Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozdeleni disku NTFS pomoci GTparted [vyřešeno]  (Přečteno 1936 krát)

gekoncik

• Aktivní člen
  • *
Rozdeleni disku NTFS pomoci GTparted [vyřešeno]
« kdy: 31 Března 2008, 09:48:30 »
Ahoj,

mam disk rozdeleni na dva oddily - systemovy 152.5 Gb a recovery 7.5 Gb. Spusil jsem si live cd a pomoci GTparted jsem z systemoveho disku oddelili 10G na linux.

Podle navodu na http://www.abclinuxu.cz/forum/show/190258 bych se me po uprave oddilu prepnout do win slustit chkdsk. To jsem provedl i s pamametrem F, ktery by mel opravit oddily. Zahlasil mi ze nemuze upravit aktivni oddil, ale muze to udelat pri restartu systemu. Tak jsem restartoval system.. Ale nabehl uplne normalne a stejne rychle. A partition se nikde nezmenil..

Mam na pc win Vista. Visty mi hlasi ze partision neni nijak upraven. Velikost jednoho disku je 142 GB a 6.93 GB. Kdyz si to prepocitam na bity tak soucet je cca 160G..

Nevite jak mam rozdelit disk pro instalaci linuxu?

Zkousel jsem naintalovat partition magic ve windows, ale hlasi mi to chybu s kompabilitou.
« Poslední změna: 31 Března 2008, 15:42:54 od Martin 'Želva' Malý »

Honzin

• Stálý člen
  • **
Re: Rozdeleni disku NTFS pomoci GTparted
« Odpověď #1 kdy: 31 Března 2008, 10:28:23 »
Jestli jsem to pochopil, tak 10GB chybí? Pokud jste dal souborový systém na tom oddílu např. ext2, tak ho Windows neuvidí. Teprve až když naběhnete z live cd, tak se ukáže...

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 31 Března 2008, 11:06:05 »
Viz  gparted live, odkazovaný v tom návodu. Taky můžete pohledat zde, je to tu řešeno.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

gekoncik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 31 Března 2008, 13:32:55 »
Takze vyreseno..

Sel jsem do win a nastavil chkdsk /f na volbu po spusteni systemu.
Restartoval jsem pc, nabootal ubuntu z live CD a rozdelil partition v GTparted. Novy oddil naformatoval v NTFS.
Restartoval pc a nabootaval Visty, probehla kontrola chkdsk.

Ted mam 10G oddil a jdu intalovat KUBUNTU :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.