Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: formát disku  (Přečteno 23890 krát)

brumla.cz

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 444
  • Skill: Shit_happens
    • Zobrazit profil
formát disku
« kdy: 31 Března 2008, 17:08:40 »
ahoj, měl bych otázku...
včera mě sestra častovala nehezkejma výrokama na adresu Ubuntu s tím, že nejde zapisovat na část disku (pod win jako hdd D)
při instalaci jsem ho záměrně neformátoval, protože na něm jsou data, o který jsme nechtěli přijít...
takže teď jsem udělal to, že jsem ta data přesunul na sda6 (C) a chtěl jsem sda5 (bývalý D) zformátovat... ovšem nevím jak?
nerad bych znova instaloval celý Ubuntu a měnil rozdělení disku, věřím, že existuje i jinej způsob...?  ::)

btw, to přenášení souborů Ubuntu nějak špatně skouslo, zadal jsem to kopírovat, odešel ven, vrátil se, pc neběžel a když jsem ho spustil, něco při načítání systému selhalo řeklo mi to, že mám spustit "fsck" ručně. to se mi, kupodivu, povedlo, chvilku chrochtal hard a pak mi vyběhla asi miliarda řádek, která končila slovem "fix? <y>" až jsem všechno odentroval jako opravit a dal restart, spustilo se Ubuntu normálně...  ???
Udělejmě ze středy den za lepší systém! Ubuntu, Ubuntu! Do toho, Češi!
Registered Linux User #475372! | Asus P43E (Core i3, 4GB, Ubuntu 14.04 + Virtualbox W8.1)

karel kudrna

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 869
  • skill :: googllama
    • Zobrazit profil
Re: formát disku
« Odpověď #1 kdy: 31 Března 2008, 17:23:47 »
všechno odentrovat bylo správně, nejjednodušší formátování bych zkusil z live programem Gparted.
prostý user
...selským rozumem...

brumla.cz

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 444
  • Skill: Shit_happens
    • Zobrazit profil
Re: formát disku
« Odpověď #2 kdy: 31 Března 2008, 18:13:04 »
no... takže sw se mi povedlo nainstalovat, spustit, našel jsem v něm sda5, kterej chci zformátovat, ovšem když na něj klepnu pravým, vidím možnost "naformátovat jako", ovšem ta nejde zvolit... vybrat můžu jenom "unmount", "manage flags" a "informace"...
je něco, co jsem měl ještě udělat?

a ještě jedna věc... ty složky, co jsem přesunul z sda5 na sda6, pořád z nich nemůžu nic odstranit, píše to "Chyba při přesunu. Nemohu přesunout "..." do koše, protože nemáte oprávnění změnit jej nebo jeho rodičovský adresář."

vím, že se na fóru už někde něco podobnýho řešilo, ale tam borcovi poradili jen jednorázový příkaz...
Udělejmě ze středy den za lepší systém! Ubuntu, Ubuntu! Do toho, Češi!
Registered Linux User #475372! | Asus P43E (Core i3, 4GB, Ubuntu 14.04 + Virtualbox W8.1)

Honzin

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 653
    • Zobrazit profil
Re: formát disku
« Odpověď #3 kdy: 31 Března 2008, 18:21:30 »
Podle toho co pisete pouzivate gparted jako program primo z ubuntu? To nemuzete. Protoze OS si namountuje disky (pripoji). Musite pouzite livecd gparted - vypalit ho na cd/flashku a nabootovat z neho. Potom budete moci upravovat partitions.
Co se cteni dat tyce, tak jaky je tam filesystem. Bojim se, ze ntfs... Myslim si ale, ze s nimi budete moci pracovat jako superuzivatel: do terminalu: gksudo nautilus - bude mit prava root. za nautilus si dosadte nazev souboroveho manazeru ktery pouzivate...
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 00:59:48 od Anna Taliánová »
Acer Aspire 3024LMI - Ubuntu 10.04.1 LTS 32bit

