Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: KDE nebo GNOME  (Přečteno 10872 krát)

Ondřej Trhoň

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.trhon.cz
KDE nebo GNOME
« kdy: 28 Června 2006, 14:16:18 »
Co se vám na nich líbí a co byste si vybrali?

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
KDE nebo GNOME
« Odpověď #1 kdy: 28 Června 2006, 14:20:40 »
Vzdycky jsem mel radsi KDE (pouzival jsem ho na SUSE a Gentoo) ale od chvile kdy jsem si nainstaloval Ubuntu s Gnome uz bych nemenil.

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
KDE nebo GNOME
« Odpověď #2 kdy: 28 Června 2006, 14:20:41 »
Na tohle radsi bacha...to svadi k flame.
Zkus se porozhlednout po foru, tu a tam se takovehle veci resi...
Neni na to dobra rada, proste vyzkouset obe a uvidis ;-) J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

Ondřej Trhoň

• Aktivní člen
  • *
KDE nebo GNOME
« Odpověď #3 kdy: 28 Června 2006, 15:27:04 »
To neni otazka co si mam ja vybrat, to je co byste si vy vybrali a proc.

Ondřej Trhoň

• Aktivní člen
  • *
KDE nebo GNOME
« Odpověď #4 kdy: 28 Června 2006, 15:28:12 »
Me se na Gnome libi ze je prehledne, jednoduche a neobsahuje tolik zatezujicich efektu. KDE je zase takove hezci :)

Jaroslav Kalenda

• Návštěvník
KDE nebo GNOME
« Odpověď #5 kdy: 28 Června 2006, 16:56:27 »
Nainstalované mám obě, KDE se mi víc líbí, ale používám GNOME :)

syntax_error

• Aktivní člen
  • *
    • http://bnk.ic.cz
KDE nebo GNOME
« Odpověď #6 kdy: 28 Června 2006, 17:00:11 »
na GNOME mi vzdycky vadilo, ze, na rozdil prave od KDE, je na muj vkus az moc user friendly — zkratka, minimum nastavitelnych parametru. v soucasnosti nedam na GNOME dopustit. ono tady to “desktop for idiots” fakticky funguje. kdyz uz mi chybi nastaveni neceho, tak zpravidla pomuze gconf-tool. nejenom diky tomu ma pak GNOME mnohem vetsi potencial, nez se na prvni pohled zda.
ja tendenci techto dvou desktopu vnimam tak, ze tam, kde KDE se snazi nacpat co nejvic “zbytecnych” "features", GNOME nechava jen to nejnutnejsi. vysledek ktery jsem zaznamenal nasledne je, ze KDE je jaksi nevyvazene — jednak se musim dlouho hrabat v nastaveni a premyslet, kde co je, a potom mi nektera nastaveni muzou chybet.
mozna to souvisi i s orientaci a inspiraci vyvojaru obou prostredi — zatimco KDE vychazi zejmena z Windows, GNOME primarne z Mac OS (X) — a to se projevuje i na funkcionalite. jestli mi neverite, srovnejte si screenshoty vychozich nastaveni obou prostredi.
pokud jde o libivost, nerekl bych, ze by v tom nejake prostredi jednoznacne vedlo — KDE sice nativne nabizi efekty typu transparence nabidek, vic animaci aj. ale i to se da do GNOME nacpat, zpravidla s vyuzitim hardware akcelerace. a koneckoncu, XGL je pro obe prostredi stejne. ;-)
dalsi duvody uz jsou spise ideologicke, a byly drive duvodem k mnoha flamewars. KDE = (polokomercni) Qt; GNOME = (svobodny) GTK.
oba toolkity maji svoje specificke vyhody/nevyhody, vlajkove aplikace (u Qt Skype, Opera a samozrejme KDE) atd. u me jednoznacne vede GTK — nejenom kvuli licenci ci GNOME, ale take diky rozsirenim an drtivou vetsinu jazyku (vcetne PHP, Ruby…), za to Qt, nativne pro C++, pouzijes jeste tak maximalne v Pythonu. nicmene vzajemna podpora aplikaci z ruznych prostredi je dnes jiz takrka bez problemu, a neni tak rozhodujici (na druhou stranu, tahat ty tucty KDE knihoven rozhodne neni zabava…)

