C a pak uz rovnou system a jako posledni oddil swap.

presne tak...jestli slovem funkcni myslis ze sem ji jeste nesmazal...tak mas pravdu...zatim bych preferoval reseni bez toho(vlaste to tak nejak radi luisah). predpoladam ze pokud bych recovery smazal tak bych to rozjel..
PS: Vam nepripada jako schudne reseni spojit datovou cast s widlema nebo to zkusit bez swapu??
DIk ;)
Data s widlema bych urcite nespojoval. Systemovej disk by mel byt pouze a jenom na system a to jak linux, tak i windows. V pripade havarie systemu by totiz uzivatel mohl prijit o VSECHNA data. Pokud je na oddile pouze system, staci image systemu, nebo u linuxu live cd a muzeme znova instalovat bez ztraty dat.
Co se tyce toho swapu, tak to bych bez neho nedoporucoval. Radsi bych obetoval tu nepotrebnou recovery partition, nez ve finale zrusil necim celej HDD.. :D

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #34 kdy: 09 Únor 2008, 23:10:08 »
Citace
Data s widlema bych urcite nespojoval. Systemovej disk by mel byt pouze a jenom na system a to jak linux, tak i windows. V pripade havarie systemu by totiz uzivatel mohl prijit o VSECHNA data. Pokud je na oddile pouze system, staci image systemu, nebo u linuxu live cd a muzeme znova instalovat bez ztraty dat.
Co se tyce toho swapu, tak to bych bez neho nedoporucoval. Radsi bych obetoval tu nepotrebnou recovery partition, nez ve finale zrusil necim celej HDD.. :D

Super.dik. Tak ted si odepisuju ty sve dve blbosti.
No a ta treti..tzn. prevest datovou partition na logical..aby se uvolnila jedna Primary?
A co nechat bezet linux na "logical"?-pry to je take mozne--ale to bude asi lepsi smaznout to recovery ze..
+bez uvolneni jedne primary to tedy nepude? (jestli to dobre chapu tak by to melo jit--akorat u me to nejak vazne)
PS: pred chvili sem si udelal v PM 10GB nealokovanyho mista a proste to nejde rozdelit na 1Xprimary + 1xswap...jestli to dobre chapu, tak by to jit melo (mozna vychazime z jines situace, jelikoz vy mateo 1 primary min--nebo to u me nejde z neznamych duvodu:(((( )
Dik
« Poslední změna: 09 Únor 2008, 23:13:53 od Sampa »

gargy2002

  • Host
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #35 kdy: 09 Únor 2008, 23:19:05 »

Citace
Data s widlema bych urcite nespojoval. Systemovej disk by mel byt pouze a jenom na system a to jak linux, tak i windows. V pripade havarie systemu by totiz uzivatel mohl prijit o VSECHNA data. Pokud je na oddile pouze system, staci image systemu, nebo u linuxu live cd a muzeme znova instalovat bez ztraty dat.
Co se tyce toho swapu, tak to bych bez neho nedoporucoval. Radsi bych obetoval tu nepotrebnou recovery partition, nez ve finale zrusil necim celej HDD.. :D

Super.dik. Tak ted si odepisuju ty sve dve blbosti.
No a ta treti..tzn. prevest datovou partition na logical..aby se uvolnila jedna Primary?
+bez uvolneni jedne primary to tedy nepude? (jestli to dobre chapu tak by to melo jit--akorat u me to nejak vazne)
PS: pred chvili sem si udelal v PM 10GB nealokovanyho mista a proste to nejde rozdelit na 1Xprimary + 1xswap...jestli to dobre chapu, tak by to jit melo (mozna vychazime z jines situace, jelikoz vy mateo 1 primary min--nebo to u me nejde z neznamych duvodu:(((( )
Dik
Jestli jsem dobre pocital, tak by tam melo byt 50GB s widlema, 40GB s datama, 10GB unallocated(nepridelenych) a 5GB recovery. Takze to mame 3 primary partition a 10GB volnych. Z tech 10 bych udelal 9GB primarnich a 1GB nejakych, coz by melo normalne fungovat. Kdyz se bude prevadet data na logickou partition, tak se zrusi celej oddil i s datama, pokud tam jsou. Tech 1GB na swap neformatovat, pouze ponechat 1GB volneho mista, jako oddil a je fuk jakej, jde pouze o to misto..

