Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Roztažený fullsceen 4:3 na širokoúhlém monitoru (NB Acer Extensa 5620Z)  (Přečteno 2242 krát)

Laethnes

• Host
Dobrý den,
už zas otravuju, promiňte... Tetokrát jsem narazil na to, že mám širokoúhlý display, avšak když pustím nějakou hru ve fullscreenu, která má rozlišené 4:3 (a vlastně jakoukoli jinou, než 16:10), je roztažena a deformována a nevím, kde nastavit chování fullscreenu (roztáhnout/roztáhnout, ale nechat poměr stran/neroztahovat: nechat uprostřed obrazovky), přičemž
 - pokud vím, mám grafiku Intel Mobile GM965/GL960
 - na Googlu jsem zkoušel a nepomohlo - pokud to tam je, mohli by jste mě spíš pomoci naučit se vyhledávat? Už na netu pracuji přes 6-8 let, ale tohle je něco, co mě stále nejde
 - jinak, mám Ubuntu 8.04
 - ovladač grafiky původní (úspěch nalezení konkrétního ovladače a nainstalování: false)
 - mám 100% potvrzené, že to nastavit jde, alespoň ve widlích...

Moc díky

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
Spusti nvidia-settings a tam niekde nájdeš možnost GPU Scaling Method. Tak mozes zmenit z Stretched na Centered
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

Laethnes

• Host
Spusti nvidia-settings a tam niekde nájdeš možnost GPU Scaling Method. Tak mozes zmenit z Stretched na Centered

Njn, ale já mám Intel grafiku (a teď k tomu všemu bez 3D akcelerace, i když jsem ji nakonfiguroval zpět, jak byla)... bude to fungovat? Nechci riskovat, že tam něco nastavím, co už nebudu schopen nastavit zpět (příkazová řádka ještě pořád není v mých skillech na dost vysoké úrovni). Tvrdí mě to totiž, že tak mám server X nakonfigurovat...

Laethnes

• Host
Hm, nicméně po mnoha dalších hodinách pokusů jsem přišel na toto: pokud přes 'sudo displayconfig-gtk' na kartě "Obrazovka" vyberu model "Obecný" -> "LCD Panel 1280x800", pak se začne fullscreen chovat "vycentruj obraz uprostřed černa" a zároveň na kartě "Grafická karta" se mě do obou sekcí (obě nadepsané "Grafická karta (VESA driver (generetic))") nastaví "vesa - Generetic VESA-compliant video cards" a neznámo proč přijdu o HW akceleraci (doposud horní sekce byla nastavena na "None"). Pokud chci vše nastavit do původního stavu, nepřišel jsem na to jak to udělat přes tuto konfiguraci, nicméně když projdu tím, co se mě vypíše po "sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg", pak vše jde do původního nastavení.

Mimochodem, když jsem se pokoušel nastavit ovladač grafiky na i810 (což by měl být potřebý ke grafice), nefunguje (test neprojde, když to i tak nastavím, po resetu X serveru dojde k nefunkčnosti grafiky a nutnosti původního nastavení)...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.