byree

• Návštěvník
KDE nebo GNOME
« Odpověď #7 kdy: 29 Června 2006, 08:05:20 »
Citace: botanicus
Na tohle radsi bacha...to svadi k flame.
Zkus se porozhlednout po foru, tu a tam se takovehle veci resi...
Neni na to dobra rada, proste vyzkouset obe a uvidis ;-) J
Nevím, jestli to dělají administrátoři nebo komunita Ubuntu už je taková, ale na tomto fóru bych se tolik flame nebál. Naopak, těším se, až sem pár zkušených lidí napíše, proč konkrétně oni používají KDE/Gnome, a člověk si pak udělá obrázek. Podle sebe vím, že když si běžný uživatel nainstaluje obě prostředí, při jejich zkoušení mu dlouho vychází, že je to úplně jedno, dlouho trvá, než přijde na nějaká plus a minus.
A ještě prosba k pisatelům - když píšete, že v tom a tom prostředí toho lze nastavit víc než v tom druhém, napište konkrétně co, čtenář si pak udělá obrázek, jestli to vůbec potřebuje, nebo je to pro něj irelevantní ;-)

Juraj

• Stálý člen
  • **
KDE nebo GNOME
« Odpověď #8 kdy: 29 Června 2006, 14:15:19 »
Mne na Gnome dost vadi, ze vyuziva aplikacie skompilovane s 2 druhmi kniznic -> gtk1.x a gtk2. Pozrite sa na take aplikacie ako GnuCash, Gnome-Commander atd.. a na ich naprotivky Krusader, KMyMoney, KDE vsade pouziva jednotny vzhlad. U Gnome je to tak trochu mish-mash, i ked zakladne aplikacie vyzeraju pekne, ale zaklad nie je vsetko....

Linuxfan

• Aktivní člen
  • *
KDE nebo GNOME
« Odpověď #9 kdy: 29 Června 2006, 14:35:29 »
Citace: syntax_error
KDE = (polokomercni) Qt; GNOME = (svobodny) GTK.
Tomuto stale nerozumiem. Uz som to viackrat cital na forach, ale stale som sa nedopatral k tomu cim je KDE odlisne v licencii. Nemozem ho pouzivat na firemne ucely?
Intel 2x2,8GHz; 1GB RAM; ATI Radeon X1300; 2xSATA Seagate; Kubuntu 9.04

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
KDE nebo GNOME
« Odpověď #10 kdy: 29 Června 2006, 14:58:38 »
Osobně preferuji GNOME, vyhovuje mi jeho přehlednost a jednoduchost + "neinvazivní" design prostředí, který mi umožňuje se při práci plně soustředit na obsah a neodvádí pozornost k formě. Na administrativní úkony stejně používám nejraději terminál. Vím, že se pochopitelně vzhled KDE dá přenastavit (dlouho jsem si s tím hrál), ale stále se nemohu zbavit toho "krystalicko-vyhlazeného" pocitu, který z KDE mám (a který mnoha lidem naopak velmi imponuje).

Další špetkou na misku vah GNOME jsou pro mne GTK+ aplikace, které mám rád - Inkscape, GIMP, Gaim a mnohé další. Nemluvě o tom, že u mne (postarší železo) je GNOME daleko svižnější - přinejmenším znatelně rychleji nabíhá.

Dvě velké bolesti GNOME pro mne jsou Metacity (nahradil jsem je neuvěřitelně flexibilním Openboxem, k jehož výhradnímu užívání beztak směřuji - už jen ty pipe-menu stojí zato!) a Gnome-panel, mající při prvním kliknutí na menu velmi pomalou reakci (to bych bral), která se bohužel čas od času objevuje znovu (to už ne).
Doufám že nyní, když je většina potřebných věcí do GNOME jakž takž začleněna, přichází čas na optimalizaci rychlosti - a rozdíl ve 2.14 oproti 2.12 napovídá, že by tomu tak opravdu být mohlo.

