Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Neúspěšný upgrade na HH  (Přečteno 1930 krát)

Otass

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
Neúspěšný upgrade na HH
« kdy: 28 Duben 2008, 16:29:59 »
Podle pokynů na ubuntu.cz jsem dal upgradovat z GG-64 na HH v grafickém prostředí, stáhlo se to, instalovalo a pak to vyhodilo několik errorů a instalace se nedokončila a vypnula a systém zůstal bez činnosti na ploše. Prostředí bylo nestabilní a celé rozházené, po restartu se systém dlouho načítal a naběhla inovovaná (zřejmě již HH) přihlašovací strana. Po přihlášení se sice spustí přihlašovací znělka, ale obrazovka zůstane bílá. Do grafického prostředí se už tedy nemůžu dostata  v recovery jsem zkoušel příkaz sudo do-release-upgrade atd. (podle jiného popisovaného postupu na ubuntu.cz) jenže tam to hlásí že není dostupná žádná novější verze. Jak tuto situaci vyřešit?

Laethnes

  • Host
Re: Neúspěšný upgrade na HH
« Odpověď #1 kdy: 29 Duben 2008, 15:18:48 »
Jo, tak něco podobného se mě stalo taky :3. Format, install pomohl (a iso jsem si stáhl ve widlích :3), na víc nemám :3

(nicméně pro příště: kdesi jsem četl, že když si (při instalaci, ale myslím, že to půjde i po té) adresáře jako je /home a /etc (apod) namountuješ na jiné oddíly disku, programy i nastavení ti zůstanou a tak nějaký format a install na / nemůže zas tolik vadit :3. Nechť mě upřesní/opraví ti, co tomu rozumí víc ;) )

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: Neúspěšný upgrade na HH
« Odpověď #2 kdy: 29 Duben 2008, 16:49:42 »
Jo, tak něco podobného se mě stalo taky :3. Format, install pomohl (a iso jsem si stáhl ve widlích :3), na víc nemám :3

(nicméně pro příště: kdesi jsem četl, že když si (při instalaci, ale myslím, že to půjde i po té) adresáře jako je /home a /etc (apod) namountuješ na jiné oddíly disku, programy i nastavení ti zůstanou a tak nějaký format a install na / nemůže zas tolik vadit :3. Nechť mě upřesní/opraví ti, co tomu rozumí víc ;) )
V podstatě máš pravdu, jen po instalaci už to je trochu problém. Ale jinak při čisté instalaci je dobré při rozdělování disku si vybrat ruční instalaci a rozdělit si disk místo / (normálně pro systém i data) a swap si rozdělit disk na / tam se automaticky naistaluje systém (stačí tedy 10 - 15GB na dlouhodobé používání) swap a partition pro data /home (tam se budou ukládat data - tedy domovská složka bude automaticky na jiné partition aniž byste si toho všimli při práci. Poté při případné reinstalaci a při rozdělování disku stačí vybrat opět ruční volbu nastavit si / - tedy už vytvořený oddíl kde je systém a nastavit /home (tedy také již vytvořený oddíl) a /home nenechat naformátovat. Po instalaci se zachovává nastavení systému a programů (skryté složky v domovském adresáři). Systém a programy si natáhnou nastavení z této složky (partition). Pak už jen stačí doinstalovat programy, které nejsou v default instalaci. Člověk se pak nemusí bát o data, když si rozseká systém - prostě reinstalne a vše je zpět i z daty.
O etc se mluvilo taky, že je dobré zazálohovat, ale moc nevidím důvod. Hlavní jsou osobní data a popř. osobní nastavení programů - záložky v browseru, playlisty atd. - to vše v /home
« Poslední změna: 29 Duben 2008, 16:53:20 od luisah »

Laethnes

  • Host
Re: Neúspěšný upgrade na HH
« Odpověď #3 kdy: 29 Duben 2008, 16:54:53 »
Jo, tak něco podobného se mě stalo taky :3. Format, install pomohl (a iso jsem si stáhl ve widlích :3), na víc nemám :3

(nicméně pro příště: kdesi jsem četl, že když si (při instalaci, ale myslím, že to půjde i po té) adresáře jako je /home a /etc (apod) namountuješ na jiné oddíly disku, programy i nastavení ti zůstanou a tak nějaký format a install na / nemůže zas tolik vadit :3. Nechť mě upřesní/opraví ti, co tomu rozumí víc ;) )
V podstatě máš pravdu, jen po instalaci už to je trochu problém. Ale jinak při čisté instalaci je dobré při rozdělování disku si vybrat ruční instalaci a rozdělit si disk místo / (normálně pro systém i data) a swap si rozdělit disk na / tam se automaticky naistaluje systém (stačí tedy 10 - 15GB na dlouhodobé používání) swap a partition pro data /home (tam se budou ukládat data - tedy domovská složka bude automaticky na jiné partition aniž byste si toho všimli při práci. Poté při případné reinstalaci a při rozdělování disku stačí vybrat opět ruční volbu nastavit si / - tedy už vytvořený oddíl kde je systém a nastavit /home (tedy také již vytvořený oddíl) a /home nenechat naformátovat. Po instalaci se zachovává nastavení systému a programů (skryté složky v domovském adresáři). Systém a programy si natáhnou nastavení z této složky (partition). Pak už jen stačí doinstalovat programy, které nejsou v default instalaci. Člověk se pak nemusí bát o data, když si rozseká systém - prostě reinstalne a vše je zpět i z daty.

