Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: občas nenabehne linux  (Přečteno 3794 krát)

ronron33

• Návštěvník
občas nenabehne linux
« kdy: 04 Května 2008, 12:44:41 »
ahoj mám problém.snad jsme ve správné sekci.v  linuxu nejsem žádnej odborník.mám problém do včerejška jsme měl kubuntu 7.10 a včera jsme přeinstaloval na tu novější verzi.ale pořád mám problém jak na minulé verzi tka ted.občas při zapnutí pc mi nabíhá linux a skončí jen černou obrazovkou.jak kdyby nenaběhla grafika.tka musím rsnout pc.někd yto naběhne na druhej restart a někdy až třeba na 5 restart.nevíte čím to je?když pc jen uspím do ramek tak dobrý naběhne normálně ale po vypnutí je problém ho zapnout.

ronron33

• Návštěvník
Re: občas nenabehne linux
« Odpověď #1 kdy: 04 Května 2008, 13:44:27 »
to nikdo neví co s tím?

existpierre

• Host
« Odpověď #2 kdy: 04 Května 2008, 15:01:31 »
Ked ti nabehne iba cierna obrazovka, stlac CTRL+ALT+F1 ,,,mal by si sa dostat do konzole a tam sa pozri na posledne riadky co ti pise, ci nejaka chyba, alebo kontrola diskov

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 04 Května 2008, 15:16:15 »
Popravdě dnes se mi stalo něco podobného (dohromady asi 3x za posledních 8dní, ale nejdříve jsem tomu nevěnoval moc pozornost), zapnu komp a jdu na chvilku vedle, přijdu a kouká na mě černá obrazovka. Tak říkám co se děje? mačkám control+alt+F1, nepřepnulo se, tak přes magic key resetuji systém. Potom už bez problémů naběhl. Díval jsem se do logů xservru a jediné na co jsem přišel, že je to že log skončil zde.

Kód: [Vybrat]
(**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
(==) NVIDIA(0): RGB weight 888
(==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
(==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(**) NVIDIA(0): Option "NoLogo" "True"
(**) NVIDIA(0): Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
(**) NVIDIA(0): Enabling RENDER acceleration

Porovnal jsem ho s logem správně spuštěného Xservru, potom co se spustí render akcelerace obvykle následuje spouštění rozšíření, což se tady nestalo. Takže je nutné se domnívat, že za to zřejmě může ovladač Nvidia.

v Kern.log bohužel nic není, jen mě štve, že mi nenapadlo zkusit příkaz pro restart Xservru.

Jinak - nvidia ovladač 169 a grafika  7300 1280x800_60

ronron33

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 04 Května 2008, 15:47:19 »
takze jsem tam kde jsem byl.nevim ani prd.potrebuju poradit jak to odstranit.moc se v tom jeste neorientuju.

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 04 Května 2008, 16:07:13 »
ronron33: máš šanci získat soubor /var/log/Xorg.0.log (ale musí se týkat toho času kdy Ti to nenaběhlo, tedy poslední zápis do toho souboru v tu dobu) ? Při každém restartu, se ten soubor přepíše a vytvoří nový a ten původní má koncovku třeba .old
Máš taky grafiku od Nvidia a ovladač nvidia-glx-new?

Pepe999

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 04 Května 2008, 16:51:17 »
Popravdě dnes se mi stalo něco podobného (dohromady asi 3x za posledních 8dní, ale nejdříve jsem tomu nevěnoval moc pozornost), zapnu komp a jdu na chvilku vedle, přijdu a kouká na mě černá obrazovka. Tak říkám co se děje? mačkám control+alt+F1, nepřepnulo se, tak přes magic key resetuji systém. Potom už bez problémů naběhl. Díval jsem se do logů xservru a jediné na co jsem přišel, že je to že log skončil zde.

(**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
(==) NVIDIA(0): RGB weight 888
(==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
(==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(**) NVIDIA(0): Option "NoLogo" "True"
(**) NVIDIA(0): Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
(**) NVIDIA(0): Enabling RENDER acceleration

Porovnal jsem ho s logem správně spuštěného Xservru, potom co se spustí render akcelerace obvykle následuje spouštění rozšíření, což se tady nestalo. Takže je nutné se domnívat, že za to zřejmě může ovladač Nvidia.

v Kern.log bohužel nic není, jen mě štve, že mi nenapadlo zkusit příkaz pro restart Xservru.

Jinak - nvidia ovladač 169 a grafika  7300 1280x800_60

Tobe funguje ten ovladac od nvidia na Go 7300?? Me uz ted pomohl nesvobodnej ovladac(nvidia-glx-new), 1280x800_60 jsem ale musel zrusit, nenabehly X...
# Removed Option "metamodes" "1280x800_60 +0+0"

cinan

« Odpověď #7 kdy: 04 Května 2008, 17:26:15 »
1. ta cierna obrazovka naskoci az ked system nabootuje?
2. ak ano, skus premenovat v sekcii "device" driver z "nvidia" na "nv". Ak problem pominie, tak aspon budes vediet, ze chyba je v ovladaci grafiky.
Blog-zapisky: http://blog.cinan.sk/

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 04 Května 2008, 18:09:17 »
Pepe999 :  s tím nvidia ovladačem dost problémů, ale zase jedině s ním se mi notebook probere ze spánku do RAM... Jinak abych pravdu řekl, tak většina problémů s desktopem stojí na ovladači od grafiky, celkem mě nvidia štve... hlavně u notebooku:)

s ovladačem nv jede vše zřejmě v pohodě, jenže dělám grafiku, mám rád compiz, takže se trošku bez toho ovladače neobejdu....

cinan: dobrá rada:) jenže já vím, že problém je s ovladačem grafiky, viz ten log.

