Dobrý den,
začnu možná zbytečným úvodem. Jsem student ateliéru digitálních médií na fakultě umění a designu. Pracuji s Win, OS X a Ubuntu. Už dřív jsem se setkal s několika jinými verzemi Linuxu. Faktem je, že ubuntu má velmi dobře našlápnuto k tomu aby se stalo "linuxem pro lidi" zatím ale není a stávajícím přístupem nejspíš hned tak nebude. Tady je list několika poznámek. Mám z Ubuntu pocit, že chce vykročit ale při tom úplně neví kam. Hlavní věc která ale systému chybí je "charisma uživatelského rozhraní". Systém může mít (a prakticky vždy má) chyby které se časem dolazují ale k tomu aby získal uživatele musí být přitažlivý. Pro původní "linuxáře" je ta přitažlivost v možnosti "hrabat se v kódu". Pokud ale Ubuntu chce být využívané, musí se naučit i něco jiného.
-
sestrojit a do základní verze zakomponovat aplikaci která by byla ekvivalentem k Exposé na OS X (systém aktivních rohů)
-
vyjmout aplikaci "dashboard" (viz.
http://osnovice.blogspot.com/2007/05/dashboard-in-ubuntu-linux-with-compiz.html )
z akcelerovaného prostředí, propojit jí s onou alternativou k Exposé a taktéž jí udělat defaultní
-
vytvořit pořádný vizuál; tj. vykročit z "linux stylu" a udělat elegantní design (rád se do toho zapojím) - tohle navíc ale znamená i potřebu změnit způsob kterým se řeší grafika aplikací (tohle je dost obecné ale bylo by to na dlouho) a změnu některých ovládacích prvků:
-
dořešit vrchní lištu a "miniaplikace v panelech" - měly by být víc "bublinové" a rolovací, míň klikací (třeba tak jako je upozornění na updaty)
- je potřeba umožnit uživateli mnohem víc a mnohem líp konfigurovat hlavní menu a to přímo v něm
-
oddělit v menu ikonku Ubuntu od menu "Applications" a udělat z ní menu systému (tak jako je to v OS X); zbytek neljíp okopírovat z Jablek :]]
-
vymyslet něco jako je "dock"- zjednodušit souborový systém a to co běžný uživatel nepotřebuje zastrkat co nejhlouběji, naopak zpřehlednit adresář home
- změnit postraní lištu souborového agenta tak aby fungovala podobně jako v Leopardu (tj třeba sharing je otázkou jednoho kliknutí)
- vymyslet pořádný globální systém instalací (i v Joomle běžící na php je instalace jednodušší než v Linuxu); opět se inspirovat už tolikrát zmíněným OS X (tam je instalace na tři kliknutí a jeden drag and drop)
- víc do systému zapojit systém drag&drop
- dokopat konečně Adobe k tomu aby začalo dělat pro linux (tím se do komunity dostanou lidi kteří budou schopní z Ubuntu skutečně udělat linux pro lidi)
- dořešit už známé problémy které odrazují (prioritně: drivery pro grafické karty, bootovací obrazovka, elegantnější vizuál, ...)
A na závěr mám dotaz. Jak funguje vývoj grafického prostředí? Zapojili jste se do něj nějak? Co všechno se dá "stylovat"? Je někde návod jak to všechno dát dokupy a připravit k "instalaci"?