Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: HH + PulseAudio [vyřešeno]  (Přečteno 28234 krát)

yanick

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 85
HH + PulseAudio [vyřešeno]
« kdy: 22 Dubna 2008, 15:16:35 »
Zdravim,
v Ubuntu 7.10 som pouzival pulse audio a casom som to dokopal k tomu, ze chodilo vsetko (Skype, video, Flash), po upgade na 8.04 mi prestal chodit zvuk takmer uplne. Nenasiel som ziadne funkcne riesenie, pripadne workaround.
Moze mi niekto poradit?
Vopred dakujem :)

Ospravedlnujem sa duplicitny prispevok, ak sa uz riesil problem s PulseAudio v 8.04
« Poslední změna: 24 Dubna 2008, 08:55:58 od Lukáš Svoboda »

shaman

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 128
Re: HH + PulseAudio
« Odpověď #1 kdy: 23 Dubna 2008, 19:58:36 »
Nejdříve jsem s tím měl taky problém, hrála vždy jen jedna aplikace a jenom ta, která byla spuštěna první. Nakonec mi zabralo toto řešení:

1. Nainstalovat balíky:
gstreamer0.10-pulseaudio
libao-pulse
libsdl1.2debian-pulseaudio
(tento nahradí balík libsdl1.2debian-alsa)
libasound2-plugins
libflashsupport


2. Zapnout podporu Pulse Audia pro aplikace používající GStreamer: v Systém > Volby > Zvuk vybrat u všeho PulseAudio
3. Aby ALSA používala PA, stačí příkaz asoundconf set-pulseaudio
4. V souboru /etc/libao.conf změnit řádek default_driver z alsa na pulseaudio

Teď by všechny aplikace měly používat PulseAudio, mě to pomohlo, hraje mi teď vše, co jsem zkoušel. Původní postup je na http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=711274
« Poslední změna: 21 Května 2008, 22:43:58 od Anna Taliánová »

yanick

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 85
Re: HH + PulseAudio
« Odpověď #2 kdy: 23 Dubna 2008, 22:13:34 »
Vdaka za odpoved, zatial sa zda, ze to chodi, okrem skype, ale teraz sa aspon vypne a nezamrzne a to mi uplne staci :)

it-neuro

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 168
Re: HH + PulseAudio
« Odpověď #3 kdy: 24 Dubna 2008, 00:20:06 »
Mne sa osvedcilo hned po starte zabit proces PulseAudio a potom startovat aplikacie. Zvuk ide potom bez problemov..
« Poslední změna: 04 Července 2008, 07:10:41 od Anna Taliánová »
Notebook Lenovo X230Tablet Intel Core i5 3320M  (2,6 GHz), 16GB DDR3RAM, 500GB 2.5" SSD HDD, 12.5"  HD Anti-Glare , 802.11 a/b/g/Draft-N Wlan, Bluetooth 3.0, 3G
DualBoot:
Ubuntu 12.04 - 64bit  (boot 4s) Windows 8.1 64bit (boot 5s)

PELKO

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 410
Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« Odpověď #4 kdy: 26 Dubna 2008, 11:37:23 »
šiel som podľa návodu, pomohlo... Avšak nejde SKYPE...
čo s tým? :(

Lu-Boss

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 14
Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« Odpověď #5 kdy: 26 Dubna 2008, 12:22:02 »
no ani mne :D
Mali s tym vydanim noveho Ubuntu pockat.
« Poslední změna: 21 Května 2008, 18:41:55 od Anna Taliánová »

Tomáš Pikálek

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1859
    • Tomáš Pikálek
Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« Odpověď #6 kdy: 26 Dubna 2008, 12:32:08 »
Zvláštní, já jsem s Pulse v Hardy spokojený. Po dlouhé době mě konečně začal fungovat mikrofon na Audigi SE a Skype funguje naprosto bezproblémově včetně webkamery a to i na 64bit.

