Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Re: Osvěta o Linuxu (výzva) [název e-mailu od jistého člověka]  (Přečteno 27563 krát)

anicka

• Host
Ahoj!

Jeden z fanoušků a uživatelů OS Linux mi napsal následující mail. Uveřejňuji ho zde v plném znění.

Třeba se bude hodit jako podnětný a realizovatelný nápad ..? Co si o tom myslíte? A je šance takovýmto způsobem nějak pomoci při propagaci Linuxu (resp. GNU/Linuxu)? Anebo Vás napadá něco jiného, jak pomoci? Díky.

Anička T.

Vážení přátelé,

předně vám přeji pevné zdraví !

Neberte prosím můj hromadný mail jako spam, opravdu mám čisté svědomí.
----------------------------------------------------------------------------------------

Nyní uvedu pár bodů, které se na setkáních nemilitantních linuxáků přetřásají prakticky vždy:
- některý z politiků zase dal kšeft Microsoftu
- v produktech Microsoftu a komunity kolem je spousta dobrého softwaru a nápadů
- GNU/Linux je nedoceněný
- když už je o něm zmínka v médiích, i moderátor (redaktor) mluví (píše) o něčem, čemu vůbec nerozumí a je totálně zavádějící, mimo mísu

Z tohoto úhlu pohledu nám cosi v běžném životě chybí. Chybí nám jakási reklama na GNU/Linux.

Nad tím jsem se též zamýšlel a vyšlo mi jediné:

- GNU/Linux je celosvětový fenomén gigantických rozměrů a pro hospodářství celé planety nepřehlédnutelných důsledků
- je zadarmo legální
- okamžitě na něj může, dejme tomu 90% uživatelů compů bez ostychu a bázně migrovat a získat tak legální software zadarmo s výhledem, že tomu tak bude do konce jeho života.
   Uznávám, že si to asi netroufnou sami; a rozhodně bych to ani nedoporučil !
- pakliže je taková věc zadarmo, pak reklama není reklama, nýbrž OSVĚTA.

Tím se dostáváme k tomu, že je sice možné udyndat kamarády v novinách, v nějakém rádiu k tomu, aby nějakou zmínku či spot poslali do světa, ale to je tak vše. Rozhodně se to nepovede natrvalo a soustavně - tedy tak, aby to s veřejným míněním začalo nějak hýbat.

Do hry je třeba donutit vstoupit média veřejnoprávní, neb ona mají ze zákona POVINNOST se OSVĚTOU zabývat.
Pořadů o chovatelích žížal je 100x víc než o tom, jak nainstalovat jakoukoli linuxovou distribuci.

Osvětou se v případě GNU/Linuxu nezabývají, neb k tomu nemají důvod - podle jejich statistik - počet občanů takovou věc požadující, je roven nule. Jen nějaký bláznivý Kadleček.

Nedivme se proto, že z vysílání Českého rozhlasu a České televize se něčeho takového ne a ne dočkat.

Proto NÁS - vážení přátelé - VYZÝVÁM, abychom soustavně atakovali v každou volnou chvilku odbor tiskových mluvčích výše uvedených médií požadavky na to, že chceme ve vysílání o GNU/Linuxu prostě SLYŠET. Máme na to právo a nic nás to nestojí; a uděláme tím daňovému poplatníkovi v konečném důsledku obrovskou službu (i když je to běh na dlouhou trať).
Když jim budeme psát denně a bude nás mnoho, něco se stane, věřme tomu. Kdo, když ne my. Kdy, když ne teď  ;)
Protože jeho používání je prostě NORMÁLNÍ a nikoli něčím zanedbatelným, marginálním. Koneckonců i v České televizi se na serverech používá.

Pišme na info@ceskatelevize.cz anebo radact@ceskatelevize.cz platíme si je na to, aby nám sloužili !

Jak je to v Českém rozhlase nevím, ale bude to podobné.
Ještě mám jednu poznámku; pišme podepsáni, celým jménem včetně adresy. Je to fér a jedině tak tomu našemu mailu přiřadí číslo jednací a přijde domů písemný doklad o tom, že se tím budou zabývat, mám s tím zkušenost.

