Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problem s notaskom  (Přečteno 5285 krát)

zvukarmiso

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 79
Problem s notaskom
« kdy: 29 Února 2008, 12:21:53 »
Zdravim Vás
Kupil som si notas
Kód: [Vybrat]
http://computerabc.ekatalog.biz/zbozi/asus-f3e-15-4c-t5450-dvdrw-250g5-2g-wl-bt-f-v-noos/detail.aspx?p=z:106968&

Som začiatocnik v linuxe a pouzivam ubuntu 7.10

Mam nasledovne problemy .
1. Nejde mi wifi karta. Cital som skoro vsetky prispevky ale k nicomu som nedospel. Proste v sietach ju vidim. Ale ak tak vsetko skusam nejde mi nastavit. Ba ani na panely vedla siete neukazuje ze je vobec funkcna. Ale ked kliknem v hornom panely na siet a dam prave tlacidlo tak vypise ze Enable Wriles. Ale je to zaskrtnute a nejde. Uz fak si s tym neviem dat rady.

2. Moj notas ma senzor na otlacok prsta ale neviem ako to mam rozchodit. Chcel by som aby mi pri starte linuxu ponuklo nejako to ze prejdem prstom po citacke otlacku a spusti mi uzivatela.

3. Mozno trosku blbá otazka ale da sa do ubuntu 7.10 doinstalovat Beril a KDE rozhranie ??

Vopred ďakujem za Vaše odpovede

fester-182

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 426
Re: Problem s notaskom
« Odpověď #1 kdy: 29 Února 2008, 12:35:57 »

3. Mozno trosku blbá otazka ale da sa do ubuntu 7.10 doinstalovat Beril a KDE rozhranie ??
na miesto beryl nainstalujte  compiz fusion http://wiki.ubuntu.cz/Compiz_Fusion?action=show&redirect=Compiz+Fusion+ve+7.10+Gutsy+Gibbon a KDE sa samozrejme da doinstalovat
Ked ta tlaci topanka, tak ju nevyzuvaj, skus ju rozchodit. ;)

zvukarmiso

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 79
Re: Problem s notaskom
« Odpověď #2 kdy: 29 Února 2008, 15:53:05 »
No wifi sa mi nejak podarilo rozbehat ale ako mam rozbehat ten otlacok prsta ??
A KDE neviem to nijak spravit existuje na to nejaky manual ??

fester-182

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 426
Re: Problem s notaskom
« Odpověď #3 kdy: 29 Února 2008, 15:54:12 »
Ked ta tlaci topanka, tak ju nevyzuvaj, skus ju rozchodit. ;)

afk_cz

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 283
Re: Problem s notaskom
« Odpověď #4 kdy: 29 Února 2008, 17:05:16 »
ctecka otisku: uved sem prosim vypis z sudo lspci
dle nejakych dokumentu, co jsem vygooglil, tak by se melo jednat o AuthenTec.
dle tohoto http://hardware4linux.info/module/aes2501/ je napr. model AES2501 podporovan, ale nevim, jaky model ma tento Asus.
dle tohoto http://hardware4linux.info/component/25938/ bezi bez problemu, staci mit balicky libfprint http://www.reactivated.net/fprint/wiki/Libfprint a pam_fprint (testovano pod Mandrivou...)
takze ukaz vypis a zkusime s tim pohnout ;)


jeste jeden zajimavy odkaz vcetne nejakych Debian balicku: http://gkall.hobby.nl/authentec.html
« Poslední změna: 29 Února 2008, 17:37:58 od afk_cz »
Ubuntu 8.04 - server, Ubuntu 8.10 a 9.04 desktop, Ubuntu 9.04 a 9.10 laptop :) vsude Ubuntu :))

zvukarmiso

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 79
Re: Problem s notaskom
« Odpověď #5 kdy: 29 Února 2008, 20:36:07 »
No tak pripajam subor.

No mam dalsie problemy okrem tochto:
Ked si pozriem device manager tak tam najdem nalsedovnu chybu alebo co to je Drivers Managers
Citace
Intel PRO/Wriles 3945 Network connection drivers for linux zafajknute a IN uses

Neviem co  s tym. Podľa mna to nepracuje spravne. Ale ked sa pripojim k mojmu domacenu zariadeniu ide to a bez problemov. Chcel by som to mat na poriadku.

No co sa tyka KDE to som nerozbehal. Neviem ako na to. Aj ked som cital tie veci stale som na to neprisiel.

