Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: jak spustit/zapnout Compiz? [vyřešeno]  (Přečteno 12694 krát)

mara.t

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 33
jak spustit/zapnout Compiz? [vyřešeno]
« kdy: 08 Dubna 2008, 17:49:11 »
Je to asi hloupá otázka, ale nikde jsem to nenašel
http://wiki.ubuntu.cz/Compiz%20Fusion?action=show&redirect=Compiz+Fusion+ve+7.10+Gutsy+Gibbon
z tohoto článku jsem pochopil že už ho mám v PC. V appearance mi efekty zapnout nejdou, a effect manageru můžu klikat na cokoliv a žádná změna?
Takže..jak na to? ;) Dík
« Poslední změna: 12 Dubna 2008, 09:54:52 od Anna Taliánová »

Martin 'Želva' Malý

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2438
  • Zalezlej v krunýři
    • Želvův zápisník
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #1 kdy: 08 Dubna 2008, 18:03:06 »
Možná příkaz compiz... Nevim :(
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 23:12:30 od Anna Taliánová »
Osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Arch, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-(

Pokud mi dáváte zápornou karmu, budu rád, když mi napíšete proč, abych aspoň věděl, jak jsem vám uškodil. ;-)

mara.t

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 33
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #2 kdy: 08 Dubna 2008, 18:14:47 »
to jsem právě dělal ale tohle to napsalo:

marek@marek-desktop:~$ compiz
Checking for Xgl: not present.
No whitelisted driver found
aborting and using fallback: /usr/bin/metacity
:(
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 23:13:00 od Anna Taliánová »

Marvn

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 627
  • Take it easy :)
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #3 kdy: 08 Dubna 2008, 18:15:47 »
musite mit funkcni graficke ovladace, pote System->Volby->Efekty prostredi
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

Marvn

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 627
  • Take it easy :)
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #4 kdy: 08 Dubna 2008, 18:19:26 »
to jsem právě dělal ale tohle to napsalo:

marek@marek-desktop:~$ compiz
Checking for Xgl: not present.
No whitelisted driver found
aborting and using fallback: /usr/bin/metacity
:(

podle tohoto vypisu prave nemate funkci 3d akceleraci...na wiki je navod jak to rozchodit
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 23:13:44 od Anna Taliánová »
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

mara.t

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 33
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #5 kdy: 08 Dubna 2008, 18:25:12 »
aha..hmm..no budu muset no, i když teď mě to trápí asi míň protože mě to stejnak padá asi kvůli zvukovce :( ale dík..mrknu jak se to dá udělat..

Marvn

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 627
  • Take it easy :)
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #6 kdy: 08 Dubna 2008, 18:34:29 »
aha..hmm..no budu muset no, i když teď mě to trápí asi míň protože mě to stejnak padá asi kvůli zvukovce :( ale dík..mrknu jak se to dá udělat..
takhle...pokud mate nvidia grafickou kartu, tak staci system->sprava->nesvobodne ovladace (restricted drivers) a povolit ovladac pro grafickou kartu, u ATI a Intelu je to trochu slozitejsi...
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 23:14:16 od Anna Taliánová »
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

honorguard

  • Host
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #7 kdy: 08 Dubna 2008, 20:03:18 »
Jinak nejlepší způsob jak zapnout compiz je
Kód: [Vybrat]
compiz --replacenebo přes nějaký manager.
Pro vypnutí stačí
Kód: [Vybrat]
kwin --replaceU Gnome nevím, ale bude to stejné, akorát se jménem Gnome managera oken. Pokud jde o 3D akceleraci tak je všechno na wiki.
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 23:16:01 od Anna Taliánová »

Tomáš Pikálek

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1859
    • Tomáš Pikálek
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #8 kdy: 08 Dubna 2008, 20:12:15 »
U Gnome nevím, ale bude to stejné, akorát se jménem Gnome managera oken
metacity --replace

mara.t

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 33
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #9 kdy: 08 Dubna 2008, 22:16:16 »
bohužel..zkoušel jsem vše, ale i když jede 3d akcelerace, tak nejede Compiz.. :(

marek@marek-desktop:~$ glxinfo | grep direct
direct rendering: Yes
marek@marek-desktop:~$ glxgears
marek@marek-desktop:~$ glxgears
33779 frames in 5.0 seconds = 6755.692 FPS
33877 frames in 5.0 seconds = 6775.248 FPS
marek@marek-desktop:~$ compiz --replace
Checking for Xgl: not present.
No whitelisted driver found
aborting and using fallback: /usr/bin/metacity
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 23:15:30 od Anna Taliánová »

honorguard

  • Host
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #10 kdy: 08 Dubna 2008, 23:37:34 »
To je divný. Ten počet FPS je vysokej a to hodně, tak nechápu proč ti nejede Compiz... Zkoušel jsi Beryl?
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=20142.0
Mě Compiz taky neběhá, ale Beryl mi funguje krásně :).
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 23:17:16 od Anna Taliánová »