Těším se na vaše ohlasy a výsledky naší snahy; koneckonců děláme to pro sebe - výsledkem může být snad jen to, že se po linuxácích zvýší poptávka - nebo se snad mýlím ?  ;)

Hezký den, plný příjemných zážitků a úspěchů

Váš
Pep Kadleček

P.S.: pokud uznáte za vhodné, nemám nic proti šíření tohoto mailu
« Poslední změna: 22 Dubna 2008, 17:15:25 od Anna Taliánová »

ufaak

• Závislák
Re: Osvěta o Linuxu (výzva)
« Odpověď #1 kdy: 17 Dubna 2008, 15:52:01 »
Citace
Když jim budeme psát denně a bude nás mnoho, něco se stane, věřme tomu.

tak nejak jsme si to rikali i v pripade internet bankingu u Komercni Banky... a nakonec musel prijit Bill s novou verzi Windows, aby se to pohnulo...

Ale myslenka to rozhodne neni spatna, a minimalne stoji za to to zkusit, a zkouset porad :)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #2 kdy: 17 Dubna 2008, 16:00:25 »
Hm, zauvažuji :)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Myro

• Aktivní člen
  • *
  • skill: Bill
« Odpověď #3 kdy: 17 Dubna 2008, 16:15:55 »
Súhlasím s tým že o Linuxe moc ľudí nevie a samotný pojem Linux je skôr spájaný s hobby systémom pre uzavretú skupinu ľudí ktorí sa radi hrabú v PC. A dosť ma mrzí, že sa informácie o Linuxe neobjavujú ani tam kde by som to čakal napr. v časopisoch o počítačoch. Dnes sa mi dostal do ruky výtlačok jedného nemenovaného časopisu a všetko o Linuxe tam bolo natlačené na dvoch skoro posledných stranách.
« Poslední změna: 17 Dubna 2008, 17:56:27 od Anna Taliánová »
CPU: Sempron 2800 1,612 Ghz @ 1,800 Ghz. HDD: Seagate 160 GB,Seagate 40 GB. RAM: 1512 MB. Grafika: Nvidia Geforce 6100 OS: Ubuntu HH 8.04.3 Windows XP CZ
Acer Extensa 5620 : Ubuntu HH 8.04.3 / OpenSuse 11 + KDE

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #4 kdy: 17 Dubna 2008, 16:38:02 »
chcelo by to komercnejsi casopis, nejaku reklamu...proste nieco co uvidi vela ludi. Samozrejme nie na styl reklamy na Win 3.11 s nezabudnutelnou hlaskou "Aaaaaaaaaaaand reversi" :D
« Poslední změna: 17 Dubna 2008, 17:57:09 od Anna Taliánová »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #5 kdy: 17 Dubna 2008, 16:46:23 »
Dnes sa mi dostal do ruky výtlačok jedného nemenovaného časopisu a všetko o Linuxe tam bolo natlačené na dvoch skoro posledných stranách.
Lepší než nic ;)

Kenji

• Aktivní člen
  • *
    • Ifrit
« Odpověď #6 kdy: 17 Dubna 2008, 16:55:23 »
S tím souhlasím, chce to dát o Linuxu vědět i do médií a myslím, že určitě nebudeme odmítnuti, pokud se nás ozve hodně.
« Poslední změna: 17 Dubna 2008, 17:58:18 od Anna Taliánová »
*´¨)
¸.·´¸.·´¨)
(¸.·´ (¸.·*´`*·>>>

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #7 kdy: 17 Dubna 2008, 17:53:56 »
Ja samozrejme suhlasim s rozsirovanim a osvetou, ovsem vyjadrim sa k tym casopisom.
Mozno je problem v tom ako sa v casopisoch Linux prezentuje. Nieje problem ze su to len dve strany na konci, ale ze na tych dvoch stranach su prikazy do terminalu. Chcelo by to viac obrazkov, popis ako na to po windowsacky. Uznavam ze vzdy to nejde, ale to si treba nechat na neskorsie.
Este by som trochu videl problem v tom, ze napriklad aj v Ubuntu chybaju po instalacii veci ako praca s bluetooth (toto sa uz zlepsuje), wifi (toto je momentalne asi najvacsi problem). Pre zacinajucich je problem toto doinstalovat a rozchodit, pritom teraz su to najviac vyuzivane technologie.
Cital som ze 8.10 by na toto mala byt zamerana, dufam ze im to vyjde a drzim im v tom palce.
« Poslední změna: 17 Dubna 2008, 18:00:01 od Anna Taliánová »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Myro

