Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vytvoření prázdného partitionu ve Windows a přidání k Linuxu pomocí Gparted?  (Přečteno 8897 krát)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Jak nahoru a dolu? Prostě buď ten oddíl jde roztáhnout, nebo nejde.

Stáhněte a vypalte Gparted Live a nastartujte z něj. Tam to udělejte! Né na instalačním médiu Ubuntu!

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Honzin

• Stálý člen
  • **
Nechapu co znamena nahoru a dolu.
příklad oddílů u mě:
windows(30GB)-swap(1GB)-root(7GB)-home(18GB) = před změnou
windows(18GB)-nealokovano(12GB)-swap(1GB)-root(7GB)-home(18GB) = zmensil jsem win
windows(18GB)-swap(1GB)-root(7GB)-home(18GB)-nealokovano = presunul jsem vsechny linuxove oddily pred nealokovane misto
windows(18GB)-swap(1GB)-root(7GB)-home(30GB) = protahnul jsem home oddil o nealokovane misto az do konce disku

přesně takhle to je i v grafice videt v gparted. celkem to trvalo asi dve a pul hodiny. delal jsem to vcera, takze to mam v zive pameti  ;)

Paleandr

• Návštěvník
dvě a půl hodiny 12Gb?! To se mi jako bude těch 80 gb přesouvat týden? ach bože :(
« Poslední změna: 30 Března 2008, 21:12:05 od Anna Taliánová »

Honzin

• Stálý člen
  • **
přesouval veškerá data na oddílech o 12GB doleva, takže toho bylo víc. navíc provádí kontroly a opravy, to taky zabere nějaký čas...

Honzin

• Stálý člen
  • **
prave uklizim na externim disku a chystam se presouvat 96GB partition a je plnej (240MB volneho), tak jsem zvedavej, jak dlouho to bude trvat.
« Poslední změna: 30 Března 2008, 21:13:37 od Anna Taliánová »

Paleandr

• Návštěvník
Počkat takže když mám ten partition prázdnej, jako úplně, tak to bude za chvíli?

Edit: Já ani netušil že můžu přesunout diskový oddíl se soubory :D
« Poslední změna: 30 Března 2008, 21:14:44 od Anna Taliánová »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Počkat takže když mám ten partition prázdnej, jako úplně, tak to bude za chvíli?

Edit: Já ani netušil že můžu přesunout diskový oddíl se soubory :D

No, to je vidět...  ::)
« Poslední změna: 30 Března 2008, 21:16:02 od Anna Taliánová »

N. Á. V. O. D. Y.

Paleandr

• Návštěvník
Takže: Stahl jsem gparted live, vypálil to, resetl PC a rozjel to z CD, první co mě zarazilo je hafo možností co tam je, takže jsem dal run gparted (auto configured), nebo co to tam je a pak to vlítlo do konzole a načítalo si to nějaký data, pak si to kontrolovalo HW a pak se mě to ptalo na rozložení kláves a jazyk, tak sem vše odklikal a dělalo si to cosi dalšího, a nakonec to skončilo tím, že se zastavilo, prostě nic se nedělo a měl jsem tam akorát konzoli a mohl jsem něco psát, ale vůbec netuším co tam psát... Takže nějaký další rady? Vůbec se nespustilo to grafické prostředí, akorát mi dvakrát blikla obrazovka, víc nic :(
« Poslední změna: 30 Března 2008, 21:16:58 od Anna Taliánová »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Tak si ty "hafo" možnosti přečtěte a použijte nějaký záchranný grafický režim. Prostě musíte zkoušet, přesný návod vám jen tak někdo nedá, neb to lidi nevědí.
« Poslední změna: 30 Března 2008, 21:22:01 od Anna Taliánová »

N. Á. V. O. D. Y.

Honzin

• Stálý člen
  • **
Pri bootu si tam zkus vybrat treba vesa ovladace na grafiku. To by melo fungovat. Pred chvilkou se mi dopresunoval ten oddil. Trvalo to jenom 7 hodin. Bylo toho 97GB. Jesteze jsem mel i jinou praci  ;D

Paleandr

• Návštěvník
Takže jsem opět postoupil a spustil už gparted live i s rozhraním grafickým, ale nefunguje mi myš, a myslím že když jsem to spustil podruhé tak ani klávesnice, takže nějaké další rady? je nutné konečně Linux zvětšit, protože jeho oddíl je plný.... :(
« Poslední změna: 30 Března 2008, 21:22:59 od Anna Taliánová »

Honzin

• Stálý člen
  • **
Jak máte připojenou myš a klávesnici. Dejte je pokud možno do PS/2 a zkuste jiné parametry (volby) při startu...

Paleandr

• Návštěvník
Myš je na USB a klávesnice normal PS/2, ani nevím jestli mám ten adaptér na myš pro PS/2, nevím proč to musí provázet tolik problémů :(
« Poslední změna: 30 Března 2008, 21:23:43 od Anna Taliánová »

Honzin

• Stálý člen
  • **
život je boj. o to větší radost je pak když se to povede. Berte to jako výzvu  ;)

Paleandr

• Návštěvník
Jo to je fakt, jenže překážka je to, že nemám náhradní adaptér na PS/2 u myši :) což značí problém
« Poslední změna: 30 Března 2008, 21:25:03 od Anna Taliánová »

Paleandr

• Návštěvník
Tak adaptér jsem taky našel, ale nevím z jakých důvodů, ale myš mi s ním vůbec nefunguje ani ve win ani nikde jinde to nechápu...
« Poslední změna: 30 Března 2008, 21:31:41 od Anna Taliánová »

Honzin

• Stálý člen
  • **
Tak to je každá rada drahá. To bude asi rozbitej. Bohužel jsem se nesetkal s tím, že by myš nebo klávesnice nejela. Občas mi blbne usb myš v hubu. To ovšem stačí ji vytáhnout a strčit do volného portu přímo.

Paleandr

• Návštěvník
Ne není rozbitý, na druhém PC funguje naprosto v pořádku, nechápu proč musím mít tolik smůly :-((( Vždycky se naskytne problém který nikdo jiný nemá :-( Takže zřejmě nezbyde než formatnout disk s ubuntu, spravit si najiždění na win a pak to nainstalovat přímo do volného prostoru? :-(

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.