Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: [HOWTO] - Jak na QIP přes Wine  (Přečteno 10590 krát)

radek6ak

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 31
    • Zobrazit profil
[HOWTO] - Jak na QIP přes Wine
« kdy: 09 Února 2008, 21:17:50 »
Tady na fóru jsem viděl již mnoho dotazů na zprovoznění QIPu v ubuntu, proto jsem se rozhodl sem napsat krátký návod jak ho zprovoznit.

Platí pro ubuntu GG

1.) Je nutné nainstalovat wine (sudo apt-get install wine), v ubuntu 7.10 je starší verze, nicméně QIP v ní funguje dobře. Zájemci si mohou podle wiki přidat wine repozitář a mít tak nejnovější verzi. Obecně však platí že nová verze wine bohužel může způsobit to, že v ní nepůjdou ty    programy co šly v té staré. Je to na vás. V nastavení wine je dobré zvollit win xp jako typ windows.

2.) Musíte nainstalovat winbind (sudo apt-get install winbind), tento balík by si měl jako závislost nainstalovat samba-client a samba-common, pokud se tak nestane musíte je nainstalovat také.

3.) stáhnout instalačku QIPu a poklepáním nainstalovat. (použil jsem verzi 8040)

4.) Pomocí editoru hlavní navídky vyhledat položku wine --> programy --> QIP a na konec spouštěče přidat parametr /oldgif ("... wine qip.exe " /oldgif)

5.) spuštění QIPu. Během spouštění se může zobrazit dialog, že je potřeba nainstalovat wine gecko což je nutné odsouhlasit.

Užívejte si QIP.

Na závěr musím podotknout že používání QIPu v linuxu, není zrovna to pravé, myslím si že existují plnohodnotné náhrady jako třeba Pidgin. Pokud se vám na Pidginu něco nelíbí mužete se obrátit na vývojáře aby to napravily. Pokud bude každý linuxové komunikátory zatracovat, tak asi nikdy nebudou na takové udovni jako ty z konkurenčního OS. Já osobně jsem ho taky ze začátku nemusel, ale astačilo přidat hezčí smailíky, nainstalovat nějaké pluginy a upravit trochu vzhled a QIP z linuxu mohl nadobro odejít.


« Poslední změna: 28 Března 2008, 11:04:34 od Anna Taliánová »
Mozek je aparát s jehož pomocí si myslíme že myslíme....

horada

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 77
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] jak na QIP přes wine
« Odpověď #1 kdy: 05 Března 2008, 15:30:10 »
Nevíte jak na Qip Infium? - instalace i spuštění je OK - ale u VŠECH textů jsou na začátku paznaky (i s češtinou i s angličtinou)(viz příloha).


[attachment deleted by admin]
Dobré věci jsou drahé, ty nejlepší jsou zdarma....

Ubuntu 10.10, ntb: IBM ThinkPad T60  | (G)Vim, LaTeX, Python, Git, VLC, mpd + Sonata | Fotografování

premet

  • Host
Re: [HOWTO] jak na QIP přes wine
« Odpověď #2 kdy: 05 Března 2008, 15:37:58 »
Taky sem se setkal s paznaky, možná to bude chtít počkat na novější wine nebo až vyjde finální verze qipu infium  :)

horada

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 77
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] jak na QIP přes wine
« Odpověď #3 kdy: 05 Března 2008, 15:45:48 »
já už to přes pár verzí (obojího)vždycky s nadějí  zkoušim - ale žádná změna... na Windowsech to chodi gut takže pochybuju že se to nekdy zlepší s příchodem nové verze Qipu - tak jedině toho wine - ale to by to asi chtělo dát někam jako bug ale na to nemam neb anglicky nevládnu....
Dobré věci jsou drahé, ty nejlepší jsou zdarma....

Ubuntu 10.10, ntb: IBM ThinkPad T60  | (G)Vim, LaTeX, Python, Git, VLC, mpd + Sonata | Fotografování

PELKO

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 410
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] jak na QIP přes wine
« Odpověď #4 kdy: 05 Března 2008, 18:38:34 »
Ďakujem za návod, QIP funguje pekne :)

Nemohol by mi dakto poslať už nainštalovanú slovenčinu? Pretože ak ju chcem nainštalovať, hlási že qip.exe nemožno nájsť (a mám ho v rovnakej zložke).
Ďakujem :)

