Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Xubuntu a starý monitor  (Přečteno 3189 krát)

Tagy

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 189
    • Zobrazit profil
Xubuntu a starý monitor
« kdy: 21 Březen 2008, 22:14:38 »
Dobrý den,
potřebuji rozběhnout distribuci Xubuntu 6.06 na starém PC, které má 14".
Potřebuji vědět jak před spuštěním samotné instalace nastavit libovolnou rozlišení/obnovovací frekvenci.
Monitor totiž dostane nejspíš obnovovací frekvenci kterou nepodporuje a tímto se obraz stane nečitelný.
Děkuji.
« Poslední změna: 04 Duben 2008, 07:37:23 od Anna Taliánová »

Tomáš Jančík

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1179
    • Zobrazit profil
    • TomášJančík.net
Re: Xubuntu a starý monitor
« Odpověď #1 kdy: 21 Březen 2008, 23:29:10 »
hned pri bootovani z CD kdyz ze ti zobrazi ta nabidka spustit, zkontrolovat CD atd., tak se da tusim klavesou F4 nebo jinou nastavit i rozliseni a dalsi moznosti...
« Poslední změna: 04 Duben 2008, 07:38:11 od Anna Taliánová »

Tagy

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 189
    • Zobrazit profil
Re: Xubuntu a starý monitor
« Odpověď #2 kdy: 22 Březen 2008, 13:48:01 »
Ano, je to pod klávesou F4, ne že bych to nezkoušel, pokud ji zmáčknu ukáže se jen režim "VGA", pokud potvrdím a nechám načíst jádro... zas to rozlišení, které nepřelouská ten starý monitor (jedná se o Philips 14c)
Dnes mi to nedalo a zkusil jsem Xubuntu na svém notebooku, pokud zvolím F4, není tam ale jen možnost VGA, ta tam ani na výběr není, ale je tam rozlišení od 640x480px až 1024x768px...
Tedy jaká je jiná možnost? Mohl bych tam připojit jiný monitor, ale přeci to musí jít nastavit...
Zkoušel jsem i Mandrivu 2006, ta se rozjede ne v grafickém rozhraní, ale v nějakém... ne přímo příkazové řádce, nějaká grafika a tabulky tam jsou... řekl bych jak dos... :)
Tam se vše nainstalovalo, ale padlo to pak na nastavení monitoru... bylo už dost pozdě tak jsem to vypl :)
« Poslední změna: 04 Duben 2008, 07:39:40 od Anna Taliánová »

JohnyN

  • Host
Re: Xubuntu a starý monitor
« Odpověď #3 kdy: 22 Březen 2008, 14:02:53 »
Skúste pri nabootovaní zvoliť lepšie rozlíšenie a obnovaciu frekvenciu pomocou:
CTRL+ALL++ pre vyššie rozlíšenia
CTRL+ALL+- pre nižšie rozlíšenia

Prip. nainštalujte systém z Alternate CD a potom upravte Xorg.conf pomocou nejakého iného distra pod Xorg z VESA nastaveniami (napr. Puppy Linux) na hodnoty, ktoré má váš monitor. Potrebujete vedieť rozsah obnovacích frekvencií monitora, mali by ste ich nájsť na stránkach výrobcu monitora.

EDIT:
Podľa tohto, by tie frekvencie mali byť:
Citace
>Native horizontal frequency for NTSC is 15.72KHz and PAL is 15.6KHz.
>raster Vertical frequency: 50-100 Hz (automaticaly)

Skúste ich nastaviť do /etc/X11/Xorg.conf

Veľa štastia
« Poslední změna: 22 Březen 2008, 14:28:11 od Ján Nosko »

Martin 'Želva' Malý

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2438
  • Zalezlej v krunýři
    • Zobrazit profil
    • Želvův zápisník
Re: Xubuntu a starý monitor
« Odpověď #4 kdy: 23 Březen 2008, 12:42:35 »
Možná pomůže tohle:

http://wiki.ubuntu.cz/Vy%C5%A1%C5%A1%C3%AD_rozli%C5%A1en%C3%AD_na_konzoli?highlight=%28rozli%C5%A1en%C3%AD%29

a nějakým způsobem právě bootovat s parametry vga=768
Osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Arch, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-(

Pokud mi dáváte zápornou karmu, budu rád, když mi napíšete proč, abych aspoň věděl, jak jsem vám uškodil. ;-)

Tagy

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 189
    • Zobrazit profil
Re: Xubuntu a starý monitor
« Odpověď #5 kdy: 26 Březen 2008, 18:37:40 »
Děkuji velice všem za snahu  :)
Bohužel se mi to i tak nepodařilo rozjet (moje neznalost), avšak mandriva 2006 tam již nainstalovat šla (textový průvodce,nízké rozlišení, vše funguje). Tedy aspoň že tak...
Snad se dostanu s jedním linuxákem na pivko a ukáže mi co a jak s tím xubuntu.  ::)
Jinak není tu nějaký linuxák z okolí Litoměřic?  8)

Martin 'Želva' Malý

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2438
  • Zalezlej v krunýři
    • Zobrazit profil
    • Želvův zápisník
Re: Xubuntu a starý monitor
« Odpověď #6 kdy: 26 Březen 2008, 19:47:59 »
Stáhněte si AlternateCD Xubuntu 7.10, odkaz níže:

http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/releases/gutsy/release/xubuntu-7.10-alternate-i386.iso

Instaluje se v textovém režimu, bohužel s tím nemám zkušenosti.
Osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Arch, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-(

Pokud mi dáváte zápornou karmu, budu rád, když mi napíšete proč, abych aspoň věděl, jak jsem vám uškodil. ;-)

Tagy

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 189
    • Zobrazit profil
Re: Xubuntu a starý monitor
« Odpověď #7 kdy: 26 Březen 2008, 23:07:07 »
Alternate CD již stahuji, dám vědět jak to s ním jde, či nejde  :)
Dík.  ;)
« Poslední změna: 04 Duben 2008, 07:41:44 od Anna Taliánová »

Tagy

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 189
    • Zobrazit profil
Re: Xubuntu a starý monitor
« Odpověď #8 kdy: 02 Duben 2008, 18:11:45 »
Tak jsem ho zkoušel, instalace se rozběhne, ale při cca 84% se to sekne (nechal jsem mu přes hodinu a nic)
Je tam napsano: Ide floppy for linux ide floppy (jinak bezim v low memory mode)
Floppy mechanika tam není a v BIOSu je A: none, B: none nastaveno.
« Poslední změna: 04 Duben 2008, 07:40:40 od Anna Taliánová »

Martin 'Želva' Malý

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2438
  • Zalezlej v krunýři
    • Zobrazit profil
    • Želvův zápisník
Re: Xubuntu a starý monitor
« Odpověď #9 kdy: 02 Duben 2008, 20:31:24 »
Asi se s tou neexistující mechanikou nějak pohádali, ještě bych možná zkusil vypálit to CD znova, jestli tam není chyba, ale asi není...
Osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Arch, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-(

Pokud mi dáváte zápornou karmu, budu rád, když mi napíšete proč, abych aspoň věděl, jak jsem vám uškodil. ;-)

Tagy

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 189
    • Zobrazit profil
Re: Xubuntu a starý monitor
« Odpověď #10 kdy: 03 Duben 2008, 23:12:28 »
A co se s tím dá dělat? Mám někde vyšťourat floppy mechaniku?  :o tu uz jsem na PC nevidel... ani nepamatuju  :D
« Poslední změna: 04 Duben 2008, 07:41:59 od Anna Taliánová »