PELKO

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 410
Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« Odpověď #7 kdy: 26 Dubna 2008, 12:54:48 »
Tomáš, skype funguje, ale akonáhle spustíš napr. hudbu tak nejde...
« Poslední změna: 21 Května 2008, 18:42:12 od Anna Taliánová »

shaman

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 128
Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« Odpověď #8 kdy: 26 Dubna 2008, 13:35:53 »
Takže tady je druhá část návodu, jak zprovoznit i Skype:

1. Zazálohujte si /etc/pulse/default.pa
2. Otevřete /etc/pulse/default.pa v nějakém editoru, před řádek "load-module module-hal-detect" napište # (zakomentujte ho), a na konec souboru přidejte řádky
Kód: [Vybrat]
load-module module-alsa-sink device=dmix sink_name=output
load-module module-alsa-source device=dsnoop
(Ony už tam sice jsou, ale zakomentované a ne celé.)
3. Do souboru ~/.asoundrc přidejte
Kód: [Vybrat]
pcm.skypeout {
type plug
slave.pcm "dmix"
}
ctl.skypeout {
type hw
card 0
}
pcm.skypein {
type plug
slave.pcm "dsnoop"
}
ctl.skypein {
type hw
card 0
}
4. Ukončete PulseAudio a znovu ho spusťte:
Kód: [Vybrat]
killall pulseaudio
pulseaudio &
5. Spusťte Skype, v Options vyberte Sound Devices. Pro Sound Out a Ringing vyberte zařízení skypeout, pro Sound In vyberte skypein. Restartujte Skype a mělo by to fungovat.

Zkoušel jsem sice jenom zkušební hovor, ale ten šel. Pokud se cokoli pokazí, obnovte /etc/pulse/default.pa z vaší zálohy a znovu spusťte PulseAudio (bod 4).

EDIT: Ještě sem přidám zdroj: http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=4526841#post4526841

TIBOR

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6533
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« Odpověď #9 kdy: 26 Dubna 2008, 14:02:05 »
Mne pomohlo
System -> predvolby ->Zvuk -> Zariadenia a vsade dat alsa.
« Poslední změna: 21 Května 2008, 22:48:37 od Anna Taliánová »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

luisah

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3704
Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« Odpověď #10 kdy: 26 Dubna 2008, 14:49:08 »
Shaman: moc díky, pomohlo. Ačkoliv mám nastaveny 5.1 repráčky, vyzkoušel jsem jak tvůj první návod tak druhý - vše fungovalo tak jak mělo, až do restartu - přestali mi hrát 5.1. Takže jsem to poupravil tak, že jsem pouze vyzkoušel tvůj druhý návod a nechal jsem nastavenou alsu. Takže paráda.
Teda až na jednu drobnost - jestli náhodou nebudete někdo vědět. Včera jsem si nastavil repráčky 5.1 podle návodu na pulseaudio (pro jistotu i alsu) vše fungovalo až do dneška - spustil jsem PC a levý přední repráček zaboha nemůžu rozchodit. Nemáte někdo tip?
« Poslední změna: 04 Července 2008, 07:11:36 od Anna Taliánová »

nezik

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 723
    • Chalupa Himmelreich
Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« Odpověď #11 kdy: 26 Dubna 2008, 15:26:26 »
Nejvíc lamí dotaz. Jakej je vlastně rozdíl mezi ALSA a PulseAudio?
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

yanick

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 85
Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« Odpověď #12 kdy: 29 Dubna 2008, 00:32:54 »
Nejvíc lamí dotaz. Jakej je vlastně rozdíl mezi ALSA a PulseAudio?
Cez pulseaudio sa da napr. nastavit zvlast hlasitost v kazdej aplikacii, da sa "prehadzovat zvuk" medzi zvukovymi kartami a je toho viac (je tam aj nejaka sietova podpora), ale uplne presne to neviem, tak nebudem hadat.
Tu http://www.pulseaudio.org/wiki/AboutPulseAudio#Features je to presne rozpisane
« Poslední změna: 29 Dubna 2008, 00:35:21 od yanick »