premet

  • Host
Re: formát disku
« Odpověď #4 kdy: 31 Března 2008, 18:47:49 »
Myslím, že i když spouštíte systém z Live CD tak se vám disky namountují. V tom Gparted (System -> správa -> partition editor) uvidíte u těch disků takovej zámek a to znamená, že jsou připojené. Pokud s nimi chcete pracovat musíte dát unmount. Hlavně to dělejte z Live CD !!!  ;)
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 01:00:12 od Anna Taliánová »

brumla.cz

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 444
  • Skill: Shit_happens
    • Zobrazit profil
Re: formát disku
« Odpověď #5 kdy: 31 Března 2008, 18:49:15 »
aha, to je pravda, nainstaloval jsem si to přes Přidat/Odstranit aplikace... takže z live cd... dobře, zkusim...  :)

pravda je i to, že systém souborů je nfts... měl jsem za to, že když udělám to, že přesunu soubory z jednoho disku na druhý, ten prázdný potom zformátuju a soubory tam vrátím, že je budu moct normálně spravovat? nebo takhle to nefunguje?  :-\
Udělejmě ze středy den za lepší systém! Ubuntu, Ubuntu! Do toho, Češi!
Registered Linux User #475372! | Asus P43E (Core i3, 4GB, Ubuntu 14.04 + Virtualbox W8.1)

premet

  • Host
Re: formát disku
« Odpověď #6 kdy: 31 Března 2008, 18:53:50 »
Ano, když si soubory někam zkopírujete a tu partišnu naformátujete na jiný souborový systém a zkopírujete zpět, budete s těmi soubory moct samozřejmě dělat co chcete  :).

Honzin

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 653
    • Zobrazit profil
Re: formát disku
« Odpověď #7 kdy: 31 Března 2008, 18:55:19 »
2Premet:No to sice namountuji, ale už se to tady probíralo. Nebudu přece pod sebou řezat větev (formátovat disk, který mám připojený a běžím z něho)  :D
Z live cd ale přece v základu není přístup k diskům, musím je ručně připojit a teprve pak mám přístup. Je tu nějaký guru, který mi to osvětlí, jak to přesně je?

2brumla.cz:Se souborama by to tak mělo jít, nejspíš bude po vrácení dat jenom přenastavit práva z root na  vašeho uživatele, jinak to bude OK

PS: To livecd platí!!!  ;)
Acer Aspire 3024LMI - Ubuntu 10.04.1 LTS 32bit

premet

  • Host
Re: formát disku
« Odpověď #8 kdy: 31 Března 2008, 18:59:06 »
To Honzin : Však já tady mluvím o formátování disku pomocí Gparted z Live CD  ;) přečti si poslední větu mého prvního příspěvku. Akorát jsem se možná spletl s tím připojením disků z Live CD, ale NTFS disky se připojují automaticky i na Live CD co vím.

A navíc brumla.cz chce přeformátovat jeden disk na jiný souborový systém. Možná pro konrolu budou lepší výpisy ty zadejte do terminálu v Ubuntu
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l a
Kód: [Vybrat]
sudo df -h at vidíme rozdělení disků a kde je co připojené pro kontrolu. :)
« Poslední změna: 31 Března 2008, 19:01:28 od Premet »

Honzin

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 653
    • Zobrazit profil
Re: formát disku
« Odpověď #9 kdy: 31 Března 2008, 19:02:01 »
Však to PSko nebylo pro tebe  ;)  :D
Acer Aspire 3024LMI - Ubuntu 10.04.1 LTS 32bit

premet

  • Host
Re: formát disku
« Odpověď #10 kdy: 31 Března 2008, 19:05:50 »
No já sem se chytl toho, že by si řezal větev pod sebou, ale to by bylo v případě kdyby ten Gparted měl puštěný normálně a ne z Live CD a já sem mluvil o Live CD !!!  >:(
Myslím, že i když zpouštíte systém z Live CD tak se vám disky namountují. V tom Gparted (System -> správa -> partition editor) uvidíte u těch disků takovej zámek a to znamená, že jsou připojené. Pokud s němi chcete pracovat musíte dát unmount.  Hlavně to dělejte z Live CD !!!  ;)