// Edit: slovenčinu som už zohnal... :)
« Poslední změna: 05 Března 2008, 20:38:25 od PELKO »

kucix

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] - Jak na QIP přes Wine
« Odpověď #5 kdy: 07 Dubna 2008, 21:57:11 »
Na závěr musím podotknout že používání QIPu v linuxu, není zrovna to pravé, myslím si že existují plnohodnotné náhrady jako třeba Pidgin. Pokud se vám na Pidginu něco nelíbí mužete se obrátit na vývojáře aby to napravily. Pokud bude každý linuxové komunikátory zatracovat, tak asi nikdy nebudou na takové udovni jako ty z konkurenčního OS. Já osobně jsem ho taky ze začátku nemusel, ale astačilo přidat hezčí smailíky, nainstalovat nějaké pluginy a upravit trochu vzhled a QIP z linuxu mohl nadobro odejít.

nj, jenže mě žádný z linuxových nevyhovuje.. jsem prostě zvyklý na qip a všechny jeho vymoženosti...
o linux se hodně zajímám ale právě absence kvalitního ICQ.. minimálně tak kvalitního jako je qip.. je jedna z věcí, kvůli kterým linux běžně nepoužívám...
od ICQ klienta očekávám:
avatary
rozšířené statusy
posílání souborů
pořádné info o uživateli
antispam bota
smajlíky :-)

na druhou stranu mě netáhnou takové capiny jako xtraz a hry atp... ani videohovor a hlasove sluzby.. a takové blbosti, na to jsou jiné specializovanější programy...

ale jinak pěkný návod  ;)
« Poslední změna: 07 Dubna 2008, 21:58:44 od kucix »

radek6ak

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 31
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] - Jak na QIP přes Wine
« Odpověď #6 kdy: 08 Dubna 2008, 06:27:53 »
Ahoj, jen k těm smailikům, tady je odkaz na smailíky do pidgina, jsou moc pěkné.
http://www.kolobok.us./themes/kolobok-light/images/file.gif
Mozek je aparát s jehož pomocí si myslíme že myslíme....

existpierre

  • Host
Re: [HOWTO] - Jak na QIP přes Wine
« Odpověď #7 kdy: 08 Dubna 2008, 09:36:34 »
Ak ma niekto ciernu temu, zidu sa mu tieto smaile. Upravil som ich tak, aby nemali biele skvrny okolo

http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=18199.msg130994#msg130994

Martin

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 266
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] - Jak na QIP přes Wine
« Odpověď #8 kdy: 26 Dubna 2008, 17:53:54 »
ja mam problém ze zvukem kdyz mam alsu tak mi nejde prehrat hudba v pc kdyz vypnu qip jde nevite jak to spravne nasavit díky
Amd X2 5400,Nvidia 9400 Gt,500 gb WD,externí 250 gb,4 Gb ram,MB Gigabyte GA-M56S-S3
Windows 7, Ubuntu 12.4

emej

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] - Jak na QIP přes Wine
« Odpověď #9 kdy: 25 Května 2008, 16:37:11 »
qip mi pekne funguje ale ked si chcem zadefinovat kde mi ma ukladat historiu a poslane subory tak sa mi neda potvrdit ... mate s tym niekto skusenost?

Jari

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 348
  • skill: newbie
    • Zobrazit profil
    • ...pro radost :)
Re: [HOWTO] - Jak na QIP přes Wine
« Odpověď #10 kdy: 25 Května 2008, 17:30:27 »
Co už, neteče a nepoteče.
I když jsem původně měl nastaveno ve w. do jiné složky, v linuxu se to defaultně předělalo do program files a změnit to nejde. Ale to je takový malý detail vcelku...
Ubuntu HH na Acer TravelMate 4102WLMi (bez Windows || nefunguje infrared, ale ani jsem se o to nepokoušel, jinak v cajku)
Ubuntu LL na Dell  LATITUDE | D 510 (bez Windows || vše funguje rovnou)
 malý blog pro radost :)

emej

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] - Jak na QIP přes Wine
« Odpověď #11 kdy: 25 Května 2008, 18:30:58 »
a da sa k tomu nejako dostat alebo bohuzial?

Jari

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 348
  • skill: newbie
    • Zobrazit profil
    • ...pro radost :)
Re: [HOWTO] - Jak na QIP přes Wine
« Odpověď #12 kdy: 25 Května 2008, 19:10:45 »
Aplikace/Wine/Browse C: drive/Program Files/QIP nebo /home/"uživatel"/.wine/drive_c/Program Files/QIP → pokud máte instalováno přímo ve Wine.