Jj, tohle jsem taky dělal (kromě /homu - málo znalostí a místa, když jsem to dělal :3), ale v podstatě jsem to tak taky dělal (/ 15GB, swap 5 GB), jen jsem to jaksi považoval za samozřejmost :3. Mno, nicméně po instalaci by v tom mohl být problém, jak píšeš, nicméně jsem si trochu hrál s /etc/fstab (chtěl jsem aby se mě automaticky připojily i další dva oddíly (Win a Data) při přihlášení a ne až ručně a když jsem tak studoval strukturu tohoto souboru, napadlo mě, že si takto namountovat by neměl být zas tak problém i po instalaci (ale samozřejmě by to chtělo do nové složky cpy původní /home a pak reset) a pak mě napadlo, že pokud /etc je s programama, tak pokud by zde měl balíčkovací systém uloženy data, tak by nebyl problém takto namountovat i toto s tím, že po nainstalovaném systému bych měl rovnou i nainstalované všechny programy... ale to jsem jen zatím uvažoval a nezjišťoval :3

EDIT: jaksi jsem brzy nechtě klikl na <ENTER>, takže jsem to ještě dopsal
« Poslední změna: 29 Duben 2008, 16:58:55 od Laethnes »

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: Neúspěšný upgrade na HH
« Odpověď #4 kdy: 29 Duben 2008, 16:58:23 »
Po instalaci se musí upravit partition a to je upřímně o držk... Lepší je poprvé na čisto a pak už pohoda. Jen dodám - ty máš 5GB swap - to je bych řekl opravdu moc moc zbytečný. Běžně se doporučuje dvojnásobe, ale jinak myslím že stačí tak 1GB. Pravda, doporučuje se dvojnásobek - tak nevím pokud máš 2,5GB ram. :D

Laethnes

  • Host
Re: Neúspěšný upgrade na HH
« Odpověď #5 kdy: 29 Duben 2008, 17:02:49 »
Po instalaci se musí upravit partition a to je upřímně o držk... Lepší je poprvé na čisto a pak už pohoda. Jen dodám - ty máš 5GB swap - to je bych řekl opravdu moc moc zbytečný. Běžně se doporučuje dvojnásobe, ale jinak myslím že stačí tak 1GB. Pravda, doporučuje se dvojnásobek - tak nevím pokud máš 2,5GB ram.

Mno, mohlo by to být zajímavé :3.

swap - mno, on je problém v tom, že narozdíl od widlí si to nemožu měnit za běhu (s resetem :3), tak si dělám rezervu... Mám 'jen' 1GB RAM, v případě práce jsem zvyklý, že mám zabráno 250 (z widlí) a ne 400 a občas si hraju s nějakýma obrázkama v rozlišení kolem 3000x3000 (prostě chcu dělat v max. kvalitě a až výsledek zmenšit na např. 800x500) a vzpomínám si, jaké to bylo, když jsem to dělal na widlích na noťasu když jsem měl jen 195 (či kolik) RAM (kde by Ubuntu nemělo šanci :3)

Otass

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
Re: Neúspěšný upgrade na HH
« Odpověď #6 kdy: 29 Duben 2008, 18:22:13 »
Opravdu vidíte jako jedinou možnost formát? Co zbyde...no :)

Otass

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
Re: Neúspěšný upgrade na HH
« Odpověď #7 kdy: 29 Duben 2008, 21:26:59 »
Tak jsem naformátoval disk a vypálil si LiveCD Ubuntu 8.04. Najede mi klasické menu, kde si vyberu jazyk a zda chci vyzkoušet nebo instalovat. Ať vyberu jakoukoli z těchto možností, vždycky se objeví grafický loading ubuntu a po něm skočí obrazovka, kde se objeví toto:
Kód: [Vybrat]
BusyBox v1.1.3 (Debian 1:1.1.3-5ubuntu12) Built-in shell (ash) Enter "help" for a list of built-in commands
(initranfs)
Jak postupovat?

luisah

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3704
    • Zobrazit profil
Re: Neúspěšný upgrade na HH
« Odpověď #8 kdy: 30 Duben 2008, 10:54:19 »
Aj ta krajta. Určitě máš dobře vypálené cd?
Jinak zkus po výběru jazyka, stisknout asi F5 - dole máš možnosti s Fx - po stisknutí by jsi měl mít možnost něco jako záchranné gnome (nebo jak to tam bylo). Zkus nastavit a spustit.