Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: PS/2 myš - častý nevyriešený problém  (Přečteno 5751 krát)

mI3O

• Návštěvník
PS/2 myš - častý nevyriešený problém
« kdy: 22 Června 2006, 09:57:54 »
Mám takýto problém: Keď som mal Ubuntu 5.10 občas sa mi stalo, že po zapnutí kompu mi zamrzla myš, prípadne behala neovládateľne rýchlo - pomohol len reštart. Keď som sa pokúšal nainštalovat 6.06, myš mi v live CD vôbec nefungovala. Skúšal som rôzne veci podľa riešení na fórach (prepisovanie xorg.config) a nič nepomohlo. Keď som vymenil moju myš za druhú - tiež ps2, ale optická, tak som nemal žiadny problém v Live CD, nainštaloval som 6.06, zapojil znovu moju myš (bez reštartu) a myš mi fungovala, bohužiaľ iba do reštartu. Prezrel som už niekoľko diskusií na toto téma na rôznych fórach a nikde som nenašiel riešenie, v mnochých prípadoch riešenia spočívali v kúpe novej myši. Predpokladám, že keď mi myš fungovala, riešenie musí existovať. Vopred ďakujem za radu. Pozn.: som lama.

Robert

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #1 kdy: 22 Června 2006, 12:20:10 »
investice do nové myši mi přijde jako naprosto nejpohodlnější řešení :-)  co to je za myš? v jinym linuxu/woknech funguje ok?

mI3O

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 22 Června 2006, 12:51:54 »
je to klasická Compaq myš (neoptická) s dvomi tlačítkami. Knoppix mi ju v pohode nájde. Našiel mi ju aj Ubuntu 5.10 Live CD. Podla neho som aj nastavoval xorg.config a bezvýsledne. Na stránke
https://launchpad.net/distros/ubuntu/+source/xorg/+bug/9068
je to popísané ako bug, ale oprava pomocou inputattach mi nejde (vypíše chybu). Investícia do novej myši mi pripadá ako riešenie "prispôsobiť seba linuxu" a nie "linux sebe". Navyše mi táto myš fungovala ak som ju použil za opt. myšou bez reštartu... stále nemám riešenie

mI3O

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 23 Června 2006, 08:41:36 »
Takže po neúnavnom hladaní som dospel k nasledujúcemu:
Keď zapnem Ubuntu, moj kurzor stojí a nedá sa s ním hýbať. Stačí ale aby som len vytiahol a znovu zasunul myš a všetko funguje, bohužial iba po reštart (ctrl+alt+backspace myš prežije). Dúfam, že je to dostatočne vyšpecifikovaný problém a verím, že sa to dá jednoducho odstrániť. díki

Robert

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 23 Června 2006, 10:04:47 »
hmm. takže v xorg.conf máte, to co je doporučováno jako "řešení" na launchpadu?

tedy
Section "InputDevice"
        Identifier      "Configured Mouse"
        Driver          "mouse"
        Option          "Device"                "/dev/ttyS0"
        Option          "Protocol"              "Microsoft"
EndSection

?

mI3O

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 23 Června 2006, 10:11:34 »
nie som síce zbehlý v linuxe, ake mám pocit, že táto chyba nemá nič spoločné s xorg.conf. Nastavenie ktoré píšeš som skúšal, ale vôbec nerieši problém - myš reaguje na xorg.conf až po odpojení a znovu zapojení a po reštarte Xiek (ctrl+alt+backspace) stále funguje, prestane fungovať až po reštarte celého kompu.

Robert

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 23 Června 2006, 11:42:23 »
Ale samozřejmě, že myš má co dělat s xorg.conf, tam se nastavuje monitor myš klávesnice tablety atd. Změny v xorg.conf. se projeví až po restartu X (ctrl+alt+backspace)  seriová myš není automaticky detekována a je nutné systému říct, kde jí hledat a jaký protokol pro její ovládání se má použít. k tomu slouží práve Option "Device"  "/dev/ttyS0"  (říkáme že myš je připojena na první sériový port) a Option   "Protocol"    "Microsoft"   - protokol, který se má použít pro komunikaci (pro ps2 připadá v úvahu ještě  IMPS/2. PS/2 nepodporuje kolečko)

můžete mi říct, jakou chybu vypisuje inputattach?

aaaaaaaa teď mě napadlo, neni náhodou ps/2 port /dev/psaux a ne /dev/ttyS0 ? takže co  Option "Device"  "/dev/psaux"

sorry ... už pár let sem žádnej počítač se seriovými porty nepoužíval .-)

mI3O

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 23 Června 2006, 12:15:09 »
ok. Priznávam, že moje predch. príspevky mohli byť zavádzajúce, ale ja používam PS/2 myš. Pochopil som teda, že inputattach mi tiež nepomôže. Ide o toto: Pri štarte počítača mi linux z nejakého dôvodu nezoberie moju myš. Ak ju odpojím a pripojím tak si ju dokáže nadetekovať a pracuje už v poriadku, pritom ale v xorg.config nenastane zmena v nastavení "InputDevice". Ak mením xorg.config a reštartnem Xká (ak reštartnem komp tak mi nejde myš), tak myš reaguje na nastavenia - ak som menil protokoly, neišli mi tlačítka a ak som zmenil Device, neišla myš vôbec. Z toho dedukujem, že je chyba niekde pri štarte linuxu, lebo si nevie nadetekovať správne myš, tak ako to robí za behu keď ju odpojím a znovu pripojím. Ak sa niekto dobre vyzná v linuxe, mohol by mi poradiť v ktorých súboroch mám hladať zmenu keď pripojím myš a ide mi a ako mám zabezpečiť aby mi tam tá zmena zostala aj po reštarte. Inak díki veľmi indianek, že sa mi snažíš pomôcť

Robert

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 23 Června 2006, 12:40:43 »
nemáte třeba při startu nějakej konflikt v BIOSu? přerušení?  (ps/2 má IRQ12) zakázanej ten port? protože po odpojení a přípojení mu ty hodnoty přidělí znovu.  

jinak bych nevzdával ten inputattach. jaká je tedy přesně reakce na  inputattach Microsoft nebo IMPS/2  /dev/psaux  (nevím přesně jak se předává parametr do inputattach, podívejte se v inputattach --help)

syntax_error

• Aktivní člen
  • *
    • http://bnk.ic.cz
« Odpověď #9 kdy: 23 Června 2006, 20:13:31 »
osobne mam po upgradu na Dappera problemy se zvukem a USB mysi po hybernaci i prepnuti z Xserveru (pomoci ctrl+alt+f1) na notebooku (Gigabyte G-Max N501). kurzor pri pohybu USB mysi se pohybuje trhane (na touchpad reaguje bez problemu) a zvuk nefunguje vubec.
v Breezym bylo vse bez problemu.
dle vseho se jedna o problem s IRQ (a/nebo spise s ACPI); na oficialnich forech jsem nasel doporuceni nabootovat s parametrem irqpoll. nekomu to muze pomoci, mne to situaci akorat zhorsilo (zatuhnuti pri vypinani/jinem naruseni behu Xserveru — v logu X.org hlaska ProcXCloseDevice to close or not ?).

pri hledani v Bug Trackeru jsem nasel dva zajimave zaznamy:
https://launchpad.net/distros/ubuntu/+source/linux-source-2.6.15/+bug/36248
https://launchpad.net/distros/ubuntu/+source/acpi-support/+bug/46181

zacinam mit podezreni, ze problem bude nekde v kernelu...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.