mara.t

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 33
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #11 kdy: 09 Dubna 2008, 07:26:32 »
tak to taky zkusím, problém možná je, že mám Ubuntu tři dny a ani pořádně nevím co co je...ale jak koukám na tu instalaci Berylu tak to nebude lehké..snad se mi tam nic nepokazí... ;)
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 23:18:07 od Anna Taliánová »

honorguard

  • Host
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #12 kdy: 09 Dubna 2008, 10:21:24 »
Jestli se něčeho bojíš, tak si na jabber přidej Quakera. Spolu jsme ho kompilovali. On ti poradí, rozumí tomu hodně. Ta instalace není složitá, ale ty nebudeš vědět jak upravit sources.list a asi ani xorg.conf. Myslím, že když se obrátíš na něj tak to zvládneš v poho, ale jinak:
sources.list je v /etc/apt/sources.list. Když píše "přidejte zdroj deb http://www ... gusty něco"... tak prostě zkopíruj ten řádek a vlož ho na poslední řádek toho souboru. Potom pod rootem apt-get update a apt-get upgrade. S xorgem je to složitější. Bohužel popsal trochu nešikovně kam to dát. Poradil bych ti, ale hrozilo by ti zhroucení X-ek kdybych ti poradil špatně a to já nechci. Ani u sebe si nejsem jistý jestli jsem to udělal správně...
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 23:19:27 od Anna Taliánová »

premet

  • Host
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #13 kdy: 09 Dubna 2008, 10:53:56 »
Vyzkoušej si přidat do /usr/bin/compiz do whitelistu ovladač na tvoji grafickou kartu.
Kód: [Vybrat]
gksudo gedit /usr/bin/compiz a tam si najdi whitelist a dopiš tam pokud máš ATI tak ovladač fglrx atd. ...  :)
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 23:19:55 od Anna Taliánová »

luisah

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3704
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #14 kdy: 09 Dubna 2008, 11:43:02 »
Vyzkoušej si přidat do /usr/bin/compiz do whitelistu ovladač na tvoji grafickou kartu.
Kód: [Vybrat]
gksudo gedit /usr/bin/compiz a tam si najdi whitelist a dopiš tam pokud máš ATI tak ovladač fglrx atd. ...  :)
No whitelisted driver found
aborting and using fallback: /usr/bin/metacity


Premet: Myslím, že to je ono, mara.t pokud jsem to nepřehlídl, nenapsal jakou má grafickou kartu, ale je to typická věc pro ATI.

Takhle by měla vypadat ta část, která je asi na 40. řádku toho souboru:

# Driver whitelist
WHITELIST="fglrx nvidia intel ati radeon i810"
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 23:21:02 od Anna Taliánová »

mara.t

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 33
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #15 kdy: 09 Dubna 2008, 14:37:23 »
jo, to jsem nenapsal..mám HD2600pro. teď jsem ještě v práci, ale doma to zkusím.. ;)

luisah

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3704
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #16 kdy: 09 Dubna 2008, 14:47:02 »
jo, to jsem nenapsal..mám HD2600pro. teď jsem ještě v práci, ale doma to zkusím.. ;)
Pokud jsi nedoinstalovával ovladače, tak ti to zřejmě nepůjde, nebo jen blbě.
Zkus nejdříve zadat příkaz do terminálu:
fglrxinfo
Měla by se ti zobrazit tvoje karta a různý věci s ATI, pokud tam bude vesa, mesa, tak mrkni ještě sem, tady to zrovna někdo řeší problém se stejnou grafikou:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=21129.0
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 23:22:10 od Anna Taliánová »

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2218
    • EuGenio's Lair
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #17 kdy: 09 Dubna 2008, 15:12:39 »
Mám 8.04 a Radeon HD2600XT běhá bez problémů.

Někde jsem četl, že v repozitářích GG jsou již půl roku staré ovladače, které Radeony řady HD2xxx nepodporují. Jestli je to pravda, řešení jsou asi jenom dvě:

1. metoda:
a) Nainstalovat balíčky stažené přímo ze stránek ATI (nejnovější ovladače - mě chodí)
Návod např. http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu

2. metoda:
b) přejít na 8.04 - sice je to zatím beta, ale já už na ní jedu týden bez problémů.
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 23:23:23 od Anna Taliánová »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

mara.t

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 33
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #18 kdy: 09 Dubna 2008, 15:22:19 »
ale nejnovější ovladače tam jsou a 3d akcelerace je zapnutá. Viz. ty testíky co jsem postnul. Ale jak jsem to tu četl, je ještě hodně věcí co musím zkusit.. uf.. :P
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 23:26:23 od Anna Taliánová »

Marvn

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 627
  • Take it easy :)
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #19 kdy: 09 Dubna 2008, 15:38:41 »
ale nejnovější ovladače tam jsou a 3d akcelerace je zapnutá. Viz. ty testíky co jsem postnul. Ale jak jsem to tu četl, je ještě hodně věcí co musím zkusit.. uf.. :P
mno...pokud mohu poradit, tak zkuste ty ovladace ze stranek ATI (viz EuGenio), ty by meli mit podporu AIGLX a pak by mel Compiz behat (me to pomohlo na stroji s ATI, kde jsem to zkousel)
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 23:26:07 od Anna Taliánová »
Arch Linux x64 (KDE) | KISS  :-*
"Ignorance isn't stupidity, but choosing to remain ignorant is."

