Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Existuje v Linuxu neřešitelný problém?  (Přečteno 3015 krát)

honorguard

• Host
Existuje v Linuxu neřešitelný problém?
« kdy: 10 Března 2008, 23:51:10 »
Ahoj všem kteří se budou účastnit tohoto vlákna...
Mám už hrozně dlouho problém s grafikou. Řeším je na třech forech. Karta je (teoreticky) normálně kompatibilní. Linuxová filosofie stojí na tom že všichni jsou svobodní. Mohou užívat aplikací a hardware jaký se jim zachce (podporovaný samozřejmě). Systém si staví na své stabilitě, výkonosti, ceně... Linux vytvářejí lidé pro lidi. Má vysokou podporu v komunitách... Někde jsem četl že člověk který používá linux nikdy není sám protože za ním vždycky stojí lidé kteří také mají linux. Samozřemě všichni si musí pomáhat. Zvláště pokud lidi něco spojuje. A myslím že linux spojuje všechny lidi na tomto fóru a to za dobrou věcí...

A proto se ptám. Existuje v tomto krásném světě o kterém jsem pod windowsem jako mladý vždycky snil něco jako neřešitelný problém? Lidé užívající linux překonávají složité problémy každý den. A přesto na tomto systému zůstávají. Drží je totiž víra v lepší svět.
Takže je možné že by vznikl problém tam kde vzniknout nemá a nešel vyřešit? Ptám se protože pokud ano tak to boří ideály tohoto krásného světa...

odkazy ohledně grafické karty:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=19674.0
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=709672
http://www.abclinuxu.cz/forum/show/215751

Jan Krejčí

• Návštěvník
Re: Existuje v Linuxu neřešitelný problém?
« Odpověď #1 kdy: 11 Března 2008, 02:10:14 »
podle toho co pises to vypada na problem s ovladacem, co ti rekli u Lenova, nebo u Intelu? Jo a jinak neresitelny problem neexistuje :) reseni je vetsinou jen otazkou casu a penez :) a i kdyby neresitelny problem byl, tak to tezko nejake idealy narusi :)

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #2 kdy: 11 Března 2008, 07:22:34 »
Tak ja pridam trosku do mlyna, pretoze poznam jeden uz dlho nevyrieseny problem pri teste zaznamu zvuku pod Gnome. Patral som po tom vsade mozne a este nikdo na to nedal uspokojivu odpoved. Je to toto:

Failed to construct test pipeline for 'gconfaudiosrc ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink profile=chat'
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 11 Března 2008, 11:05:42 »
Tak ja pridam trosku do mlyna, pretoze poznam jeden uz dlho nevyrieseny problem pri teste zaznamu zvuku pod Gnome. Patral som po tom vsade mozne a este nikdo na to nedal uspokojivu odpoved. Je to toto:

Failed to construct test pipeline for 'gconfaudiosrc ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink profile=chat'
České znění chyby:
Selhala konstrukce testovací roury pro 'gconfaudiosrc ! audioconvert ! audioresample ! gconfaudiosink profile=chat
Ještě připojím chyby se skupinami v Pidginu. Zkoušel jsem všechny návody jak vyřešit odstranění skupin, které nechci, ale nepodařilo se.
Edit: Teď se mě objevili aktualizace vč. Pidgina a zřejmě úprava skupin najednou jde bezproblémů.  ;D 