• Aktivní člen
  • *
  • skill: Bill
« Odpověď #8 kdy: 17 Dubna 2008, 18:16:05 »
To hlavné čo mi v tých časákoch chýba sú návody na niektoré veci. Napríklad autor napíše perfektný článok o tvorbe www alebo o programovaní prípadne grafike atď., ale všade odkazuje na aplikácie bežiace pod Windows a mnohé z nich bývajú priložené na DVD a o alternatívach pre Linux nepadne ani slovo.
« Poslední změna: 17 Dubna 2008, 19:21:12 od Anna Taliánová »
CPU: Sempron 2800 1,612 Ghz @ 1,800 Ghz. HDD: Seagate 160 GB,Seagate 40 GB. RAM: 1512 MB. Grafika: Nvidia Geforce 6100 OS: Ubuntu HH 8.04.3 Windows XP CZ
Acer Extensa 5620 : Ubuntu HH 8.04.3 / OpenSuse 11 + KDE

Pavelp

• Host
« Odpověď #9 kdy: 17 Dubna 2008, 20:19:37 »
Až my ochotní, tu na fóru, se přestanem ptát " ...a ve Windows ti to chodí?", až přestanem radit způsobem "...nastav to jako ve Windows a půjde to", pak Linux nebude potřebovat žádnou osvětu. Telefonáty tiskovým mluvčím to patrně nevyřeší.
« Poslední změna: 17 Dubna 2008, 23:44:35 od Anna Taliánová »

Jiří :Kačer: Voseček

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #10 kdy: 18 Dubna 2008, 00:24:40 »
Nechci tady kazit nadšení, ale opravdu si myslíte, že i kdyby tuna e-mailů o povinnosti veřejnoprávní televize věnovat se menšinám zavalila odpovědného člověka v ČT, tak se něco významného stane? Těžko. Když někdo o ničem nic neví, tak o tom těžko bude dělat reportáž. Už vidím reportéra ČT, jak tráví pracovní dobu tím, že prolézá fórum, nechápe o čem se tam mluví, hledá kontakt na moderátory (zaměstnané lidi, nedospělé studenty) ...

Musel by přijít návrh na konkrétní projekt, co by mělo být odvysíláno a hlavně regulérně proč, ne jen argument "jste veřejnoprávní televize, platím si vás". Nabídnout radu, pomoc, dát vodítko někomu odpovědnému. Pak je myslím šance, že se tím někdo začne vůbec zabývat.

Také by se onen člověk mohl začít ptát, kde dostane zákazník k tomuhle ne úplně běžnému systému podporu. Placenou podporu. Jo, Linux je free, zadarmo, to je super. Ale kdyby byl veškerý software pouze zadarmo a nic k tomu (jako je to teď v ČR), tak zmizí spousta pracovních míst a to by nebylo dobré. Ty peníze na zaplacení vývoje se někde musí vzít -> placená podpora. OS jako takový zadarmo může být, ale musí k němu být dostupný support v rodném jazyce. Od Canonicalu si asi nikdo v Čechách podporu nekoupí, tedy žádný domácí uživatel. Vždyť na jaké bázi funguje Red Hat - žije z placené podpory, kterou poskytuje firmám, nebo ne? Samotným prodejem licencí by si asi na sebe nevydělal.

Myslím, že tady opravdu chybí soukromá firma, která by poskytovala podporu domácím linuxovým uživatelům. Bez toho to myslím nepůjde, protože problémů je, co si budeme nalhávat, stále dost. Ano, jsou to problémy hlavně s hardwarem, ale jsou to problémy systému, nikoliv výrobce hardwaru - takhle to vidí uživatel. Ten uživatel se raději vrátí zpět na Windows a takových bude drtivá většina. Běžní lidé se nezačnou ptát na fóru, oni to prostě vyhodí s tím, že to nejede a vrátí se na svá zasekaná okna, že to raději vydrží. O takové uživatele nemáme zájem? Potom ale nikdy nevzroste podíl nad nějakých 5%, protože 95% uživatelů jsou IT analfabeti, kteří tomu nerozumí a vrtat se v tom nebudou.

