Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace programu ze zdrojovych kódů  (Přečteno 1888 krát)

vlasto

• Stálý člen
  • **
Instalace programu ze zdrojovych kódů
« kdy: 04 Dubna 2008, 07:18:36 »
Zdravím,tak si myslím,že po roce užívání Ubuntu bych se mohl naučit instalovat programy ze zdrojových kódů.Snad to říkám dobře.
Může někdo podrobně popsat jak na to popř.odkaz na stránky kde je tento postup popsán.Jedná se mně konkrétně o toto:
http://www.kde-apps.org/content/show.php?content=75442

Děkuji
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 22:54:16 od Anna Taliánová »

anicka

• Host
Re: Instalace programu ze zdrojovych kodu
« Odpověď #1 kdy: 04 Dubna 2008, 07:49:28 »
Stručný návod jak na instalaci programů ze zdrojových kódů viz česká Wiki Ubuntu: Instalace programů - Zdrojové kódy.

Hodně štěstí! :-)

Jan Krejčí

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 04 Dubna 2008, 08:47:41 »
nevim teda, z jakeho duvodu se to chces ucit, ale v Ubuntu kompilaci nepouzijes, imho to jde proti filozofii toho systemu, samozrejme neni nic spatnyho na tom umet to, ale v praxi to nevyuzijes, pokud si nekdy nenainstalujes treba Gentoo :)
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 22:54:48 od Anna Taliánová »

Pavel Půlpán

« Odpověď #3 kdy: 04 Dubna 2008, 08:53:45 »
To není tak úplně pravda. Valná většina softwaru je sice v repozitářích v binární podobě, ale může se objevit i kus, který je třeba zkompilovat. Třeba i kvůli nedostupnosti novější verze v repozitářích nebo kdekoliv na netu v binárce.

Neodrazoval bych, ba naopak. S kompilací pozná člověk systém trošku víc do hloubky a určitě to není na škodu. Nebál bych se ani tohoto staršího seriálu.
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 22:59:23 od Anna Taliánová »

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #4 kdy: 04 Dubna 2008, 09:15:52 »
Souhlasím s tím že kompilovat by se člověk měl naučit. Jsou věci, které se nikdy do distribuce nedostanou (např. sasc-ng), které budou za delší čas (ssh-server s interním sftp serverem) a u kterých probíhá překotný vývoj (mercurial tree v2l) nebo které jsou v repozitářích zkompilované bez nějaké málo používané vlastnosti kterou bych ale třeba zrovna já uvítal (licenční důvody - freeradius)
Jako začátečník (používám Linux ještě daleko kratší dobu než vlasto) jsem objevil hlavně:
1) jak tahat zdrojové kódy (zapakované zdrojáky, cvs(svn), hg)
2) procházet zdrojáky, abych zjistil co mi vlastně chybí za knihovny, které občas nebyly uvedeny v závislostech
3) práci s balíčkovacím systémem dpkg.
Kdykoliv dostanu nějakou chybu tak se s pomocí strýčka Googla něco nového při jejím řešení naučím.
Samozřejmě bych si ale nepřidělával práci kompilací něčeho co najdu v repozitářích a mohu to nainstalovat pomocí apt-get install.
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 23:01:08 od Anna Taliánová »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Jan Krejčí

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 04 Dubna 2008, 13:56:42 »
jde akorat o to zda chces ten system pouze pouzivat, nebo tomu rozumet, pokud chces pouze pouzivat, tak kompilaci nepotrebujes, ja jsem za pet let pouzivani Linuxu nebyl nucen kompilovat cizi programy, ktere bych chtel bezne pouzivat, ani jednou - delal jsem to pouze, kdyz jsem testoval nejake beta verze nebo kvuli vlastnim programum
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 23:02:10 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.