Zrovna nedávno jsem řešil tutéž otázku a nakonec k plné spokojenosti vyřešil tiskárnou
HP Photosmart C5180 - multifunkce s (pro mě zásadní) ethernetovou přípojkou za cca 4.000,- Kč.
Fotky jsou jak živé, běžný tisk výborný, skener pro mé potřeby dostačující, síťový tisk doslova bleskový. Bez problémů Ubuntu 7.04, Xubuntu 7.04 i Windows XP, a to tisk i skenování.
Instalace byla bezproblémová:
sudo hp-setup (nejprv si stěžoval že mu chybí nějaké balíky, tak jsem je doinstaloval sudo apt-get install "to na co si stěžoval") a pak už jen klikání "next" - "next" - "next" a hotovo
[jednalo se o síťovou instalaci, tj. tiskárna je připojena k routeru přes ethernet, u USB by to předpokládám bylo ještě o řád snazší]
Z hlavy si teď nevzpomenu na adresu, ale když do googlu zadáš HP linux printer driver, hodí tě to na stránku kde je seznam podporovaných HP tiskáren (vede na ni i odkaz přímo ze stránek HP).
Ze zkušeností ze svého okolí naopak
velmi nedoporučuji výrobky zn. Canon, zejména minimálně některé modely řady Pixma (třeba MP160) v Linuxu asi rozchodit nejdou vůbec.