Myšlenka softwaru zdarma pro každého je hezká věc, ale sama o sobě nemůže fungovat, musí na to něco navazovat. Všechno je o penězích a tady by ty peníze chyběly.
« Poslední změna: 18 Dubna 2008, 08:48:18 od Anna Taliánová »
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #11 kdy: 18 Dubna 2008, 01:31:39 »
K+
Až my ochotní, tu na fóru, se přestanem ptát " ...a ve Windows ti to chodí?"
Nad tímhle jsem se zamyslel, máte pravdu. Vidím to tak že dlouholetá praxe s Windows je asi zarytá pod kůží více než si chci připouštět. Ve Windows mám jistotu kam sáhnout, v případě nalezení řešení nějakého problému na webu dokážu většinou předem posoudit co si z kterého návodu mám vybrat a zda vůbec povede k úspěšnému řešení.
V Linuxu se budu muset ještě dlouhý čas učit abych získal přehled a zkušenosti a osobně pochybuji, že někdy získám "jistotu" že nějaké řešení které jsem vyzkoušel bude fungovat třeba i za půl roku. Je to asi daň za ten krásný a překotný vývoj a zlepšování, na rozdíl od Windows, kterých nová verze vychází jednou za dlouhý čas.
(K Linuxu jsem se dostal tak že jsem řekl WOW, tudy cesta pro mne nevede, chci mít možnost volby a ne si nechat poroučet od systému, který si myslí že ví lépe než já jakého cíle chci dosáhnout a zaplavuje mne různými wizardy které nechci. Kdyby již při instalaci byla volba "chci/nechci používat parodii na umělou inteligenci" tak jsem asi Linux na desktopu nikdy neměl (pokud pominu to, že prodávali betaverzi kterou označovali za plnou, že jimi certifikované drivery vyvolávaly BSOD, že pro mne hlavní lákadla - rozpoznávání písma a hlasu fungovaly špatně a navíc jen v angličtině (i když jsem měl koupenou českou verzi a rozpoznávat písmo zvládal už starý Palm Vx...).
Takže nyní mám na tabletu Hardyho, který mi písmo a hlas také nerozpoznává, a dokonce ani nereaguje na pero - ale jsem spokojenější protože tuto funkčnost mi nikdo nesliboval a časem stejně bude. Antibordel programy také nepotřebuji. Na domácích počítačích - u mne dualboot, ve win jsem už pár měsíců nebyl a přítelkyně přichází Linuxu také na chuť, děti Windows XP kvůli hrám, htpc letos bude zřejmě na Kubuntu (linuxmce) nebo čemkoliv jiném co si budu moci upravit aby fungovalo přesně tak jak já chci, aby fungovalo a vypadalo. V práci mám na stole 3 počítače - 1) Windows XP se spoustou nástrojů na správu sítě pár set Windows počítačů, 2) testovací s různými systémy 3) Ubuntu pro volné chvíle. V síti mám také několik Windows 2003 serverů, 1x jednoúčelový s OpenBSD 3.5, 2x videoserver který jsem stavěl nad GG ubuntu-server (+getstream, vdr, vlc), radius a ostatní řízení infrastruktury mi už také jede nad ubuntu-server.
Pár kolegů, kteří přišli s tím, že někde dostali zdarma starší mašinu a že to potřebují jen na kancelářinu a internet a že kde mají sehnat Windows 98 odešli s nainstalovanými Xubuntu (maximálně jsem šáhl do šuplíku a přihodil jim tam nějakou ramku).
Dva kolegové přišli s nějakým desktop-replacement "notebookem" dodávaným s Vistami, chtěli tam XP na které výrobce nedodává drivery - ty jsem jim tam nějak stejně dostal a jako bonus dostali nainstalované i Ubuntu ať si vyzkouší i něco nového.
Na testovacím PC mám puštěné demo video linuxmce, v PC s Ubuntu rozchozený Compiz - žádné velké efekty - "jen" kostku a expo - a docela mi to tu okukují - nic nikomu nenutím. Vypadá to že nejsem sám "Visty mi nevyhovují a Linux funguje".
Nějak jsem se moc rozkecal - už končím. Zkusím při dávání rad v Ubuntu zapomenout na " ...a ve Windows ti to chodí?", uvidím zda se mi to podaří.
EDIT:
Médiím psát nebudu žádné požadavky, raději zkusím ukázat lidem v mém okolí - hle Systém a jak krásně funguje.
Imho nikdo si dobrovolně nepustí jakýkoliv pořad v televizi který se zabývá "něčím kolem počítačů" pokud to už někde v reálu neviděl a nesáhl si na to, neví a netuší že TO je právě něco co by i jemu mohlo přinést do života nějaké zlepšení. Osobní zkušenost mám takovou, že za mnou přijde člověk s tím že jeho děti jsou v jiném městě, mají PC, telefon je drahý a že slyšel že by se dalo komunikovat skoro zadarmo (díky cenám za připojení k netu). Ví, že bude potřebovat počítač, chce takový aby mu stačil na jeho potřeby komunikace a je mu úplně jedno co je tam za systém, je mu jedno že tam nějaký systém vůbec je, jen chce aby to dělalo to co chce. Pokud mu nainstaluji Linux,  zařídím mu někde e-mailovou adresu, telefonní číslo (kéž by Skype běhalo na SIP protokolu), nastavím aplikace aby dělaly to co od toho očekává a tyto mu vyhovují - řekněte mi někdo jediný důvod proč by měl přecházet na Windows (která nezná), když to co má mu udělá stejnou službu a zadarmo a určitě se nemusí bát policie protože opravdu všechno co používá má legálně.
No a lidi kteří už mají Windows - buď  je mají z neznalosti existence něčeho jiného - mohlo by být více článků o Linuxu právě na těch populárních portálech (myslím, že větší úspěch než pořad v televizi, reklama by mohla být typu "Jednoduchá instalace a kompletní kancelářský systém zdarma"), nebo mají Windows protože hrají hry - a buď se jim zdají drahé a získávají je jiným způsobem - pak je jim jedno zda mají nelegální i Windows, nebo je kupují a tak si i koupí Windows protože cena se v ceně hw + ceně her ztratí a vzhledem k tomu že většina her je určena pro Windows (na obalu v oblasti "minimání požadavky" jsem nikdy neviděl uvedený Linux s nainstalovaným wine) a já rozhodně nebudu nikomu lhát, že všechny hry mu poběží tak že zasune DVD do mechaniky v PC s Linuxem a ono mu to pojede.
« Poslední změna: 18 Dubna 2008, 08:59:38 od Anna Taliánová »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Pavelp