Honzin

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 653
    • Zobrazit profil
Re: formát disku
« Odpověď #11 kdy: 31 Března 2008, 19:09:24 »
Tak nám tu vyrosto malé nedorozumění. Ta poznámka o větvi byla myšlena jako odpověď na brumluv příspěvek. špatně jsem to zaadresoval. sry  :)
Acer Aspire 3024LMI - Ubuntu 10.04.1 LTS 32bit

brumla.cz

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 444
  • Skill: Shit_happens
    • Zobrazit profil
Re: formát disku
« Odpověď #12 kdy: 31 Března 2008, 19:38:11 »
tyjo, kluci, hlavně se kvůli mně nehádejte...  ;D

takže na ty příkazy říká moje Ubuntu tohle:

[attachment deleted by admin]
« Poslední změna: 01 Dubna 2008, 12:43:49 od Anna Taliánová »
Udělejmě ze středy den za lepší systém! Ubuntu, Ubuntu! Do toho, Češi!
Registered Linux User #475372! | Asus P43E (Core i3, 4GB, Ubuntu 14.04 + Virtualbox W8.1)

karel kudrna

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 869
  • skill :: googllama
    • Zobrazit profil
Re: formát disku
« Odpověď #13 kdy: 31 Března 2008, 20:14:41 »
můj názor je zachránit data a reinstalit, kvůli tomu chybnému seřazení disků, jinak mmnt, už se to tu řešilo, pohledám, myslím, že se to taky dalo spravit fdiskem (?fsck?) ::)
 ;D dobrá rada ;D
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=20874.0
« Poslední změna: 31 Března 2008, 20:21:31 od karel kudrna »
prostý user
...selským rozumem...

Honzin

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 653
    • Zobrazit profil
Re: formát disku
« Odpověď #14 kdy: 31 Března 2008, 20:18:06 »
Až teď jsem si pořádně přečetl první příspěvek. Vy jste nainstaloval Ubuntu na oddíl s FAT32? S tím teda zkušenost nemám. Raději bych to přeformátoval na ext. Pokud nechcete znovu instalovat, tak / (root) oddíl zazálohujte a po formátu na ext (přes livecd gparted) zálohu opět vraťte. více o zálohování: http://wiki.ubuntu.cz/Z%C3%A1loha%20a%20obnova%20syst%C3%A9mu?highlight=%28z%C3%A1lohov%C3%A1n%C3%AD%29
Já bych ale raději volil kompletní reinstal. Doporučuji oddělit root a home na různé oddíly. pak je reinstal jednoduchý a nepřijdete o data a ani nastavení. viz krok 5.3 v návodu: http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD
Acer Aspire 3024LMI - Ubuntu 10.04.1 LTS 32bit

Honzin

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 653
    • Zobrazit profil
Re: formát disku
« Odpověď #15 kdy: 31 Března 2008, 20:19:54 »
sry, opět jsem se přehlédl. máte tam "/" jako linux. stejně bych to reinstaloval. Alespoň si to natrénujete a získáte zručnost  :D
Acer Aspire 3024LMI - Ubuntu 10.04.1 LTS 32bit

brumla.cz

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 444
  • Skill: Shit_happens
    • Zobrazit profil
Re: formát disku
« Odpověď #16 kdy: 31 Března 2008, 20:22:25 »
Až teď jsem si pořádně přečetl první příspěvek. Vy jste nainstaloval Ubuntu na oddíl s FAT32?

ano, přeformátoval jsem fat32 a nfts nechal, kvůli těm datům... tak něco zkusím a uvidíme... díky za pomoc všem!
Udělejmě ze středy den za lepší systém! Ubuntu, Ubuntu! Do toho, Češi!
Registered Linux User #475372! | Asus P43E (Core i3, 4GB, Ubuntu 14.04 + Virtualbox W8.1)

karel kudrna

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 869
  • skill :: googllama
    • Zobrazit profil
Re: formát disku
« Odpověď #17 kdy: 31 Března 2008, 20:23:50 »
prostý user
...selským rozumem...

nezik

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 723
    • Zobrazit profil
    • Chalupa Himmelreich
Re: formát disku
« Odpověď #18 kdy: 31 Března 2008, 20:26:14 »
Doporučuji oddělit root a home na různé oddíly. pak je reinstal jednoduchý a nepřijdete o data a ani nastavení.