Jinak je tu někdo kdo mívá soustavné problémy s nvidia ovladačem, ať už třeba to, že po probuzení se nezobrazí plocha, je celá bílá/černá, ztráta konzolí, na F1-7, atd?

cinan

« Odpověď #9 kdy: 04 Května 2008, 18:12:18 »
z prebudenim ma asi kazdy problem :D okrem mojho fotra :D (ale ten nema nvidiu). Mne pomohol program pm-suspend (sa mi zda ze je sucastou balika pm-utils)
Blog-zapisky: http://blog.cinan.sk/

Pepe999

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 04 Května 2008, 18:13:21 »
Pepe999 :  s tím nvidia ovladačem dost problémů, ale zase jedině s ním se mi notebook probere ze spánku do RAM... Jinak abych pravdu řekl, tak většina problémů s desktopem stojí na ovladači od grafiky, celkem mě nvidia štve... hlavně u notebooku:)

s ovladačem nv jede vše zřejmě v pohodě, jenže dělám grafiku, mám rád compiz, takže se trošku bez toho ovladače neobejdu....

cinan: dobrá rada:) jenže já vím, že problém je s ovladačem grafiky, viz ten log.

Jinak je tu někdo kdo mívá soustavné problémy s nvidia ovladačem, ať už třeba to, že po probuzení se nezobrazí plocha, je celá bílá/černá, ztráta konzolí, na F1-7, atd?

V Gutsy fungoval dobre, ted nejede. Ja nemam ani efekty, takze nepotrebuju zadnej vykon, ale taky me mrzi, ze mi hw neslape jako v Gutsy, pricemz ted by to melo teoreticky na Hardy bezet lepe... :-\
Co se tyce probuzeni, tak ja nikdy laptop jeste neuspaval. Pouzivam ho spise jako desktop, tak zasadne vypinam.. :)

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 04 Května 2008, 19:14:33 »
ze srandy jsem teď restartoval počítač a opět, černá obrazovka předtím, než naběhne gdm
control+alt+backspace nejde, control+alt+F1 také nejde
jediné na co to reaguje je SysRq
takže jediné co mám je nic, jelikož Xorg.0.log vypadá tak to
paste.jabbim.cz/2010
v kern.log a daemon.log je prázdno zmínka akorát o tom, jak se připraví síťovka, jinak nic...

ronron33

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 05 Května 2008, 20:25:45 »
fakt nevim jak to vyresit.nevite nekdo nejsme az tak zkuseny.

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 05 Května 2008, 21:30:20 »
ronron33: no když sem pošleš ten svůj log, tak se zjistí, jak to je...

Thomas123

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 05 Května 2008, 21:34:36 »
to ronron33: V Linuxu jsem taky začátečník (sice bych řekl, že pokročilý ve Windows), ale snad jsi schopný odpovědět na otázky. Ono, když tu budeš psát "nevím, jak to vyřešit", "prosím pomoc", tak Ti tu nikdo z prdu Linux nespraví.

Takže, jakou máš grafiku - nVidia?

A postni sem ty logy.
Ten Linux není špatná věc, jen se s tím naučit. Windowsák není zvyklý.

ronron33

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 05 Května 2008, 21:55:09 »
jo nvidia.a jak zjistím log?

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 07 Května 2008, 08:57:51 »
v terminálu napiš
cat /var/log/Xorg.0.log(pořpípadě se Xorg.0.log.old)

a to samé u deamon.log, jinak jde to i gui
Systém > Správa > Systémový protokol

Fracty

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 07 Května 2008, 09:19:48 »
tak před chvilkou se mi to opět podařilo, jediné klávesy na které to reaguje je SysRq a to ještě ne na všechny příkazy, což je tedy opravdu škoda.

jediné co jsem nyní postřehl je, že progress bar při nabíhání nedoběhne celý a pak se jakoby začnou načítat Xka, tak jsem umazal v grubu volbu splash a půjdu zkoušet.

kdyby někdo měl nějaký nápad sem sním, na launchpadu jsem našel akorát je tohle ale to nějak stojí
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/gdm/+bug/203825

ubuntu luky

• Host
« Odpověď #18 kdy: 07 Května 2008, 10:01:33 »
ja sem zaregistroval taky jednu podivnost o poznani teda mensi problem ze zapnu gutsy a kdyz najede ten logon screen jak to chce login tak najednou cerna obrazovka ale je to jako sporic! ze hejbnu mysi a ono se to zase rozsviti ale nechapu duvod tohohle proc se to deje.. dela to zrhuba kazdy druhy zapnuti pc.

jx

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 07 Května 2008, 10:10:41 »
 :-[ :-[ Nemohu se zbavit dojmu, že 8.04 mělo být raději 8.05 nebo 8.06. Těch řešených problémů se statečnou volavkou je nějak moc. Asi na ni vezmu brokovnici.

Navrhuji prozatím 8.04 překřtít na Ubuntu Shot Dead Heron.  ;D
« Poslední změna: 07 Května 2008, 10:53:07 od jx »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.