• Host
« Odpověď #12 kdy: 18 Dubna 2008, 06:50:22 »
+1

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #13 kdy: 18 Dubna 2008, 07:37:52 »
Ja samozrejme suhlasim s rozsirovanim a osvetou, ovsem vyjadrim sa k tym casopisom.
Mozno je problem v tom ako sa v casopisoch Linux prezentuje. Nieje problem ze su to len dve strany na konci, ale ze na tych dvoch stranach su prikazy do terminalu. Chcelo by to viac obrazkov, popis ako na to po windowsacky. Uznavam ze vzdy to nejde, ale to si treba nechat na neskorsie.
Este by som trochu videl problem v tom, ze napriklad aj v Ubuntu chybaju po instalacii veci ako praca s bluetooth (toto sa uz zlepsuje), wifi (toto je momentalne asi najvacsi problem). Pre zacinajucich je problem toto doinstalovat a rozchodit, pritom teraz su to najviac vyuzivane technologie.
Cital som ze 8.10 by na toto mala byt zamerana, dufam ze im to vyjde a drzim im v tom palce.
Absolutne suhlasim s Tiborom. Pokial ma byt robena osveta o Linuxe pre siroku verejnost, tak tam proste ziadne lajny do terminalu nesmu byt, pretoze toto okamzite kohokolvek odradi. Uplne zivo si to predstavujem: Dotycny cita so zaujmom, kuka na obrazky, je to zaujimave, zadarmo, ze by som to skusil?!....naraz dojde k prikazom do nejakeho terminalu a reakcia je okamzita: "tak toto neni nic pre mna"...a clanok ani nedocita. Vsak co si budeme hovorit - Ubuntu sa da pouzivat aj s tym, ze sa do toho terminalu vobec nevlezie - a tak ma byt aj prezentovane, pokial chceme rozsirit uzivatelsku zakladnu. K tym prikazom ma novacik prist az pouzivanim distra a sam ma prist na to, ze ich pouzivanie je priamociare, efektivne a prakticke. Nesmie to vsak byt sucast propagandy.
Tiez instalujem Ubuntu a Darynu vpravo-vlavo kazdemu, kto ma poziada o opravu PC apod. Keby som to rozdelil do kategorii, tak najmensi uspech mam so vselijakymi chytrakmi, ktori hned vsetko chapu, so vsetkym su hned hotovi a okamzite do toho zacnu rypat - bez akejkolvek znalosti, ci konzultacie. Ti to vacsinou po kratkej dobe zabalia, zase si daju svoje oblubene next next XPecko a virusy beru ako sucast, realitu - uz im to ani nevadi...
Paradoxne najvacsie uspechy mam s jednoduchsimi ludmi (nechcem povedat primitivmi :D). Proste im to nainstalujem, podrobne vysvetlim (aj 10x jednu vec) a oni do toho nevrtaju, len to jednoducho pouzivaju na to, na co to chceli a k comu dostali instruktaz! No a daj sa mi svete - 2 vodici kamionu, jeden stolar, jedna zena v domacnosti a jeden dochodca pouzivaju doteraz mnou nainstalovany FF kazdy den - a ani neupgradovali, niesu na fore, ani mi kazdy den NETELEFONUJU!, veselo lietaju po internete, skypuju, kukaju cez to na telku - a nemozu si Ubuntu vynachvalit. Linux ma odo mna viac ludi, ale zatial iba za tychto 5 by som dal "ruku do ohna" a oznacil ich ako "zrele plody mojej evangelizacie :D" (strasne sa mi paci ten vyraz - myslim, ze to prvy pouzil Milhouse).
Tiez by som tu rad upozornil na jednu vec: Davajte si dobry pozor na to, aby behom "evangelizacie" vsetko islo hladko a dotycny/evangelizovany nebol svedkom akehokolvek zavahania ci pochybenia z vasej strany! - to je potom v pr*eli - mozte sa dalej snazit zbytocne.
« Poslední změna: 18 Dubna 2008, 09:03:04 od Anna Taliánová »
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #14 kdy: 18 Dubna 2008, 09:50:17 »
Citace
Myslím, že tady opravdu chybí soukromá firma, která by poskytovala podporu domácím linuxovým uživatelům