PELKO

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 410
Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« Odpověď #13 kdy: 30 Dubna 2008, 14:30:25 »
Pomocou tohto návodu som rozbehal skype a už mi ide aj viac spoločne spustených zvukov naraz...
Avšak dosť veľký problém a to taký, že akonáhle spustím niečo cez wine (counter strike) tak nejde vnom zvuk. A to je premna dosť dôležité aby šli navzájom skype a cs :(
V GG nebol problém :(

yanick

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 85
Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« Odpověď #14 kdy: 30 Dubna 2008, 16:44:35 »
Pomocou tohto návodu som rozbehal skype a už mi ide aj viac spoločne spustených zvukov naraz...
Avšak dosť veľký problém a to taký, že akonáhle spustím niečo cez wine (counter strike) tak nejde vnom zvuk. A to je premna dosť dôležité aby šli navzájom skype a cs :(
V GG nebol problém :(
Mne fungovalo toto

Skratena verzia:
1. padsp winecfg a nastavit v zalozke Audio OSS
2. padsp wine [hra]

Vcera som kvoli tomu gugloval, lebo mi nesiel zvuk v broodware a toto funguje. Skusal som este pustit popri tom Amarok a zvuky chodili

PELKO

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 410
Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« Odpověď #15 kdy: 30 Dubna 2008, 18:32:37 »
Ono to fakt funguje... Díky moc chlape :)

TIBOR

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6533
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« Odpověď #16 kdy: 04 Května 2008, 14:09:40 »
Caute. Tak som skusal nastavovat to pulseaudio aj ja. V podstate to funguje len pri killall pulseaudio a nasledovnom pulseaudio & mi to hlasi
Kód: [Vybrat]
t@t-laptop:~$ W: alsa-util.c: Device dmix doesn't support 44100 Hz, changed to 48000 Hz.
ALSA lib control.c:909:(snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL dmix
W: alsa-util.c: Device dsnoop doesn't support 44100 Hz, changed to 48000 Hz.
ALSA lib control.c:909:(snd_ctl_open_noupdate) Invalid CTL dsnoop

V tomto http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=686911&page=2 navode sa to tusim riesi ale moja anglictine nieje dobra a nechcel by som to viac rozhadzat.
Vie tam niekto vycitat opravu? Vdaka.


HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

cz7asm

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 111
Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« Odpověď #17 kdy: 04 Května 2008, 21:42:18 »
Taky jsem tohle vsechno resil ale nakonec to dopadlo tak ze jsem nekde udelal chybu a pri tom mnozstvi konfigurace uz jsem ani nevedel kde a vubec nic neslo... takze jsem preinstaloval komplet audio a vsude nastavil alsu tak jak to bylo v predchozich verzich a vse jede jak ma.... u vsech programu jde soucasne audio a dokonce i u skypa. Takze spokojenost. Muj prvni kontakt s Pulse Audio nepatri mezi nejstastnejsi :))
« Poslední změna: 21 Května 2008, 18:45:53 od Anna Taliánová »

okoun

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 557
  • Debian --> Mandriva --> Ubuntu
    • http://www.okouns.wz.cz
Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« Odpověď #18 kdy: 08 Května 2008, 22:43:42 »
nic ve zlem ale zda se mi to fakt takove dost zaostale oproti KDE kde to jede celkem v poho, celkem nechapu proc s tim gnome maji takovy problem ?
Ubuntu-64 bit 8.10 na: P4 DC -64 bit, ati HD 3870 a na: Athlonu 3000+ -64 bit, ati x1800 GTO, Ubuntu-32 bit 9.04 na notebooku MSI

c4pp4

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 309
Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« Odpověď #19 kdy: 16 Května 2008, 17:09:07 »
shaman: Velké díky :D

Jako spousta uživatelů jsem měl po čistý instalaci Hardy problém při přehrávání několika zdrojů zaráz. Pomohlo mi následující:

instalace balíků:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install libao-pulse libasound2-plugins