Jinak si myslím, že absolutní většina "chyb" se vyřeší tím, že se člověk naučí pracovat s linuxem a když se naučí, člověk pak zjistí, že věci, které považoval za chyby linuxu, jsou chyby mezi židlí a klávesnicí.
« Poslední změna: 11 Března 2008, 11:16:52 od luisah »

honorguard

• Host
« Odpověď #4 kdy: 11 Března 2008, 11:11:26 »
Myslím že po roce a půl už jsem se s linuxem naučil pracovat dobře. A i kdyby ne, tak lidi kteří přispívají do inet for s linuxem pracovat umí. Takže proč nikdo neumí vyřešit můj problém?
Jinak, když jsem měl Fedoru s Gnome tak výše zmíněnou chyb u jsem měl taky. Jenže jsem měl staré pc. Byla tam nějaká grafika od ST-Labs.
Jinak, to mi došlo že mám problémy s ovaldačem Sherlocku :-D.
Jenže nikdo neví v čem ten problém je protože mám všechno nakonfigurované správně...
Teď si instaluje Gentoo abych věděl jestli mi třeba tuhle chybu neodstraní. Kamarád měl tu samou a Gentoo mu pomohlo...

Roman "Schmaker" Šmakal

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 11 Března 2008, 12:38:59 »
Myslím že po roce a půl už jsem se s linuxem naučil pracovat dobře. A i kdyby ne, tak lidi kteří přispívají do inet for s linuxem pracovat umí. Takže proč nikdo neumí vyřešit můj problém?
Jinak, když jsem měl Fedoru s Gnome tak výše zmíněnou chyb u jsem měl taky. Jenže jsem měl staré pc. Byla tam nějaká grafika od ST-Labs.
Jinak, to mi došlo že mám problémy s ovaldačem Sherlocku :-D.
Jenže nikdo neví v čem ten problém je protože mám všechno nakonfigurované správně...
Teď si instaluje Gentoo abych věděl jestli mi třeba tuhle chybu neodstraní. Kamarád měl tu samou a Gentoo mu pomohlo...
Problém s grafikou může způsobovat mesa... Nejlíp se to dá zjistit, když vyzkoušíte 3D aplikace například na Feistym... Zkoušeli jsme dělat balíčky nové mesy, ale bez úspěchu
Linux Gaming Clan leader
Konference na linuxclan@chat.linjab.net

luisah

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 11 Března 2008, 12:41:31 »
Tak to vypadá na několik bugů - opravdu máš asi smůlu.
https://wiki.ubuntu.com/CompizFeedback
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/gnome-screensaver/+bug/200804

Že by Mandriva zkousla tvou grafiku - sice se jedná o compiz, ale...?
http://www.linuxquestions.org/questions/ubuntu-63/im-cannot-enable-desktop-effect-in-ubuntu-7.10-intel-gm965-619937/

Popř. nezkoušel jsi zdroj od qUAKERA, kde je i jádro pro HH 2.6.24 - asi to nebude k ničemu, ale přeci?
« Poslední změna: 11 Března 2008, 12:45:48 od luisah »

Rincewind

• Stálý člen
  • **
  • Na fórum jsem nezanevřel, jenom nestíhám....
« Odpověď #7 kdy: 11 Března 2008, 12:44:28 »
A proto se ptám. Existuje v tomto krásném světě o kterém jsem pod windowsem jako mladý vždycky snil něco jako neřešitelný problém? Lidé užívající linux překonávají složité problémy každý den. A přesto na tomto systému zůstávají. Drží je totiž víra v lepší svět.
Takže je možné že by vznikl problém tam kde vzniknout nemá a nešel vyřešit? Ptám se protože pokud ano tak to boří ideály tohoto krásného světa...

Už Platón si všiml, že ideálu nemůže být dosaženo a nový krásný svět budovali komunisté, ale nějak se jim to zvrtlo. Takže nezbyde než se smířit s tím světem co máme a vyjít z toho, že věci prostě nejsou dokonalé - nikdy.

Takže samozřejmě, i v linuxu existuje řada problémů, které za využití rozumných prostředků (třeba výměnou hardwaru by se i tvůj problém vyřešil, ale to asi není to co bys chtěl :) ) prostě nemají řešení. Na rozdíl třeba od windows je snažší řešení najít, ne vždy je to ale možné.

Linux stojí na ideálech FSF a GNU/GPL - a ty se dle mého nenechají narušit jedním nefunkčním ovladačem :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.