OT: Zůstane mi nastavení i po přechodu na vyšší verzi? Zatím sem vždy po reinstalu nakopíroval obsah adresáře /home zpět do složky, a nastavení se obnovilo, ale nezkoušel sem to při přechodu na vyšší verzi, což mě teď čeká. I když možná zkusim jen upgrade, páč už používám HARDY kernel.
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

Honzin

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 653
    • Zobrazit profil
Re: formát disku
« Odpověď #19 kdy: 31 Března 2008, 20:29:12 »
pokud bude /home na jinem oddilu, tak zustane veskere nastaveni.(preformatuje, prepise se jenom "/") staci pak jenom doinstalovat zbytek programu, co nejsou v zakladu...
Acer Aspire 3024LMI - Ubuntu 10.04.1 LTS 32bit

premet

  • Host
Re: formát disku
« Odpověď #20 kdy: 31 Března 2008, 21:21:38 »
Při přechodu (upgradu ne instalací novější verze) se data uchovají, ale někdy s tím mohou být problémy.

karel kudrna

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 869
  • skill :: googllama
    • Zobrazit profil
Re: formát disku
« Odpověď #21 kdy: 31 Března 2008, 22:54:25 »
Při přechodu (upgradu ne instalací novější verze) se data uchovají, ale někdy s tím mohou být problémy.
tak to je vtipný.máme, ale nevíme kde.    /home je třeba samozřejmě chránit,čili zálohovat, změny, případně poškození tohoto adresáře může zabolet, ale to ví každý. ;)
prostý user
...selským rozumem...

brumla.cz

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 444
  • Skill: Shit_happens
    • Zobrazit profil
Re: formát disku
« Odpověď #22 kdy: 01 Dubna 2008, 13:36:04 »
takže... zprávy z fronty...:
1) jsem spustil liveCD a potom partition manager
2) zformátoval jsem sda6 na typ souborů ext3 (stejně jako ten druhý disk)
3) když jsem chtěl potom už v normálním Ubuntu otevřít disk, nejdřív se mě to zeptalo na heslo a když jsem ho zadal, zobrazuje se adresář lost+found, k němuž nemám prý dostatečná oprávnění, abych ho mohl prohlížet a nemůžu ho ani odstranit, protože nemám oprávnění k tomu, abych měnil jeho umístění.
4) jsem si řekl, že mě nějaký lost+found až zas tak netankuje, že tam nakopíruju ty složky a bude pokoj... nee... nemám oprávnění na disk zapisovat...

wtf?!  ??? ??? ???
Udělejmě ze středy den za lepší systém! Ubuntu, Ubuntu! Do toho, Češi!
Registered Linux User #475372! | Asus P43E (Core i3, 4GB, Ubuntu 14.04 + Virtualbox W8.1)

karel kudrna

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 869
  • skill :: googllama
    • Zobrazit profil
Re: formát disku
« Odpověď #23 kdy: 01 Dubna 2008, 14:07:50 »
problem linux = bee root !!!
jak na oprávnění
http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C3%A1va%20soubor%C5%AF
ale opravdu možná bude stačit kopírovat je jako root.

prostý user
...selským rozumem...

Honzin

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 653
    • Zobrazit profil
Re: formát disku
« Odpověď #24 kdy: 01 Dubna 2008, 14:13:33 »
2karel kudrna: tak včelu s rootovskymi právy bych potkat nechtěl  ;) (bee/be)

2brumla.cz: jak už bylo řečeno. nakopíroval bych tam data jako root a pak u nich hromadně změnil práva. nejlépe se to dělá přes nějakého manažera v superuživatelském režimu - nautilus apod. Já používám kruseder (KDE)
Acer Aspire 3024LMI - Ubuntu 10.04.1 LTS 32bit

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.