Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: První start po instalaci  (Přečteno 3413 krát)

libora

• Návštěvník
První start po instalaci
« kdy: 24 Června 2006, 19:50:23 »
Nainstaloval jsem si Kubuntu 6.06 na disk, kde již jsou Win XP, měl jsem na to připravený přímo oddíl, takže s tím jsem neměl problém. Na konci to samozřejmě chce restart a po restartu mi okamžitě nabíhají Win XP. I když dám F8 pro výběr OS, tak v nabídce jsou pouze Windows. Prosím o radu, co s tím. Díky

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
První start po instalaci
« Odpověď #1 kdy: 24 Června 2006, 20:06:56 »
Tak to je chyba s grubem :-O Z ceho jsi instaloval? Z desktop CD (to livko) nebo alternate (debianni instalator)? Pokud z livka, tak ho nabootuj znova, dej
Kód: [Vybrat]
sudo grub
grub> root (hd0,0)
grub> setup (hd0)
grub> quit
hd0 je MBR prvniho disku. hd0,0 je hda1, tedy prvni partition prvniho ATA disku

Muze se stat, ze to ani potom nepujde...mam podezreni, ze ten grub na livku je proste fakt blbej..v tom pripade to chce stahnout jakekoliv jine live CD linuxu, ktere obsahuje grub - treba nubuntu. Do nej nabootuj a udelej, co jsem psal vyse. J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

libora

• Návštěvník
První start po instalaci
« Odpověď #2 kdy: 24 Června 2006, 20:14:31 »
To botanicus: díky za reakci. Ano je to instalované z livka, přes linux jsme láma, takže se radši optám:

1. předpokládám, že po naběhnutí livka musím zvolit nějakou tu volbu "jiné parametry" (nebo jak se to vlastně jmenuje) nebo to zadávám až v zavedeném OS?

2. jedná se o SATA disk a Kubuntu je na druhém primárním oddíle (3. logickém), jaké tedy budou ty parametry do grubu?

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
První start po instalaci
« Odpověď #3 kdy: 24 Června 2006, 21:13:26 »
ad 1: az v zavedenem :-) Otevres Konsoli nebo das Alt+F2 a napises "konsole"
ad 2: sudo fdisk -l /dev/sda a tam uvidis, cemu to odpovida...nebo treba sudo cfdisk. Normalni ATA disky jsou hdxy, SATA jsou sdxy. sda = prvni disk. sdb = druhy disk. sdb3 = treti partition na druhem disku. Takze to bude sda2, pokud plati to "druhém primárním oddíle". To s tim tretim logickym nechapu - nemyslis to jako ze je nejdriv primarni a pak extended s logickejma partition?
Grubu je putna, co je to za disk, takze (hd0,1) je pro sda2. Bacha - grub pocita od nuly, linux od jednicky...presne jak je to v tomhle priklade. J

libora

• Návštěvník
První start po instalaci
« Odpověď #4 kdy: 24 Června 2006, 21:52:35 »
Citace: botanicus
To s tim tretim logickym nechapu - nemyslis to jako ze je nejdriv primarni a pak extended s logickejma partition?
Přesně tak - 1 primár (OS Windows) + jeden logický na extended, 2 primár (OS Linux) , 3 primár (swap linux).

Díky moc za vysvětlení, zkusím to provést.

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
První start po instalaci
« Odpověď #5 kdy: 24 Června 2006, 21:58:04 »
Jasne :-) Swap s tim nesouvisi, takze v tom pripade je to nejspis sda3 (extended se pocita, predtim jsem na nej zapomnel..) a pro grub (hd0,2). J

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.