Jinak jsem velmi rád za existenci obou hlavních desktopů, zdravá konkurence nedělající si zbytečně naschvály a možnost volby jsou právě jedny z mnoha důvodů, proč u mne svobodný software vítězí.

PS: Je radost pobýt na fóru, kde takováto otázka nevyvolá flame, ale pohodovou a věcnou debatu, tzv. "bezva pokec" :)

EDIT: Za domácí úkol stokrát opíšu: Mám si po sobě vždy pořádně přečíst příspěvky, než je pošlu.

syntax_error

• Aktivní člen
  • *
    • http://bnk.ic.cz
KDE nebo GNOME
« Odpověď #11 kdy: 29 Června 2006, 15:12:39 »
Citace: Linuxfan
Tomuto stale nerozumiem. Uz som to viackrat cital na forach, ale stale som sa nedopatral k tomu cim je KDE odlisne v licencii. Nemozem ho pouzivat na firemne ucely?
nejde o licenci KDE — ta je svobodna stejne jako GNOME; jde o zaklad GNOME — Qt toolkit od Trolltech.
http://www.trolltech.com/products/qt
Qt je pod dual licenci — podobne jako napriklad Texy, MySQL aj. (viz http://www.trolltech.com/company/about/businessmodel ) jako open-source licence je pouzita GNU/GPL, ktera zabranuje pouziti Qt v komercnich closed-source aplikacich. proto Trolltech nabizi moznost zakoupeni komercni licence — jak to dela napriklad Opera nebo Skype.
GTK je za to pod LGPL a toto omezeni nema.
pro koncoveho uzivatele to nema prakticky zadny dopad, navic muzeme spekulovat, jestli je to dobre nebo spatne, protoze to ma zajiste i pozitivni dopad na open-source aplikace — mnoho lidi radsi uvolni kody, nez by kupovalo licenci…

Vojtin

• Host
KDE nebo GNOME
« Odpověď #12 kdy: 29 Června 2006, 17:49:15 »
GNOME je jednička, KDE má moc kravinek=nepřehledné menu

FLAME FLAME FLAME

Juraj

• Stálý člen
  • **
KDE nebo GNOME
« Odpověď #13 kdy: 29 Června 2006, 17:59:54 »
Citace: Vojtin
GNOME je jednička, KDE má moc kravinek=nepřehledné menu

FLAME FLAME FLAME
Ak mas na mysli KMenu, tak na neprehladnost sa stazovat nemozem, to skor v tej gnome tlapicke je nasukane v jednej sekcii takmer vsetko :)

Ale aby som to nejako zobjektivizoval u mna je pomer oblubenosti KDE - Gnome - Fluxbox 0,4 : 0,3 : 0,3

webbot

• Návštěvník
KDE nebo GNOME
« Odpověď #14 kdy: 29 Června 2006, 20:02:15 »
Nekolik let jsem pouzival KDE, jak se zaclo mluvit o prechodu Linuse z Gnome na KDE tak jsem presel na Gnome - presne naopak :-)

Taky jsem presel, protoze aplikace ktere pouzivam jsou postaveny na GTK - Oo.org, Firefox, Mono

Vojtin

• Host
KDE nebo GNOME
« Odpověď #15 kdy: 29 Června 2006, 20:02:34 »
Já vim, mě otázky tohoto typu vždy rozesmějí, protože ať si říká kdo chce, co chce, je na každém jednotlivci co si vybere a jiná cesta než vlastní zkoumání a používání nevede.
Takže GNOME je vítěz. (Teda aspoň nyní, uvídíme jak bude vypadat KDE 4 http://plasma.kde.org/ )

