Možná to bude pro někoho jenom nošení dříví do lesa, ale mě to docela potrápilo a snad to někomu pomůže:
Ve FF to fungovalo bez problémů, nicméně v HH se stává, že se mi mění pořadí přidělování zařízení disků v počítači. Momentálně mám jeden SATA a jeden PATA disk a v /etc/fstab jsem vždycky používal připojování přes /dev/sda1,2... /dev/sdb1,2... atd. Ať už je na vině komunikace s řadičem, BIOS nebo kernel, čas od času se po bootu přiřadí na sda SATA disk, na sbd PATA disk, ale po dalším bootu to může být naopak. Navíc vzhledem k tomu, že mám oba disky rozdělené, na SATA mám navíc NTFS oddíl, tak při mountování to dělalo pěkný binec.
Nejjednodušším a univerzálním řešením je (i přes můj nejasný odpor k UUID

) používat mountování právě přes UUID. To funguje bez problémů.
Kde se mi to nepodařilo vyřešit, je čistá instalace. Jelikož jsem PC instaloval čistou instalací asi 3x (KDE3, KDE4), tak jsem zjistil, že podle toho jak se zařízení zrovna přiřadí, instalátor pak může blbě zapsat menu.lst a nejde nabootovat. Řešením je ruční editace menu.lst. Tady UUID nepomůže, protože mapování v GRUBu se dělá přes soubor /boot/grub/device.map a tam se zapisuje zařízení klasicky tedy jako /dev/sd?.