Hrosikk

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 46
  • Karma: +3/-0
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #36 kdy: 09 Únor 2008, 23:32:44 »
já teď instaluju Linux (sousední téma) a taky nemůžu mít víc jak 4 primary partition. (ne že bych to potřeboval, ale řešili jste to tady)
jsem začátečník, ale snažím se :)

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #37 kdy: 09 Únor 2008, 23:33:16 »
Citace
Jestli jsem dobre pocital, tak by tam melo byt 50GB s widlema, 40GB s datama, 10GB unallocated(nepridelenych) a 5GB recovery. Takze to mame 3 primary partition a 10GB volnych. Z tech 10 bych udelal 9GB primarnich a 1GB nejakych, coz by melo normalne fungovat. Kdyz se bude prevadet data na logickou partition, tak se zrusi celej oddil i s datama, pokud tam jsou. Tech 1GB na swap neformatovat, pouze ponechat 1GB volneho mista, jako oddil a je fuk jakej, jde pouze o to misto..
Pocitate dobre. Presne tak to mam. Akorat se mi bohuzel nefunguje to co "by melo normalne fungovat".
Z 10 "Unallocated" udelam 9 primarnich, ale pak uz nic nejde...alespon v PM (ted sem to pro jistotu zkousel a nic) uz si nepamatuji jestli jsem to skousel i v Gparted...

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #38 kdy: 09 Únor 2008, 23:35:57 »
já teď instaluju Linux (sousední téma) a taky nemůžu mít víc jak 4 primary partition. (ne že bych to potřeboval, ale řešili jste to tady)
jasne..to nejde...ale me nejde ani 4x primary + 1X logical :'(

gargy2002

  • Host
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #39 kdy: 09 Únor 2008, 23:48:05 »
Citace
Jestli jsem dobre pocital, tak by tam melo byt 50GB s widlema, 40GB s datama, 10GB unallocated(nepridelenych) a 5GB recovery. Takze to mame 3 primary partition a 10GB volnych. Z tech 10 bych udelal 9GB primarnich a 1GB nejakych, coz by melo normalne fungovat. Kdyz se bude prevadet data na logickou partition, tak se zrusi celej oddil i s datama, pokud tam jsou. Tech 1GB na swap neformatovat, pouze ponechat 1GB volneho mista, jako oddil a je fuk jakej, jde pouze o to misto..
Pocitate dobre. Presne tak to mam. Akorat se mi bohuzel nefunguje to co "by melo normalne fungovat".
Z 10 "Unallocated" udelam 9 primarnich, ale pak uz nic nejde...alespon v PM (ted sem to pro jistotu zkousel a nic) uz si nepamatuji jestli jsem to skousel i v Gparted...
No, vzdyt to by melo stacit. Zustane tam 1GB neprideleneho mista na swap, tam se vlastne zadnej oddil delat ani nemusi, udela se az pri instalaci, kdy se vybere ten prazdnej GB jako oddil pro swap a melo by to fachcit. Zkusil bych to...

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #40 kdy: 10 Únor 2008, 00:05:49 »
Citace
No, vzdyt to by melo stacit. Zustane tam 1GB neprideleneho mista na swap, tam se vlastne zadnej oddil delat ani nemusi, udela se az pri instalaci, kdy se vybere ten prazdnej GB jako oddil pro swap a melo by to fachcit. Zkusil bych to...

Ruku do ohne bych za to nedal, ale myslim ze sem to jiz take zkousel a bez uspechu.
To bude mozna pramenit jiz z toho, ce jsem napsal jiz v prvnim prispevku...ze pri instalaci muzu disky jen editovat ale nemuzu je vytvaret.....nevim proc..
A ani mi to nenabidne moznost -pouzit nejvetsi spojite volne misto...ale to uz bych se opakoval :P

gargy2002

  • Host
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #41 kdy: 10 Únor 2008, 00:08:29 »
Citace
No, vzdyt to by melo stacit. Zustane tam 1GB neprideleneho mista na swap, tam se vlastne zadnej oddil delat ani nemusi, udela se az pri instalaci, kdy se vybere ten prazdnej GB jako oddil pro swap a melo by to fachcit. Zkusil bych to...