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
KDE nebo GNOME
« Odpověď #16 kdy: 30 Června 2006, 08:24:21 »
Já jsem příznivcem Gnome. Jednak původem pocházím od Apellů a jejich OS, druhák KDE mi dost připomíná Windows. A ty opravdu nemám rád. A navíc se mi zdá, že KDE je takovej mamut těžkopádnej i ty ikony na mně tak působí. Faktem ovšem je, že aplikačně podporou v tuto dobu je na tom lépe.
Gnome zaznamenalo bouřlivý vývoj v minulosti, a pořád jede nahoru. Líbí se jeho švih a štíhlost. Trošku bude nutno zapracovat na odezvě uživateli, mám pocit, že by mohla být ještě lepší. Já si myslím, že Ubuntu + Gnome je skvělé spojení a má perspektivu.
» Linux Mint on mini-ITX boards «

cinan

KDE nebo GNOME
« Odpověď #17 kdy: 30 Června 2006, 20:25:02 »
Citace: syntax_error
...ono tady to “desktop for idiots” fakticky funguje. kdyz uz mi chybi nastaveni neceho, tak zpravidla pomuze gconf-tool. nejenom diky tomu ma pak GNOME mnohem vetsi potencial, nez se na prvni pohled zda....
to gconf-tool - kde ho najdem v systeme? v symanticu som taky program nenasiel... Je niekde na webe?
Blog-zapisky: http://blog.cinan.sk/

Proki

• Návštěvník
KDE nebo GNOME
« Odpověď #18 kdy: 30 Června 2006, 22:22:32 »
gconftool je součástí balíčku gconf2, který je již v systému standardně nainstalován. Stačí do příkazové řádky napsat gconftool a program pak vypíše dostupné volby.
BTW: neexistuje k tomu nějaké uživatelské rozhraní?

Krígl

• Návštěvník
KDE nebo GNOME
« Odpověď #19 kdy: 30 Června 2006, 23:55:38 »
Citace: Proki
gconftool je součástí balíčku gconf2, který je již v systému standardně nainstalován. Stačí do příkazové řádky napsat gconftool a program pak vypíše dostupné volby.
BTW: neexistuje k tomu nějaké uživatelské rozhraní?
Existuje, Gnoma už nemám, ale bylo to někde v menu. Hledej, šmudlo.
Neutoneš dvakrát v téže řece.

Jakub Šťastný

• Stálý člen
  • **
KDE nebo GNOME
« Odpověď #20 kdy: 01 Července 2006, 09:03:22 »
Citace: dratenik
EDIT: Za domácí úkol stokrát opíšu: Mám si po sobě vždy pořádně přečíst příspěvky, než je pošlu.

Editoval dratenik (2006-06-29 15:01:21)
Hehe...neni problem ;-)
Staci otevrit Vimu zmacknout
Kód: [Vybrat]
100oMám si po sobě vždy pořádně přečíst příspěvky, než je pošlu.A mas to ;-)

Jinak co tady resite na nastavovani gnome - patrne nejlepsi je delat to pres gconf-editor - bud jej pustit z konsole nebo pomoci alacarte si jej povolit v menu, bo defaultne je vyplej...J
Jabber: mistnost ubuntu na serveru chat.linjab.net Návod na připojení
Česká ubuwiki: wiki.ubuntu.cz/
Nejhorší IM  Nejlepší IM Vim rulez ;-) Návod

matezz

• Aktivní člen
  • *
KDE nebo GNOME
« Odpověď #21 kdy: 03 Července 2006, 11:38:56 »
Používám GNOME na svym kompu, je starší trochu, ale ted jsem vyzkoušel slax - live, kde je KDE. Použil jsem run2ram, na pocitaci s cca 760M RAM a musím říct, že jsem nadšenej: monitorování systému je super, KWord bez problému načítá soubory z ftp, je to rychlý, konqueror sympatickej. Možná bych moh nainstalovat něco s KDE ségrám místo win.
FS amilo V3405 T5500

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.