luisah

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3704
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #20 kdy: 09 Dubna 2008, 16:53:58 »
ale nejnovější ovladače tam jsou a 3d akcelerace je zapnutá. Viz. ty testíky co jsem postnul. Ale jak jsem to tu četl, je ještě hodně věcí co musím zkusit.. uf.. :P
Pokud skutečně fungují, tak nic neřeš; zkontroluješ tady viz. zkouška správnosti
http://wiki.ubuntu.cz/Grafick%C3%A9%20karty%20ATI
a rovnou to zkus s tím whitelistem.
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 23:25:13 od Anna Taliánová »

mara.t

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 33
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #21 kdy: 09 Dubna 2008, 17:30:50 »
Tohle asi znamená, že tam jsou:

marek@marek-desktop:~$ fglrxinfo
display: :0.0  screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: ATI Radeon HD 2600 Pro
OpenGL version string: 2.1.7412 Release


výsledky 3D jsem postnul, tohle jede.. ten whitelist vypadá takto:

"# For detecting what driver is in use, the + is for one or more /'s
XORG_DRIVER_PATH="/usr/lib/xorg/modules/drivers/+"

FALLBACKWM="${METACITY}"
FALLBACKWM_OPTIONS="--replace $@"

# Driver whitelist
WHITELIST="nvidia intel ati radeon i810"

# blacklist based on the pci ids
# See http://wiki.compiz-fusion.org/Hardware/Blacklist for details
T="   1002:5954 1002:5854 1002:5955" # ati rs480
T="$T 1002:4153" # ATI Rv350
T="$T 8086:2982 8086:2992 8086:29a2 8086:2a02 8086:2a12"  # intel 965
T="$T 8086:2972" # i965 (x3000)
T="$T 1002:3152 1002:3150 1002:5462 1002:5653 " # ati X300 X600,X600 X700
BLACKLIST_PCIIDS="$T"
unset T

COMPIZ_OPTIONS="--ignore-desktop-hints --replace"
COMPIZ_PLUGINS=""
ENV=""

# Use emerald by default if it exist
USE_EMERALD="yes"

# No indirect by default
INDIRECT="no"

# Set to yes to enable verbose
VERBOSE="yes""


 ..kam to tam mám vepsat a co tam vlastně mám vepsat? ???  :-[
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 23:28:20 od Anna Taliánová »

luisah

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3704
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #22 kdy: 09 Dubna 2008, 18:39:02 »
Jo, ovladače jsou dobrý takže jsem ti tady tučně vyznačil kde to máš upravit - doplnil jsem ti tam fglrx

Citace
# For detecting what driver is in use, the + is for one or more /'s
XORG_DRIVER_PATH="/usr/lib/xorg/modules/drivers/+"

FALLBACKWM="${METACITY}"
FALLBACKWM_OPTIONS="--replace $@"

# Driver whitelist
WHITELIST="fglrx nvidia intel ati radeon i810"

# blacklist based on the pci ids
# See http://wiki.compiz-fusion.org/Hardware/Blacklist for details
T="   1002:5954 1002:5854 1002:5955" # ati rs480
T="$T 1002:4153" # ATI Rv350
T="$T 8086:2982 8086:2992 8086:29a2 8086:2a02 8086:2a12"  # intel 965
T="$T 8086:2972" # i965 (x3000)
T="$T 1002:3152 1002:3150 1002:5462 1002:5653 " # ati X300 X600,X600 X700
BLACKLIST_PCIIDS=""
unset T

COMPIZ_OPTIONS="--ignore-desktop-hints --replace"
COMPIZ_PLUGINS=""
ENV=""

# Use emerald by default if it exist
USE_EMERALD="yes"

# No indirect by default
INDIRECT="no"

# Set to yes to enable verbose
VERBOSE="yes"
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 20:16:03 od luisah »

mara.t

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 33
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #23 kdy: 09 Dubna 2008, 19:30:30 »
dík, je to lepší, ale pořád tam něco chybí:

marek@marek-desktop:~$ compiz
Checking for Xgl: not present.
Detected PCI ID for VGA: 01:00.0 0300: 1002:9589 (prog-if 00 [VGA])
Checking for texture_from_pixmap: not present.
Trying again with indirect rendering:
Checking for texture_from_pixmap: present.
Checking for non power of two support: present.
Checking for Composite extension: not present.
aborting and using fallback: /usr/bin/metacity

 
 ..teď se to zastaví na "composite extension"
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 23:29:24 od Anna Taliánová »

luisah

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3704
Re: jak spustit/zapnout compiz?
« Odpověď #24 kdy: 09 Dubna 2008, 20:19:47 »
Mrkni ještě sem, jsou tam ještě dvě věci co by mohly pomoci (bod č. 2, popř. 3)
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=18904.msg140849#msg140849
« Poslední změna: 09 Dubna 2008, 23:30:08 od Anna Taliánová »

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.