Hmm to je asi pravda. Na druhou stranu jsem se dosud nesetkal ani s firmou, která by poskytovala "smysluplnou" podporu uživatelům jakéhokoli jiného operačního systému, např MS Windows. Kolikrát jsem měl co do činění s "odborníkem, servisním technikem či IT specialistou" z nějaké té dotyčné firmy. Většina jejich "pomoci" spočívala v postupech, které každý trošku zběhlý uživatel zná - např. restart, změna nějakého jednoduchého nastavení, a pokud toto nepomohlo, svedlo se to na špatný hardware (hned nabídli jiný ze své nabídky) či kompletní reinstalace OS.
« Poslední změna: 19 Dubna 2008, 00:43:28 od Anna Taliánová »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Pavelp

• Host
« Odpověď #15 kdy: 18 Dubna 2008, 10:26:43 »
Citace
Na druhou stranu jsem se dosud nesetkal ani s firmou, která by poskytovala "smysluplnou" podporu uživatelům jakéhokoli jiného operačního systému,

To je proste, ti co tomu opravdu rozumi, jsou zalezli v pripade jednoho v klimatizovanych kancelarich Redmondu, v druhem pripade na katedrach vysokych skol. A ti co to musi nastavovat a udrzovat, to proste delaji "aby to nak slo" v ramci sveho stupne poznani.
« Poslední změna: 19 Dubna 2008, 00:44:01 od Anna Taliánová »

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #16 kdy: 18 Dubna 2008, 10:34:36 »
To je proste, ti co tomu opravdu rozumi, jsou zalezli v pripade jednoho v klimatizovanych kancelarich Redmondu, v druhem pripade na katedrach vysokych skol. A ti co to musi nastavovat a udrzovat, to proste delaji "aby to nak slo" v ramci sveho stupne poznani.

Ten stupeň vzdělání mi občas přijde tak nějak jako: "Umím nainstalovat Windows + cokoli dalšího na nich (gamesy) a expert jsem proto, že u kompu trávím 12h denně (pařením), a vím, který kabel kam zastrčit (zdrojový do zdroje, červenou koncovku do červeného slotu, atd.).
« Poslední změna: 19 Dubna 2008, 00:45:20 od Anna Taliánová »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