Ruku do ohne bych za to nedal, ale myslim ze sem to jiz take zkousel a bez uspechu.
To bude mozna pramenit jiz z toho, ce jsem napsal jiz v prvnim prispevku...ze pri instalaci muzu disky jen editovat ale nemuzu je vytvaret.....nevim proc..
A ani mi to nenabidne moznost -pouzit nejvetsi spojite volne misto...ale to uz bych se opakoval :P
Rano moudrejsi vecera, tak bych to prozatim odlozil.. :)

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #42 kdy: 10 Únor 2008, 00:12:15 »
Citace
Rano moudrejsi vecera, tak bych to prozatim odlozil.. :)

OK...I tak MOC dik za vsechny rady.... :)

kkaarreell

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1072
  • Karma: +120/-11
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #43 kdy: 10 Únor 2008, 08:07:52 »
Nejak jsem nepochopil, co tu porad resis. Na zacatku si udajne mel tri primarni partisny (nejspis bys jednu z nich musel zmensit, abys uvolnil misto). Tak proc jsi jednoduse neudelal ctvrtou (rozsirenou) partisnu a tu pak rozdelil na dva ci tri (kolik potrebujes) logicke oddily? Jeden z nich das jako korenovy oddil, druhy jako swap a treti treba jako /home. Nebo jen dva, kdy nebudes chtit samostatny /home. Proste cely linux by byl na logickych oddilech... Proc to neudelate snadno a vymyslite tu nejaka komplikovana reseni?
« Poslední změna: 10 Únor 2008, 08:10:40 od kkaarreell »

Pavelp

  • Host
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #44 kdy: 10 Únor 2008, 09:08:57 »
Uz jsem to tu v podstate radil, autor si "mysli", ze to nejde, nebo ze uz to "asi" zkousel a neslo to.

kkaarreell

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1072
  • Karma: +120/-11
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #45 kdy: 10 Únor 2008, 09:45:35 »
Uz jsem to tu v podstate radil, autor si "mysli", ze to nejde, nebo ze uz to "asi" zkousel a neslo to.

ja spis myslim, ze to nepochopil a delal neco jineho (napr. ta diskuze ohledne swapu je totiz trochu zmatecna).

Sampa

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 22
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #46 kdy: 10 Únor 2008, 10:08:10 »
Nejak jsem nepochopil, co tu porad resis. Na zacatku si udajne mel tri primarni partisny (nejspis bys jednu z nich musel zmensit, abys uvolnil misto). Tak proc jsi jednoduse neudelal ctvrtou (rozsirenou) partisnu a tu pak rozdelil na dva ci tri (kolik potrebujes) logicke oddily? Jeden z nich das jako korenovy oddil, druhy jako swap a treti treba jako /home. Nebo jen dva, kdy nebudes chtit samostatny /home. Proste cely linux by byl na logickych oddilech... Proc to neudelate snadno a vymyslite tu nejaka komplikovana reseni?

"Proste cely linux by byl na logickych oddilech..."..tak vlastne asi tohle jsem chtel slyset....ze linux muze byt cely na logickych oddilech- uz sem se na to ptal drive v diskusi, ale nejak to zapadlo...sem proste lama...
PS: cas na instalaci budu mit nejdriv v utery- tak to snad dopadne dobre ;)

DIK MOC :)

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
  • Karma: +307/-10
    • Zobrazit profil
Re: Jak si poradit s malým počtem "primary" partition?
« Odpověď #47 kdy: 10 Únor 2008, 11:14:40 »
kkarreell a Pavelp: přesně, někde dělá Sampa zřejmě banální chybu a za celé 4 listy se to nepodařilo objasnit
Sampa: zkus ještě prohledat net a mrknout co jsou primární a logické oddíly a poté prohledat wiki a forum jak se instaluje linux (ubuntu)
Už po druhém listu se vše točí dokola dokolečka a myslím, že nikdo nic převratného již nevymyslí. Zkus jít krok, po kroku a dělat vše čemu rozumíš a čemu nerozumíš tak si najít na netu, wiki, foru.