úprava souborů:
Kód: [Vybrat]
gksudo gedit /etc/pulse/default.panajít a zakomentovat tento řádek:
#load-module module-hal-detect
a na konec přidat tyto řádky:
load-module module-alsa-sink device=dmix sink_name=output
load-module module-alsa-source device=dsnoop

Kód: [Vybrat]
gksudo gedit /etc/libao.confzměnit řádek na:
default_driver=pulse

Kód: [Vybrat]
gksudo gedit /etc/pulse/daemon.confna konec přidat tento řádek:
default-sample-rate = 48000

Kód: [Vybrat]
gedit ~/.profilena konec přidat tento řádek:
export SDL_AUDIODRIVER=alsa

Balík libsdl1.2debian-pulseaudio jsem nepoužil, pač sdl zvuk byl nekvalitní.

Příkaz asoundconf set-pulseaudio a úpravu souboru ~/.asoundrc jsem nepoužil, pač mi to s těmi soubory (.asoundrc a .asoundrc.asoundconf) nefungovalo.
Setkal jsem se ovšem s problémy se zvukem ve Skype u některých zvukovek, kdy vytvoření souboru .asoundrc pomohlo:
Kód: [Vybrat]
gedit ~/.asoundrcvložit do něj toto:
pcm.skypeout {
   type plug
   slave.pcm "dmix"
}
ctl.skypeout {
   type hw
   card 0
}
pcm.skypein {
   type plug
   slave.pcm "dsnoop"
}
ctl.skypein {
   type hw
   card 0
}
Ve Skype nastavit "Vstup (mikrofon)" na "skypein"; "Výstup (reproduktory)" a "Vyzvánění" nastavit na "skypeout".

Balík libflashsupport jsem nepoužil, pač Firefox padal jak hrušky ze stromu.

Systém - Volby - Zvuk mám ve výchozím nastavení po instalaci, tzn. Automaticky detekovat + ALSA pro záznam zvuku.

Po uvedených úpravách mi jede zaráz Totem (GStreamer) + Rhythmbox (GStreamer) + RealPlayer (Alsa, PCM default) + VLC (Default) + Flash + Audacity (ALSA: default) + Skype (Default device (Default)) + Avidemux (ALSA, default)  ;)

BTW: není to "můj" návod, je to určitý výcuc od Shamana!
« Poslední změna: 12 Srpna 2008, 21:51:08 od c4pp4 »
IBM/Lenovo ThinkPad R61i [8932-9ZG / NF09ZCV]
Ubuntu 12.04 MATE 1.6 [plná podpora hardware]

Czario

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 639
  • skill :: passive-llama
Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« Odpověď #20 kdy: 22 Května 2008, 16:54:52 »
Ahoj, chtěl bych se zeptat, jestli návod nahoře na instalaci balíků řeší problémy se zvukem:
Př:
- nejde mi zvuk ve hře wesnoth (music je nainstalován)
- nejde zvuk youtube a jiné flash videa (obraz jde), v totemu zvuk jde
- skype
Kdy to ale nejde vůbec. žádný na přehrávání není puštěn a zvuk nejde. Někde sem zahlédl, že to je problem při běhu více aplikací.

A proč to vůbec nejde? V U-GG žádný takovýto problém nebyl  >:(

PS: nainstaloval jsem nějakej pulse applet a když mam spuštěné 2 totemy, tak je tam vidím, ale flash přehrávání už tam třeba neni.. Asi to má nějakou souvislost...
« Poslední změna: 22 Května 2008, 16:58:22 od Czario »

Czario

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 639
  • skill :: passive-llama
Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« Odpověď #21 kdy: 24 Května 2008, 10:53:19 »
Ha tak sem se odhodlal to vyzkoušet a nainstalovat ty balíčky a hle, ten flash fakt fachá.

Hlavou mě akorát vrtá otázka, proč to nefungovalo už od začátku a hlavně samo???

Přijde mi, že novej systém by takovéhle základní věci jako mít nainstalované správné balíčky měl mít vyřešen.

