Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak zmenit cesty pro bootovani? [vyřešeno]  (Přečteno 2388 krát)

Ondrej Lacina

• Návštěvník
Jak zmenit cesty pro bootovani? [vyřešeno]
« kdy: 25 Června 2006, 10:53:31 »
1) Nez jsem se rozhodl pro Ubuntu, zkousel jsem i Mandrivu, ktera svuj vyhrazeny prostor na disku rozsekala na tri oddily (system, home a swap). Pak jsem nainstaloval Ubuntu, ale na uplne jiny fyzicky disk (mam dva). A do tretice, na obou discich ma sve oddily i Windows. Ted bych se rad zbavil tech oddilu co ma Mandriva, ale se zachovanim SWAP a oddil pro Ubuntu bych chtel rozsirit na cely disk. Vim jak to provest, jen je problem, ze Ubuntu si pamatuje cisla oddilu a timhle se zmeni (zmizi jeden oddil Windows a dva oddily s EXT3). Jak a kde opravit ty cesty pro bootovani?

2) Jak velky doporucujete swapovaci oddil? Mam 1GB RAM a s mistem na disku neni problem, pociam tak 1-3GB pro swap.

3) Jak je to s defragmentaci disku v Linuxu? Dela se defragmentace a jak?

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
Jak zmenit cesty pro bootovani? [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 25 Června 2006, 11:01:12 »
1) Pokud se neco precisluje, staci zeditovat /etc/fstab a /boot/grub/menu.lst
Kód: [Vybrat]
sudo gedit /etc/fstabA jen upravit /dev/hdx na /dev/hdy
Totez v menu.lst, tam ovsem se to musi napsat pro linux (parametr kernel=/dev/hdax) a navic pro Grub. Grub cisluje narozdil od linu od nuly a ne od jednicky a oddíly ne od "a", nybrz opet od nuly: hda1=(hd0,0), hdb1=(hd1,0), hda2=(hd0,1)...

2) Mam 1 GB, vic netreba :-) Klidne se da dat i min, ale pri dnesnich diskovych kapacitach netreba skrblit na kazdem MB ;-) Pri 512 MB RAM stejnak ani moc neswapuju..

3) Defragmentace dosahuje okolo 1-3% a tedy je irelevantni. Moderni linuxove filesystemy s tim problem nemaji.
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.