Jestli QIP provozujete přímo z windowsího disku, budete si tu historii muset překopírovat do standartní složky v QIPu
« Poslední změna: 25 Května 2008, 19:14:20 od Jari »
Ubuntu HH na Acer TravelMate 4102WLMi (bez Windows || nefunguje infrared, ale ani jsem se o to nepokoušel, jinak v cajku)
Ubuntu LL na Dell  LATITUDE | D 510 (bez Windows || vše funguje rovnou)
 malý blog pro radost :)

PELKO

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 410
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] - Jak na QIP přes Wine
« Odpověď #13 kdy: 25 Května 2008, 19:29:18 »
Citace: kucix

nj, jenže mě žádný z linuxových nevyhovuje.. jsem prostě zvyklý na qip a všechny jeho vymoženosti...
o linux se hodně zajímám ale právě absence kvalitního ICQ.. minimálně tak kvalitního jako je qip.. je jedna z věcí, kvůli kterým linux běžně nepoužívám...
To už je sila keď si niekto vyberá OS podľa kecálka

Jari

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 348
  • skill: newbie
    • Zobrazit profil
    • ...pro radost :)
Re: [HOWTO] - Jak na QIP přes Wine
« Odpověď #14 kdy: 25 Května 2008, 19:51:18 »
To už je sila keď si niekto vyberá OS podľa kecálka

Hlavní je mít co nejnamachrovanější systém přece!  ::)
Ubuntu HH na Acer TravelMate 4102WLMi (bez Windows || nefunguje infrared, ale ani jsem se o to nepokoušel, jinak v cajku)
Ubuntu LL na Dell  LATITUDE | D 510 (bez Windows || vše funguje rovnou)
 malý blog pro radost :)

emej

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] - Jak na QIP přes Wine
« Odpověď #15 kdy: 26 Května 2008, 10:19:44 »
no uz som sa k tomu prepracovat, browce drive c mi zo zahadnych dovodov nechce ist ale pouzil som ~/.wine/drive_c/

usobak

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 84
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] - Jak na QIP přes Wine
« Odpověď #16 kdy: 20 Února 2009, 12:49:15 »
qip používám už delší dobu hlavně kuli tomu abych měl historii na jednom místě, ale nikdy nemůžu najít řešení mého problému, čas od času mi ikonka qip zmizí z oznamovací  oblasti takže už ho nemůžu znova otevřít. musím pak vypnout wine a znovu si zapnout QIP. mě někdo nějakou radu?
FSC V5505, C2D T8100 (2x 2.1GHz, 800MHz, 45nm), 2x 2GB DDR II, 320 GB HDD, Windows 7 64b

573v0

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 2
    • Zobrazit profil
Re: [HOWTO] - Jak na QIP přes Wine
« Odpověď #17 kdy: 11 Března 2009, 18:07:40 »
qip používám už delší dobu hlavně kuli tomu abych měl historii na jednom místě, ale nikdy nemůžu najít řešení mého problému, čas od času mi ikonka qip zmizí z oznamovací  oblasti takže už ho nemůžu znova otevřít. musím pak vypnout wine a znovu si zapnout QIP. mě někdo nějakou radu?


Mám rovnaký problém...tiež by som poprosil nejakú radu....

sirkubador

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 270
    • Zobrazit profil
    • http://minastir.ic.cz
Re: [HOWTO] - Jak na QIP přes Wine
« Odpověď #18 kdy: 15 Března 2009, 15:18:24 »
Wine je (zatím) jen magie, vachrlatá a ošidná, divím se, že se vůbec do oznamovací oblasti procpe. QIP pod wine nikdy něbude běhat tak dobře, jak by mohl nativní klient (a ono se to při každodenním používáním věřte nasčítá), ale je na každém, co mu vyhovuje a co chce používat. Nebál bych se nahlásit chybu u zdroje na http://winehq.org, záleží, co bude ale rychlejší a schůdnější, trápit se s QIPem, než to opraví (pokud se vůbec bude někdo ochotný zabývat chybou v takovém bastlu ;), kde jde sotva poznat chybu klienta od chyby wine), nebo věnovat chvilku jinému (třeba už nativnímu) klientovi, že jich je...

Omlouvám se, nemohl jsem si to odpustit. Do QIPu si vždycky píchnu rád, ale kdyby na druhou stranu nebyl, nemohl bych se bavit o dlouhých zimních večerech nadšenými uživateli, kteří ke svým fotkám na oficiálních stánkách QIPu připisují takové klenoty a perličky, jaké se jinde opravdu nevidí.
"A simple, lightweight linux distribution" (64-bit)

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.