Zdravím,
nechci zakládat nové téma, takže obnovím.
Po prvotních úvahách zda koupit hotová NAS na kterém běží nějaký linux a cenově je to kolem 7000 - ty co by mi vyhovovali.
Požaduju:
RAID 1 a min 2/4 disky pro budoucí přidání
tiskový server + scanování z multifunkční tiskárny
samba na sdílení dat s windows + nějaké FTP asi na nějaké rychlejší přenosy do TV přes raspberry pi (nezvládá full HD a podezřívám právě pomalou sambu, když ne to, tak ethernet přes USB hub)
stahovací server + rozbalení stažených archivů (objemné HD filmy), na úpravu přes mkvmerge s vkládáním titulků to asi nebude to pravé ne? Kvůli tomuhle mě napadlo to grafické prostředí a vzdálené přihlášení.
automatické zálohy, ale ty asi budu řešit z jednotlivých zařízení win/ubuntu
nízká spotřeba
časem chci přidat i pořádnou wi-fi kartu do PCIe a sjednotit do toho APčko a snížit spotřebu
Uvažoval jsem i o grafickém prostředí, i když mě známý co má se servery zkušenost odrazoval a případne když se nepoddám tak leda něco nenáročného jako xfce a pod. Uvažoval jsme totiž o co nejrychejší a jednoduché správě.
HW zatím uvažuju tento:
http://www.czc.cz/3hlctklmbqi1m8nogeftag22vf/seznamdesku prostě nějakou
- min 4 SATA 6Gb/s porty (kvůli pořádným diskům, které jsme měl možnost ověřit na 3 i 6Gb/s a bylo to znát)
- USB 3, snad bude nějaká lepší podpora než mám v ubuntu, pač mi USB 3 flashka jede rychleji než USB2, ale pořád to není co ve windows
- tiché nebo pasivní chlazení
Takže co vy na to? někdo zkušený co poradí?