No a posledne neviem co som spravil ked hoci co spustim napr FF tak sa mi ukaze na celu obrazovku a zmizne mi horne menu aj dolna lista. Ba dokonca tam mam len jednu plochu. Neviete mi povedat co som povyvadzal ???

Mam to nahodene cca den a uz som to stihol vsetko poondit :((

Dakujem za rady

[attachment deleted by admin]
« Poslední změna: 29 Února 2008, 20:39:17 od zvukarmiso »

Martin 'Želva' Malý

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2438
  • Zalezlej v krunýři
    • Želvův zápisník
Re: Problem s notaskom
« Odpověď #6 kdy: 29 Února 2008, 20:53:13 »
Pro ty, co jsou líní jako já otevírat ten soubor ho tady vypíšu:

Kód: [Vybrat]
michal@michal-laptop:~$ sudo lspci

[sudo] password for michal:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile PM965/GM965/GL960 Memory Controller Hub (rev 03)

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (rev 03)

00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (rev 03)

00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Contoller #4 (rev 03)

00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 03)

00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03)

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)

00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)

00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 2 (rev 03)

00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 3 (rev 03)

00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 4 (rev 03)

00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 5 (rev 03)

00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 6 (rev 03)

00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03)

00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03)

00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03)

00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03)

00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev f3)

00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801HEM (ICH8M) LPC Interface Controller (rev 03)

00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801HBM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) IDE Controller (rev 03)

00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801HBM/HEM (ICH8M/ICH8M-E) SATA IDE Controller (rev 03)

03:00.0 Ethernet controller: Attansic Technology Corp. L1 Gigabit Ethernet Adapter (rev b0)

07:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG Network Connection (rev 02)

08:01.0 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C832 IEEE 1394 Controller (rev 05)

08:01.1 Generic system peripheral [0805]: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter (rev 22)

08:01.2 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C843 MMC Host Controller (rev 12)

08:01.3 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C592 Memory Stick Bus Host Adapter (rev 12)

08:01.4 System peripheral: Ricoh Co Ltd xD-Picture Card Controller (rev 12)

michal@michal-laptop:~$

KDE nainstalujete buďto nainstalováním balíku kubuntu-desktop, nebo jen ty nejdůležitější funkce nainstalováním kde-core. Potom si stím ale chce víc hrát. Radši tedy instalujte kubuntu-desktop. Doporučuji Synaptic.
Osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Arch, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-(

Pokud mi dáváte zápornou karmu, budu rád, když mi napíšete proč, abych aspoň věděl, jak jsem vám uškodil. ;-)

zvukarmiso

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 79
Re: Problem s notaskom
« Odpověď #7 kdy: 29 Února 2008, 23:57:22 »
No uy som to uplne zrutil.

Hodil som si Kubuntu a cuduj sa svete tam wifi ide bez problemov. No nevadi Tak toto by bolo vyriesene.

Neviem ako poriesit ten otisk prustu a ten compiz

Martin 'Želva' Malý

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2438
  • Zalezlej v krunýři
    • Želvův zápisník
Re: Problem s notaskom
« Odpověď #8 kdy: 01 Března 2008, 11:38:43 »
Na instalaci compizu se koukněte na wiki, i na fóru tu něco je.
Osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Arch, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-(

Pokud mi dáváte zápornou karmu, budu rád, když mi napíšete proč, abych aspoň věděl, jak jsem vám uškodil. ;-)

zvukarmiso

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 79
Re: Problem s notaskom
« Odpověď #9 kdy: 02 Března 2008, 00:02:35 »
Postupujem podľa návodu.
http://wiki.ubuntu.cz/Compiz_a_Compiz-fusion_kompilace_a_instalace_z_git?highlight=%28compiz%29

Stale mi dáva hlašku

Citace
E: Nesplněné závislosti. Zkuste spustit 'apt-get -f install' bez balíků (nebo navrhněte řešení).

Martin 'Želva' Malý

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2438
  • Zalezlej v krunýři
    • Želvův zápisník
Re: Problem s notaskom
« Odpověď #10 kdy: 02 Března 2008, 10:50:48 »
Odpovědělo vám to samo: spusťte

sudo apt-get -f install
Osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Arch, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-(

Pokud mi dáváte zápornou karmu, budu rád, když mi napíšete proč, abych aspoň věděl, jak jsem vám uškodil. ;-)

donny

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1861
Re: Problem s notaskom
« Odpověď #11 kdy: 02 Března 2008, 13:26:52 »
Odpovědělo vám to samo: spusťte

sudo apt-get -f install

No já nevim, já bych radši splnil ty závislosti, přece jenom tam nejsou jen tak.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Martin 'Želva' Malý

