Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problem s RAID0  (Přečteno 3565 krát)

Milox

• Návštěvník
problem s RAID0
« kdy: 21 Března 2008, 21:10:18 »
Cau! Mam taky maly problem s linuxom ubuntu presne 7.04. Mam vytvoreny hardverovy sata raid0 a linux pri instalacii zobrazuje kazdy disk samostatne a nenaformatovany. Zohnal som si stary 10GB disk na vyskusanie linuxu. Nainstaloval som si linux na ten 10GB a ten vysledny disk co vznikol tym raidom pre linux neexistuje. Ale ked pozrem info o hardware tak su tam samostatne dva disky. Poradte co s tym mam robit aby zobralo ten raid.
(raid je vytvoreny pomocou VIA VT8237)

8472

• Aktivní člen
  • *
  • Zivot je ako rebrik do kurina, kratky a osraty ...
Re: problem s RAID0
« Odpověď #1 kdy: 21 Března 2008, 21:19:07 »
tu mas viac info:

Citace
In the last few years, a number of hardware products have come onto the market claiming to be IDE or SATA RAID controllers. These have shown up in a number of desktop/workstation motherboards. Virtually none of these are true hardware RAID controllers. Instead, they are simply multi-channel disk controllers combined with special BIOS configuration options and software drivers to assist the OS in performing RAID operations. This gives the appearance of a hardware RAID, because the RAID configuration is done using a BIOS setup screen, and the operating system can be booted from the RAID.

Citace
To install Windows onto a RAID device, you must provide a driver (usually on a floppy disk) to the Windows installer in order to access the RAID array. Under Linux, which has built-in softRAID functionality that pre-dates these devices, the hardware is normally seen for what it is -- multiple hard drives and a multi-channel IDE/SATA controller. Hence, fakeRAID

https://help.ubuntu.com/community/FakeRaidHowto
Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.

Milox

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 22 Března 2008, 22:45:26 »
No tak si moc neporadil.

Tomáš Pikálek

• Závislák
    • Tomáš Pikálek
« Odpověď #3 kdy: 23 Března 2008, 08:16:14 »
Pokud to vidí jako dva samostatné disky, ten RAID asi nebude hardwarový. Jen několik málo desek má opravdu hardwarový RAID, většina dělá softwarový, při instalaci Windows pak musíte strčit do mechaniky disketu s ovladačem. To je pak bohužel na Linuxu trochu problém...

Milox

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 23 Března 2008, 20:42:01 »
Hardwarovy je na 100 percent. Vytvoril som ho cez RAID BIOS a ta diketa je len trapny ovladac na windows aby vobec nasies sata disky aj ked niesu v raide. Softwarovy RAID sa vytvara az po nainstalovani windowsu. Presnejsie je to na doske MSI K8Tneo a tie disky sa neidentifikuje ako SATA ale SCSI. Aj vo windowse ich tak berie.
Ale co stym linuxom?

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #5 kdy: 24 Března 2008, 06:22:42 »
Rikaji ti to tu vsichni - neni to hardwarovy raid, ale fakeraid.
Pokud bezpodminecne potrebujes hardwarovy raid tak se podivej po samostatnem raid radici, adaptec, 3ware apod. (pozor i tyto firmy vyrabeji nektere fakeraid)
Pokud bys chtel vedet konkretni typ levneho hw raid radice (cena okolo 5.000,- s dani) ktery mam vyzkouseny a ktery se da celkem bezne koupit tak posli pm, podivam se v tydnu a doplnim jej sem.
Pokud chces mit jen pristupne ty disky s windows, pouzij odkaz ktery dal 8472 a zkus to rozchodit pres dmraid.

EDIT: podivej se na http://en.wikipedia.org/wiki/RAID#Implementations kde mas popsane vsechny tri typy implementaci: soft, fake i hardware.
« Poslední změna: 24 Března 2008, 06:49:50 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Milox

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 24 Března 2008, 18:28:01 »
Nechcem sa tu hadat, ale to co mam ja na 100 percent hardwarovy. Na softwarovy som dostal malu utilitku. Ale o to nejde ja chcem len vediet ci si mam nieco nainstalovat do linuxu ci zohnat iny alebo inu verziu?

sneiper

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 22 Května 2008, 20:21:15 »
Rikaji ti to tu vsichni - neni to hardwarovy raid, ale fakeraid.
Pokud bezpodminecne potrebujes hardwarovy raid tak se podivej po samostatnem raid radici, adaptec, 3ware apod. (pozor i tyto firmy vyrabeji nektere fakeraid)
Pokud bys chtel vedet konkretni typ levneho hw raid radice (cena okolo 5.000,- s dani) ktery mam vyzkouseny a ktery se da celkem bezne koupit tak posli pm, podivam se v tydnu a doplnim jej sem.
Pokud chces mit jen pristupne ty disky s windows, pouzij odkaz ktery dal 8472 a zkus to rozchodit pres dmraid.

EDIT: podivej se na http://en.wikipedia.org/wiki/RAID#Implementations kde mas popsane vsechny tri typy implementaci: soft, fake i hardware.