honorguard

• Host
« Odpověď #17 kdy: 18 Dubna 2008, 11:26:14 »
Taky přispěju s trochou do mlýna.
Profesor mě poprosil, abych párkrát prezentoval GNU/Linux ve škole. Napsal jsem si tedy jakýsi propagační materiál (spíše mi ho tedy napsal jeden kolega z fora po tom co jsem mu ho poslal na posouzení) a budu na projektoru pár týdnů předvádět svůj ntb. Myslíte si že je v tom propagačním materiálu něco o příkazové řídce? Není tam ani zmínka o tom že by ji někdo používal, i když ji používají v podstatě všichni. Jsou tam pouze základy ze systému, je tam napsáno že si každý může vybrat svého okenního manažera i jeho vzhled jak si jen bude přát, něco o balíčkovacím systému a že je všechno ze "seznamu" zdarma... Jsou tam obrázky, je tam řeč o aplikacích které by mohl každý student SOŠ jako já použít, takže např. Amarok, Pidgin, Gimp, Lazarus, OO.o, atp. A hlavně jsou tam tuny obrázků! Vždycky si několik těchhle materiálů vytisknu v práci a rozdám je společně s Quakerovým Easybuntu Live (až vyjde 8.04, teď jsem tam ještě objevil bug), protože to je ta správná cesta. Bohužel musím říct, že mnoha uživatelům je dnes jedno, že systém toho umí víc a je zdarma. Jsou schopní vám odpovědět "Ale Vista má průhledná okna". A i kdyby to třeba někoho zajímalo, tak materiály ztratí, odkaz na Live CD ztratí anebo se na jeho stahování vykašlou. Ale když jim ho dám ve škole do ruky tak minimálně ti z nich kteří umí bootovat si to doma aspoň vyzkouší. Já jim taky nebudu ukazovat konsolový mplayer, který umí přehrát všechno... Budu jim ukazovat hlavně Amarok, Compiz atp. Pokud chceme totiž uchvátit windowsáky, musíme na ně po wirowsku...
« Poslední změna: 19 Dubna 2008, 00:47:45 od Anna Taliánová »

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #18 kdy: 18 Dubna 2008, 12:16:47 »
Hmm to je asi pravda. Na druhou stranu jsem se dosud nesetkal ani s firmou, která by poskytovala "smysluplnou" podporu uživatelům jakéhokoli jiného operačního systému, např MS Windows. Kolikrát jsem měl co do činění s "odborníkem, servisním technikem či IT specialistou" z nějaké té dotyčné firmy. Většina jejich "pomoci" spočívala v postupech, které každý trošku zběhlý uživatel zná - např. restart, změna nějakého jednoduchého nastavení, a pokud toto nepomohlo, svedlo se to na špatný hardware (hned nabídli jiný ze své nabídky) či kompletní reinstalace OS.
Takových firem moc není, proč? Protože to co je popsáno dále - restart, změna nastavení, to zvládne Franta odvedle a není většinou potřeba IT technik, který provede většinou banální zásah. Jenže v případě Ubuntu (a jiných distribucí) ten Franta není odvedle, ale maximálně jeden v celý čtvrti a neznáš ho. Nemáš kde se chytit. A právě tady chybí ten krok, na koho se obrátit a to je dle mého názoru zásadní chyba.
« Poslední změna: 19 Dubna 2008, 00:49:15 od Anna Taliánová »
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

honorguard

• Host
« Odpověď #19 kdy: 18 Dubna 2008, 12:24:45 »
nezakládal právě někdo tady na to tu databázi linuxáků? (thread linuxák v mém okolí)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #20 kdy: 18 Dubna 2008, 12:28:38 »
Takových firem moc není, proč? Protože to co je popsáno dále - restart, změna nastavení, to zvládne Franta odvedle a není většinou potřeba IT technik, který provede většinou banální zásah. Jenže v případě Ubuntu (a jiných distribucí) ten Franta není odvedle, ale maximálně jeden v celý čtvrti a neznáš ho. Nemáš kde se chytit. A právě tady chybí ten krok, na koho se obrátit a to je dle mého názoru zásadní chyba.

Jinými slovy začarovaný kruh. Jako s auty na vodík či bioethanol. Dokud nebudou benzínky, kde se dá vodík či líh natankovat, nikdo si takové auto nekoupí. A nikdo nebude stavět takovou benzínku, když tu žádná taková auta nejezdí, že?