// PS: kvalita ubuntu začíná být docela špatná, horší než u windows. (zatim na 9x nemá ale snaží se)
// poslední s kterýma jsem byl spokojen byli ubuntu DD (ty byli moje první)

Fracty

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 809
Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« Odpověď #22 kdy: 24 Května 2008, 13:26:29 »
mno jde o to, že pulseaudio je něco jako compiz, ze začátku jsou s ním problémy, pak se ustálí a začnou to používat všichni..bohužel se musí něco udělat, jestli chce člověk aby to fungovalo dobře...
jinak k tomu, že se ubuntu zhoršuje, to není pravda, musíte si uvědomit, že jeho vývoj jde rychle dopředu, něco je ozkoušené, něco je ozkoušené špatně, ale to se zlepší, když nainstalujete HH za 2 měsícebude na lepší úrovni, než je nyní.

Jinak HH je první kde mi funguje uspávání bez potřeby ovladačů od NVIDIA, takže si myslím, že nějaký ten pokrok udělali a už teď je to lepší než winxp, které jsem měl k notebooku a nešlo uspávat vůbec

TIBOR

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6533
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« Odpověď #23 kdy: 24 Května 2008, 14:04:30 »
mno jde o to, že pulseaudio je něco jako compiz, ze začátku jsou s ním problémy, pak se ustálí a začnou to používat všichni..bohužel se musí něco udělat, jestli chce člověk aby to fungovalo dobře...
jinak k tomu, že se ubuntu zhoršuje, to není pravda, musíte si uvědomit, že jeho vývoj jde rychle dopředu, něco je ozkoušené, něco je ozkoušené špatně, ale to se zlepší, když nainstalujete HH za 2 měsícebude na lepší úrovni, než je nyní.

Jinak HH je první kde mi funguje uspávání bez potřeby ovladačů od NVIDIA, takže si myslím, že nějaký ten pokrok udělali a už teď je to lepší než winxp, které jsem měl k notebooku a nešlo uspávat vůbec

V podstate sa stym da suhlasit. Ovsem si tiez treba uvedomit ze HH nieje len take nejake ubuntu ale s dlhodobou podporou a tu sa pocita ze tam bude fungovat vsetko. Chyba kde sa neda spustit viac aplikacii pouzivajucich zvuk je dost velka chyba na HH.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Czario

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 639
  • skill :: passive-llama
Re: HH + PulseAudio [vyřešeno]
« Odpověď #24 kdy: 28 Května 2008, 09:40:48 »
Tak po několika dnech mi přestal fungovat zvuk v totemu. (nešla nastavit ani hlasitost) Takže jsem zjistil, že to je asi nějakej problem s pulse. Když v systému zvuk překolíkuju na automatickou detekci, tak fachčí totem, flash atd. v pohodě. Nejde ale Skype. Když nechám pulse, kterej evidentně nejde a test zvuku dělá chyby, tak skype jde a flash taky, nejde jenom Totem.
Předtim to fachalo všechno v pohodě. Když teď zkusim killnout a spustit pulse tak mi to hází:

x@x-notes:~$ killall pulseaudio
pulseaudio: no process killed
x@x-notes:~$ pulseaudio &
W: pid.c: Stale PID file, overwriting.
[1] 6201
x@x-notes:~$ ALSA lib pcm_dmix.c:874:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
E: alsa-util.c: Error opening PCM device dmix: Device or resource busy
E: module.c: Failed to load  module "module-alsa-sink" (argument: "device=dmix sink_name=output"): initialization failed.
E: main.c: Module load failed.
E: main.c: Failed to initialize daemon.


nebo tam byla ještě jedna chyba.. ale tu teď nemůžu najít. při testování v systemech to taky vyhazuje chybu. něco anglicky s frekvencí atd..

Jak se to může takhle z ničehonic rozsypat? (teď provizorně přehazuju ty zvukové servery)
« Poslední změna: 04 Července 2008, 07:16:09 od Anna Taliánová »

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.