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2438
  • Zalezlej v krunýři
    • Želvův zápisník
Re: Problem s notaskom
« Odpověď #12 kdy: 02 Března 2008, 14:08:36 »
Tím se právě ty závislosti opraví ;)
Osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Arch, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-(

Pokud mi dáváte zápornou karmu, budu rád, když mi napíšete proč, abych aspoň věděl, jak jsem vám uškodil. ;-)

donny

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1861
Re: Problem s notaskom
« Odpověď #13 kdy: 02 Března 2008, 16:24:15 »
Tím se právě ty závislosti opraví ;)
pardon, to bude asi ten rozdíl mezi --force a --fix-broken   :)
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Martin 'Želva' Malý

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2438
  • Zalezlej v krunýři
    • Želvův zápisník
Re: Problem s notaskom
« Odpověď #14 kdy: 02 Března 2008, 16:27:47 »
Vyřešeno (noví moderátoři (možná jenom já) vždycky chtějí všude vycedulkovat [vyřešeno])... :D
Osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Arch, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-(

Pokud mi dáváte zápornou karmu, budu rád, když mi napíšete proč, abych aspoň věděl, jak jsem vám uškodil. ;-)

zvukarmiso

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 79
Re: Problem s notaskom
« Odpověď #15 kdy: 02 Března 2008, 16:54:22 »
Vyřešeno (noví moderátoři (možná jenom já) vždycky chtějí všude vycedulkovat [vyřešeno])... :D

Sory sklamem ta aj tak mi to nejde zase nejaky faild mi vyhodilo no asi sa na to vykaslem. Nijako som to nerozbehal

Este jedna prosba stiahol som si tento program ale neviem ho nahodit :((

http://www.kinodv.org/article/static/2

Martin 'Želva' Malý

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2438
  • Zalezlej v krunýři
    • Želvův zápisník
Re: Problem s notaskom
« Odpověď #16 kdy: 02 Března 2008, 16:58:00 »
Nejdřív vykoušejte, jestli je v repozitářích - jděte do synapticu a napište do hledání kino. Jestli tam bude, nainstalujte ho takto.

Jestli tam není, povězte nám, co jste si stáhl za balíček: .deb, .rpm, .tar.gz? Nejlepší je deb.
Osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Arch, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-(

Pokud mi dáváte zápornou karmu, budu rád, když mi napíšete proč, abych aspoň věděl, jak jsem vám uškodil. ;-)

zvukarmiso

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 79
Re: Problem s notaskom
« Odpověď #17 kdy: 02 Března 2008, 17:15:08 »
tar.gz som stiahol ale ani pohnut rozbalil som to a nic kopa suuborov a ani pohnut co stym ? Deb balicek som nasiel
ale vypisal mi nasledovny problem.

Error: Dependency is not satisfiable: libc6

som to skusal cez prikazy a toto mi vyhodilo

E: Nemohu získat zámek /var/lib/dpkg/lock - open (11 Resource temporarily unavailable)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?
« Poslední změna: 02 Března 2008, 17:26:49 od zvukarmiso »

donny

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1861
Re: Problem s notaskom
« Odpověď #18 kdy: 02 Března 2008, 23:42:03 »
tar.gz som stiahol ale ani pohnut rozbalil som to a nic kopa suuborov a ani pohnut co stym ? Deb balicek som nasiel
ale vypisal mi nasledovny problem.

Error: Dependency is not satisfiable: libc6

som to skusal cez prikazy a toto mi vyhodilo

E: Nemohu získat zámek /var/lib/dpkg/lock - open (11 Resource temporarily unavailable)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?

Ta posledni hlaska rika, ze mate nekde spusteneho jineho spravce balicku (mozna synaptic, adept). Staci vypnout a zkusit znovu.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Martin 'Želva' Malý

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2438
  • Zalezlej v krunýři
    • Želvův zápisník
Re: Problem s notaskom
« Odpověď #19 kdy: 03 Března 2008, 20:16:23 »
Jak říká Michal, nainstalujte ten .deb balíček. Nejdříve vypněte všechny programy, které nějak souvisí s instalací: Synapic, Přidat/Odstranit, Aktualizování, Apt, Aptitude. Jeslti ani to nepomůže, restartujte PC.
« Poslední změna: 03 Března 2008, 20:21:24 od Martin 'Želva' Malý »
Osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Arch, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-(

Pokud mi dáváte zápornou karmu, budu rád, když mi napíšete proč, abych aspoň věděl, jak jsem vám uškodil. ;-)

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.