Zde bych viděl hlavní roli státu, jak takový začarovaný kruh rozetnout. Postavit a dotovat benzínky, než se trh rozjede, nařídit státním institucím používat software, který je zdarma (pokud existuje). Zatím mi to připadá, že si skoro každý myslí, že na PC lze psát pouze ve Wordu, odesílat maily pouze Outlookem, přehrávat cokoli ve Windows Media Playeru a prohlížet web pouze Explorerem.
« Poslední změna: 19 Dubna 2008, 00:50:41 od Anna Taliánová »

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #21 kdy: 18 Dubna 2008, 12:32:07 »
nezakládal právě někdo tady na to tu databázi linuxáků? (thread linuxák v mém okolí)

Nevím, jestli se v tom vláknu dospělo k něčemu kloudnému. Taková databáze by nemusela být vůbec špatná. Stačilo by třeba něco jako "Přezdívka", "Lokace", "Kontakt" (mail, IM nebo mobil)

Pak by si každý mohl najít svého "nejbližšího Linuxáka"
« Poslední změna: 19 Dubna 2008, 00:51:37 od Anna Taliánová »

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #22 kdy: 18 Dubna 2008, 12:34:04 »
Zakládal, vypadá to že jim funguje - jenže řekl bych že je spíše fandové Linuxu fandům Linuxu.
EDIT: http://maps.google.com/maps?f=q&hl=cs&geocode=&q=http:%2F%2Fufaak.wz.cz%2Fubuntu%2Fubuntu.php&ie=UTF8&z=7
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=20724.45

Osobně bych si představoval na stránkách ubuntu.cz nabídky firem/jednotlivců, podle regionu působnosti, kde by každý kdo má zájem nabízet své služby v oblasti instalace a správy Ubuntu popsal co nabízí, co umí, nějaké vodítko k ceně za služby a kontakt.
Samozřejmě by bylo dobré, aby ke každému takto nabízejícímu existovala možnost zpětné vazby od zákazníků, kde by mohli vyjádřit svoji spokojenost/nespokojenost s poskytnutými službami.
« Poslední změna: 19 Dubna 2008, 00:52:52 od Anna Taliánová »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

honorguard

• Host
« Odpověď #23 kdy: 18 Dubna 2008, 12:42:37 »
Dobrej nápad... hele a co jim to napsat do toho threadu? Zároveň by to totiž vedlo ke zpevnění naší komunity, která je podle mě i tak pevná...
« Poslední změna: 19 Dubna 2008, 00:57:53 od Anna Taliánová »

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
« Odpověď #24 kdy: 18 Dubna 2008, 12:47:38 »
Zde bych viděl hlavní roli státu, jak takový začarovaný kruh rozetnout. Postavit a dotovat benzínky, než se trh rozjede, nařídit státním institucím používat software, který je zdarma (pokud existuje). Zatím mi to připadá, že si skoro každý myslí, že na PC lze psát pouze ve Wordu, odesílat maily pouze Outlookem, přehrávat cokoli ve Windows Media Playeru a prohlížet web pouze Explorerem.
Neviděl bych to tak černě, že by musel přijít zásah shora. Ten trh na to je připravený a stačila by firma, která by si připravila projekt, rozjela prezentaci a zákazníci by se našli. O tomhle jsem nějakou dobu dost intenzivně přemýšlel, stále jsem to ještě neoznačil jako "deprecated", ale neměl bych na to čas a mám jiné priority. Ale pro zarytého příznivce systému by to mohl být dobrý koníček, který by časem přerostl na dobrý byznys. Pokud by někdo měl zájem o rozpracovaný nápad jak by to fungovalo, tak pošlu.

Osobně bych si představoval na stránkách ubuntu.cz nabídky firem/jednotlivců, podle regionu působnosti, kde by každý kdo má zájem nabízet své služby v oblasti instalace a správy ubuntu popsal co nabízí, co umí, nějaké vodítko k ceně za služby a kontakt.
Samozřejmě by bylo dobré aby ke každému takto nabízejícímu existovala možnost zpětné vazby od zákazníků, kde by mohli vyjádřit svoji spokojenost/nespokojenost s poskytnutými službami.
To už vypadá jako zajímavý konkrétní nápad. Jenže firmy žádné nejsou a jednotlivci by na to asi měli mít živnostenský list, což si nikdo jen tak neudělá. Muselo by to totiž vypadat nějak důvěryhodně, když se za to má platit.
« Poslední změna: 19 Dubna 2008, 00:59:20 od Anna Taliánová »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.