Ahoj se omlouvám pročetl jsem si to tu,ale moc tomu nerozumim mam taky RAID na ASUS P5WDH deluxe asi SW RAID stripe jedu protože mě taky UBUNTU 8.04 vidí 2x500GB a pokud sem udělal ruční sice vytvořím / i Swap nainstaluje se teda aspoň to tvrdí a po resetu zavadí a vyhodí error 5 a konec.Potřeboval bych to nějak vyřešit.Pokud to řeší nějaká verze linux hodte sem nškdo torrent nebo i návod jak to udělat.D9k moc

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #8 kdy: 22 Května 2008, 23:28:06 »
Ahoj se omlouvám pročetl jsem si to tu,ale moc tomu nerozumim mam taky RAID na ASUS P5WDH deluxe asi SW RAID stripe jedu protože mě taky UBUNTU 8.04 vidí 2x500GB a pokud sem udělal ruční sice vytvořím / i Swap nainstaluje se teda aspoň to tvrdí a po resetu zavadí a vyhodí error 5 a konec.Potřeboval bych to nějak vyřešit.Pokud to řeší nějaká verze linux hodte sem nškdo torrent nebo i návod jak to udělat.D9k moc
Ubuntu při instalaci uvidí disky jako dva, nezávisle na tom zda je fakeraid v biosu zapnutý nebo ne.
Jestli máte nebo nemáte zapnutý raid zjistíte v biosu, kde se také dá případně vypnout pokud jej nepotřebujete. (popsáno v manuálu k základní desce) U vaší desky to máte mírně složitější, má tři řadiče disků, dva z nich se dají přepnout do RAID režimu (ICH7, JMICRON) a ten třetí (SIL) myslím není zrovna dobře podporován.

Grub hlásí že je špatná nebo porušená tabulka rozdělění disku (error 5) - buď jste při ručním dělení udělal chybu, nebo je disk vadný, nebo nastala nějaká záhadná chyba :-)

Předpokládám že v PC nemáte nyní žádný systém který byste potřeboval zachovat - doporučuji v biosu všechny raid vypnout, disky připojit na ICH7 řadič v sata režimu, při instalaci nechat Ubuntu použít celý disk, ať si jej přerozdělí sám. Nebo pokud potřebujete na disku, na který chcete instalovat, nějaká data ponechat zkuste pro vytvoření volného místa použít http://gparted.sourceforge.net/livecd.php, návod by měl být někde zde na wiki.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

sneiper

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 04 Června 2008, 08:24:10 »
Ubuntu při instalaci uvidí disky jako dva, nezávisle na tom zda je fakeraid v biosu zapnutý nebo ne.
Jestli máte nebo nemáte zapnutý raid zjistíte v biosu, kde se také dá případně vypnout pokud jej nepotřebujete. (popsáno v manuálu k základní desce) U vaší desky to máte mírně složitější, má tři řadiče disků, dva z nich se dají přepnout do RAID režimu (ICH7, JMICRON) a ten třetí (SIL) myslím není zrovna dobře podporován.

Grub hlásí že je špatná nebo porušená tabulka rozdělění disku (error 5) - buď jste při ručním dělení udělal chybu, nebo je disk vadný, nebo nastala nějaká záhadná chyba :-)

Předpokládám že v PC nemáte nyní žádný systém který byste potřeboval zachovat - doporučuji v biosu všechny raid vypnout, disky připojit na ICH7 řadič v sata režimu, při instalaci nechat Ubuntu použít celý disk, ať si jej přerozdělí sám. Nebo pokud potřebujete na disku, na který chcete instalovat, nějaká data ponechat zkuste pro vytvoření volného místa použít http://gparted.sourceforge.net/livecd.php, návod by měl být někde zde na wiki.

Moc děkuji situace se poněkud změnila.Jedu tedy SW raid 0 stripe po dlouhém zkoušení a čtení a bádání jsem s UBUNTU nepokročil.Narazil jsem teda na MANDRIVU 2008.0 64bit ta detekovala SW raid a zavedla  ho prázdné(nepřiřazené)místo rozdělila na 3části a instalace proběhla super až do zavaděče zde dělám chybu nebo to nepracuje správně.Takže raid je označen jako volume0 a volume 1.Mám ho rozdělěn na C:200gb s WINXP F:600GB a 50GB jsem nechal na LINUX ten si je zabral a rozdělil jak jsem už psal...při instalaci jsem zvolil možnost nainstalovat dle volného místa následovalo rospoznání volného místa na volume 15/16/17 tak si to volné 50gb misto označil pak jede ta instalace až do zavaděče zde mám možnost pouze graf nebo text grob nebo jak.Lilo tam nemám možnost vybrat.Mohu to nainstalovat na hafo věcí ani nevim že je tam mám,ale mezi nima je ata 320KB Asi TEDY mbr pak do volume 0 / 1 /15/16/17 už jsem vyzkoušel jak na volume 0 kde je C:200Gb s WINXP /volume1 tak na 17 kde by měl být ten linux tedy jeho nejvěčí část tady prostě nevím co dál po výběru už jen kontrola a reset...pak najedou WIN a nic.Ještě chci napsat že WIN oddílu s NTFS jsou jen dva C a F(F:je navíc aktivní netuším proč, je to jen odkládací místo)a za tímhle oddílem je teprve Linux.Pokoušel jsem tedy bootovat z VOLUME 1 ale jen kurzor takže vůbec netuší že na té partition teda za ní něco je.Pokoušel jsem se tam dostat pomocí boot.ini ale na disku nemám ten boot.lnx takže ted netušim jak to rozjedu.Pokud je to dost nepřesné písněte potřebné věci zjistim a dopíšu.Moc předem děkuji za každou radu.
« Poslední změna: 04 Června 2008, 08:37:34 od sneiper »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.