Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Grub jak na to?  (Přečteno 2439 krát)

vlasto

• Stálý člen
  • **
Grub jak na to?
« kdy: 23 Února 2008, 09:36:35 »
Ahoj,potřebuji prosím poradit.
Mám dva disky.Na jednom xp a v grubu označení 0,0,
na druhém upgradovanou 7.04 označenou v grubu 1,0
a čistou 7.10 označenou 1,2
Pokud chci něco v menu lst upravit /myslím v té upgradované verzi/tak to funguje pouze z té čisté instalace 7.10
Mám dojem,že  ty gruby jsou asi špatně určené.Maslím si,že by grub měl být pro obě distrubuce na jednom disku.Nebo to nevadí?
Může někdo dát radu?

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
Re: Grub jak na to?
« Odpověď #1 kdy: 23 Února 2008, 10:42:54 »
Tak bud to nerozumim ja a nebo jsi tomu spatne porozumel ty. Funguje to takto:
1. v BIOSu je nastaveno, ze ktereho media/disku se ma bootovat
2. grub je ulozen v MBR jednoho z tech disku, pravdepodobne toho prvniho (a rekl bych ze spravne, pokud ti volby jednotlivych systemu funguji)
3. kazda polozka (windows, ruzne verze ubuntu) se pomoci oznaceni (hd0,0) nebo (hd1,0) resp. (hd1,2) odkazuji na diskove oddily, ze kterych ma ma pak startovat system. To je popsano prave v tom souboru menu.lst.

To, ze ti funguji upravy jen v jednomu ze systemu je dle meho nazoru spravne a je to zpusobeno tim, ze z tohoto systemu se grub samotny instaloval (jako posledni, takze pripadne i prepsal starsi grub v MBR) a proto je "svazan" se souborem menu.lst z toho systemu, ktery tento grub instaloval. Je to jasnejsi?
« Poslední změna: 23 Února 2008, 13:14:05 od kkaarreell »

pavolzetor

• Host
« Odpověď #2 kdy: 23 Února 2008, 11:11:30 »
ja som pri instalacii druheho ubuntu dal pri instalacke ze neinstalovat grub (posledny krok tam pokrocile [Advanced...])

Dawe01

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 01 Května 2008, 08:47:20 »
Třeba se tahle informace ještě někomu bude hodit:
Nevěděl jsem jak problém s Grubem vyřešit a nechtělo se mi to nějak složitě obcházet. Zkusil jsem při instalaci místo ext3 dát ext2 a pomohlo to.

JZlobir

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 17 Listopadu 2010, 16:23:44 »
Problém je v tom, že při bootování se vůbec nezobrazí volba OS. Prostě rovnonou naběhne Ubuntu a nemám jak nabootovat do Windows...

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #5 kdy: 17 Listopadu 2010, 18:13:53 »
Tato tema je 2 roky stara a grub sa odvtedy zmenil. Odporucam nechat to tu zapadnut.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.